buraki - 8865 przepisów (strona:98/591)

Barszcz ukraiński 158

porcji. Białą fasolkę zalewamy wodą i zostawiamy na całą noc. Na drugi dzień zmieniamy wodę, solimy i gotujemy do miękkości. Można też użyć fasolki z puszki. Buraki myjemy, obieramy ze skórki – połowę buraków ścieramy na tarce o grubych oczkach a drugą połowę kroimy w słupki. Marchewkę z pietruszką również myjemy, obieramy i kroimy w słupki. Bulion gotujemy(...)wrzucamy buraki, marchewkę i pietruszkę. Dodajemy ocet. Gdy wszystko zaczyna być miękkie dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę. Dorzucamy liście laurowe, ziele angielskie, doprawiamy lekko solą oraz pieprzem i gotujemy na małym ogniu. W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę i rozgnieciony czosnek. Gdy się to lekko poddusi dodajemy pomidory obrane i pokrojone w kostkę. Jak pomidory będą

Kuchenne Wariacje
Sałatka z buraków do obiadu 167

ugotowaniu barszczu czerwonego do picia zostało mi sporo kawałków buraka. Zamiast wyrzucać zawsze wykorzystuję w sałatce, którą podaję do obiadu. Jak już się ma ugotowane buraki, to sałatkę przygotowuje się szybko. Składniki : ugotowane kawałki buraka (bez skórki) pomarańcza czerwona cebulka oliwa Kawałki buraka pokroić na cienkie plastry wielkości "na jeden kęs".  Cebulę pokroić w cienkie piórka lub ćwierćtalarki(...)Skroić skórę z pomarańczy, a następnie wyciąć cząstki do owocu i dorzucić do buraków. Z resztki pomarańczy wycisnąć do buraków sok. Całość wymieszać i polać oliwą

Weekendy w domu i ogrodzie
Burak-burger vel burak-kotlet 125

również "nosicielem" betaniny - czyli barwnika, który ma właściwości antyoksydacyjne zwalczające szkodliwe dla nas wolne rodniki. Lećcie pędem do kuchni wyczarować zdrowy i pyszny obiad! :) Burak-burger Przepis na około 5-6 burgerów Potrzebujemy: - 3 nieduże buraki - pół szklanki ugotowanej kaszy jaglanej - 2 ząbki czosnku - 1/3 szklanki startego selera (korzeń) - 2 łyżki prażonego słonecznika - 1 łyżka prażonych nasion siemienia lnianego(...)łyżki mąki kukurydzianej Przyprawy: sól pieprz ok. 1 łyżeczka pieprzu ziołowego Przygotowanie: 1. Buraki gotujemy około godziny - im mniejsze tym szybciej się ugotują. Dodajemy sól i cukier do wody w proporcjach 2 łyżeczki soli i 1 łyżeczka cukru. Buraki nie muszą być dokładnie ugotowane, ważne, żeby zmiękły. 2. W czasie kiedy buraczki się gotują, wstawiamy do gotowania również

Bananowe Pole
Gdzie warto zjeść? Festiwal Dobrego Smaku Łódź 2014 181

pokrzywy i carpaccio z kiszonego czerwonego buraka Gdybym miała odradzić Wam którąś z restauracji z tegorocznego festiwalu, odradziłabym właśnie Marcello. Już sam sposób podania zniechęca swoją niedbałością. Plastry buraka miały różne grubości, dodatkowo część z nich była porwana.  Placki z brukwi smakowały nam najbardziej, chociaż były raczej z miksowanej brukwi, a nie tartej. Chociaż, kto wie, czy w ogóle(...)środku. Nie ratowało dania nawet pesto z pokrzywy - całkiem smaczne. Danie w Marcello, jako jedyne zostało w większości na talerzu. Okiem Kesji: Twardy królik bez smaku, twarde kiszone buraki i placki z brukwi… Ładnie wyglądało, smakowało gorzej. Placki z brukwi trochę to wszystko ratują, bo były bardzo smaczne. A jeszcze jeden plus, za sos z pokrzywy. 4/10 8. Malinowa

Życie zamknięte w smaku
Gravlax – skandynawski marynowany łosoś 206

garść, u mnie poszedł cały duży pęczek – skórka otarta z pomarańczy – 4-5 łyżek kwaśnej śmietany (18%) – 2 łyżeczki chrzanu ostrego – 250-300 g startych buraków (nie mogą być marynowane) – 3 – 4 łyżki soli (najlepiej morskiej gruboziarnistej) – skórka otarta z 1 cytryny – sok z połowy cytryny – oliwa – ocet balsamiczny(...)dokładnie (ciasno) owinąć folią spożywczą i włożyć na kilka godzin do lodówki (minimum 5 godzin) – najlepiej w naczyniu, bo będzie puszczać soki.   Przygotować drugą część marynaty: starte buraki (koniecznie razem z sokiem) wymieszać z 2-3 łyżkami octu balsamicznego. Doprawić solą morską. Rozgnieść widelcem na gęstą pastę – spróbować i ewentualnie dodać soli i octu balsamicznego. Wyjąć

Pociąg Do Kuchni
Oczyszczające smoothie z burakiem 107

staram się go przemycać do codziennej diety. Dzisiaj proponuje oczyszczający czerwony koktajl z burakiem, truskawkami i malinami.  Spożywanie buraka zapewnia maksymalną detoksykację organizmu. Działają tonizująco na wątrobę, oczyszczają krew, pomagają w obniżeniu ciśnienia, usuwają kwas moczowy z organizmu. Buraki to dobre źródło energii. Ich spożywanie zalecane jest także osobom uprawiającym sport, gdyż spowalniają wchłanianie tlenu, więc wolniej(...)się męczymy. Ponadto jest naturalnym antyoksydantem. Może sięgnięcie po szklaneczkę tego "superkoktajlu" ? :)   Składniki na 2-3 porcje: 1,5 szklanki truskawek 1 szklanka malin 1/4 szklanki pokrojonego buraka 1 szklanka soku jabłkowego 100% 5 kostek lodu 1 łyżka syropu z agawy Truskawki pozbawić szypułek. Wraz z malinami i burakiem włożyć do blendera. Zalać sokiem jabłkowym, dodać syrop z agawy

Moja Galeria Smaku
Sok warzywny z buraka 124

Taka szklanka soku z buraków może zdziałać cuda: uchroni przed katarem, uwolni od zgagi, obniży ciśnienie i doda sił. Buraki pomogą w walce z anemią, a także odkwaszą organizm. Wraz ze szpinakiem dostarczą także kwasu foliowego.  Składniki na 1 porcję: 2 małe buraki 4 marchewki garść liści szpinaku Marchewkę i buraki obrać. Pokroić na kawałki

Moja Galeria Smaku
Smoothie buraczano -truskawkowe 111

powiecie na smoothie z buraka, truskawek i banana? :) Ta wersja jest na prawdę pyszna. Truskawki i banan w dużym stopniu maskują smak burakaBuraki dodaje do koktajli głównie z uwagi na ich zdrowotne właściwości . Buraki regulują pracę układu trawiennego , pomagają usuwać toksyny z organizmu, są zasadotwórcze, odkwaszają organizm.  Są bogate w potas, wapń, magnez, kobalt, żelazo(...)Ponadto występuje w nich kwas foliowy , który zapobiega wapnieniu naczyń krwionośnych i wzmacnia odporność organizmu. Zapobiega złemu samopoczuciu oraz stanom depresyjnym.  Składniki na 2 porcje: 1/2 buraka 1 banan 70 g truskawek (mrożonych) 1 łyżka siemienia lnianego 1 szklanka wody Buraka obrać i pokroić na kawałki. Do blendera wlać wodę oraz pozostałe dodatki. Zmiksować na gładką konsystencję. Smacznego

Moja Galeria Smaku
Sałatka z młodymi buraczkami w sosie koperkowo - czosnkowym 158

średnia młoda cebula - 1 cykoria - 1 pomidor malinowy duży - 2 mozzarelle 125 g - pół kalarepy - 1 awokado - kilka ziaren słonecznika opcjonalnie - łyżka octu jabłkowego - 3-4 kromki chleba Buraki oczyść i ugotuj w osolonej wodzie z łyżką octu jabłkowego, to pozwoli zachować piękny kolor buraków (około 40 min) do miękkości. Gdy już będą miękkie zlej je zimną wodą(...)Kalarepę obierz i pokrój jak najcieniej, najlepiej maszynowo lub zetrzyj na tarce i ułóż na talerzu. Teraz na nią ułóż w/g swojej fantazji pomidora, cebulę, awokado, cykorię i mozzarellę. Buraki pokrój i również dołóż do reszty kompozycji. Kromki chleba włóż do nagrzanego piekarnika na 200 °C termo obieg na około 5-6 minut. Przygotuj w tym czasie dressing

Pasje Jolki
Barszcz z pieczonych buraków 137

Dzisiaj polecamy przepis na wegański barszcz z pieczonych buraków z nutką chrzanu.  Sycącą i niezwykle smaczną zupkę, a przy tym bardzo prostą w wykonaniu. Barszcz z pieczonych buraków Przepis na 3-4 porcje Potrzebujemy: 1 kg buraków 4-5 średniej wielkości ziemniaków 3/4 szklanki wody z ogórków kiszonych 2 łyżki tartego chrzanu 2 ząbki czosnku(...)liście laurowe Sól i pieprz  Woda Przygotowanie: 1. Buraki myjemy i wstawiamy do piekarnika na 2 godziny, lub do czasu, aż staną się miękkie w środku. Pieczemy je w temperaturze 180 stopni. 2. Po tym czasie obieramy je ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki i blendujemy w garnku.  3. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy

Bananowe Pole
Siļķe Kažokā - łotewska sałatka śledziowa "śledź w mundurku" 166

przepis, który chciałabym zaprezentować może wydać się nie tylko mało egzotyczny, ale wręcz bardzo swojski! I zimnioków w nim nie zabraknie. ;) 4 porcje: 2 średnie ziemniaki 1 nieduży czerwony burak 2 średnie marchewki 1 jajko 2 solone płaty śledziowe pęczek szczypiorku 4 łyżki majonezu 4 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżki ostrego chrzanu sól, pieprz czarny i cukier do smaku rzodkiewka(...)zimnej wodzie na noc, przed przygotowywaniem sałatki. Wszystkie warzywa gotujemy w mundurkach do miękkości, najlepiej na parze. Gdy będą gotowe, pozostawiamy je do wystudzenia. Następnie obieramy je ze skórki; buraki i marchew ścieramy na tarce o grubszych oczkach, ziemniaki zaś kroimy w niedużą kostkę. Przygotowujemy duży, płaski talerz, jajko kroimy na twardo. W misce mieszamy razem ziemniaki, marchew

Kuchenna Kontrrewolucya
Buraczki zasmażane 121

dużo pracy przy nich, wystarczy tylko dobrze rozplanować sobie czynności. Ja buraki gotuje dzień wcześniej a resztę przygotowuję następnego dnia. Zdecydowanie najlepiej smakują podane na ciepło. Składniki: 1kg buraków 1 cebula 2 łyżki masła 1 łyżka mąki (kopiasta) sól, pieprz, cukier sok z cytryny 2 łyżki śmietany Buraki gotujemy aż będą miękkie i studzimy. Obieramy(...)dużych oczkach. W garnku rozpuszczamy masło. Dodajemy posiekana w drobną kostkę cebulę i smażymy, aż będzie złota. Następnie wsypujemy mąkę i mieszamy, aż zasmażka będzie gęsta. Dorzucamy wówczas starte buraki i energicznie mieszamy aż składniki dobrze się ze sobą połączą. Smażymy na małym ogniu przez około 10 minut aż buraczki będą lśniące. W międzyczasie doprawiamy je solą, pieprzem, cukrem

My simple kitchen
Warstwowa sałatka śledziowa 201

ugotować osobno buraki, jajka, wymoczyć śledzie to zapewniam, że jest warta całego tego zachodu. :-) Dla wielbicieli śledzi oczywiście!   2-3 filety śledziowe (u mnie z oleju) 2 buraki 2 ziemniaki 2 ogórki kiszone 2 jajka 1 mała cebula majonez sól, pieprz 1. Filety śledziowe moczymy. Te z beczki minimum(...)godzinie wymieniamy wodę), natomiast te z oleju przez około 15 minut.  2. Burak i ziemniaki gotujemy do miękkości, bez obierania skórki. Jajka gotujemy na twardo. Wszystko studzimy. 3. W misce warstwami układać będziemy kolejno: śledzie, cebulę, majonez, ziemniaki, sól, pieprz, ogórki, majonez, buraki, sól, pieprz, jajka. W takiej kolejności przygotowujemy i od razu układamy w misce warstwowo składniki

Szefowa kuchni
Świąteczne przepisy od laureatów konkursu Zgotuj sobie sukces! 196

czosnkiem tymiankiem i szalotką. Dodać demi- glace pogotować przez chwilę wszystko razem- odcedzić dodatki smakowe( szalotka, czosnek, tymianek).  Krem z buraka z kozim serem i chrzanem (Igor Antoszewski, Michał Wester) Składniki na 4 porcje: 600 g buraków, 200 ml wywaru warzywnego, 400 ml soku jabłkowego, 100 g masła, 100 g koziego sera, 50 g chrzanu, sól, zielone jabłko(...)dekoracji Sposób wykonania: Buraki zawinąć w folie i piec w piekarniku w temperaturze 170 ° C przez 1 godzinę. Obrać ze skóry, pokroić w drobna kostkę. W garnku rozpuścić masło. Dodać pokrojone buraki smażyć kilka minut. Wlać wywar warzywny i sok z jabłka. Gotować przez kilka minut aż płyn odparuje o 1/3. Blendować na gładki krem. Doprawić do smaku

Plate of Joy
Barszcz czerwony 142

pierwszym grillu potrzebny detox...Burak to detox. Burak oczyści krew. Oprócz dużej ilości  witaminy C, B1, karotenu i witaminy P,    zawiera wiele makro- i mikroelementów;     jest w nim dużo wapnia, magnezu, sodu, potasu    oraz dwa rzadkie metale: rubid i cez .  Czerwony kolor buraków pochodzi od antocyjanu,  działającego leczniczo również(...)nowotwory złośliwe. Burak zawiera bardzo dużo  kwasu foliowego . Zatem jeżeli jesteś zmęczony, miewasz stany niepokoju i lęku, cierpisz na bezsenność, brak ci poczucia radości życia, jesteś roztargniony i masz kłopoty z pamięcią, a do tego zaburzenia w trawieniu - być może w twoim organizmie brakuje kwasu foliowego. Kwas foliowy jest witaminą z grupy B. Jest ważny w produkcji naszych “hormonów

Z Kuchni Do Kuchni