ZUPA KREM Z PIECZONEGO BURAKA 223Buraki są łatwo dostępne,niezwykle zdrowe i działają odkwaszająco.Krem z pieczonego buraka jest bardzo pyszny :). SKŁADNIKI 6 buraków 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 1/2 szklanki mleka kokosowego 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 jabłko 2cm imbiru (kłącza) 1/2 łyżeczki cuury 1/3 łyżeczki kurkumy 1/3 łyżeczki mielonej kolendry 1/3 łyżeczki mielonego kopru włoskiego szczypta majeranku sól morska(...)himalajska łyżka oleju kokosowego WYKONANIE Rozgrzewamy piekarnik do temp.200 stopni.Umyte buraki zawijamy w folię aluminiową i pieczemy ok.40 min.Kiedy przestygną obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. W głębokim garnku rozgrzewamy tłuszcz dodajemy pokrojoną cebulę,posiekany czosnek oraz starty imbir.Gotujemy 3 min.Następnie wsypujemy przyprawy mieszamy i dodajemy pokrojone buraki oraz jabłko,zalewamy wodą do 3/4 wysokości
Mała w garnku miesza
Bycza krew - nalewka z buraków/buraczana 303smakuje. Jednakże, aby móc delektować się pożądanym smakiem - należy uzbroić się... choć w 6 miesięcy cierpliwości. Wtedy nalewka nabierze ciemniejszego koloru, a smak buraków będzie zanikał. 1/2 kg buraków ćwikłowych 1 szklanka wody (gorącej, przegotowanej) 1,5 szklanki cukru 1 litr wódki 45% sok z 1 cytryny Buraki należy obrać i zetrzeć na tarce, a następnie wraz(...)sokiem przełożyć do 3-litrowego słoja. Cukier rozpuścić w gorącej wodzie i pozostawić do ostudzenia. Zimnym płynem zalać buraki i wymieszać. Po 1-2 godzinach wlać wódkę. Słój szczelnie zamknąć i odstawić w ciemne oraz chłodne miejsce na około 3 miesiące. Po tym czasie nalewkę przefiltrować przez gazę, połączyć z sokiem z cytryny i rozlać do butelek. Całość
Di gotuje
Sałatka z pieczonych buraków, kaszy bulgur i sera śródziemnomorskiego 243spędzić rodzinny weekend. Takiego śniadania - pysznego i pięknie podanego chyba jeszcze nigdzie mi nie zaserwowano! Jednym z dań była właśnie sałatka z buraka i ciecierzycy. Zainspirowana tym daniem postanowiłam przygotować podobną sałatkę w domu. Do upieczonych buraków dodałam kaszę bulgur (moją ulubioną ostatnio), ser śródziemnomorski, koperek oraz czosnek i musztardę. Sałatka jest pyszna! Wyrazista w smaku, chrupiąca(...)piękny kolor! Można ją podać na świątecznym stole, w czasie domowej imprezy, albo zabrać jako lunch do pracy. Bardzo, bardzo polecam! Składniki: 2 średniej wielkości buraki 100 g sera śródziemnomorskiego (w tym przepisie lepiej się sprawi ser"typu feta" niż ten oryginalny) 1/2 szklanki kaszy bulgur 1 pęczek koperku 2-3 łyżeczki musztardy sarepskiej 1/2 ząbka czosnku
Kulinarne Inspiracje
pikantna zupa z buraków 216razem podałam zupę z olejem z pestek dyni. Polecam Wam ten przepis, zupa jest syta i rozgrzewająca. A latem równie dobrze smakuje na zimno, jako chłodnik. składniki: 500 g buraków 200 g korzenia pietruszki 1 czerwona cebula 1 duże jabłko 1 litr wody 1/2 łyżeczki imbiru sól, pieprz 3 - 4 łyżki octu balsamicznego nieco gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego(...)ósemki. Wszystko podsmażam na niewielkiej ilości oleju. Przekładam do garnka i zalewam wodą. Doprawiam solą i pieprzem, wsypuję imbir. Całość gotuję na wolnym ogniu co najmniej godzinę. Gdy buraki są już miękkie blenduję zupę, doprawiam octem winnym i w razie potrzeby, jeszcze raz solą i pieprzem. Podaję z gęstą śmietaną lub jogurtem. Polecam też wypróbować krem z buraków
babka w formie
Ćwikła z chrzanem 260bardzo często w różnej postaci, z kminkiem, na ostro, zasmażane czy surówka z kiszonych buraków . A dziś zapraszam na buraczki z chrzanem . Składniki: 1 kg buraków 5-6 łyżek startego chrzanu 2 łyżki soku z cytryny cukier sól, pieprz Wykonanie: Buraki wyszorować, włożyć do garnka, zalać zimną wodą i ugotować do miękkości. Ostudzić(...)obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Chrzan umyć, obrać i zetrzeć na tych samych oczkach co buraki. Do buraczków dodać stary chrzań, sok z cytryny, wymieszać. Na koniec doprawić do smaku cukrem, solą i pieprzem
magiczna kuchnia Kasi
Barszcz polsko-ukraiński 178potrawę, która od razu skojarzyła mi się z połączenia replik składników zauważonych w malborskich spiżarniach, a często serwowaną przez Moją Mamę. Barszcz polsko-ukraiński Składniki: 3 buraki 4 marchewki 1 pietruszka 1/4 główki posiekanej kapusty 1/3 selera 2 cebule 1 jabłko 2 puszki pomidorów 1/2 puszki białej fasolkii (lub namoczonej i ugotowanej(...)pieprz do smaku 3 łyżki posiekanej pietruszki 2 łyżki oliwy 2 łyżki octu jabłkowego 1/2 łyżeczki cukru Śmietana (niekoniecznie) Przygotowanie: · Włóż 2 buraki do naczynia żaroodpornego i piecz w piekarniku w temperaturze 190 stopni przez 45 minut. · Obierz i pokrój w kostkę ziemniaki
Moja Mama Gotuje
Naleśniki z jarmużem i bryndzą oraz "Fartowny pech" 244Słońca. Cudowny widok! 😊 W sklepie kolejna niespodzianka - dostawa świeżego jarmużu. Grzechem było nie wziąć 😎 W lodówce znalazłam jeszcze liście buraka zerwane jeszcze przed opadami śniegu. Składniki (na 2-3 porcje): 6 naleśników (proponuję piwne ) pół opakowania jarmużu spora garść buraków liściowych lub młodziutkich liści zwykłych buraków garść suszonych jagód goji cebula czerwona bryndza sól pieprz kminek mielony olej(...)smażenia Jarmuż bez zgrubiałych części pokroić. Wrzucić do garnka. Liście buraka (tym razem z łodygami) pokroić na kawałki podobne do tych jarmużowych. Wrzucić do garnka. Do liści wlać niewielką ilość wody. Całość doprowadzić do wrzenia. Zamieszać, by wszystkie liście zmiękły. Doprawić do smaku solą, pieprzem i mielonym kminkiem. Dorzucić jagody goji. Wymieszać i zdjąć z palnika. Odstawić do lekkiego schłodzenia
Weekendy w domu i ogrodzie
Pasta z buraków z jogurtem i za'atarem 239fantastyczne przepisy na dania kuchni żydowsko - arabskiej. Potrawy tej części świata zdecydowanie należą do moich ulubionych, przepadam za tymi połączeniami smaków, cudownymi aromatami i kolorami dań. Pastę z buraków, którą gorąco(...)polecam, można podawać jako przystawkę lub przekąskę z ulubionym pieczywem. Jestem pewna, że zostaniecie uwiedzeni tym wspaniałym smakiem i tym jak dobrze burak komponuje się z chilli i przyprawą za'atar. Składniki : 500g buraków (ugotowanych lub upieczonych) 2 ząbki czosnku 1 czerwona papryczka chilli 2 czubate łyżki jogurtu greckiego 1 łyżka syropu z daktyli (można zastąpić syropem
Codzienne Gotowanie
Brownie buraczane 200Moje buraczane love trwa nadal. Tym razem ta miłość przerodziła się w ciasto z udziałem buraka. Bardzo fajne, wilgotne, niezwykle smaczne buraczano-czekoladowe cudo. Wypórbujcie koniecznie. Ilość porcji: Blacha okrągła 24 cm Czas przygotowania: 20 minut + czas pieczenia Składniki: 400g surowych buraków (3 małe lub 2 duże) 180g ciemnej czekolady 150g cukru trzcinowego 90g mąki pszennej 70ml oleju rzepakowego(...)wanilii 2 duże jajka Płaska łyżeczka proszku do pieczenia Opcjonalnie: 40g posiekanych orzechów włoskich Ponadto na polewę: Czekolada gorzka Łyżka masła Owoce granatu (lub coś innego co lubisz :)) Buraki gotujemy w osolonej wodzie, aż będą miękkie. Wyjmujemy z wody i zostawiamy do ostygnięcia. Obieramy, następnie ¼ kroimy w drobną kostkę, a pozostałe ucieramy blenderem na gładki mus i mieszamy
Kolizje Smaków
Sałatka buraczana z orzechami 180rozmawiać o innych daniach i w końcu doszliśmy do tej sałatki. Jako, że jestem wielką fanką buraków musiałam ją wypróbować! Do przygotowania potrzebujemy: 400 – 500 g ugotowanych buraków garść orzechów włoskich 1 spory ząbek czosnku olej pieprzu do smaku Buraki utrzyjcie na tarce na dużych oczkach, dodajcie czosnek przeciśnięty przez praskę. Orzechy obierzcie, grubo posiekajcie(...)wymieszajcie z burakami. Polejcie oliwą i doprawcie do smaku. Pychota
Szybko Tanio Smacznie
Barszcz czerwony 214Gotowy bulion odcedzamy z warzyw i przelewamy przez sito. (Mając jeden duży garnek, bulion przelałam do dużej miski kuchennej a potem z powrotem przelałam do oczyszczonego garnka.) 4. Buraki obieramy, myjemy i kroimy w grubsze plastry. 4 Ząbki czosnku obieramy i nożem rozgniatamy. 5. Do bulionu wkładamy buraki i rozgniecione ząbki czosnku. Dodajemy(...)jakie piękne aromaty ma już zupa. :) Nastawiamy barszcz na ogniu i zagotowujemy doprawiając jeszcze sokiem z cytryny (z 1 połówki lub z 1, w zależności jak słodkie są nasze buraki). Doprawiamy solą i pieprzem (pieprz wedle uznania jedni lubią mocno pieprzne inni bardziej łagodne) 2 ząbki czosnku przeciskamy i dodajemy do barszczu. Na sam koniec dodajemy około
Mój pomysł na
Buraki w zalewie octowo - winnej Jamar 246smaku. Składniki: 10 szt dużych buraczków ćwikłowych 3 szklanki wody 1 szklanka octu winnego czerwone wino Jamar 1 łyżka soli 5 łyżek cukru liść laurowy ziele angielskie Przygotowanie: Buraki myjemy i gotujemy do miękkości(...)mundurkach. Studzimy i obieramy ze skóry. Buraki tniemy na mniejsze kawałki. Moje były dość duże więc z każdego buraka miałam ok 6-8 kawałków. Wkładamy do słoika 2 szt ziela angielskiego i listek laurowy. Wypełniamy słoiki burakami. Wodę, ocet, cukier i sól gotujemy. Gorącą zalewą zalewamy buraki, zakręcamy słoiki i stawiamy do góry dnem do wystygnięcia
Życie zaczyna się w kuchni
Smoothie bowl 252niewielu propozycji śniadaniowych pozostawiająca nam tak szerokie pole do popisu. Składniki na 2 porcje Czas przygotowania: 10 min 1 szklanka mrożonych owoców leśnych 1/2 szklanki pure z upieczonych buraków* 1/2 szklanki mleka roślinnego (kokosowe, ryżowe, orzechowe) ew. zwierzęce 2 łyżki nasion chia *buraki pieczemy w folii ok 1 h, następnie obieramy Dodatkowo dowolne owoce, nasiona, orzechy(...)jagody itp. Przygotowanie: 1. Mrożone owoce, pure z buraków, mleko i chia umieszczamy w blenderze kielichowym i blendujemy, można także użyć ręcznego blendera 2. Smoothie przekładamy do miseczki i dekorujemy dowolnymi owocami, nasionami i orzechami
Słodki Kompromis
Sałatka buraczana 223przepisem Przepis: Składniki: 4 duże buraki 3 duże ogórki kiszone puszka kukurydzy 3 łyżki majonezu sól i pieprz do smaku dodatkowo 1 ogórek kiszony do dekoracji Wykonanie : 1. Buraki gotujemy do miękkości. Studzimy i obieramy ze skórki. Jeśli buraki są dobrze ugotowane, skórka powinna z nich schodzić sama. 2. Buraki kroimy w kosteczkę, ogórki kiszone
Mój pomysł na
Barszcz na zakwasie 313damy marchwi, tym słodszy będzie później barszcz. Ja dodaję sporo warzyw, ponieważ lubię, gdy zupa jest wyrazista i pełna aromatu. Do garnka dodajemy również obrane i pokrojone w kostkę buraki. Jeśli mamy mocno intensywny zakwas, można dodać ich trochę mniej. Ja wychodzę jednak z założenia, że im więcej, tym lepiej – buraki nie są drogie, a na głównym składniku(...)oszczędzać. Na duży garnek dodaję ok. 3kg buraków. Nie może zabraknąć również grzybów. Doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy gaz. Po ok 30 minutach dodajemy przyprawy: sporo ziela angielskiego, liście laurowe, pieprz ziarnisty, sól, miód, kmin rzymski, jałowiec i oczywiście majeranek. Możemy dodać świeżych ziół – doskonale sprawdzi się oregano i rozmaryn. Ja dodaję jeszcze kilka suszonych śliwek i jabłko. Gotujemy
MarcinChef