buraki - 8865 przepisów (strona:94/591)

pikantna zupa z buraków 140

razem podałam zupę z olejem z pestek dyni. Polecam Wam ten przepis, zupa jest syta i rozgrzewająca. A latem równie dobrze smakuje na zimno, jako chłodnik. składniki: 500 g buraków 200 g korzenia pietruszki 1 czerwona cebula 1 duże jabłko 1 litr wody 1/2 łyżeczki imbiru sól, pieprz 3 - 4 łyżki octu balsamicznego nieco gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego(...)ósemki. Wszystko podsmażam na niewielkiej ilości oleju. Przekładam do garnka i zalewam wodą. Doprawiam solą i pieprzem, wsypuję imbir. Całość gotuję na wolnym ogniu co najmniej godzinę. Gdy buraki są już miękkie blenduję zupę, doprawiam octem winnym i w razie potrzeby, jeszcze raz solą i pieprzem. Podaję z gęstą śmietaną lub jogurtem. Polecam też wypróbować krem z buraków

babka w formie
Ćwikła z chrzanem 191

bardzo często w różnej postaci, z kminkiem, na ostro, zasmażane  czy   surówka z kiszonych buraków . A dziś zapraszam na buraczki z chrzanem . Składniki: 1 kg buraków 5-6 łyżek startego chrzanu 2 łyżki soku z cytryny cukier sól, pieprz Wykonanie: Buraki wyszorować, włożyć do garnka, zalać zimną wodą i ugotować do miękkości. Ostudzić(...)obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Chrzan umyć, obrać i zetrzeć na tych samych oczkach co buraki. Do buraczków dodać stary chrzań, sok z cytryny, wymieszać. Na koniec doprawić do smaku cukrem, solą i pieprzem

magiczna kuchnia Kasi
Barszcz polsko-ukraiński 119

potrawę, która od razu skojarzyła mi się z połączenia replik składników zauważonych w malborskich spiżarniach, a często serwowaną przez Moją Mamę.   Barszcz  polsko-ukraiński Składniki: 3 buraki 4  marchewki 1 pietruszka 1/4 główki posiekanej kapusty 1/3 selera   2 cebule 1 jabłko 2 puszki pomidorów   1/2 puszki białej fasolkii (lub namoczonej i ugotowanej(...)pieprz do smaku   3 łyżki posiekanej pietruszki 2 łyżki oliwy 2 łyżki octu jabłkowego 1/2 łyżeczki cukru Śmietana (niekoniecznie) Przygotowanie: ·       Włóż  2 buraki do naczynia żaroodpornego i piecz w piekarniku w temperaturze 190 stopni przez 45 minut. ·         Obierz i pokrój  w kostkę ziemniaki

Moja Mama Gotuje
Naleśniki z jarmużem i bryndzą oraz "Fartowny pech" 171

Słońca. Cudowny widok! 😊 W sklepie kolejna niespodzianka - dostawa świeżego jarmużu. Grzechem było nie wziąć 😎 W lodówce znalazłam jeszcze liście buraka zerwane jeszcze przed opadami śniegu. Składniki (na 2-3 porcje): 6 naleśników (proponuję piwne ) pół opakowania jarmużu spora garść buraków liściowych lub młodziutkich liści zwykłych buraków garść suszonych jagód goji cebula czerwona bryndza sól pieprz kminek mielony olej(...)smażenia Jarmuż bez zgrubiałych części pokroić. Wrzucić do garnka. Liście buraka (tym razem z łodygami) pokroić na kawałki podobne do tych jarmużowych. Wrzucić do garnka. Do liści wlać niewielką ilość wody. Całość doprowadzić do wrzenia. Zamieszać, by wszystkie liście zmiękły. Doprawić do smaku solą, pieprzem i mielonym kminkiem. Dorzucić jagody goji. Wymieszać i zdjąć z palnika. Odstawić do lekkiego schłodzenia

Weekendy w domu i ogrodzie
Pasta z buraków z jogurtem i za'atarem 137

fantastyczne przepisy na dania kuchni żydowsko - arabskiej. Potrawy tej części świata zdecydowanie należą do moich ulubionych, przepadam za tymi połączeniami smaków, cudownymi aromatami i kolorami dań.  Pastę z buraków, którą gorąco(...)polecam, można podawać jako  przystawkę lub przekąskę z ulubionym pieczywem. Jestem pewna, że zostaniecie uwiedzeni tym wspaniałym smakiem i tym jak dobrze burak komponuje się z chilli i przyprawą za'atar. Składniki :  500g buraków (ugotowanych lub upieczonych) 2 ząbki czosnku 1 czerwona papryczka chilli 2 czubate łyżki jogurtu greckiego 1 łyżka syropu z daktyli (można zastąpić syropem

Codzienne Gotowanie
Brownie buraczane 129

Moje buraczane love trwa nadal. Tym razem ta miłość przerodziła się w ciasto z udziałem buraka. Bardzo fajne, wilgotne, niezwykle smaczne buraczano-czekoladowe cudo. Wypórbujcie koniecznie. Ilość porcji: Blacha okrągła 24 cm Czas przygotowania: 20 minut + czas pieczenia Składniki: 400g surowych buraków (3 małe lub 2 duże) 180g ciemnej czekolady 150g cukru trzcinowego 90g mąki pszennej 70ml oleju rzepakowego(...)wanilii 2 duże jajka Płaska łyżeczka proszku do pieczenia Opcjonalnie: 40g posiekanych orzechów włoskich Ponadto na polewę: Czekolada gorzka Łyżka masła  Owoce granatu (lub coś innego co lubisz :)) Buraki gotujemy w osolonej wodzie, aż będą miękkie. Wyjmujemy z wody i zostawiamy do ostygnięcia. Obieramy, następnie ¼ kroimy w drobną kostkę, a pozostałe ucieramy blenderem na gładki mus i mieszamy

Kolizje Smaków
Sałatka buraczana z orzechami 121

rozmawiać o innych daniach i w końcu doszliśmy do tej sałatki. Jako, że jestem wielką fanką buraków musiałam ją wypróbować! Do przygotowania potrzebujemy: 400 – 500 g ugotowanych buraków garść orzechów włoskich 1 spory ząbek czosnku olej pieprzu do smaku Buraki utrzyjcie na tarce na dużych oczkach, dodajcie czosnek przeciśnięty przez praskę. Orzechy obierzcie, grubo posiekajcie(...)wymieszajcie z burakami. Polejcie oliwą i doprawcie do smaku. Pychota

Szybko Tanio Smacznie
Barszcz czerwony 145

Gotowy bulion odcedzamy z warzyw i przelewamy przez sito.  (Mając jeden duży garnek, bulion przelałam do dużej miski kuchennej a potem z powrotem przelałam do oczyszczonego garnka.) 4. Buraki obieramy, myjemy i kroimy w grubsze plastry.  4 Ząbki czosnku obieramy i nożem rozgniatamy.  5. Do bulionu wkładamy buraki i rozgniecione ząbki czosnku. Dodajemy(...)jakie piękne aromaty ma już zupa. :) Nastawiamy barszcz na ogniu i zagotowujemy doprawiając jeszcze sokiem z cytryny (z 1 połówki lub z 1, w zależności jak słodkie są nasze buraki). Doprawiamy solą i pieprzem (pieprz wedle uznania jedni lubią mocno pieprzne inni bardziej łagodne)  2 ząbki czosnku przeciskamy i dodajemy do barszczu. Na sam koniec dodajemy około

Mój pomysł na
Buraki w zalewie octowo - winnej Jamar 165

smaku.  Składniki: 10 szt dużych buraczków ćwikłowych 3 szklanki wody 1 szklanka octu winnego czerwone wino Jamar 1 łyżka soli 5 łyżek cukru liść laurowy ziele angielskie Przygotowanie: Buraki myjemy i gotujemy do miękkości(...)mundurkach. Studzimy i obieramy ze skóry. Buraki tniemy na mniejsze kawałki. Moje były dość duże więc z każdego buraka miałam ok 6-8 kawałków. Wkładamy do słoika 2 szt ziela angielskiego i listek laurowy. Wypełniamy słoiki burakami. Wodę, ocet, cukier i sól gotujemy. Gorącą zalewą zalewamy buraki, zakręcamy słoiki i stawiamy do góry dnem do wystygnięcia

Życie zaczyna się w kuchni
Smoothie bowl 185

niewielu propozycji śniadaniowych pozostawiająca nam tak szerokie pole do popisu. Składniki na 2 porcje Czas przygotowania: 10 min 1 szklanka mrożonych owoców leśnych  1/2 szklanki pure z upieczonych buraków* 1/2 szklanki mleka roślinnego (kokosowe, ryżowe, orzechowe) ew. zwierzęce 2 łyżki nasion chia *buraki pieczemy w folii ok 1 h, następnie obieramy Dodatkowo  dowolne owoce, nasiona, orzechy(...)jagody itp.  Przygotowanie: 1. Mrożone owoce, pure z buraków, mleko i chia umieszczamy w blenderze kielichowym i blendujemy, można także użyć ręcznego blendera 2. Smoothie przekładamy do miseczki i dekorujemy dowolnymi owocami, nasionami i orzechami

Słodki Kompromis
Sałatka buraczana 156

przepisem Przepis: Składniki: 4 duże buraki 3 duże ogórki kiszone puszka kukurydzy 3 łyżki majonezu sól i pieprz do smaku dodatkowo 1 ogórek kiszony do dekoracji Wykonanie : 1. Buraki gotujemy do miękkości. Studzimy i obieramy ze skórki. Jeśli buraki są dobrze ugotowane, skórka powinna z nich schodzić sama.  2. Buraki kroimy w kosteczkę, ogórki kiszone

Mój pomysł na
Barszcz na zakwasie 177

damy marchwi, tym słodszy będzie później barszcz. Ja dodaję sporo warzyw, ponieważ lubię, gdy zupa jest wyrazista i pełna aromatu. Do garnka dodajemy również obrane i pokrojone w kostkę buraki. Jeśli mamy mocno intensywny zakwas, można dodać ich trochę mniej. Ja wychodzę jednak z założenia, że im więcej, tym lepiej – buraki nie są drogie, a na głównym składniku(...)oszczędzać. Na duży garnek dodaję ok. 3kg buraków. Nie może zabraknąć również grzybów. Doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy gaz. Po ok 30 minutach dodajemy przyprawy: sporo ziela angielskiego, liście laurowe, pieprz ziarnisty, sól, miód, kmin rzymski, jałowiec i oczywiście majeranek. Możemy dodać świeżych ziół – doskonale sprawdzi się oregano i rozmaryn. Ja dodaję jeszcze kilka suszonych śliwek i jabłko. Gotujemy

MarcinChef
Zakwas z buraków 348

Zakwas z buraków jest podstawą do zrobienia barszczu czerwonego na wigilię. Znakomicie nadaje się też do picia, jest doskonałym naturalnym napojem wzmacniającym odporność. Same buraki mają mnóstwo wartości odżywczych i picie zakwasu przyniesie nam same korzyści. Ukiszone buraczki można wykorzystać do sałatki, carpaccio lub do położenia na kanapkę. 1,5 kg. buraczków ćwikłowych 1 główka czosnku garść ziela(...)obrać, jeśli mamy duże ząbki to przekroić je na połowę. Buraczki ułożyć na przemian z czosnkiem i przyprawami w kamionkowym naczyniu lub dużym słoiku. Na samej górze powinny być buraki. Wodę (najlepiej zagotowaną i ostudzoną) wymieszać z solą i zalać nią buraki. Odstawić w ciepłe miejsce na minimum 5 dni. Po upływie 5 dni zakwas przecedzić, wlać

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Wigilijny barszcz 449

Wschodniej. Przygotowywano ją tam, gdzie dostępne były buraki, zwykle jedno z tańszych warzyw. Wzmianki o czerwonym barszczu jako jednej z potraw wigilijnych pochodzą z XVI wieku. Kiszenie buraków na wigilijny barszcz odbywało się na długo przed świętami. Choć barszcz jest potrawą bardzo popularną i często gości na naszych stołach,  to jednak ten wigilijny smakuje zawsze wyjątkowo. Przygotowanie(...)nawet lepiej niż planowaliśmy. Ważne aby przygotować go z naturalnych składników, bez sklepowych "gotowców" i polepszaczy, bo rozwodniony proszek nijak ma się do prawdziwego barszczu.  Składniki: 2 kg buraków 2 jabłka 2 marchewki 4 ząbki czosnku 4 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego kilka ziaren pieprzu 4 goździki 1 gwiazdka anyżu 5 suszonych podgrzybków 3 wędzone śliwki

Smakowity Blog Kulinarny
Zakwas z buraków 538

nerek. Przygotowanie zakwasu to nic trudnego, nie wymaga dużego zaangażowania czasowego, właściwie robi się sam. Teraz jest dobry moment aby przygotować go do wigilijnego barszczu. Składniki: 1 kg buraków około 5 szklanek wody 1 łyżeczka soli(...)ząbki czosnku 1 liść laurowy garść kminku 3 ziarenka ziela angielskiego pół szklanki soku z kiszonych ogórków Przygotowanie: Wodę z solą doprowadzamy do wrzenia, aby sól rozpuściła się. Buraki obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Czosnek obieramy i kroimy w plasterki. W dużym słoiku układamy buraki, dodajemy przyprawy i zalewamy letnią wodą, tak aby wszystkie buraki były

Smakowity Blog Kulinarny