buraki - 8865 przepisów (strona:88/591)

Kopytka z burakami 70

słodko i na wytrawnie. Mogłabym je jeść na okrągło, tylko wtedy nie wiem co na to powiedziałaby moja waga ? 😃 Tym razem zapraszam Was na  kopytka z burakami. To klasyczne kopytka do których dodałam po prostu buraki. Ich smak zmienił się bardzo delikatnie, natomiast uzyskały one dzięki temu przepiękny kolor. Możemy je podać tradycyjnie z gulaszem, a także(...)batatów bazyliowe kopytka gnocchi z pesto z rukoli zielone gnocchi kopytka Kopytka z burakami Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 600 g ugotowanych ziemniaków 200 g ugotowanych lub upieczonych buraków  1 jajko ok 150-180 g mąki pszennej sól do smaku Wykonanie: Warzywa ścieramy na drobnej tarce lub mielimy w maszynce. Umieszczamy w misce wraz z pozostałymi składkami

Kulinarne przygody Gatity
Ćwikła z chrzanem 81

przygotować ćwikłę z chrzanem ze słoiczka. Druga opcja pozwala uniknąć łzawienia oczu i pieczenia w nosie, jednak zdecydowanie wybieramy wersję z własnoręcznie startym korzeniem chrzanu. Składniki 1 / 2 kg buraków czerwonych 60 g korzenia chrzanu sok z 1 / 2 cytryny 1 / 2 łyżeczki cukru sól, pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Buraczki ugotować w wodzie, odcedzić i pozostawić(...)ostygnięcia. Obrać, zetrzeć na tarce o małych oczkach. Chrzan obrać, umyć i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Buraki wymieszać z chrzanem, dodać sok z cytryny, cukier i doprawić solą oraz pieprzem do smaku. Ćwikłę z chrzanem wstawić do lodówki na dzień lub dwa, aby smaki się przegryzły. Zamiast startego korzenia chrzanu można użyć chrzanu ze słoiczka

niecodziennikpary
Zapiekanka ziemniaczana z buraczkami i cukinią 117

potrawa jest sycąca, pełna smaków i kolorów, a między innymi o to chodzi w gotowaniu. Składniki na zapiekankę ziemniaczaną z buraczkami i cukinią 600 g ziemniaków 400 g czerwonych buraków 1 średnia cukinia 2 średnie cebule 150 g żółtego sera w kostce 250 g śmietany kremówki 1 / 2 szklanki mleka 1 jajko sól, pieprz olej do smażenia margaryna(...)natłuszczenia naczynia żaroodpornego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Buraki ugotować do miękkości. Obrać i pokroić w plastry. Ziemniaki obrać, umyć, ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Pociąć w plastry. Cukinię umyć, pokroić w plastry. Cebulę obrać, pociąć w piórka. Wrzucić na patelnię z olejem, zeszklić. Naczynie żaroodporne natłuścić, następnie warstwowo układać połowę ziemniaków, cebuli, buraków oraz cukinii i ponownie

niecodziennikpary
Chłodnik z buraków 52

pieprz – 4 łyżki białego, wytrawnego wina (można zamienić octem winnym lub jabłkowym) – spora garść drobno posiekanej mięty Każdego buraka owijamy folią aluminiową i umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Pieczemy ok 25-30 minut, aż buraki będą miękkie (najlepiej sprawdzić nakłuwając widelcem), studzimy i obieramy nożem (wystarczy nożykiem poruszać góra dół a skórka będzie odchodzić sama(...)cienkich kawałkach). Ostudzone buraki umieszczamy w misce (lub w naczyniu w którym będziecie miksować zupę, np kielich do koktajli), dodajemy sok jabłkowy, ocet, miętę, pieprz i czosnek. Całość miksujemy do otrzymania jednolitej konsystencji i wstawiamy na kilka godzin do lodówki (najlepiej na całą noc). Podajemy udekorowane listkami mięty z odrobiną mleczka kokosowego. Przepis przygotowany dla platformy LokalnyRolnik.pl

Szybko Tanio Smacznie
Curry z burakami i ciecierzycą 51

podgrzewamy olej a w moździerzu przygotowujemy nasze przyprawy – sól, pieprz, nasiona kolendry i chilli. Tą ostrą mieszankę wrzucamy na rozgrzany tłuszcz i szybko mieszamy do połączenia składników. Obrane buraki wraz ze słodkimi ziemniakami (można nie trzeba obierać) kroimy w grubą kostkę. Pomidory kroimy w drobną kostkę. Całość dodajemy do garnka z przyprawami i podsmażamy przez ok 10 minut(...)czasie dodajemy śmietankę ryżową i szklankę wody i gotujemy curry na małym ogniu (aż ziemniaki i buraki będą miękkie – ok 20 – 30 minut). W tym samym czasie gotujemy ciecierzycę, która moczyła się przez całą noc w wodzie (gotujemy bez soli, inaczej ciecierzyca będzie twarda). Odcedzamy i dodajemy do naszego curry. Całość mieszamy, posypujemy pietruszką i orzechami. Zjadamy

Szybko Tanio Smacznie
Zakwas z buraków czerwonych 54

ZAKWAS Z BURAKÓW CZERWONYCH – ZAKWAS BURACZANY – NA BARSZCZ CZERWONY Dobroć barszczu zależy głównie na świeżym kwasie burakowym – Lucyna Ćwierczakiewiczowa , “365 obiadów” , 1905 r. W duchu tradycji postanowiłam zrobić kwas buraczany(...)według staropolskich receptur. Zakwas przygotowałam ze starego przepisu, ale skorzystałam z dobroci i dostępności współczesnych gadżetów kuchennych, o czym poniżej… Składniki Słój o pojemności 5l 2,5 kg buraków 2,5 l wody 2, 5 łyżeczki soli główka czosnku 2 listki laurowe 5 ziaren pieprzu kawałek skórki z dobrego chleba żytniego na zakwasie (jeżeli nie tolerujecie glutenu wystarczy

Tajemnice Smaku
Kiszona kalarepa z burakiem 112

Uwielbiam kiszonki, szczególnie te z dodatkiem buraków. Czerwony burak, oprócz smaku nadaje kiszonym warzywom piękny kolor. Kalarepę kroimy w słupki, dzięki temu będzie chrupiąca i wyrazista w smaku. Do kiszonych warzyw możemy dodawać różne przyprawy. Najczęściej są to ziele angielskie, ziarna pieprzu czy nasiona kopru. Tym razem, aby nadać kiszonce trochę orientalnego charakteru postawiłam na kozieradkę, kolendrę i gochugaru(...)mieszamy  1 l przegotowanej wody z 1 łyżką soli kamiennej niejodowanej Wykonanie Buraka i kalarepę obieramy i kroimy w słupki, buraka w cienkie, kalarepę w grubsze. Obrany czosnek i imbir kroimy na cienkie plasterki. Pokrojone kalarepy i buraki układamy w wyparzonym słoju razem z czosnkiem, imbirem i przyprawami. Całość zalewamy solanką. Zamykamy słój i odstawiamy do fermentacji

Tajemnice Smaku
Grillowana cykoria z salsą pomidorową (dieta dr Dąbrowskiej) 89

młoda kapusta z koperkiem chłodnik z buraków leczo wegańskie wegański wywar warzywny zupę z kiszonych ogórków sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem surówkę z kiszonej kapusty z granatem surówkę z kapusty z marchewką i jabłkiem spaghetti z cukinii z sosem pomidorowym kalafior w pikantnym sosie pomidorowym wegańską kalafiornicę frytki z dyni piżmowej(...)wegański bigos wegańskie burgery z kalafiora grillowaną cukinię z warzywami po grecku zakwas z buraków sok z kiszonych buraków z marchewką i jabłkiem sok z kiszonych buraków   zielony koktajl ze szpinakiem, ogórkiem i miętą zielony koktajl z kiwi i grejpfrutem zielony koktajl z grejpfrutem A na deser 😍: wegańską szarlotkę sorbet jabłko-grejpfrut Grillowana cykoria z salsą

Kulinarne przygody Gatity
Kuchnia libańska – najlepsze przepisy 78

pomogła zdjęć skórkę. Gdy papryki trochę ostygną, ściągamy z nich skórę. Miąższ miksujemy z orzechami, harrisą, kuminem, solą, oliwą, koncentratem i czosnkiem. Gotową pastę dekorujemy orzechami włoskimi. Hummus z buraków Składniki: puszka ciecierzycy odsączona z zalewy 2 ugotowane lub upieczone buraki 2 łyżki tahini po pół łyżeczki kuminu, zataru i słodkiej papryki łyżeczka melasy z granatów lub miodu(...)duża szczypta soli szczypta zataru i oliwa do dekoracji Przepis na hummus z buraków Ciecierzycę, buraki, tahini i przyprawy zmiksować na gładką masę. Przełożyć do miseczki, udekorowac oliwą i posypać zatarem MARYNOWANE LIŚCIE WINOGRON Składniki: 50 dużych liści winogron – zbieramy kiedy są młode wczesnym latem, ale na tyle duże, żeby dało się coś w nie zawinąć solanka

Ugotowane pozamiatane
Zupa-krem z kalafiora (dieta dr Dąbrowskiej) 144

młoda kapusta z koperkiem chłodnik z buraków leczo wegańskie wegański wywar warzywny zupę z kiszonych ogórków sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem surówkę z kiszonej kapusty z granatem surówkę z kapusty z marchewką i jabłkiem spaghetti z cukinii z sosem pomidorowym kalafior w pikantnym sosie pomidorowym wegańską kalafiornicę frytki z dyni piżmowej(...)wegański bigos wegańskie burgery z kalafiora grillowaną cukinię z warzywami po grecku zakwas z buraków sok z kiszonych buraków z marchewką i jabłkiem sok z kiszonych buraków   zielony koktajl ze szpinakiem, ogórkiem i miętą zielony koktajl z kiwi i grejpfrutem zielony koktajl z grejpfrutem A na deser 😍: wegańską szarlotkę sorbet jabłko-grejpfrut Zupa krem z kalafiora

Kulinarne przygody Gatity
Surówka z czerwonej kapusty z marchewką i chrzanem (dieta dr Dąbrowskiej) 89

młoda kapusta z koperkiem chłodnik z buraków leczo wegańskie wegański wywar warzywny zupę z kiszonych ogórków sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem surówkę z kiszonej kapusty z granatem surówkę z kapusty z marchewką i jabłkiem spaghetti z cukinii z sosem pomidorowym kalafior w pikantnym sosie pomidorowym wegańską kalafiornicę frytki z dyni piżmowej(...)wegański bigos wegańskie burgery z kalafiora grillowaną cukinię z warzywami po grecku zakwas z buraków sok z kiszonych buraków z marchewką i jabłkiem sok z kiszonych buraków   zielony koktajl ze szpinakiem, ogórkiem i miętą zielony koktajl z kiwi i grejpfrutem zielony koktajl z grejpfrutem A na deser 😍 wegańską szarlotkę sorbet jabłko-grejpfrut Surówka z czerwonej kapusty

Kulinarne przygody Gatity
Pieczona brukselka z cebulą i czosnkiem (dieta dr Dąbrowskiej) 102

młoda kapusta z koperkiem chłodnik z buraków leczo wegańskie wegański wywar warzywny zupę z kiszonych ogórków sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem surówkę z kiszonej kapusty z granatem surówkę z kapusty z marchewką i jabłkiem spaghetti z cukinii z sosem pomidorowym kalafior w pikantnym sosie pomidorowym wegańską kalafiornicę frytki z dyni piżmowej(...)wegański bigos wegańskie burgery z kalafiora grillowaną cukinię z warzywami po grecku zakwas z buraków sok z kiszonych buraków z marchewką i jabłkiem sok z kiszonych buraków   zielony koktajl ze szpinakiem, ogórkiem i miętą zielony koktajl z kiwi i grejpfrutem zielony koktajl z grejpfrutem A na deser 😍 wegańską szarlotkę sorbet jabłko-grejpfrut Pieczona brukselka z cebulą

Kulinarne przygody Gatity