buraki - 8865 przepisów (strona:79/591)

Relish z buraków, jabłka i chrzanu. 138

słodko-ostry. Idealnie komponuje się z daniami mięsnymi podawanymi na zimno. Rozważcie przygotowanie go na najbliższe święta. O towarzystwo z pewnością nie będzie musiał się martwić ;) Składniki: 750 g buraków (waga po obraniu) 250 g jabłek (waga po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych) 150 g cebuli 150 g cukru 100 g świeżo startego chrzanu 150 g łagodnego octu winnego(...)łyżeczka ziarenek gorczycy 6 goździków duża szczypta soli świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Buraki oraz cebulę  obrać i pokroić w kostkę.  Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Wymieszać z burakami, cebulą, cukrem i solą. Do garnka wlać ocet, dodać goździki oraz gorczycę i doprowadzić do wrzenia. Następnie dodać buraki wymieszane

zadanie-gotowanie
śledz w sałatce z pieczonymi burakami 108

śledzie z pieczonym burakiem Ta prosta potrawa, wymaga od nas naprawdę niewiele pracy, ale efekt starań usatysfakcjonuje nawet najwybredniejszego smakosza. składniki 400 g filetów śledziowych z  zalewy 1 cebula 2-3 niewielkie buraki(...)jednej cytryny 1 jabłko ( kwaśne) szczypta pieprzu i soli sposób przygotowania Buraki myjemy i w łupinach wkładamy ( owijając każdego buraka aluminiową folią) do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. W tej temperaturze pieczemy buraki przez godzinę. Filety śledziowe lekko płuczemy, kroimy na pół centymetrowe paski i wkładamy do misy. Wyjmujemy buraki z piekarnika

Miód i pieprz
Ekologiczna żywność od Biona :) 168

bardziej preferowałabym aby produkt ten znajdował się w słoiczku, bo jakoś foliowe opakowanie mi tu nie pasuje i jest mało praktyczne :( SOK Z BURAKÓW  Składniki: sok z buraków (częściowo lakto sfermentowane), sok z cytryny  Sok z buraków jest naturalnym źródłem azotanów , które wykazują właściwości obniżające ciśnienie krwi i zwiększające wytrzymałoś. Ja osobiście bardzo lubię buraki(...)ugotowane, bez żadnych dodatków. Jednak soku z ich udziałem nie przełknę. I to nie tak, że nie próbowałam, bo próbowałam, i to nie jednokrotnie i niestety, ale sok z buraków muszę sobie odpuścić. Poniższy jest jak najbardziej dobry. Prawdziwy, naturalny sok, bez zbędnych dodatków, ponadto ekologiczny. Choć bardzo chciałam go wypić, musiałam zrezygnować. Ale polecić mogę

Zdrowie na języku :P
Zupa krem z buraków z czerwoną fasolą 151

buraków polecam na lekki obiad lub kolację w środku tygodnia. Jeśli jesteście posiadaczami szybkowara, kolację podacie w pół godziny. Jeśli nie - dwadzieścia minut później:) Zupa krem z buraków z czerwoną fasolą 6 buraków 2 marchewki 1 ziemniak 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 szkl. wody 2 łyżki octu jabłkowego, z białego wina lub soku z cytryny(...)łyżeczka masła sól kilka łyżek czerwonej fasoli z puszki Buraki, marchewkę i ziemniaka obrać. Wszystko pokroić na kawałki, w tym buraki proporcjonalnie na najmniejsze kawałki, bo się najdłużej gotują. Wrzucić do garnka. Cebulę obrać i pokroić na ćwiartki, czosnek na 3-4 części i też dorzucić do warzyw. Wlać wodę, dodać 1 łyżkę octu (soku z cytryny), przykryć

Posadzone i zjedzone
Buraczkowe kluski śląskie 189

przy tym są bardzo... przyjazne dla portfela :) Polecam użyć pieczonych buraków, ze względu na głębszy smak i kolor, choć oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, by wykorzystać gotowaneg buraki. Kluski w tej wersji podaje się tak samo, jak tradycyjne- głównie do sosu, albo jako danie podstawowe i okraszone np. tylko boczkiem czy samą duszoną cebulką (z dodatkiem cydru(...)ziemniaki- 800 g * buraki- 200 g * mąka ziemniaczana Buraka (jak 1 duży przekroić na ćwiartki, mniejsze na pół) owinąć w folię aluminiową, wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 stopni (termoobieg) i piec przez około 45 minut. W międzyczasie ziemniaki ugotować (nie rozgotować!) w osolonej wodzie i całkowicie ostudzić. Buraki i ziemniaki razem zmielić, przełożyć do dużej miski/garnka, wyrównać

Kraina Miodem Płynąca
Granola owsiana w mini kuleczkach :) 131

jabłka (9,5%) * rodzynki * syrop z agawy * cukier kokosowy * olej słonecznikowy * olej kokosowy * pełnoziarniste chrupki z ryżu brązowego * inulina * mąka z tapioki * warzywa w proszku - szpinak, brokuły, marchewka, pomidory, buraki (0,4%) * grzyby shitake  Jak one pachną!!! Przecudownie cynamonowo :) Naturalnie i intensywnie. W smaku cynamon jest również mocno wyczuwalny. Kuleczki są też bardzo słodkie, lekko chrupiące. Widoczne(...)syrop z agawy * pełnoziarniste chrupki z ryżu brązowego  *  kokos * olej kokosowy * inulina  *  mąka z tapioki  *  warzywa w proszku - szpinak, brokuły, marchewka, pomidory, buraki (0,4%) * grzyby shitake  *  aromat waniliowy Otwierając paczuszkę tych malutkich kuleczek poczułam intensywną bananową woń. W smaku te słodkości są również zdominowane przez owocowy smak banana. Czekolada jest

Zdrowie na języku :P
Barszcz czerwony na zakwasie 196

październik, ale pogoda jakoś bardziej nastraja mnie na te grudniowe święta. Przepis na zakwas mama znalazła na kultowej stronie Wielkie Żarcie i robi go według tej receptury: 1 kg buraków, 1 duża marchew, 1 pietruszka, kawałek selera, kawałek chrzanu, średnia cebula, 5 ząbków czosnku, 3 łyżki cukru, 3 łyżki soli, 1 łyżeczka kminku, 3 litrami przegotowanej zimnej wody. Wszystkie(...)butelek. Nie trzeba go pasteryzować. Wystarczy, że butelki będą w lodówce. Jak już mamy zakwas to gotujemy klasyczny rosół - może być z mojego przepisu ;)  Pozostałe składniki: 2 buraki 2 łyżeczki majeranku 250 ml zakwasu - tego z przepisu wyżej ;)  sól i pieprz do smaku Pod koniec gotowania dodajemy: 2 buraki pokrojone na mniejsze części. Gotujemy rosół

Emskie Smaki
Ciasto buraczane z żurawiną i orzechami 157

wiecie :) A jak ktoś nie lubi buraków to możecie mu je przemycić w wypieku, który dla Was przygotowałam. Na blogu już jest jeden przepis na ciasto z dodatkiem buraków ( klik ), a dzisiaj zapraszam Was na nieco inne, ale równie pyszne. Burak nadaje wypiekowi lekko różowy kolor. Oczywiście smak warzywa nie jest zbytnio wyczuwalny a bakalie fajnie uzupełniają całość(...)suszonej żurawiny 3 jajka 250 g cukru 3 łyżki oleju 200 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżeczki przyprawy do piernika 15 dag ugotowanych buraków, startych na drobnych oczkach Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Nadal ucierając wlewamy olej a następnie partiami wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cynamonem i przyprawą

My simple kitchen
Chleb pszenny z burakiem 151

Chleb pszenny z burakiem piekłam w Styczniowej Piekarni Amber .  Przepis pochodzi z książki How to Make Bread  Emmanuela Hadjiandreou.  Byłam bardzo ciekawa końcowego efektu, zagniatane ciasto było różowe, a po wypieczeniu tylko skórka miała odcień różu. Środek chleba był żółty z domieszką buraków. Chleb miał chrupiącą skórkę i wilgotny środek. Buraki nadały mu lekkiej słodyczy(...)Składniki : 370 g mąki pszennej chlebowej 8 g soli 100 g startych buraków 5 g suchych drożdży) 200 g ciepłej wody 15 g oliwy Przygotowanie: W misce wymieszać mąkę i sól. Odstawić. W drugiej misce wymieszać zakwas, oliwę i wodę.  Do mokrej mieszanki składników dodać suchą i wymieszać razem do połączenia.  Dodać starte buraki i wymieszać

Codziennik Kuchenny
tarta tatin z burakami 140

odwróconą tartę tatin. bo przy pierwszej jaką zrobiłam, a była to  tarta tatin z pomidorami , nie starczyło mi odwagi, by ją odwrócić po upieczeniu ;) tarta tatin z burakami 4 ugotowane buraki, 70 g cukru (ok. 6 łyżek), 40 g masła (ok. 3 łyżek), 1 łyżka miodu, 1 łyżki suszonego tymianku, 1 łyżka octu balsamico(...)żeby cukier się nie przypalił, ale nie używaj łyżki do mieszania. Gdy cukier się rozpuści dodaj masło, szczyptę soli, tymianek, ocet i miód. Wymieszaj wszystko i zestaw z ognia. Buraki pokrój na 3 mm plasterki i spiralnie ułóż w patelni na warstwie karmelu (uwaga karmel może pryskać). Dopraw solą i pieprzem. Na powierzchni buraków połóż rozwałkowane ciasto francuskie

Eksperyment sobotni
sałatka z cukinii i buraków na zimę 161

jest w moim domu najbardziej obowiązkowa ze wszystkich przetworów. Musimy ją mieć koniecznie! Robię przynajmniej podwójną porcję :) Ponieważ dostałam od Taty trochę cukinii przypomniałam sobie o sałatce z dodatkiem buraków, którą robiłam dawno temu. Poszperałam w starym zeszycie i znalazłam przepis, który prezentuję poniżej. Sałatka bardzo smaczna, do długiego przechowywania:) składniki: 1,5 kg cukinii (waga po obraniu(...)odpestkowaniu) 1,5 kg buraków 1 kg cebuli zalewa: 1/5 l wody 3/4 szkl octu 3 lyżki cukru 1,5 łyżki soli ponadto: kilka ziarenek pieprzu Buraki umyć, ugotować w mundurkach, wystudzić. Zimne obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cukinię obrać, przeciąć na pół, jeśli ziarnka są duże wyciąć gniazda nasienne, pozostawiając sam miąższ. Zetrzeć na tarce

6niebo
Sałatka z pieczonych buraków 139

Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Sałatka z pieczonych buraków Składniki: Buraki – 2 sztuki Rukola – garść Anchois – kilka sztuk Parmezan – kilka plasterków Orzechy włoskie – garść Sos do pieczenia buraków: Olej sezamowy – 3 łyżki Miód – 2 łyżki Sos do sałatki: Oliwa(...)oliwek – 2 łyżki Miód – 1 łyżka Sok z ½ cytryny Sok z malin – 2 łyżki Wykonanie: Buraki obieramy i kroimy w cienkie plastry. Następnie marynujemy w oleju sezamowym i miodzie i pieczemy przez 30-40 minut w 180 stopniach, od czasu do czasu przewracając na drugą stronę.  Gdy buraki będą już miękkie i wystygną, układamy je na talerzu

Kuchnia Bon Appetit
Grillowany rostbef z talarkami z ziemniaka, chipsami z buraka i warzywami 130

grubości ok. 2 -3 cm, 6 szt. średniej wielkości ziemniaków, 1 mała cukinia, 1 kolba kukurydzy, 8 szt. małych czerwonych cebulek, 4 szt. młodej pietruszki (korzeń), 2 szt. czerwonego buraka, sok z cytryny, sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku. olej rzepakowy, suszony czosnek mielony do smaku, papryka mielona słodka do smaku, 4 gałązki zielonej pietruszki. Przygotowanie: Mięso(...)plastry o długości ok. 4 cm. Cukinię kroimy w cienkie plasterki, odsączamy papierowym ręcznikiem z nadmiaru soku. smarujemy olejem i solimy. Cebulki obieramy z pierwszej, suchej warstwy. Ziemniaki, buraki myjemy, suszymy i kroimy w plasterki (buraki w cieńsze). Buraki skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy czosnkiem. Ziemniaki smarujemy olejem i posypujemy solą. Warzywa grillujemy, ziemniaki i buraki

Moniki Smakołyki
Pieczone kolorowe buraki 124

pyszne danie gotowe. Ja wykorzystałam  labneh, jogurtowy serek , który sama przygotowałam, ale w tym przepisie możecie bez żadnego problemu wykorzystać Wasz ulubiony delikatny serek. Pieczone kolorowe buraki Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 1000 g kolorowych buraków sól morska oliwa z oliwek EV świeży rozmaryn sok z 1/2 cytryny koperek grubo zmielony pieprz 2-3 łyżki(...)labneh, jogurtowego serka Wykonanie: Buraki płuczemy, kroimy na pół, układamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy grubą solą, rozmarynem i skrapiamy oliwą. Naczynie przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 30 minut, aż warzywa będą miękkie. Po upieczeniu buraki obieramy ze skórki, kroimy w grubą kostkę, wkładamy do miski, skrapiamy oliwą, sokiem cytrynowym

Kulinarne przygody Gatity
Zupa botwinkowa z fasolą, śmietaną i jajkiem! 170

inaczej, i tak jak ją zapamiętał z dziecinnych lat. Ja zupę botwinkową robię co najmniej na pięć sposobów. Jednym z nich jest zupa na wywarze mięsnym, z dużą ilością buraków pokrojonych na plasterki ćwiartki z dodatkiem białej fasoli (ja używam konserwowej) i jajka wiejskiego ugotowanego na twardo. Ta zupa, wydaje mi się pochodzi ze wschodniej Polski, kiedyś na studiach(...)lekka zarazem. Bardzo lubią ją przygotowywać jak i jeść ;-) . Serdecznie zapraszam! A Wy jaką botwinkową lubicie najbardziej? SKŁADNIKI (na duży garnek około 4-4,5 litra): - 6 dużych buraków - 2 pęczki młodej botwinki - wywar z mięsa np. kury, indyka lub wołowy (jeśli nie masz użyj 3 kostek: 2 rosół z kury i 1 szt rosół wołowy) - puszka fasoli białej

SMYKWKUCHNI