buraki - 9365 przepisów (strona:71/625)

Pęczotto z burakiem i kozim serem 188

zdrowy i szybki obiad z użyciem kaszy pęczak (stąd oczywiście ta nazwa pęczotto). Kasza ugotowana w ten sam sposób jak risotto wchłonie smak bulionu oraz wina. Według mnie połączenie buraka i sera koziego to idealny duet. Razem smakują po prostu wyśmienicie. Danie to smakuje całej mojej rodzinie oraz przyjaciołom. Często więc przygotowuję to danie nie tylko na codzienny obiad(...)wygląda znakomicie. Takim daniem z pewnością się nie zawstydzicie. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na dania z warzywami oraz inne przepisy wegetariańskie . Składniki: 3/4 szklanki pęczaku 3 ugotowane buraki 3/4 szklanki białego wina 700 ml bulionu warzywnego 1 mała cebula 2 łyżki masła klarowanego lub oliwy Ser kozi 1/2 pęczka natki pietruszki Sól i pieprz Sposób przygotowania: Cebulę

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Halloweenowe smoothie czerwone jak krew 178

wniosku zrobię więc krwiste smoothie. Na początku myślałem aby użyć pomidora, wszak krwawa Mary to drink pomidorowy, jednak czerwień krwi jest ciemniejsza. Na smoothie z buraka miałem ochotę od dłuższego czasu. Buraki uwielbiam jako dodatek do obiadu są wyśmienite. Sok z buraka też jest fajny Zacząłem więc zastanawiać się z czym połączyć buraka aby to smoothie można było wypić(...)czerwonym owocem. I tak patrząc na zawartość dolnej półki zamrażarki wygrzebałem mrożone wiśnie i borówki. Łącząc składniki w moim blenderze zastanawiałem się jaki wyjdzie smak i czy naturalna słodycz buraka złamie kwaskowatość wiśni i borówek. Po zmiksowaniu i spróbowaniu stwierdziłem, że czegoś mu brakuje. Smoothie było mdłe i smak przechodził bardziej jednak w lekką kwaskowatość. Spróbowałem podkręcić smak albo bardziej

Przepisy na koktajle z blendera
ZAKWAS NA BARSZCZ WIGILIJNY 166

przyrządzić? Buraki obieram, kroję w średniej wielkości kawałki i układam w czystym, dużym słoiki na zmianę z liśćmi laurowymi, zielem angielskim i czosnkiem. Zalewą wodą tak, aby zakrywała buraki. Owijam otwór słoika gazą i związuję gumką recepturką. Odstawiam w ciepłe miejsce, ale nie gorące! U mnie był to parapet w kuchni. Zostawiam na 7 dni. Następnie odcedzam(...)przelewam do szklanych, wyparzonych butelek.  Buraki z zakwasu można wykorzystać podczas gotowania barszczu. Wystarczy je pokroić w kostkę i dorzucić do gotującego się wywaru na zupę. Gotowy zakwas przechowuję w lodówce maksymalnie 14 dni. SMACZNEGO

W kuchni Karmel-itki
Halloweenowe smoothie czerwone jak krew 189

wniosku zrobię więc krwiste smoothie. Na początku myślałem aby użyć pomidora, wszak krwawa Mary to drink pomidorowy, jednak czerwień krwi jest ciemniejsza. Na smoothie z buraka miałem ochotę od dłuższego czasu. Buraki uwielbiam jako dodatek do obiadu są wyśmienite. Sok z buraka też jest fajny Zacząłem więc zastanawiać się z czym połączyć buraka aby to smoothie można było wypić(...)czerwonym owocem. I tak patrząc na zawartość dolnej półki zamrażarki wygrzebałem mrożone wiśnie i borówki. Łącząc składniki w moim blenderze zastanawiałem się jaki wyjdzie smak i czy naturalna słodycz buraka złamie kwaskowatość wiśni i borówek. Po zmiksowaniu i spróbowaniu stwierdziłem, że czegoś mu brakuje. Smoothie było mdłe i smak przechodził bardziej jednak w lekką kwaskowatość. Spróbowałem podkręcić smak albo bardziej

Przepisy na koktajle z blendera
Halloweenowe smoothie czerwone jak krew 220

wniosku zrobię więc krwiste smoothie. Na początku myślałem aby użyć pomidora, wszak krwawa Mary to drink pomidorowy, jednak czerwień krwi jest ciemniejsza. Na smoothie z buraka miałem ochotę od dłuższego czasu. Buraki uwielbiam jako dodatek do obiadu są wyśmienite. Sok z buraka też jest fajny Zacząłem więc zastanawiać się z czym połączyć buraka aby to smoothie można było wypić(...)czerwonym owocem. I tak patrząc na zawartość dolnej półki zamrażarki wygrzebałem mrożone wiśnie i borówki. Łącząc składniki w moim blenderze zastanawiałem się jaki wyjdzie smak i czy naturalna słodycz buraka złamie kwaskowatość wiśni i borówek. Po zmiksowaniu i spróbowaniu stwierdziłem, że czegoś mu brakuje. Smoothie było mdłe i smak przechodził bardziej jednak w lekką kwaskowatość. Spróbowałem podkręcić smak albo bardziej

Przepisy na koktajle z blendera
Tradycyjny barszcz 158

Wschodniej. Chociaż składniki zupy różnią się w zależności od regionu, to niezmiennym i podstawowym składnikiem są buraki czerwone. Jeżeli chodzi o tradycyjny barszcz czerwony to zawiera on buraki, cebulę, czosnek, marchew i seler naciowy, które są wyczuwalne w zupie. Obrane i pokrojone w kostkę buraki są gotowane z różnymi warzywami, dając piękny kolor i wspaniały aromat. Zupę(...)wtedy dobrać odpowiednią ilość do podania. Barszcz ze względu na całe warzywa, które zostają w zupie, jest dosyć syty. Sprawdź również inne nasze przepisy na zupy . Składniki: 4 średnie buraki czerwone (obrane i pokrojone w kostkę) 1 cebula 4 ząbki czosnku 2 marchewki 1 łodyga selera naciowego 1 łyżka masła Ziele angielskie (3 szt.) Liść laurowy

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Sałatka z burakiem i nektarynką 201

pięknych, romantycznych kolorach. Sałatka z burakiem i nektarynką jest łatwa do przygotowania i pięknie się prezentuje. Idealna propozycja na przykład na romantyczną kolacje Sałatka z burakiem i nektarynką Składniki: 2-3 średniej wielkości buraki 1 nektarynka 100 g sera sałatkowo-kanapkowego 2 garści rukoli sos lub krem balsamiczny oliwa z oliwek świeżo mielony pieprz Na początku myjemy buraki(...)aluminiową. Pieczemy w 160°C (z termoobiegiem) i pieczemy około godzinę, aż będą miękkie. Najłatwiej jest to sprawdzić za pomocą patyczka do szaszłyków, jeśli patyczek wbija się łatwo w buraka to znaczy, że są gotowe. Upieczone rozwijamy z folii i pozostawiamy do wystudzenia. Zimne buraczki obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki. Najlepiej wykorzystać do tego tarkę/mandolinę taką

PatiGotuje
Buraczana tarta z białą czekoladą 156

przekładamy ją na przygotowany spód i wstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny. ~ jeśli samodzielnie wyciskacie sok z buraków, to wiórki możecie wykorzystać do zrobienia klasycznego ciasta z buraka -> przepis tutaj lub placki -> przepis tutaj lub dobrze odciśnięte z nadmiaru soku (w przypadku wolnoobrotowej wyciskarki nie jest to konieczne) dodać do spodu odejmując dodaną część, od części herbatników Pamiętajcie

Kucharzyca
Carpaccio z buraka z rukolą 204

Carpaccio z buraka z rukolą to danie, które może posłużyć zarówno jako przystawka albo jako pyszna kolacja. Przygotowanie jest bardzo szybkie i proste. Obecnie w sklepach można kupić już gotowane buraki , więc zaoszczędzimy sporo czasu na ich pieczenie (gotowanie), a przy okazji nie pobrudzicie się podczas obierania :) Jeśli można sobie jakoś ułatwić to dlaczego z tego nie skorzystać(...)łyżki oliwy 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka miodu 1 łyżka soku z cytryny sól pieprz Przepis na carpaccio z buraka z rukolą Składniki na sos mieszamy w miseczce i odstawiamy na kilka minut, aby wszystkie smaki się połączyły. Buraki kroimy w cienkie plasterki Na talerzu układamy rukolę, następnie plasterki buraka, pokrojoną w kostkę fetę. Polewamy danie sosem, a wierzch

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Potrawka z buraków i fasoli po burgundzku 219

smaków, że chce się jeść, i jeść jej więcej. To trzeci i ostatni przepis wypróbowany przez mnie pochodzący z książki Dominiki Wójciak  "Prosto, pysznie, do pudełka". Potrawka z buraków i fasoli po burgundzku 2 łodygi selera naciowego 2 marchewki, obrane i pokrojone w plasterki 2 czerwone cebule, pokrojone w ósemki 4 łyżki oliwy 1 biała cebula pokrojona(...)kostkę 3 pokrojone w plasterki ząbki czosnku 5 ziaren ziela angielskiego 4 liście laurowe kilka gałązek tymianku 1 kg buraków, najlepiej niezbyt dużych, obranych i pokrojonych w pól plastry grubości 1 cm 4 suszone podgrzybki 300 ml czerwonego słodkiego wina 2 szklanki białej fasoli, ugotowanej i odsączonej na sitku 500 ml przecieru pomidorowego sól i pieprz do smaku Piekarnik

Dzieje kuchennej Wiewióry
prześniak prosto ze wsi :D ciasto z burak cukrowego :D 312

posmarujemy placek rozkłóconym jajkiem przed pieczeniem. Proponuję porozmawiać z jakimś gospodarzem jesienią, by sprezentował nam buraka. Niektórzy może mają swoje, ale na wsi to już rzadkość. No może czasami trafić się jakiś znaleźny na środku szosy :D Kiedyś każdy gospodarz sadził czy buraki opasowe - dla zwierząt, czy cukrowe - na nasz polski cukier. Teraz...teraz wszystko się zmieniło(...)buraka może uda się skombinować mimo wszystko :D  Smacznego

Pieprzyć z Fantazją
Policzki wieprzowe duszone w czerwonym winie z burakiem, marchewką, brukselką, topinamburem i kaszą pęczak 236

ięciutkie policzki wieprzowe, w które widelec wchodzi niczym w masło podane na kaszy pęczak ze słodkimi karmelizowanymi marchewkami, chrupiącymi chipsami z topinamburu, słodkimi burakami, cudnie zielonymi listkami brukselki i słodko winnym sosem na bazie korzeniowych warzyw i czerwonego wina. Piekielnie jestem dumny z tego dania! Szczególnie że (pewnie w to nie uwierzycie), ale powstało w sposób dość przypadkowy, głównie(...)powstałym sosem za pomocą blendera. Następnie rondel wstaw na mały ogień i zredukuj sos. Do rondla włóż z powrotem polędwiczki. Podawaj z przygotowanymi w trakcie pieczenia dodatkami. Dodatki Buraki Buraki umyj, zawiń w folię aluminiową i wstaw do piekarnika wraz z polędwiczkami . Piecz przez 1,5-2 h do miękkości. Odstaw do przestudzenia, obierz i pokrój w kostkę

Food Square
Pierś kurczaka duszona z figą i winem podana z pieczonym karmelizowanym burkiem i cytrynowo- miętowym ryżem 184

fioletowych fig 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina szczypta soli i pieprzu  sok z cytryny  rozmaryn łyżka oliwy z oliwek Karmelizowane buraki: 2 upieczone w folii buraki  2 łyżki posiekanej mięty lampka czerwonego wytrawnego wina łyżka masła  2 łyżki cukru szczypta soli i pieprzu  sok z ćwiartki cytryny Miętowo - cytrynowy ryż  1 szklanka(...)gotuję w podanej ilości wody. Na koniec gotowania dodaję skórkę oraz sok z cytryny i posiekaną miętę. Doprawiam solą. Ściągam z ognia.  Na maśle smażę pokrojone w kostkę buraki. Dodaję cukier i karmelizuję je chwilę. Wlewam wino które natychmiast redukuję na dużym ogniu. Doprawiam buraki solą, sokiem z cytryny i miętą. Ściągam z ognia.  Pierś kurczaka

Mango Papaja
Rosti buraczane z sosem chrzanowym i "Pokolenie IKEA" 238

wędzonego łososia. Ja z niego zrezygnowałam, bo zależało mi na daniu wegetariańskim i bezglutenowym. Składniki (na 5-6 placków): Placki   ok. 500 g dużych ziemniaków ok. 250 g buraków 2 ząbki czosnku sól pieprz mielony olej do smażenia Sos 4 łyżki jogurtu greckiego 2 łyżki chrzanu szczypiorek Ziemniaki wyszorować i umyć. Ziemniaki włożyć do garnka i zalać zimną(...)wodą. Zagotować, posolić, zmniejszyć moc palnika i gotować 12 minut. Ziemniaki odcedzić i zostawić do ostygnięcia. Buraki obrać i wypłukać.  Do dużej miski zetrzeć buraki na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki obrać ze skórek. Zetrzeć ziemniaki na tarce o grubych oczkach do miski z burakami. Do warzyw dodać czosnek starty lub przeciśnięty przez praskę. Warzywa wymieszać

Weekendy w domu i ogrodzie

Proponowane wyszukiwania