posmarujemy placek rozkłóconym jajkiem przed pieczeniem. Proponuję porozmawiać z jakimś gospodarzem jesienią, by sprezentował nam buraka. Niektórzy może mają swoje, ale na wsi to już rzadkość. No może czasami trafić się jakiś znaleźny na środku szosy :D Kiedyś każdy gospodarz sadził czy buraki opasowe - dla zwierząt, czy cukrowe - na nasz polski cukier. Teraz...teraz wszystko się zmieniło(...)buraka może uda się skombinować mimo wszystko :D Smacznego
Pieprzyć z Fantazjąięciutkie policzki wieprzowe, w które widelec wchodzi niczym w masło podane na kaszy pęczak ze słodkimi karmelizowanymi marchewkami, chrupiącymi chipsami z topinamburu, słodkimi burakami, cudnie zielonymi listkami brukselki i słodko winnym sosem na bazie korzeniowych warzyw i czerwonego wina. Piekielnie jestem dumny z tego dania! Szczególnie że (pewnie w to nie uwierzycie), ale powstało w sposób dość przypadkowy, głównie(...)powstałym sosem za pomocą blendera. Następnie rondel wstaw na mały ogień i zredukuj sos. Do rondla włóż z powrotem polędwiczki. Podawaj z przygotowanymi w trakcie pieczenia dodatkami. Dodatki Buraki Buraki umyj, zawiń w folię aluminiową i wstaw do piekarnika wraz z polędwiczkami . Piecz przez 1,5-2 h do miękkości. Odstaw do przestudzenia, obierz i pokrój w kostkę
Food Squarefioletowych fig 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina szczypta soli i pieprzu sok z cytryny rozmaryn łyżka oliwy z oliwek Karmelizowane buraki: 2 upieczone w folii buraki 2 łyżki posiekanej mięty lampka czerwonego wytrawnego wina łyżka masła 2 łyżki cukru szczypta soli i pieprzu sok z ćwiartki cytryny Miętowo - cytrynowy ryż 1 szklanka(...)gotuję w podanej ilości wody. Na koniec gotowania dodaję skórkę oraz sok z cytryny i posiekaną miętę. Doprawiam solą. Ściągam z ognia. Na maśle smażę pokrojone w kostkę buraki. Dodaję cukier i karmelizuję je chwilę. Wlewam wino które natychmiast redukuję na dużym ogniu. Doprawiam buraki solą, sokiem z cytryny i miętą. Ściągam z ognia. Pierś kurczaka
Mango Papajawędzonego łososia. Ja z niego zrezygnowałam, bo zależało mi na daniu wegetariańskim i bezglutenowym. Składniki (na 5-6 placków): Placki ok. 500 g dużych ziemniaków ok. 250 g buraków 2 ząbki czosnku sól pieprz mielony olej do smażenia Sos 4 łyżki jogurtu greckiego 2 łyżki chrzanu szczypiorek Ziemniaki wyszorować i umyć. Ziemniaki włożyć do garnka i zalać zimną(...)wodą. Zagotować, posolić, zmniejszyć moc palnika i gotować 12 minut. Ziemniaki odcedzić i zostawić do ostygnięcia. Buraki obrać i wypłukać. Do dużej miski zetrzeć buraki na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki obrać ze skórek. Zetrzeć ziemniaki na tarce o grubych oczkach do miski z burakami. Do warzyw dodać czosnek starty lub przeciśnięty przez praskę. Warzywa wymieszać
Weekendy w domu i ogrodzietarta chodziła za mną już od prawie roku. Kiedyś na Instagramie mignęło mi zdjęcie galette z persymoną i burakiem, a gdy już się zdecydowałem ją upiec, okazało się, że sezon na kaki dawno minął. Było mi bardzo przykro, bo wiedziałem, że to z pewnością musi być zgrany duet. No ale nic, cierpliwie poczekałem te kilka miesięcy i gdy nagle ujrzałem(...)cieście ułóż na przemian plastry kaki i buraka, zostawiając ok. 5 cm margines. Górę posyp listkami tymianku i pokruszonym kozim serem. Następnie brzeg ciasta zawiń do środka, formując tartę i posmaruj je żółtkiem. Galette wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz 40-50 minut, aż brzegi się zarumienią, a buraki zmiękną. Podawaj po lekkim przestudzeniu
Food Squarezmielić :) ), a następnie mieszamy z powidłami. Masę kładziemy na kromkę chleba, przykrywamy drugą kromką i zapiekamy w sandwicherze. Buraczak piernikowy Ciasto musi być, no bo w końcu święto. Czerwone buraki to norma na święta. Cukrowe, odkąd zalegają na polach, też kojarzą się z zimą. To wszystko ze świątecznymi przyprawami. Takie jakby marchewkowe tylko z buraków :) No i ja dałem duuużo buraków przez co nie jest takie ciastowe :) Składniki - burak cukrowy (rozmiar D) - 3,5 szklanki mąki - 1\3 szklanka oleju - 2,5 szklanki wody - pół paczki cynamonu - 2 łyżki kakao - 2 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: Buraka obieramy i trzemy na drobnej tarce. Dodajemy pozostałe składniki w kolejności jakiej
Kryzysowa Książka KucharskaKlasyk wśród klasyków obiadowych :) Składniki: 4 buraki ćwikłowe 1 łyżka mąki 1 łyżka masła ½ szklanki wywaru z buraków 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki cukru 1 łyżeczka mielonego imbiru sól i pieprz do smaku Wykonanie: Buraki dokładnie oczyścić i ugotować. Z masła i mąki zrobić złocistą zasmażkę, dodać wywar z buraków, mielony imbir i mieszając(...)gotować do zgęstnienia sosu. Ugotowane buraki obrać, pokroić w kostkę i dodać do sosu, doprawić do smaku sokiem z cytryny, pieprzem, cukrem i solą i jeszcze chwilę podgotować. Podawać na ciepło do obiadu
Tradycyjna Kuchniamyślę, że zagości u mnie na dłużej. Sałatka jest bardzo prosta do przygotowania i jest idealną propozycja na lunch do pracy lub szkoły. Sałatka z kuskusu z pieczonymi burakami i natką pietruszki Składniki : 4 średnie pieczone buraki 100 g suchej kaszy kuskus pęczek natki pietruszki 1 łyżeczka czosnku sól, pieprz woda do zalania kaszy kuskus Przygotowanie: Kuskus posolić(...)popieprzyć i zalać wrzącą wodą. Buraki pokroić w małą kostkę. Natkę pietruszki posiekać. Kuskus, buraki i natkę wymieszać razem w misce. Dodać czosnek. Ewentualnie dodać więcej soli i pieprzu. Smacznego
wegujemyłyżki octu (użyłam ryżowego)* do podania uszka, krokiety, kapusta wigilijna z suszonymi grzybami... Dzień przed przygotowaniem barszczu suszone podgrzybki zalewam wodą i odstawiam na 12 godzin, natomiast pół kilograma buraków owijam folią aluminiową i piekę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez godzinę. Studzę, obieram i ścieram na tarce. Pozostałe buraki obieram i kroję w plastry. Umieszczam(...)grzyby z wodą do garnka z gotującym się barszczem. Całość gotuję kolejne pół godziny. Następnie przecedzam przez sito, dodaję sól, pieprz, sok z cytryny i ocet oraz starte wcześniej buraki. Całość gotuję kolejne 5 minut, następnie odcedzam, ewentualnie doprawiam do smaku. Smacznego, Klaudia. można użyć zakwasu z buraków
Mango PapajaZupa niezapomniana w smaku. Kremowa, syci i rozgrzewa jednocześnie. Wszystko dzięki "Jadłonomii" :) Kokosowy krem z buraka 3 duże upieczone buraki 2 ząbki czosnku kawałek 2 cm imbiru szczypta płatków chili 3/4 dużej puszki mleka kokosowego 1,5 szkl. wody 2 łyżki soku z limonki 3 łyżki oliwy sól i pieprz Buraki obieramy i kroimy na plasterki(...)Ćwiartkę buraki kroimy dalej w słupki W rondlu rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy ok 1 minutę czosnek z imbirem. Dorzucamy buraki (poza tymi pokrojonymi w słupki). i mieszamy. Dolewamy mleko i wodę oraz solimy (ok łyżeczki soli). Przykrywamy częściowo i gotujemy ok 15 minut. Blendujemy na gładki krem (u mnie zupa mocno się spieniła co widać na zdjęciach
Dzieje kuchennej WiewióryLubicie buraki? Ja bardzo, dlatego postanowiłam je wykorzystać do pysznej i prostej zapiekanki. Składniki: 6-7 średnich ziemniaków 4 buraki czerwone 2 cebule 2 jajka 300 ml śmietany 18% 150 g sera żółtego pieprz , sól, papryka wędzona Przygotowanie Buraki i ziemniaki gotujemy osobno do miękkości w mundurkach. Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na patelni. Przestygnięcie(...)ziemniaki obieramy i kroimy w plasterki, tak samo robimy z burakami. Śmietanę mieszamy z jajkami i przyprawami. W naczyniu do zapiekania układamy warstwami: 1/2 ziemniaków 1/2 cebuli 1/2 buraków 1/2 sosu śmietanowego Czynność powtarzamy z drugą połową składników. Wierzch posypujemy żółtym serem. Całość zapiekamy w piekarniku przez około 25 minut w temp 180C
e-PrzepisyKulinarneinternetu. Składniki (2 porcje) 2 filety z sandacza oliwa sól i pieprz koperek 100g świeżego szpinaku sok z połowy cytryny 1/3 łyżeczki kuminu 1 łyżeczka masła 5 średnich buraków 1/2 małej czerwonej cebuli koperek szczypiorek 3 łyżki octu balsamicznego 4 łyżki śmietany 18% 2 łyżki soku z cytryny szczypta soli Sposób przygotowania Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Na blachę(...)wysypać sól i położyć na niej buraki z odciętymi spodami. Piec godzinę. Po tym czasie, kiedy buraki lekko ostygną obrać je i podzielić każdy na 6 części. Wymieszać w misce z garścią szczypiorku, koperku, pokrojoną w piórka czerwoną cebulą, solą, pieprzem i octem balsamicznym. Filety z sandacza płytko naciąć nożem od strony skóry (w odstępach
W kuchni wieczoremburaków mała cukinia masło (do smażenia kani) olej (do pieczenia warzyw) sól mieszanka przypraw (u mnie gotowa mieszanka do ziemniaków oraz czubryca) miód, rozmaryn i czosnek granulowany (do buraków) WYKONANIE Ziemniaki szorujemy pod bieżącą wodą, a następnie kładziemy każdy ziemniak na dużej łyżce (pomoże nam pociąć ziemniaki, ale bez plasterków) i nożem nacinamy cienkie plasterki, aż zrobi(...)się "harmonijka" z ziemniaka. Cukinię i buraka myjemy, obieramy i kroimy na plastry (cienkie dla buraka, bo się dłużej piecze i grubsze dla cukinii). Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy ziemniaki, które skrapiamy olejem i posypujemy przyprawami. Obok kładziemy pokrojone buraki, a następnie cukinie. Buraki skrapiamy olejem, odrobiną miodu (lub np.syropem z agawy), posypujemy solą czosnkiem
Zofianachcąc czy nie chcąc, nie opuszcza mojej kuchni przez kilka dni. W weekend do obiadu były buraczki z chrzanem, potem na deser dzisiejsze muffinki czekoladowe z burakami, później buraki z serem kozim w formie carpaccio, a jeszcze później trufle czekoladowe. Szaleństwo prawda? Ale co ja zrobię, skoro buraczki lubię :-) Mateusz trochę mniej, bo buraki pachną mu ziemią(...)zjadł ze smakiem i prosił jeszcze o dokładkę! Muffinki są bardzo sycące i wilgotne, mocno czekoladowe, smaku buraków nie czuć bardzo, jeśli by się nie wiedziało z czym są, to zapewne by się samemu nie odgadło :-). Co więcej mogę powiedzieć, jeśli lubisz czekoladę i/lub buraki, to ten przepis jest dla Ciebie! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz
Pora coś zjeśćzgnieć je tłuczkiem do ziemniaków lub przetrzyj przez praskę. Dodaj masło i mleko, mieszając, aż uzyskasz gładkie, kremowe puree. Dopraw solą do smaku. Buraczki zasmażane Składniki: 3 średnie buraki 1 cebula 2 łyżki masła 1 łyżka mąki 1 łyżka octu jabłkowego sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka cukru Przygotowanie: Gotowanie buraków : Buraki umyj, nie obieraj. Ugotuj(...)dużych oczkach. Zasmażka : Cebulę drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej masło, dodaj cebulę i smaż, aż będzie miękka. Dodaj mąkę i smaż, ciągle mieszając, aż zasmażka nabierze złocistego koloru. Dodanie buraków : Do zasmażki dodaj starte buraki, ocet jabłkowy, sól, pieprz i cukier. Mieszaj i gotuj na małym ogniu przez kilka minut, aż smaki się połączą. Podanie: Na talerzu umieść
Moja Książka Kucharska