buraki - 8865 przepisów (strona:77/591)

Buraczki na zimę do słoików. 799

Witajcie :) Mamy sezon na świeże buraczki więc dzisiaj ma dla Was propozycję sałatki z papryką i cebulką. Po prostu pycha a na zimę jak znalazł wystarczą buraki i chęci do jej przygotowania :) Zapraszam :) Składniki : około 4 kg buraczków 1/2  kg cebuli 1/2 kg papryki ja użyłam zielonej może być czerwona(...)około 1 szklanki octu sól do smaku 4 łyżki pieprzu lub do smaku  2 łyżki cukru lub do smaku 2,3 łyżeczki chili   1 szklanka oleju WYKONANIE : Buraki myjemy zalewamy wodą i gotujemy aż będą lekko miękkie.Następnie odlewamy wodę i zalewamy je zimną dzięki temu skórka z buraków ładnie się ściągnie bez użycia noża

Sama słodycz i szczypta chili
sok ,zakwas z buraka 164

duża ,nie obrane przekrojone na pół 3 litry przegotowanej ostudzonej wody 5-6 ziele angielskie 4 liście laurowe 2,5 łyżki soli kromka razowego chleba na zakwasie Wykonanie: Buraki umyć , cienko obrać ze skórki i pokroić w grube plastry. Wyparzyć i wytrzeć kamionkę , na dno poukładać wszystkie przyprawy ,wraz z kromką chleba razowego .Na to wszystko poukładać pokrojone buraki. Całość zalać letnią wodą ,wymieszaną z solą , tak, aby wszystkie buraki były dokładnie przykryte. Docisnąć całość talerzykiem .Zakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 5-6 dni( u mnie stały w korytarzu ,bo przy tych upałach wszędzie ciepło). Aby przerwać proces fermentacji ,ukiszony zakwas należy przecedzić i przelać do czystych, szczelnie zamykanych słoików .Przechowywać w chłodzie Pozostałe

w mojej kuchni
Kopytka z buraków 108

Kopytka z buraków Bardzo spodobał Wam się kolor poprzednich klusek ( kopytka z batatów i kopytka z bobu ), więc postanowiłem pokombinować z burakiem. Pierwsze kopytka z buraków , za które się zabrałem, miały w sobie ziemniaki i mąkę orkiszową… to nie było to. Kolor piękny, ale konsystencja i koncepcja do mnie nie przemówiły. Postanowiłem więc rzucić się na głęboką(...)inną strukturę niż klasyczne ziemniaczane, czy nawet wcześniej wspomniane, ale na pewno są godne uwagi. Kopytka powinny również wyjść świetne z buraka gotowanego, ale będzie w tedy potrzebna większa ilość mąki. Osobiście nie próbowałem. Artykuł Kopytka z buraków pochodzi z serwisu Blendman.pl - kuchnia roślinna

Blendman
grillowana przepyszna cukinia i buraczki... 147

sztuk, ogórek gruntowy 1 mniejszy, koperek 1/2 pęczka, cukier 3 łyżeczki, sok z cytryny 1 łyżeczka, marynata - ile zostało DODATKI: cukinie małe 5 sztuk, buraki 2 sztuki buraki grillowane robiłam pierwszy raz ale i nie ostatni, są pyszne, chrupiące, smakują na zimno jak czipsy, cukinia jest nie rozciapana, sos doskonale pasuje jako dodatek, mąż mięsożerca spróbował i smakowało(...)pokrywką patelnię i 4 minuty grillować pod przykryciem następnie obrócić cukinie i grillować bez przykrycia 10 minut, czynność powtórzyć z następną porcją cukinii po cukiniach na patelni położyć plasterki buraków i grillować tak samo jak cukinie po cukiniach na patelni położyć plasterki buraków i grillować tak samo jak cukinie pozostałą marynatę dodać do rozdrabniacza z jogurtem i resztą

W Mojej Kuchni Lubię
Sok z buraków i jabłek 154

temu mamy lepsza odporność, wolniej się starzejemy, zapobiegamy wystąpieniu nowotworów. Sok zrobiony wyciskarką wolnoobrotową CR 4117 CAMRY PREMIUM. Składniki: 2 buraki czerwone 2 jabłka 1 marchewka  Przygotowanie: Buraki umyć, cieniutko obrać ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki. Jabłka umyć, pokroić na ćwiartki i wyciąć gniazda nasienne. Marchewkę umyć, cieniutko obrać i również pokroić na mniejsze kawałki(...)lodu lub schłodzić w lodówce. obniży ciśnienie krwi i doda sił. http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/buraki-wartosc-odzywcza-i-wlasciwosci-lecznicze_33942.html Dzięki nim mamy lepszą odporność, wolniej się starzejemy i zapobiegamy wystąpieniu nowotworów. Szklanka soku z buraków potrafi zdziałać cuda: uchroni przed katarem, uwolni od zgagi, obniży ciśnienie krwi i doda sił. http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/buraki-wartosc-odzywcza-i-wlasciwosci-lecznicze_33942.html Dzięki nim mamy lepszą odporność, wolniej się starzejemy i zapobiegamy wystąpieniu

Ala piecze i gotuje
Barszcz czerwony z botwiną i fasolką "Piękny Jaś" 192

kurczaka 6 szt. ziemniaków 200 g jogurtu greckiego 3 l wody 3 listki laurowe 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu 200 ml soku z kiszonych buraków (przepis znajdziesz  tutaj )  sól 1 łyżeczka cukru natka pietruszki Sposób wykonania: Kurczaka myjemy, wkładamy do dużego garnka i zalewamy wodą. Gotujemy. Gdy woda zacznie wrzeć, zdejmujemy(...)powierzchni szarą pianę. Dodajemy włoszczyznę oraz listki laurowe,ziele, pieprz i sól. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Botwinę szatkujemy a buraki obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki. Gdy włoszczyzna będzie miękka wyławiamy ją. Marchew kroimy w kostkę. Do zupy wrzucamy ziemniaki. Gotujemy przez 10 minut. Gdy zaczną mięknąć dodajemy starte buraki i botwinę. Gotujemy do momentu

Qchnia po prostu
Sałatka z buraków, ciecierzycy i jajek 188

olejem kokosowym) nie mogę oderwać od nich oczu..i kombinuję z nimi w kuchni co się da. Olej lniany świetnie dopełnia wszelkie sałatki śledziowe. Ostatnio mam kulinarną fazę na buraki. Jadamy tarte do obiadu, pieczone, gotowane jako dodatek do sałatek. I dobrze, bo to samo zdrowie - dzięki nim mamy lepszą odporność, wolniej się starzejemy i zapobiegamy wystąpieniu nowotworów. Szklanka(...)soku z buraków potrafi zdziałać cuda: uchroni przed katarem, uwolni od zgagi, obniży ciśnienie krwi i doda sił. Zapobiegają anemii, wspomagają leczenie białaczki. Zawierają cenny dla kobiet w ciąży kwas foliowy, pomagają unormować poziom cholesterolu, jest także polecany dla ciśnieniowców. ( http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/buraki-wartosc-odzywcza-i-wlasciwosci-lecznicze_33942.html ) Poczytajcie o właściwościach buraków, naprawdę warto je jeść - jak każde inne warzywo, to skarbnice zdrowia

Zasmakuj Kuchni
Sałatka z buraków z jabłkiem 92

szczególności do wszelkiego rodzaju kotletów, pulpetów, itp. Słodkawa a jednocześnie kwaskowata i orzeźwiająca. Trzeba tylko mieć ugotowane lub uparowane buraki i zrobienie jej zajmie chwileczkę. A gotowane czerwone buraki można bez problemu zakupić w markecie lub na targu Składniki: 2 duże buraki - ugotowane lub uparowane  1 duże jabłko - najlepiej winne 1 mała cebula sałatkowa(...)łyżka octu winnego lub jabłkowego, 3 łyżki oliwy lub oleju, sól, pieprz, szczypta cukru Buraki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Jabłko (można obrać) również zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Podobnie postąpić z cebulą.  Zrobić sos - dobrze wymieszać wszystkie składniki. Dodać do startych buraków, wymieszać i, w razie potrzeby, doprawić solą i pieprzem. Smacznego

Ze smakiem bez glutenu
Ćwikła domowa 101

Jeśli kupicie gotowane buraki - wykonanie ćwikły zajmie 10 minut.  Dobrze jest zrobić ją na dzień czy dwa przed podaniem, żeby smaki się przegryzły. Składniki: 1/2 kg czerwonych buraków gotowanych (dwa duże buraki) 1-2 kopiaste łyżki dobrego chrzanu tartego 1-2 łyżki cukru 2  łyżki octu 6% lub trochę mniej octu 10% 1/2 łyżeczki soli(...)Buraki oczyścić z obierek i zetrzeć na najmniej lubianej tarce - tej, która zrobi papkę. Przy dwóch burakach nawet nie trzeba zakładać rękawiczek - szybkie starcie nie zafarbuje rąk. Dodać ocet, cukier, sól, chrzan i wymieszać całość do osiągnięcia jednolitego koloru.  W zależności od tego jaki smak chcemy uzyskać dodajemy jedną lub dwie łyżki chrzanu. Lepiej najpierw dodać jedną

Ze smakiem bez glutenu
Smoothie z pieczonym burakiem, jabłkiem i malinami 120

połączenie upieczonych buraków, jabłka oraz malin. Do koktajlu nie dodałam cukru, ponieważ jabłko dodało słodyczy. Koktajl świetnie smakuje podany schłodzony.  Składniki na 2 porcje: 2 małe, upieczone buraki  (jak przygotować buraki - kliknij TUTAJ ) 200-300 ml wody sok z 1/2 cytryny 1 jabłko 2 garście malin Jabłko umyć, przekroić na mniejsze części i pozbawić gniazd(...)nasiennych. Upieczone buraki obrać ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki. Do kielicha blendera przełożyć plasterki jabłka, kawałki buraka i maliny. Na sam koniec wlać sok z cytryny i 1 szklankę wody. Całość dokładnie ze sobą zmiksować, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Jeżeli uważacie, że koktajl jest zbyt gęsty to dolejcie więcej wody

Ugotować
Kiszone buraki 200

Składniki: 1 kg buraków 4 ząbki czosnku 2 listki laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 2 łyżki majeranku 1 czubata łyżka soli około 750 ml przegotowanej wody Sposób przygotowania: Buraki obieramy, myjemy i kroimy na kawałki. Wkładamy do dużego słoja, dodajemy resztę składników i zalewamy letnią wodą.  Przykrywamy i odstawiamy na 7 dni w temperaturze pokojowej(...)czasie słoik z burakami odstawiamy do lodówki aby spowolnić proces kiszenia (możemy je przetrzymywać około 2 tygodni). Buraki dodajemy do sałatek a powstały sok używamy do zakwaszenia barszczu

Qchnia po prostu
Sałatka z pieczonych warzyw korzeniowych i białej kaszy gryczanej 132

białej kaszy gryczanej po 2 łyżki posiekanego koperku i natki pietruszki Piekarnik rozgrzać do 200C Warzywa dokładnie umyć, cienko obrać ze skórki. Skorzonerę od razu włożyć do lodowatej wody, buraki odłożyć osobno. Marchewki, pietruszkę, pasternak i skorzonerę pokroić na niezbyt duże kawałki. Przełożyć do naczynia do pieczenia, zostawiając wolną przestrzeń na buraki. Buraki również pokroić, dołożyć(...)soku z cytryny 2 łyżeczki miodu 2 łyżeczki słodko-ostrej musztardy sól i pieprz według smaku Wszystkie składniki sosu umieścić w małym słoiczku. Zakręcić i wstrząsnąć do połączenia. Smacznego! *Buraki podczas pieczenia puszczają sok i nawet ułożone w jednej części mogą zafarbować część warzyw. Aby tego uniknąć można je upiec osobno. Przepis dodaję do akcji Warzywa korzeniowe

Pełny talerz
SALATKA ZIMOWA SLEDZIOWA 150

również pasują. Sałatka zimowa śledziowa - obłędnie pyszna i kolorowa, zachwyci rodzinę i gości. Polecam!  SKŁADNIKI: 300g filetów śledziowych w occie 1 twarde jabłko 1 szalotka 2 małe buraki 2 łyżki majonezu jogurt grecki sałata lodowa sól, świeżo zmielony pieprz posiekane orzechy włoskie i świeża zielenina do dekoracji ciemne pieczywo PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Buraki dokładnie myjemy, pieczemy(...)piekarniku do miękkości. Krok 2. Przestudzone buraki kroimy w drobną kostkę z szalotką i jabłkiem. Krok 3. Filety śledziowe osączamy z zalewy, siekamy, dodajemy do buraków, szalotki i jabłka. Krok 4. Do sałatki dodajemy majonez, doprawiamy solą oraz pieprzem. Krok 5. Na talerzu rozkładamy warstwę porwanej sałaty lodowej, na niej wykładamy sałatkę śledziową. Wierzch sałatki dekorujemy jogurtem greckim

Moja Książka Kucharska
Buraczki z bazylią 128

łyżki octu jabłkowego 1 łyżeczka cukru sól do smaku Przygotowanie: Braki ugotować, po wystudzeniu obrać i pokroić w kostkę. Bazylię drobno pokroić, czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do buraków, wlać oliwę oraz ocet i wszystko razem wymieszać. Doprawić cukrem i solą. Smacznego :) PS. Zaletą buraków jest to, że są niskokaloryczne. Zawierają białka, węglowodany, błonnik, tłuszcze i wiele(...)składników mineralnych tj. fosfor, żelazo, wapń, potas, sód, magnez oraz witaminy: B1, B2, C, PP i kwas foliowy. Jednym słowem buraki są dobre na wszystko, począwszy od układu pokarmowego, przez układ krwionośny, nerwowy, odpornościowy, limfatyczny oraz hormonalny. Zatem delektujmy się burakami pod różną postacią i niech zagoszczą w każdej kuchni

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Co jeść na diecie dr Dąbrowskiej? Część 2 239

Teraz chciałam zapoznać Was z meritum diety czyli jedzeniem. Jakie więc warzywa i owoce możemy jeść podczas diety-postu dr Dąbrowskiej? KORZENIOWE : marchew, seler, pietruszka, pasternak, burak, rzodkiewka, rzodkiew, rzepa KAPUSTNE : kapusta biała, czerwona, włoska, pekińska, brukselka, jarmuż, kalafior, brokuły, kalarepa LIŚCIASTE : wszystkie rodzaje sałat – rzymska, lodowa, masłowa, dębowa, karbowana, roszponka, rukola, szpinak, botwinka, endywia, cykoria(...)Produkty ze względu na oddziaływanie na nasz organizm możemy podzielić na pięć kategorii termicznych: Wyziębiające : grejpfrut, sól – niepotrzebnie dodają zimnych dreszczy – unikaj lodu! Wychładzające : burak, brokuły, kapusta, marchew, kalafior, seler, ogórek, rzepa, sałata, szpinak, cukinia, pomidor, jabłko, cytryna, mięta, kolendra Neutralne: botwinka Rozgrzewające : papryka, szczypior, jarmuż, por, cebula, dynia, pietruszka, bazylia, koper, świeży imbir, tymianek

To co kocham