Super food, czyli bardzo zdrowa, pełna antyoksydantów oraz witamin potrawa. Zawiera buraki, fasolę czerwoną, kapustę czerwoną, cebulę i czosnek. Dodatkowo niskokaloryczna co może sprawdzić się w diecie odchudzającej. Buraki zawierają jedynie 45 kcal na 100g, nie zawierają cholesterolu i prawie w ogóle tłuszczu. Zawiera związek chemiczny – betainę, która zmniejsza ryzyko zachorowania na chorobę wieńcową czy udar. Zawiera spore(...)ilości folianów, witaminy z grupy B (B-3, B-5, B-6) oraz minerały takie jak żelazo, mangan, miedź, magnez oraz potas. Składniki: 800g buraków 250g fasoli czerwonej 3 ziemniaki 1/3 kapusty czerwonej cebula czerwona 3 ząbki czosnku 1,5 litra bulionu 2 łyżki koncentratu pomidorowego sok z jednej cytryny sól, pieprz, cukier Sposób przygotowania: Buraki zawiń
wysmienityascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Sałatka z buraków z kaparami Składniki: Buraki – 2 sztuki Rukola – garść Kapary z nasionami – kilka sztuk Parmezan – kilka plasterków Sos do pieczenia buraków: Ocet balsamiczny – 2 łyżki Oliwa – 1 łyżka Miód – 2 łyżki Sos do sałatki(...)serif; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Wykonanie: Buraki obieramy i kroimy w cienkie plastry. Następnie marynujemy oliwie, miodzie i occie balsamicznym i pieczemy przez 30-40 minut w 180 stopniach, od czasu do czasu przewracając na drugą
Kuchnia Bon Appetitgarść rukoli sos; 2 łyżki oleju lnianego 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka miodu lipowego sól,pieprz Wykonanie: Spagetti z buraka gotujemy ok 5 minut. Po tym czasie zlewamy wodę, studzimy. Orzechy drobno siekamy, dodajemy do buraków, dokładamy też rukolę. Przygotowujemy sos łącząc wszystkie składniki ze sobą. Polewamy nim buraki, dobrze mieszamy. Spaghetti układamy na talerzu, dopiero(...)wtedy posypujemy pokruszoną fetą. Dodanie jej od razu do sałatki i mieszanie zabarwi ser na kolor buraka
Z Majeczką w kuchniMówią ,że buraki są bardzo zdrowe... więc ja dziś proponuje Wam tarte właśnie z burakami, mięsem i serem feta. Wyszło pysznie! Polecam. Składniki na ciasto; 20 dag mąki pszennej 10 dag masła 1 jajko 1 łyżka śmietany odrobina soli Składniki na nadzienie; 2 ugotowane buraki ćwikłowe garść szpinaku 1 ząbek czosnku 20 dag szynki(...)formy na tarte o średnicy 28cm i wkładamy do lodówki. Szpinak myjemy , odsączamy i dusimy na łyżce masła. Dodajemy starty czosnek, doprawiamy do smaku, odstawiamy. Szynkę, ser a także buraki kroimy w kostkę. Wyjmujemy foremkę z lodówki. Na cieście wykładamy szpinak, następnie pokrojoną szynkę i buraki. W misce mieszamy jajka ze śmietaną i przyprawami. Wylewamy sos na tarte
Radość kipiąca uśmiechem.nagrzanym na 200 stopni przez 25 minut. Smakuje na ciepło i równie dobrze na zimno jako dodatek do innych potraw. Hummus z burakami 1 puszka ciecierzycy 2 średnie buraki 1 łyżka tahini 1 łyżka oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku 1 łyżka octu balsamicznego jasnego sok z połowy cytryny sól himalajska grubo mielony pieprz Buraki gotujemy(...)miękkości w wodzie z 1 łyżką octu balsamicznego. Po ugotowaniu przelewamy zimną wodą i odstawiamy do ostygnięcia. Ciecierzycę odlewamy z zalewy. Buraki obieramy i kroimy na małe kawałki. Następnie ciecierzycę, buraki, oliwę, sok z cytryny i tahini blendujemy. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do pasty. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Jeszcze chwilę blendujemy. Przekładamy do miseczki
My Chcemy Jeśćłyżeczki żelatyny 100ml śmietany tłustej 2 łyżki chrzanu szczypta soli olej lniany do dekoracji coś zielonego do dekoracji np natka lub listki Jak przygotować krem z buraków i soczewicy? Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do ostudzenia, Żeby przygotować mus, miksujemy biały ser z chrzanem, śmietaną i ostudzoną żelatyną na gęsty krem. Wkładamy do lodówki(...)żeby stężało. Buraki kroimy w cienkie plastrerki. Gotujemy razem z soczewicą, czarnuszką, sokiem z jabłek, olejem lnianym i octem jabłkowym przez 40 minut na małym ogniu do miękkości. Następnie dolewamy sok z buraków, kumin, pieprz i miksujemy na gładko. Gdyby zupa wyszła za gęsta można dodać trochę wody i zamieszać. Zupę podajemy z kulką musu (wykrojoną
Ugotowane pozamiatanezestrugać cienkie wstążki, rozsypać po blaszce i w 200C upiec na rumiano w piekarniku. Krem z buraków i soczewicy z musem chrzanowym 1,5kg ugotowanych i obranych podłużnych buraków 150g soczewicy pomarańczowej 2 litr soku z jabłek 200ml soku z buraków lub domowego buraczanego zakwasu 1 płaska łyżeczka czarnuszki ½ łyżeczki kuminu 5 łyżek octu jabłkowego Sól, pieprz(...)cukier Garść mrożonych malin Olej lniany 1kg sera naturalnego 3 łyżeczki żelatyny Około 200ml śmietany tłustej 2 -3 łyżki chrzanu Sól Buraki kroimy w cienkie plastry, razem z soczewicą i czarnuszką wrzucamy do garnka. Zalewamy sokiem z jabłek, 4 łyżkami oleju lnianego, octem jabłkowym i gotujemy przez 40 minut na małym ogniu do miękkości. Dolewamy sok z buraków
karmelowypieprz ocet winny 2 łyżki majonezu 200 g gęstego jogurtu naturalnego (2% tłuszczu) Filety śledziowe namocz przez godzinę w wodzie. Następnie pokrój je w kosteczkę, skrop octem i popieprz. Buraki i ziemniaki obierz ze skórki. Cebulę posiekaj. Warzywa zatrzyj osobno na tarce o dużych oczkach. Majonez wymieszaj z jogurtem, lekko popieprz. Połowę śledzi poukładaj na dnie głębokiej salaterki, posyp(...)połową posiekanej cebuli. Następnie ułóż kolejno warstwę ziemniaków, marchwi i buraków. Na burakach rozsmaruj połowę wymieszanego jogurtu. Powtórzyć czynność w tej samej kolejności: śledzie, cebula, ziemniaki, marchew, buraki, sos jogurtowy. Wstaw szubę do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc). Smacznego
Kuchnia bezglutenowazakisić buraki do wigilijnego barszczu. Znalazłam w książkach kilka przepisów. Zrobiłam zupełnie inaczej. Brakowało mi w nich przypraw. I tak dzisiaj przedstawiam własnoręcznie wykonany zakwas. Składniki: 1 ½ kg buraków czerwonych ( po obraniu ) 2 jabłka ( kwaśne ) 4 ząbki czosnku Kawałek korzenia chrzanu ( ok. 4 cm ) 1 kromka pumpernikla 3 l wody 3 łyżki soli ( płaskie ) Wykonanie: Buraki myjemy(...)obieramy. Kroimy w cienki plasterki. Chrzan również obieramy i kroimy w słupki. Z jabłek usuwamy gniazda nasienne. Chleb pumpernikiel łamiemy na mniejsze kawałki. Do słoja wkładamy buraki, przekładamy je chlebem, chrzanem, czosnkiem i jabłkami. Do ciepłej wody dodajemy sól. Mieszamy. Zalewamy buraki. Przykrywamy gazą i pozostawiamy w ciepłym miejscu. Raz dziennie mieszamy. Przygotowany zakwas wykorzystujemy do przygotowania barszczu
Smaki Ewyjuż obejść. Cieszę się, że mogłyśmy razem robić przetwory, bo takie przepisy są bezcenne (w żadnym sklepie takich nie kupicie). Składniki na domowe buraczki mojej babci (4 duże słoiki): buraki 3 kg 3 duże cebule 5 - 6 czerwonych papryk Zalewa: szklanka wody 3/4 szklanki octu spirytusowego 10% 3/4 szklanki cukru łyżka soli Odkroić końcówki buraków i gotować około(...)godzinę i 10 minut, ostudzić i obrać. Ważna informacja: jeśli najpierw obieram buraki i dopiero potem gotuję to pozostaje mi wywar na barszcz czerwony, jeśli gotuję w łupinie woda jest do wylania, ale łatwiej się obiera warzywo. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Paprykę pokroić w słupki, które potem należy jeszcze przekroić na połówki. Cebulę pokroić w piórka. Paprykę
Karola gotujesłodko-ostry. Idealnie komponuje się z daniami mięsnymi podawanymi na zimno. Rozważcie przygotowanie go na najbliższe święta. O towarzystwo z pewnością nie będzie musiał się martwić ;) Składniki: 750 g buraków (waga po obraniu) 250 g jabłek (waga po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych) 150 g cebuli 150 g cukru 100 g świeżo startego chrzanu 150 g łagodnego octu winnego(...)łyżeczka ziarenek gorczycy 6 goździków duża szczypta soli świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Buraki oraz cebulę obrać i pokroić w kostkę. Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Wymieszać z burakami, cebulą, cukrem i solą. Do garnka wlać ocet, dodać goździki oraz gorczycę i doprowadzić do wrzenia. Następnie dodać buraki wymieszane
zadanie-gotowanieśledzie z pieczonym burakiem Ta prosta potrawa, wymaga od nas naprawdę niewiele pracy, ale efekt starań usatysfakcjonuje nawet najwybredniejszego smakosza. składniki 400 g filetów śledziowych z zalewy 1 cebula 2-3 niewielkie buraki(...)jednej cytryny 1 jabłko ( kwaśne) szczypta pieprzu i soli sposób przygotowania Buraki myjemy i w łupinach wkładamy ( owijając każdego buraka aluminiową folią) do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. W tej temperaturze pieczemy buraki przez godzinę. Filety śledziowe lekko płuczemy, kroimy na pół centymetrowe paski i wkładamy do misy. Wyjmujemy buraki z piekarnika
Miód i pieprzbardziej preferowałabym aby produkt ten znajdował się w słoiczku, bo jakoś foliowe opakowanie mi tu nie pasuje i jest mało praktyczne :( SOK Z BURAKÓW Składniki: sok z buraków (częściowo lakto sfermentowane), sok z cytryny Sok z buraków jest naturalnym źródłem azotanów , które wykazują właściwości obniżające ciśnienie krwi i zwiększające wytrzymałoś. Ja osobiście bardzo lubię buraki(...)ugotowane, bez żadnych dodatków. Jednak soku z ich udziałem nie przełknę. I to nie tak, że nie próbowałam, bo próbowałam, i to nie jednokrotnie i niestety, ale sok z buraków muszę sobie odpuścić. Poniższy jest jak najbardziej dobry. Prawdziwy, naturalny sok, bez zbędnych dodatków, ponadto ekologiczny. Choć bardzo chciałam go wypić, musiałam zrezygnować. Ale polecić mogę
Zdrowie na języku :Pburaków polecam na lekki obiad lub kolację w środku tygodnia. Jeśli jesteście posiadaczami szybkowara, kolację podacie w pół godziny. Jeśli nie - dwadzieścia minut później:) Zupa krem z buraków z czerwoną fasolą 6 buraków 2 marchewki 1 ziemniak 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 szkl. wody 2 łyżki octu jabłkowego, z białego wina lub soku z cytryny(...)łyżeczka masła sól kilka łyżek czerwonej fasoli z puszki Buraki, marchewkę i ziemniaka obrać. Wszystko pokroić na kawałki, w tym buraki proporcjonalnie na najmniejsze kawałki, bo się najdłużej gotują. Wrzucić do garnka. Cebulę obrać i pokroić na ćwiartki, czosnek na 3-4 części i też dorzucić do warzyw. Wlać wodę, dodać 1 łyżkę octu (soku z cytryny), przykryć
Posadzone i zjedzoneprzy tym są bardzo... przyjazne dla portfela :) Polecam użyć pieczonych buraków, ze względu na głębszy smak i kolor, choć oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, by wykorzystać gotowaneg buraki. Kluski w tej wersji podaje się tak samo, jak tradycyjne- głównie do sosu, albo jako danie podstawowe i okraszone np. tylko boczkiem czy samą duszoną cebulką (z dodatkiem cydru(...)ziemniaki- 800 g * buraki- 200 g * mąka ziemniaczana Buraka (jak 1 duży przekroić na ćwiartki, mniejsze na pół) owinąć w folię aluminiową, wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 stopni (termoobieg) i piec przez około 45 minut. W międzyczasie ziemniaki ugotować (nie rozgotować!) w osolonej wodzie i całkowicie ostudzić. Buraki i ziemniaki razem zmielić, przełożyć do dużej miski/garnka, wyrównać
Kraina Miodem Płynąca