buraki - 8865 przepisów (strona:81/591)

Zakwas z buraków na wigilijny barszcz 124

już fermentuje. Jeszcze kilka dni i będzie gotowy.  Ten przepis pochodzi  z warsztatów kulinarnych z Martą Dymek z Jadłonomii.  duży słój z gumką  500 g buraków 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 2 ziela angielskie łyżeczka soli kilka ziarenek czarnego  pieprzu 2 szklanki wody mineralnej Buraki obierz i umyj. Pokrój w grube plastry(...)Ułóż ciasno w czystym słoju. Dodaj przyprawy. Wsyp sól do odmierzonej ilości wody i wymieszaj. Zalej nią buraki tak, aby były całkowicie nią pokryte. Zamknąć słój. Odstawić do kuchennej szafki na około 5-6 dni. Po tym czasie w zależności od kwaśności zakwasu można go odstawić jeszcze na kilka dni.  Z pozostałych buraków z zakwasu można zrobić

AZgotuj!
Buraki pieczone z rukolą, serem feta i pestkami dyni 154

Buraki mogłabym jeść codziennie w każdej postaci. Kocham ćwikłę, barszcz ukraiński, czerwony do krokietów i od dziś uwielbiam buraki pieczone. Pierwszy raz je zrobiłam i są wyśmienite. Zrób je ze mną :)  Składniki dla 2 osób: 6 średnich buraków rukola ser feta pestki dyni sos do pieczenia ( 30 ml octu balsamicznego, łyżka miodu, szczypta cynamonu(...)oliwy z oliwek, szczypta papryki czerwonej słodkiej, sól, pieprz) sok z połowy cytryny i starta skórka Wykonanie: Buraki myję, obieram i kroję w ósemki. W miseczce mieszam składniki na sos. Mieszam go razem z burakami, przekładam na blaszkę i wkładam do piekarnika na około godzinę. Gdy będą miękkie, czekam aż lekko ostygną i mieszam razem z rukolą, serem

Bike By Life
Zupa buraczano-jaglana z kokosową nutą 123

Buraki. Ja kocham buraki. Dlatego, że są niezwykle zdrowe, odkwaszają nasz organizm, są dostępne niemal przez cały rok, a szczególnie teraz, na jesieni. Wykonanie tej kremowej zupy jest proste. Składniki 8 średnich buraków pół szklanki ugotowanej kaszy jaglanej u mnie  Melvit pół szklanki mleka kokosowego 1 czerwona cebula 2 duże ząbki czosnku 1 jabłko(...)kurkumy pół łyżeczki nasion kolendry, może być mniej pół łyżeczki zmielonych nasion kopru włoskiego szczypta majeranku olej kokosowy do smażenia sól himalajska różowa lub morska groszek ptysiowy  Brześć Buraki upiecz w folii aluminiowej w 180 stopniach, około 40 minut. Odstaw do przestygnięcia. Gdy już będą chłodne ,obierz ze skórki i pokrój na ćwiartki. Ugotuj kaszę jaglaną zgodnie

Z Kuchni Do Kuchni
Carpaccio z buraka ćwikłowego z vinaigrette z octem balsamicznym 140

Burak ćwikłowy stał się moim tymczasowym kulinarnym faworytem... rozkochałam się w jego smaku i możliwościach wykorzystania go. A oto i jedna z tych możliwości... Carpaccio z buraka ćwikłowego Składniki: 2 buraki ćwikłowe ugotowane lub parowane plaster sera koźlego łyżka posiekanych orzechów włoskich 4 łyżki oleju 2 łyżki octu balsamicznego 2 ząbki czosnku Do dzieła!!! Buraki obieramy i kroimy(...)bardzo cienkie plasterki, układamy na talerzu i posypujemy pokruszonym serem i orzechami. Olej, ocet i przeciśnięty przez praskę czosnek mieszamy ze sobą i tak powstałym sosem suto polewamy buraki. Talerz owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum pół godziny aby buraki przeszły sosem. Podajemy jako przystawkę lub lekkie danie Smacznego

sierotka maRysia w kuchni
Sałatka śledziowa z burakami 441

Smaczne i proste połączenie śledzi i buraków. Idealnie nada się na spotkanie rodzinne lub z przyjaciółmi. Składniki 4 średniej wielkości ziemniaki 4 średniej wielkości buraki 2 duże cebule 400 g matiasów 5 kopiastych łyżek majonezu 2 jajka 1 łyżka suszonej bazylii 1 łyżeczka suszonego tymianku pieprz czarny mielony Przygotowanie Ziemniaki ugotowałem w mundurkach, ostudziłem, obrałem i pokroiłem(...)kostkę. Buraki owinąłem w folię aluminiową wstawiłem na 90 min do piekarnika rozgrzanego do 220°C. Ostudziłem i również pokroiłem w kostkę. Cebulę pokroiłem w kostkę. Jajka ugotowałem na twardo, białka drobno posiekałem, żółtka rozkruszyłem. Filety śledziowe opłukałem i pokroiłem w większą kostkę, wymieszałem z tymiankiem, oprószyłem pieprzem. Majonez wymieszałem z bazylią. Warstwami układałem ziemniaki, buraki, śledzie, cebulę

R'n'G Kitchen
Salatka z kuskusu z buraczkiem i feta 144

danie zdecydowałam się przygotować wspomnianą sałatkę z kuskusu z buraczkami i fetą. Składniki: 1 szklanka kaszy kuskus* 1 opakowanie sera feta 4 średnie ugotowane buraki (użyłam gotowych, ugotowanych buraków, które można u mnie kupić zafoliowane w każdym sklepie. Paczkowane są właśnie po cztery sztuki i muszę przyznać że są bardzo smaczne, ponadto zaoszczędza to wiele czasu, poneiważ buraki(...)praskę, sól i pieprz. Kaszę kuskus wsypać do miski, dodać przyprawy i zalać wrzątkiem - nieco ponad poziom kaszy. Przykryć talerzem i zostawić na około 5 minut. W międzyczasie pokroić buraki i fetę w niewielką kostkę, posiekać natkę pietruszki i przygotować dressing - w niewielkim naczyniu dokładnie wymieszać wszystkie składniki.  Kaszkę wzruszyć widelcem, aby ziarenka się rozkleiły, dodać buraki

Codzienne Gotowanie
Sałatka - szpinak i buraczki w sosie musztardowo-miodowym 189

garście świeżego szpinaku 4 średniej wielkości buraki 100 g sera koziego (pleśniowego) sól, pieprz sos 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżeczka musztardowy francuskiej 1 łyżeczka miodu Buraki umyć, odciąć końcówki i umieścić w naczyniu żaroodpornym. Piec pod przykryciem około 1 godzinę w 180°C (aż buraki będą miękkie). Upieczone buraki ostudzić, obrać ze skórki. Szpinak(...)umyć, osuszyć. Na brzegu talerza ułożyć szpinak. Następnie pokrojone plasterki buraka. Ser kozi pokruszyć. Wierzch sałatki posypać serem, delikatnie posypać solą oraz pieprzem. Przed podaniem, sałatkę polać sosem (składniki na sos wymieszać ze sobą). Sałatkę najlepiej przygotować na płaskich talerzach (1 talerz= 1 porcja

Ugotować
Zupa buraczkowo - pieczarkowa. 118

Zupa jest naprawdę smaczna a buraki lubimy w każdej postaci. Obiad idealny! Polecam ;-)   składniki; 4 ziemniaki 3 buraki czerwone 2 laski zwyczajnej 2 łyzki smietany 1 marchewka 1 pietruszka 8 pieczarek sól, pieprz, ziele angielskie, lisc laurowy 2 łyzki soku z cytryny 2 łyzki oleju   Do garnka wlewamy wode,wrzucamy obrana i pokrojona marchewke, oraz ziele(...)lisc laurowy, gotujemy na małym ogniu. W drugim garnku gotujemy obrane i pokrojone w kostke buraki czerwone do miekkosci. Do wody  dodac ok. dwie łyżki soku z cytryny aby buraki zachowały swój kolor. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostke a pieczarki w półplasterki(jeśli sa duże należy je wcześniej obrac) i dodajemy do zupy. Kiełbase

Radość kipiąca uśmiechem.
Ryż naturalny+ pieczone buraki, awokado i orzechy 161

Ryż naturalny+ pieczone buraki, awokado i orzechy Buraki są bardzo popularne w Polsce. I dobrze, bo są bardzo zdrowe; jednak by w pełni korzystać z ich wartości odżywczych, nie należy ich gotować. Buraki, w przeciwieństwie do innych warzyw, zawierają niewiele witamin. Mają sporo  kwasu foliowego i trochę witaminy C. Jest w nich za to dużo pierwiastków(...)potas, mangan, miedź, chlor, fluor, cynk, bor, lit, kobalt, rubid i cez (nawet pisząc to, czuję się znów jak na lekcjach chemii xD).  Jednak składniki mineralne zawarte w burakach rozpuszczają się w wodzie, dlatego najlepiej upiec je w całości, ze skórką. Swój intensywny kolor zawdzięczają betaninie. Jest to antyutleniacz, chroniący nasz organizm przed działaniem wolnych rodników. Z tego

Wegańska kuchnia orientalna
Buraki faszerowane kaszą gryczaną 163

Burak faszerowany kaszą gryczaną z kremową fetą.  Kremowa feta to dla mnie HIT do warzyw.  Poznałam ją na warsztatach i chciałam się z nią z Wami podzielić:)  3 buraki woreczek kaszy gryczanej cebula mała czerwona groszek w puszcze małe opakowanie ser feta pół opakowania 1/3 szklanki śmietanki kremówki oliwa z oliwek pieprz rukiew wodna Buraki(...)jednak z piekarnika). Wystudź. Obrane buraki wydrąż dobrym nożem. Wydrążone resztki buraka pokrój w drobną kosteczkę. Ugotuj kaszę gryczaną zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedź. Do kaszy wkrusz trochę fety, łyżkę oliwy, pieprz, sól Dodaj kosteczki cebuli. Dodaj groszek i delikatnie wymieszaj. Faszeruj buraki i natychmiast podawaj. Krem z fety: fetę lekko rozdrobnić, wlać kremówkę i zblenować. Można

AZgotuj!
Zupa krem z pieczonych buraków 163

przytulny i elegancki. Jednak to w niczym nie przeszkadza. Uważam, że były to niezwykle mile spędzone dwie godziny. Na pewno jeszcze tam zagościmy.  Składniki: - około 1kg średniej wielkości buraków - czerwona cebula - 2 ząbki czosnku - sok z połowy pomarańczy - łyżeczka soku z cytryny - łyżeczka tymianku - sól, pieprz - oliwa z oliwek - 1 litr wywaru jarzynowego  Sposób przygotowania: Buraki myjemy i zawijamy w folię aluminiową. Pieczemy przez godzinę w nagrzanym do 200 stopni piekarniku.  Kiedy buraki przestygną obieramy je ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki. W garnku na oliwie z oliwek smażymy posiekaną cebulę. Dodajemy pokrojony czosnek i tymianek. Chwilę smażymy Następnie dodajemy pokrojone buraki, sos z połowy pomarańczy i łyżeczkę soku z cytryny

Pan i Pani Smith w kuchni
Tatar z kaszy gryczanej i karmelizowanych buraków, truskawki, mozzarella di bufala 177

podania: pokrojone truskawki, 2-3 mozzarelle  di bufala porwane na mniejsze kawałki, Do przybrania: jadalne kwiaty i/lub zioła, listki nasturcji lub rukoli, ocet balsamiczny, kilka plastrów buraka. Przygotowanie:  Buraki wyszorować, osuszyć, zawinąć w folię aluminiową, piec 40 minut w temperaturze 220 stopni. Przestudzić, obrać, odciąć kilka plastrów buraka do przybrania, resztę pokroić w drobną kostkę wielkości(...)tymianek, dusić 2-3 minut, dodać kaszę, dusić dalej przez kolejną minutę.  Przyprawić do smaku solą i pieprzem, przełożyć na talerz, skropić balsamico i oliwą. Przybrać plastrami buraka, kwiatami i świeżymi ziołami, podawać z mozzarellą i truskawkami

SzczyptaSmaQ
Koktajl oczyszczający: burak czerwony-banan-cytryna 127

zdjęcie na dole postu pod znakiem zobacz także: Koktajl awokado-banan-limonka Dodatkowo potrzebne będą: misa o wysokich ściankach  blender ręczny bądź blender Przygotowanie: 1. Do garnuszka włożyć buraki, przyprawy oraz cukier i zalać całość wodą tak by woda przykrywała całe buraki. 2. Gotować buraki aż do miękkości, woda zabarwi się na mocny intensywny kolor(...)wyparuje podczas gotowania. Ostudzić. 3. Włożyć do blendera bądź w misie o wysokich ściankach zblendować  kefir razem z bananem oraz sokiem z cytryny. 4. Dodać przestudzoną wodę z buraków- około pół do 3/4 szklanki. 5. Wszystko razem dokładnie wymieszać przy pomocy blendera. Uwaga: Buraczki nie muszą się zmarnować, możesz użyć ich do koktajlu albo zetrzeć je na tarce

KreatywnePiny
Zupa krem z buraka 174

Krem z buraka to nowa  buraczana propozycja wykorzystania tego przesmacznego i super zdrowego warzywa w zupie. Wszystkie uwielbiane przeze mnie barszcze i botwinki są dość praco- i czasochłonne do przygotowania, nowa propozycja zupy kremu z buraków robi się właściwie sama. U nas zrobiła furorę. Cudny kolor, gęsta, sycąca i pyszna. Zachwyci Cię, jestem pewna! Składniki: 3-4 średnich(...)buraków 2-3 ziemniaki 0,7-1 l bulionu warzywnego 1 łyżka masła ghee 1 cebula 1 ząbek czosnku sok z limonki sól, pieprz zielenina : pietruszka lub koperek kleks śmietany Wykonanie: cebulę i czosnek obrać, rozdrobnić i zeszklić na łyżce masła ghee buraki obrać, pokroić w kostkę lub cienkie talarki, dołożyć do cebuli z czosnkiem i obsmażyć razem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!