buraki - 8865 przepisów (strona:65/591)

Duszone buraczki 125

Bardzo lubię smak buraków. Pewnie dlatego, że są słodkie a ja za słodkim przepadam. Buraki przyrządzone właśnie w ten sposób polecam nie tylko jako dodatek do np. mięsnego obiadu, ale także jako samodzielne danie. Można je zjeść z kromką pysznego chleba. Składniki: 1 kg buraków duży por 2 duże czerwone cebule 1,5 szklanki bulionu 2 łyżki(...)masła  sól, pieprz natka pietruszki Sposób przygotowania: Buraki obieramy ze skórki. Kroimy w cienkie plasterki. por kroimy w krążki a cebulę w piórka. Buraki podsmażamy na maśle ok. 10 minut. Dodajemy por i cebulę. Zalewamy bulionem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dusimy pod przykryciem przez ok. 30 min. Danie podajemy posypane natką pietruszki. źródło: przepis własny

Pobite gary Barbary
Sałatka z buraków i fety 208

. Niestety przez wielu z nas to warzywo jest kojarzone jedynie z ćwikłą, a szkoda. Nasze polskie buraczki... mega zdrowe ... mega pyszne... Składniki na 2 porcje: 3-4 nieduże buraki 1/2 opakowania sera fety 100 g ciecierzycy z puszki 1 marchewka 2 łyżki miodu sok z cytryny 1 łyżka masła Wykonanie: Buraki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości(...)obieraczką do warzyw strugamy długie paski. Na patelnie wrzucamy masło, miód, marchewkę i ciecierzycę. Chwilę dusimy do preferowanej miękkości. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Ugotowane buraki obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Fetę również kroimy w kostkę. Na półmisek wykładamy buraki, fetę i marchewkę z ciecierzycą. Wszystkie składniki polewamy sosem z patelni

IMPRESJA SMAKU
SAŁATKA Z KARMELIZOWANYCH BURACZKÓW I AWOKADO 129

wodzie polecam owinąć je w folię aluminiową i upiec w piekarniku. Dzięki takiej obróbce   zachowają więcej witamin i pozostaną jędrne oraz soczyste. Najlepiej upiec od razu większą ilość buraków, które nieobrane do tygodnia można przechowywać w lodówce i sukcesywnie wykorzystywać do różnych dań i sałatek. Upieczone buraczki pokroiłam w kostkę i skarmelizowałam podmażając w gęstym sosie z masła(...)smaku awokado oraz wyraźnym w smaku i lekko pikantnym serem pleśniowym. Całość skropiłam kremowym miodowo-musztardowym dressingiem i posypałam prażonymi pestkami dyni. SKŁADNIKI na 2 porcje SAŁATKA 2 nieduże buraki  1 awokado 50 g sera sera pleśniowego (Gorgonzola, Lazur, Brie) 4 łyżki pestek dyni  75 ml czerwonego wytrawnego wina 1 łyżeczka cukru 2-3 łyżki kremu balsamicznego

cool and minty
BARSZCZ WIGILIJNY Z PIECZONYCH BURACZKÓW I JABŁEK 173

lekko słodki smak, który sprawia, że odstany przez noc barszcz zawsze wychodzi aromatyczny i mocno rubinowy w kolorze. Jest bardziej słodki i delikatniejszy od tradycyjnego barszczu z gotowanych buraków. Taki barszcz smakuje nie tylko od święta. Doskonale sprawdzi się jako lekki obiad, a podany z krokietami, będzie idealną przekąską na każdej imprezie. Poza Wigilią polecam ugotować go na wywarze(...)przygotować go kilka dni przed planowanym podaniem, na gorąco zamknąć w słoiki i po ostudzeniu wstawić do lodówki.  SKŁADNIKI/ 6 porcji 2,5 l wody 2 kg małych buraków  1-2 kwaśne jabłka  2 cebule 2 ząbki czosnku 2 duże marchewki 2 pietruszki kawałek pora 1/2 selera 40 g suszonych borowików PRZYPRAWY : 3 listki laurowe

cool and minty
Botwinka 126

przez cały rok. O najlepszą botwinkę troszczy się Babcia Zosia z rodzinnej firmy  SYS Sięgam po nią zawsze wtedy, kiedy MAM SMAKA NA BURAKA! U mnie w lodówce często można spotkać buraki pieczone w piekarniku. Są dodatkiem do carpaccio z buraka, do kanapki, są zupą - kremem i mają wiele innych zastosowań. Dziś u mnie botwinka z tartym burakiem(...)oraz koncentratem czosnku  Proeco Wykonanie banalnie proste! Składniki 2 x  botwinka olej kokosowy  extra virgin koncentrat czosnku sól i pieprz do smaku kilka pieczonych buraków Buraki upiecz i zetrzyj na dużych oczkach. Botwinkę ugotuj zgodnie z instrukcja na opakowaniu. Do gotującej się zupy dodaj czosnek oraz olej kokosowy. Na koniec tarte buraki. Możesz odsmaczyć

Z Kuchni Do Kuchni
Indyjska zupa z czerwonych buraków i pomidorów 150

dostałam przepis na zupę krem z buraków i.... pomidorów. A tutaj znajdziecie więcej naszych zdjęć, nie tylko kulinarnych  :) Składniki - proporcje na dwie - trzy osoby 2 średniej wielkości buraki  3 średniej wielkości pomidory (lub pomidory z puszki) 1-2 nieduże marchewki 1 duża czerwona cebula (w Indiach czerwona cebula jest znacznie tańsza niż biała(...)drobiowego 2-3 ząbki czosnku, posiekane 2-3 łyżki oleju lub oliwy 1-2 łyżeczki soku z cytryny  sól i pieprz i szczypta cynamonu do smaku Przygotowanie Buraki, pomidory i marchew umyć, obrać ze skórki i drobno pokroić. Cebulę i czosnek posiekać. W garnku o grubym dnie lub w szybkowarze rozgrzać olej, dodać cebulę i czosnek i smażyć

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Tarta z burakami i kozim serem 374

dzięki czemu możemy zaoszczędzić czas. Składniki: * 125 g zimnego masła * 180 g mąki pszennej * 2-3 łyżki zimnej wody * 1 żółta cebula * 500 g ugotowanych lub upieczonych w piekarniku buraków czerwonych * 3 jajka * 150 g sera koziego * 200 ml crème fraiche 36% * 1 łyżeczka miodu * 1 łyżka oliwy z oliwek * 3-4 gałązki rozmarynu * Sól, pieprz Wykonanie: Masło kroimy(...)formę do tarty o średnicy 26 cm. Spód podpiekamy 10 minut w piekarniku nagrzanym do 225 stopni. Cebule kroimy w pióra i na oliwie smażymy aż się zeszkli. Buraki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Buraki łączymy z usmażoną cebulą. Następnie solimy i pieprzymy do smaku oraz dodajemy posiekany rozmaryn. Ser kroimy na mniejsze kawałki a następnie dodajemy

Mohiella
Frittata z burakiem i wędzonym pstrągiem 150

stopni C. Ugotowane ziemniaki (bez skórki) pokrój na ósemki. Buraka (również bez skórki) pokrój w kostkę. Jeżeli masz całego wędzonego pstrąga, usuń z niego skórę i ości. Mięso podziel na mniejsze kęsy. Na żeliwnej patelni* (takiej, którą możesz włożyć do piekarnika) na średnim ogniu, rozgrzej trochę oliwy. Wrzuć ziemniaki, buraki oraz wędzonego pstrąga i smaż przez 3-4 minuty(...)zwykłej patelni. Zamiast wstawiać frittatę do piekarnika, odwróć ją na drugą stronę pomagając sobie dużą przykrywką lub talerzem. Następnie dosmaż drugą stronę frittaty na patelni. Często nie gotuję buraków samodzielnie, tylko kupuję gotowe gotowane i obrane buraki pakowane próżniowo.  *** Jeżeli spodobał Ci się ten wpis, pozostańmy w kontakcie. Możesz śledzić moją stronę na  Facebooku

Chilli Czosnek i Oliwa
Barszcz czerwony 127

BARSZCZ CZERWONY 1 kg buraków 2 listki laurowe kilka ziaren pieprzu 2 kulki ziela angielskiego 0,5 l bulionu lub 1 kostka rosołowa szczypta cukru szczypta kwasku cytrynowego Buraki myjemy, obieramy i kroimy w plastry (ja starłam na grubej tarce jarzynówce). Pokrojone buraki układamy w garnku i wlewamy około 2,5 litrami wody i bulion. Jeśli(...)mamy bulionu wlewamy 3 litry wody i dodajemy kostkę rosołową. Wrzucamy pieprz (u mnie 5 ziaren), ziele angielskie i listki laurowe. Wszystko razem gotujemy przez około 30 minut (aż buraki będą miękkie). Na koniec doprawiamy niewielką ilością cukru (jeśli buraki nie są słodkie) i kwasku cytrynowego (aby zachować ładny kolor barszczu). Podajemy czysty (na przykład do krokietów

peggiwkuchni
133. Na początek rozgrzewamy czyli: sycąca zupa krem z ciecierzycy i pomidorów z pieczoną kostką z buraka. 159

naszą szybką, warzywną i naprawdę rozgrzewającą zupę krem na bazie ciecierzycy, pomidorów, świeżego imbiru, czosnku i aromatycznego wywaru warzywnego. Jako dodatek do zupy proponujemy chrupiące kawałki pieczonego buraka, z rukolą, olejem sezamowym i ziarnami sezamu (całość komponuje się naprawdę rewelacyjnie!) Zupa wyszła naprawdę prze-pyszna, a jej wielkim plusem jest to, że poza czasem, który jest potrzebny do namoczenia ciecierzycy(...)drobną i regularną kostkę, rukolę siekamy. Kostkę buraka mieszamy razem z olejem sezamowym i rukolą, tak aby wszystkie kostki były nim pokryte. Umieszamy je w żaroodpornym naczyniu, które przykrywamy folią aluminiową i pieczemy od 20 do 30 minut w nagrzanym piecu - powinny być półtwarde (około 5-10 minut przed końcem pieczenia do buraków dosypujemy sezam i zdjemujemy folię, wtedy

Symfonia Smaków
Sałatka śledziowa z buraczkiem czerwonym 144

się w śledziach. Trzy  cztery płaty w tygodniu zjedzone na śniadanie to już norma, jednak ile można jeść śledzia z chlebem. W zapiskach poszukałam przepis na sałatkę z burakiem, który podobnie jak śledzik  jest mega zdrowy. Sałatka, którą zrobiłam jest naprawdę pyszna, a dodatkowo fakt cieszy, że to bomba witaminowa. Tylko zajadać z pajdą chleba razowego. Idealna również(...)ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} składniki:  - 6 filetów,płatów śledziowych -  3 buraki  - czerwona cebula - 3 ziemniaki - 1 jabłko  -4 łyżki groszku konserwowego - 250 g jogurtu gęstego - 1 łyżka majonezu  - 1 łyżeczka musztardy rosyjskiej - sól i pieprz do smaku

Kubki smaku
Oczyszczająca sałatka z buraków i fasoli 368

burakach zawarte są silne przeciwutleniacze, które świetnie sprawdzają się jako wspomagacze w leczeniu nowotworów, białaczki, jak i anemii. Dostarczają dużych ilości błonnika. który wspomaga pracę jelit. Zawarta w burakach betaina korzystnie wpływa na pracę wątroby, wydzielanie żółci, a wraz z metioniną ułatwia odtruwanie wątroby z toksyn, leków i alkoholu. Łagodzi przebieg chorób bakteryjnych i wirusowych. Działa wykrztuśnie(...)więc, zachęcam Was do włączenia buraków do diety, np. w postaci takich surówek, bądź w postaci soku. Składniki: - 2 surowe buraki - 2 duże ziemniaki - 4 kiszone ogórki - 1 puszka białej fasoli )ok. 240g po odsączeniu) - 1 łyżka majonezu zwykłego, z serka wiejskiego lub sojowego o obniżonej zawartości tłuszczu - 1 łyżka jogurtu naturalnego lub sojowego - 2 łyżeczki musztardy - sól

Be Fit Be Strong
Barszcz wigilijny na zakwasie 152

rozszedł się w oka mgnieniu. Tym razem też taki przygotuje i mam nadzieję, że wyjdzie tak samo smaczny jak ten przed rokiem. Wigilijny barszcz na zakwasie składniki 3 kg buraków 1 litr zakwasu 3 litry wody 3 cebule  garść suszonych grzybów 2 liście laurowe  2 ziela angielskie sól, pieprz do smaku cukier do smaku wykonanie: Obrane buraki kroimy na ćwiartki i zalewamy wodą. Dokładamy suszone grzyby i podpieczoną cebulę oraz przyprawy (liść laurowy, ziele angielskie), gotujemy do chwili aż buraki będą miękkie. Doprowadzamy barszcz do wrzenia i wyłączamy. Odstawiamy do wystygnięcia.  Dolewamy zakwas buraczany, doprawiamy do smaku cukrem, solą i pieprzem. Barszcz pozostawiamy aby smaki się połączyły, a kolor utrwalił (najlepiej na całą

Przysmaki Karolki
Ciasto czekoladowe z burakami 152

dawna chodziło za mną ciasto z burakami. Właściwie odkąd pierwszy raz je zobaczyłam wiedziałam że kiedyś je przygotuję. Dwa samotne buraki, które znalazłam z lodówce to trochę za mało na jarzynkę, ale na ciasto czekoladowe w sam raz. Ciasto jest bardzo czekoladowe, niezbyt słodkie a jego słodycz jest wyważona. Buraki są zupełnie niewyczuwalne w smaku a dają(...)ciastu wilgotną konsystencję. Idealne z kleksem gęstego jogurtu greckiego czy rozetką bitej śmietany.    Składniki: 400 g ugotowanych buraków (2 średnie sztuki) 300 ml oleju rzepakowego 4 szt. jajka L lub 5 szt. M 275 g mąki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka sody łyżka octu 100 g kakao 320 g cukru 15g cukru z prawdziwą wanilią

Pyry na Gaz
'Caprese' na ciepło z buraczkami 143

lekko ostra rukolą. Świetne danie na przyjęcia czy lekki obiad lub jako przystawka, sałatka. SKŁADNIKI: (na jedną sporą porcję) 1 burak kulka mozzarelli garść świeżej rukoli 2-3 orzechy włoskie sól, czarny pieprz oliwa z oliwek PRZYGOTOWANIE: Buraki wg upodobań gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku lub owijamy w folie aluminiową i pieczemy w 180 stopniach C przez około(...)minut w zależności od wielkości warzywa (możemy również użyć ugotowanych buraków z barszczu ;)). Buraki studzimy, obieramy ze skórki i kroimy w plasterki o grubości około 0,5cm. Mozzarellę również kroimy w plasterki. W naczyniu żaroodpornym układamy kolejno na nakładkę plasterki buraka i sera. Zapiekamy w 190 stopniach C do rozpuszczenia sera. Gorące buraczki z mozzarellą przekładamy na talerze

Pyry na Gaz