buraki - 9365 przepisów (strona:57/625)

Ćwikła 197

ulubionych dodatków obiadowych mojego syna. Przygotowanie jej to raptem kilka chwil, oczywiście pomijając gotowanie samych buraków. Potrzebujemy duży garnek do ich gotowania i kilka produktów do przyprawienia buraków. Jak już mamy ugotowane buraki to potem akcja jest szybka, obieram w rękawiczkach lateksowych, potem nie mam problemów z domyciem dłoni i paznokci, a ścieranie? Ścieram w moim wysłużonym(...)malakserze i potem zostaje tylko doprawienie ćwikły według własnych  upodobań. No to co? Zabieramy się za buraki? Składniki: buraki chrzan musztarda sól cukier sok z cytryny Wykonanie: Na początku buraki dokładnie myję pod bieżącą wodą, wkładam do dużego garnka, zalewam wodą i gotuję do miękkości. Potem odcedzam je na durszlaku i jeszcze ciepłe obieram ze skórki

Blondynka Gotuje
Surówka z kiszonych buraków 239

Wiele osób zastanawia się co zrobić z burakami, które zostają z kwasu buraczanego, którego wykorzystali do barszczu. No właśnie, co z burakami? Naprawdę nic trudnego, można je wykorzystać do zrobienia surówki. Więc przedstawiam Wam przepis na pyszną, szybką surówkę z kiszonych buraków. Polecam samo zdrowie. Składniki: 500 g buraków kiszonych  przepis 2 jabłka 1/2 cebuli(...)łyżki oliwy sól, pieprz Wykonanie: Buraki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce. Cebulę i jabłko dodać do buraków, polać oliwą. Na koniec doprawić sola i pieprzem, wymieszać. SMACZNEGO

magiczna kuchnia Kasi
Carpaccio z buraków z serem pleśniowym 313

Zapraszam na bardzo prostą sałatkę  z buraków, będzie jak znalazł na zbliżającego się Sylwestra czy na imprezę karnawałową. Delikatnie słodkawe pieczone buraki i słony i wyrazisty smak sera pleśniowego do idealny duet na talerzu. Carpaccio z buraków z serem pleśniowym Czas przygotowania: 15 minut Proporcje dla 2 osób Składniki: 2 upieczone buraki 50 g sera pleśniowego kilka listków rukoli oliwa z oliwek EV sól morska świeżo zmielony pieprz krem balsamiczny Wykonanie: Buraki obieramy ze skórki, kroimy na bardzo cienkie plasterki, ja używam do tego mandoliny. Układamy je na talerzu, posypujemy pokruszonym serem pleśniowym. Na wierzchu układamy listki rukoli. Następnie buraki skrapiamy oliwą z oliwek, solimy, pieprzymy i polewamy

Kulinarne przygody Gatity
lekka zupa z pieczonych buraków 186

zupa z pieczonych buraków Lekka przyrządzona  z pieczonych buraków zupa, nie tylko pozwoli naszemu organizmowi pozbierać po świątecznych posiłkach. Lecz będąc składnicą cennych elementów, doda nam sił, abyśmy mogli z nową energią ruszyć w trudy nadchodzącego tygodnia.  składniki dla czterech osób 4 średnie buraki 3 marchewki 4 ziemniaki 2 cebule 1 korzeń pietruszki 3 liście(...)laurowe 6 ziaren ziela angielskiego kawałek selera  1 ząbek czosnku szczypta lubczyku sól, pieprz 2 łyżki oliwy natka pietruszki dodatkowo folia aluminiowa sposób przygotowania Buraki myjemy, pojedyńczo zawijamy w aluminiową folię i pieczemy przez czterdzieści minut w piekarniku, nagranym do temperatury 180 stopni. Do sporego garnka wkładamy  umyty korzeń pietruszki, razem z kawałkiem selera,  jedną cebulą

Miód i pieprz
Przepis na Barszcz Czerwony Wigilijny 255

gotuję około 40 minut na wolnym ogniu pod przykryciem . Po ugotowaniu wywar przecedzam na sicie do garnka w którym będę gotowała barszcz , warzywa wyrzucam używam tylko czystego wywaru . Przygotowanie buraków : Surowe buraki obieram ze skórki , obrane płuczę pod bieżącą wodą . Następnie buraki ścieram na tarce o grubych oczkach – jeżeli nie chcemy ścierać możemy je drobno pokroić . Końcowe(...)przygotowanie barszczu : Przecedzony wywar z grzybów wlewam do garnka , dodaję przecedzony wywar z warzyw , starte buraki . Doprawiam papryką słodką , pieprzem ziołowym , szczyptą pieprzu , szczyptą pieprzu cayenne , dodaję dwie łyżki soku z cytryny ( pozostały dodam później po sprawdzeniu smaku ) oraz dwiema dużymi szczyptami soli . Garnek stawiam na gazie i gotuję od momentu zagotowania około 30 minut na wolnym ogniu

Uwaga Babcia Gotuje
Przepis na Kiszenie Barszczu . Jak zrobić kwas buraczany 252

barszczu wigilijnego lub pić go samego dla zdrowia . Oba barszcze są bardzo smaczne chociaż ja osobiście wolę przepis pierwszy z warzywami . Do ukiszenia pierwszego barszczu będziemy potrzebować : 1200 g buraków czerwonych małą marchew (około 70 g) małą pietruszkę (około 70 g) kawałek korzenia selera (około 40 g ) 3 ząbki czosnku 60 g czerstwego chleba razowego około 2 l przegotowanej(...)inne naczynie Link do filmu z przygotowania : Przepis na kiszenie barszczu  https://www.youtube.com/watch?v=NG8bhvqhe4Q Przygotowanie : Wodę zagotowuję i odstawiam do wystudzenia – letnią wodą zaleję warzywa w słoju . Buraki , marchew , pietruszkę , seler obieram i płuczę . Obrane i wypłukane warzywa kroję na mała kawałki . Czosnek kroję na mniejsze kawałki . Teraz do dużego słoja wkładam wszystkie pokrojone warzywa , zalewam letnią wodą

Uwaga Babcia Gotuje
Zakwas na wigilijny barszcz 193

listków laurowych 7 ziarenek ziela angielskiego 1,30 litra wody 1 duża łyżka soli Sposób przygotowania: 1. Wodę z solą gotujemy i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. W tym czasie buraki myjemy, obieramy ze skórek i kroimy w cienkie max. 0,5cm plasterki. Czosnek obieramy i lekko dociskamy bokiem noża, by go rozgnieść. Przygotowane składniki przekładamy do wyparzonego i osuszonego(...)naczynia kamionkowego lub dużego słoja. Dodajemy także ziele angielskie i liście laurowe. Całość dokładnie zalewamy przegotowaną wodą z solą. Jeśli buraki wystają nam ponad wierzch zalewy, to dociskamy je talerzykiem i przykładamy czymś cięższym (talerzyk nie może pokryć całości- boki powinny być widoczne), co zapobiegnie powstaniu pleśni. Na wierzch kamionki lub słoja nakładamy gazę i oplatamy gumką recepturką

Kuchnia w czekoladzie
Barszcz ukraiński 270

pietruszki 50 gr selera 200 gr pora 800-1000 gr buraków 400 gr ziemniaków 200 gr świeżej młodej kapusty 4-6 ząbków czosnku 1 szklanka zakwasu z buraków (nie mylić z koncentratem barszczu czerwonego, można samemu zrobić ) 1 łyżka cukru (do smaku, ja nie dodawałam) 3 łyżeczki soli (do smaku) 1 łyżeczka zmielonego pieprzu (do smaku) 4 łyżki(...)mięso będzie miękkie), jeżeli macie szybkowar to gotować 1 godzinę od momentu regularnego wydobywania się pary z garnka. W tym czasie przygotować warzywa. Warzywa umyć, obrać. Marchewkę, pietruszkę, por, buraki pokroić w cienkie półksiężyce, seler i ziemniaki w drobną kostkę. Kapustę poszatkować. Rosół odcedzić do garnka, w którym jest ugotowana i odcedzona ciecierzyca, wyrzucić liście laurowe i ziele angielskie

moj przepis na
Sałatka śledziowa w buraku 195

oleju, 1/2 cebuli, 175 g fasoli białej cannellini*, 2 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno, 1 łyżeczka do kawy musztardy dijon, 3 łyżki kaszy gryczanej, olej do głębokiego smażenia. Buraki umyć, nie obierać, obciąć końcówki, ugotować al dente. Nie można ich rozgotować. Buraki ostudzić, obrać ze skórki. Delikatnie wydrążyć. (To co wydrążymy zużyć na sałatkę, dodać do chrzanu(...)wyłożyć na ręcznik papierowy. Śledzia wymieszać z cebulą, fasolą, musztardą dijon, kaszą gryczaną i olejem. (Sałatka jest bardzo śledziowa, ale pamiętajmy, że wkładamy ją do buraka, to zdecydowanie zmieni jej smak.) Marynatę wylać z buraków. Wypełnić buraki sałatką. *użyłam fasoli gotowanej na parze, z puszki zastawa

królestwo garów
gorące zasmażane buraczki 229

najczęściej. Szczególnie o tej porze roku, kiedy do dyspozycji mamy szeroki wybór, świeżo wykopanych  buraków, prosto z naszych pól. składniki dla czterech osób 2 duże ćwikłowe buraki ( około 900 g) 1 cebula 2 łyżki masła 1 łyżka mąki pszennej szczypta cukru 1/2 łyżki octu jabłkowego sól, pieprz sposób przygotowania Buraki myjemy, wkładamy do garnka, zalewamy wodą(...)gotujemy w łupinach, do miękkości ( możemy do wody dodać łyżeczkę cukru, aby buraki nie straciły koloru). Ugotowane buraki studzimy, obieramy i trzemy na tarce. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę i smażymy do zeszklenia. Do zeszklonej cebuli dodajemy mąkę,  smażymy przez dwie minuty, na jasną zasmażkę, a następnie na patelnię dodajemy starte buraki

Miód i pieprz
Buraki z papryką na zimę 340

surówki na obiadu nie mamy. Albo po prostu mamy ochotę na konkretną sałatkę, którą przygotowaliśmy w sezonie. Dziś proponuję przepis na sałatkę z buraków. Składniki : 3,5 kg buraków 5 papryk czerwonych 5 cebul 1 łyżka soli 1 szklanka cukru 1 szklanka octu 1 szklanka oleju Ugotowane buraki (można gotować je w skórkach, albo od razu obrane(...)tarce o dużych oczkach. Zagotować ocet z solą i cukrem. Do octu dodać pokrojone w kostkę papryki i cebule. Gotować ok. 10 minut. Do papryk i cebul dodać buraki. Gotować ok. 5 minut od momentu zawrzenia. Na koniec dodać oliwę. Gorące buraki wkładać do słoików i szybko szczelnie zamykać. Buraki nie wymagają pasteryzowania. ---------- Podobne: Konfitura z czerwonej

Weekendy w domu i ogrodzie
Sałatka z burakiem i gruszką 275

Lekka sałatka z burakiem, gruszką i mozzarellą. Warto ją przygotować, gdyż buraki są bardzo zdrowe. Są skarbnicą witamin C, A, B1, są lekarstwem na anemię i przeziębienie, Są także dobre dla osób odchudzających się, dzięki zawartości błonnika. Burak ma właściwości zasadotwórcze, więc pełni istotną rolę w odkwaszeniu organizmu. Jak widzicie tych zalet jest bardzo dużo:) Połączenie buraka ze słodką(...)dobre. Spróbujcie! Składniki: ulubiona mieszanka sałat 3 małe buraki 1 gruszka 1 kulka (100 g) mozzarelli oliwa sos balsamiczny świeży rozmaryn  sól, pieprz sok z 1/2 cytryny Buraki wyszorować, owinąć w folię i upiec w piekarniku w 180 stopniach przez 30 minut. Ostudzić. Obrać i pokroić na plasterki. Gruszkę pokroić w plasterki. Mozzarellę porwać na kawałki

Moja Galeria Smaku
BURACZANY KREM Z MLEKIEM KOKOSOWYM I ZIOŁOWYMI GRZANKAMI 255

ziołowych grzanek zachwycił nasze podniebienia :)) Nooo ... dobrze - zachwycił moje podniebienie, a mąż zjadł bez szemrania, co w przypadku jego i zupy jest i tak wielkim wyczynem :))) Składniki: 6 średnich buraków 2 ząbki czosnku 1/2 puszki mleczka kokosowego 3l bulionu drobiowego 2 łyżki soku z cytryny sól  pieprz ziele angielskie liść laurowy majeranek szczypta cukru posiekany koperek   dodatkowo(...)ziołowe grzanki (kupione tym razem) Przygotowanie:  Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Buraki wyszorować, nie obierać i zawinąć w folię aluminiową. Piec przez 45 - 50 minut.  Upieczone buraki rozwinąć z folii, przestudzić. Zetrzeć na tarce na oczkach. Bulion zagotować. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, czosnek, sól, pieprz oraz starte buraki. Gotować całość

Walijskie Pichcenie

Proponowane wyszukiwania