buraki - 8865 przepisów (strona:53/591)

Surówka z kiszonych buraków i kalerosse™ 258

zakwasu na barszcz wyrzuca się czy można jeszcze jakoś je przerobić i wykorzystać. Czy oddały cały swój smak zakwasowi i do niczego już się nie nadają? Otóż ukiszone buraki jak najbardziej nadają się do dalszego wykorzystania. U mnie kisiły się około tygodnia co wyciągnęło z nich większość soków i smaku, ale nie wszystko. Barszcz był pyszny a część zakwasu(...)prostu wypiłam bo bardzo go lubię. Buraki, które pozostały są chrupiące, kwaskowe i doskonale nadają się np. na surówkę. Wystarczy je zetrzeć na tarce albo pokroić i doprawić. Są bardzo smaczne, ale to już musicie ocenić sami. Jak wszystkie kiszonki takie kiszone buraki mają dobry wpływ na nasz przewód pokarmowy, zawierają mnóstwo witamin i mikroelementów. Więc kiedy znowu

Smaczna Pyza
Barszcz na zakwasie 192

jabłkiem i gotowe. Jeśli nie mamy czasu to gotowy zakwas można kupić w sklepie ekologicznym, ale robi się go bardzo prosto.   Składniki na barszcz: litr zakwasu z buraków 2 litry bulionu warzywnego kwaśne jabłko obrane i pokrojone na kawałki łyżka majeranku   Składniki na zakwas litr przegotowanej i wystudzonej wody łyżka soli pół kilo czerwonych buraków obranych(...)pokrojonych w cienkie plasterki 4 ząbki czosnku obranych i pokrojonych na pół 2 listki laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego   Jak zrobić zakwas z buraków? Rozpuszczamy sól w wodzie. Buraki ciasno układamy w czystym, wyparzonym garnku glinianym lub dużym słoiku. Dodajemy przyprawy i zalewamy solanką. Odstawiamy na tydzień. Jeśli się spieszymy możemy dodać coś co przyśpieszy proces fermentacji

Ugotowane pozamiatane
Zakwas buraczany 877

Przygotowanie go jest dziecinnie proste, a nawet można by rzec, że robi się sam. Zaczynamy od kupienia buraków. Najlepiej oczywiście ekologicznych. Mnie się poszczęściło bo dostałam worek pysznych buraków od kuzynki. Jeśli jednak takich nie mamy to będziemy je musieli wcześniej „wykąpać” czyli usunąć szkodliwe bakterie i pestycydy. Jak to zrobić ? - Po pierwsze trzeba przygotować litr wody(...)dodatkiem octu jabłkowego (pół szklanki) lub kwasku cytrynowego (2-3 łyżki). Włożyć buraki na 2-3 minuty. Wyjąć i opłukać pod bieżącą wodą. - Po drugie przygotować kolejny litr wody tym razem z dodatkiem 1 łyżki sody oczyszczonej. Włożyć buraki na kolejne 2-3 minuty. Jeśli woda tym razem stanie się mętna lub przybierze żółtawy odcień, a na powierzchni

Wiem co jem
Sałatka śledziowa z burakami, ziemniakami i jajkiem 440

występowały pod różną postacią, niekoniecznie tylko w tradycyjnej formie śledzia w oleju. Dlatego u nas sałatka ze śledziem. Ale żeby nie było nudno, śledź wystąpił w zacnym towarzystwie ziemniaków, buraków i jajek. Jeśli masz w domu kogoś, kto za śledziem nie przepada, jest szansa, że śledź w takiej formie mu zasmakuje. W swojej poprzedniej pracy miałam istną maniaczkę śledziową(...)może pomarańczy? A jak Wy lubicie przyrządzać śledzie? Czy macie przepis na śledzia wigilijnego, który musi być przyrządzony właśnie w taki a nie inny sposób? Drukuj Sałatka śledziowa z burakami, ziemniakami i jajkiem window.ajaxurl="http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 4-5 filetów śledziowych - matjasy 1 cebula biała lub czerwona 2 średnie buraki 2 średnie ziemniaki 2 jajka

Mieszam w Garnku
Buraczki z papryką 148

Składnki : buraki czerwone -5 kg papryka -1,5 kg cebula -750 g ocet -0,5 szkl cukier -0,5 szkl olej -0,5 szkl sól Sposób przygotowania  Buraki opłukać, włożyć do garnka, wlać wodę tak, aby były zakryte buraki, osolić, gotować do miękkości. Cebulę i paprykę pokroić w kostkę. Ugotowane i ostudzone buraki obrać, zetrzeć(...)tarce, przełożyć do większego garnka, dodać pozostałe składniki, dokładnie wymieszać i odstawić na 4 godziny. Po tym czasie na wolnym ogniu doprowadzić do zagotowania ciągle mieszając, aby buraki się nie przypaliły. Od zagotowania gotować jeszcze przez kilka minut. Nakładać buraki do wyparzonych słoików, zakręcać i odstawić słoiki do góry dnem. Można jeszcze pasteryzować przez ok. 15 minut

Kuchnia Danusi
Barszcz ukraińki z batatem i zieloną soczewicą 192

również jako drugie śnidanie w pracy, zwłaszcza w deszczowe, chłodne dni. Polecam wszystkim fanom buraków (i nie tylko :)) Ilość porcji: 6 Czas przygotowania: 40 minut + czas pieczenia buraków Składniki: 3 buraki ½ szklanki zielonej soczewicy marchewka mały batat (można zastąpić ziemniakiem) cebula biała część małego pora kilka kropel cytryny 700ml bulionu (można zastąpić wodą) Przyprawy: 5 ziarenek(...)ziela angielskiego, 2 liście laurowe, świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól, majeranek Dwa buraki zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni. Pieczemy jedną godzinę. Można je również ugotować w wodzie zamiast pieczenia w piekarniku. Burak, marchewkę oraz batat obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka i zalewamy bulionem. Gotujemy na niewielkim ogniu

Kolizje Smaków
Buraki nadziewane mięsem mielonym. 187

smaczne danie. Mięso przyprawione świeżym rozmarynem dobrze komponuje się ze smakiem jakże niedocenianego buraka. Warzywo należy najpierw ugotować na półtwardo, a następnie pobawić się w rzeźbienie buraczanego wnętrza ;) Koniecznie zaopatrzcie się w tym celu w rękawiczki, żeby nie straszyć później otoczenia kolorem dłoni ;) Składniki: 2 buraki 250 g mięsa mielonego wieprzowego 1 cebula jajko sól  gałązka rozmarynu świeżo(...)zmielony pieprz 2-3 łyżki bułki tartej 2 łyżki roztopionego masła oliwa Wykonanie: Buraki ugotować ze skórą w lekko osolonej wodzie na półtwardo. Wystudzić. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie. Mięso wymieszać z cebulą, jajkiem, solą, pieprzem i rozmarynem. Buraki obrać, przekroić na pół, wydrążyć środek, następnie nadziać mięsnym farszem. Posypać bułką tartą i polać roztopionym

zadanie-gotowanie
Buraczki tarte 134

obiadu, najczęściej kojarzony z niedzielnym obiadem, bardzo lubiany zresztą nie tylko przez dorosłych - buraczki tarte. Najsmaczniejsze z małych, ale słodkich buraków. Najlepiej smakują podane do śląskiego obiadu.  Buraki bardzo lubię nie tylko w takiej postaci. Chętnie miksuję zdrowe koktajle czy przygotowuję sałatki z ugotowanymi burakami , z rukolą i np. serem pleśniowym.  Buraczki tarte do obiadu(...)Składniki: 1 kg podobnej wielkości buraków cukier do smaku Przygotowanie: Buraki gotujemy. Odcedzamy, zalewamy zimną wodą. Obieramy ze skóry i ścieramy na tarce na największych oczkach. Dodajemy do smaku cukier i mieszamy. Ilość cukru zależy od tego jak słodkie są buraki. Do smaku można dodać także ocet lub sok z cytryny. Podajemy jako dodatek do obiadu

Moja smaczna kuchnia
Sałatka z buraka z fetą 159

przygotowaniu, dosłownie 4 składniki, chwilka roboty i gotowe. Idealna jako lunch, czy dodatek do obiadu. Szczerze zachęcam do wypróbowania tego przepisu! Czas przygotowania: 5 minut + czas na gotowanie buraków (około 30 minut) Ilość porcji: 2 Składniki: 2 buraki* Ok. 50 g sera feta Garść prażonych nasion słonecznika (można(...)zastąpić pestkami dyni) Opcjonalnie rukola (można ją pominąć jednak stanowi fajny dodatek kolorystyczny) Łyżka oleju rzepakowego *Jeśli uda nam się kupić buraka w różnych odmianach kolorystycznych to zachęcam do takiego wyboru, wówczas sałatka prezentuje się jeszcze lepiej. Buraki gotujemy około pół godziny w lekko osolonej wodzie. Jeśli mamy taką możliwość możemy je również ugotować na parze. Miękkie buraki

Kolizje Smaków
BURACZANY HUMMUS / HUMMUS WITH BEETS 131

BURACZANY HUMMUS / HUMMUS WITH BEETS Kolejna wersja hummusu z dodatkiem buraków, uwielbiam buraki, jako dodatek do hummusu też. Dzięki nim hummus ma idealną konsystencję bez konieczności dodawania zbyt dużej ilości wody. Ponadto ten kolor – mogłabym go jeść łyżkami. Another edition of hummus with beets, which I adore, as an addition to hummus too. Thanks to them, hummus(...)perfect consistency without the need of adding water. And the color – I could it with all-times. SKŁADNIKI: 100 g suchej ciecierzycy 300 g ugotowanych buraków (2 średnie) 1 łyżka oliwy 2 łyżki pasty tahini sok z cytryny, czosnek, sól INGREDIENTS: 100 g dry chickpeas 300 g boiled beets (2 medium) 1 tablespoon olive oil 2 tablespoons tahini

Martyna Cooks
Hummus z burakami 137

średnie buraki 1 łyżka tahini 1 łyżka oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku 1 łyżka octu balsamicznego jasnego sok z połowy cytryny sól himalajska grubo mielony pieprz Buraki gotujemy do miękkości w wodzie z 1 łyżką octu balsamicznego. Po ugotowaniu przelewamy zimną wodą i odstawiamy do ostygnięcia. Ciecierzycę odlewamy z zalewy. Buraki obieramy i kroimy na małe(...)kawałki. Następnie ciecierzycę, buraki, oliwę, sok z cytryny i tahini blendujemy. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do pasty. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Jeszcze chwilę blendujemy. Przekładamy do miseczki i wstawiamy do lodówki na godzinę. Podajemy z ulubionym pieczywem, chlebem pita lub nachosami. Buraki to skarbnica pierwiastków. Zawierają żelazo, wapń, magnez, potas, mangan, sód, miedź, chlor

My Chcemy Jeść
Barszcz wigilijny wg Aleex 151

barszczu skończywszy. Za przepis dziękuję mojej mamie, to ona przygotowuje najlepszy barszcz czerwony na świecie. Jeszcze zdążycie ze wszystkim do Wigilii. A więc do dzieła. Składniki: Zakwas: • 1 kg buraków • 1 sucha kromka chleba żytniego (można zastąpić skórkami chlebowymi żytnimi) • 1 główka czosnku • woda przegotowana • sól Barszcz: • 1 kg buraków • 1 marchewka • 1 pietruszka • 1 cebula • 1 łyżka(...)wywaru z suszonych grzybów • 1 główka czosnku • majeranek, sól, pieprz, maggi, cukier • 2-3 listki laurowe • 4-5 ziarenek ziela angielskiego Sposób przygotowania: Tydzień przed Wigilią przygotować zakwas: 1. Buraki obrać, umyć, pokroić w ósemki i włożyć do słoja. 2. Dodać obrane ząbki z całej główki czosnku. 3. Zalać letnią, lekko osoloną wodą przegotowaną tak, aby wszystkie buraki

W mojej kuchni