buraki - 8865 przepisów (strona:47/591)

Bagietka z pesto oraz kiszonymi burakami 47

Bagietka z pesto oraz kiszonymi burakami to pomysł na pyszne drugie śniadanie. Danie to jest bogate w witaminy i składniki odżywcze, niskokaloryczne więc idealne dla osób będących na diecie. Nie muszę Wam chyba mówić, że kiszone buraczki dzięki swoim właściwością wspomagają odporność, więc są idealne w okresie przeziębień. Dlaczego jeść kiszonki: Kiszonki – samo zdrowie Składniki świeża bagietka Składniki(...)pesto pęczek bazylii 40g orzeszków piniowych 40g parmezanu 4-5 łyżek oliwy sól pieprz 2 ząbki czosnku Składniki na sałatkę z buraków 4 buraczki kiszone 1 niewielka kulka mozzarelli odrobina koperku świeżo zmielony pieprz Bagietka z pesto oraz kiszonymi burakami [PRZEPIS] Zaczynamy od przygotowania pesto. Czosnek obieramy z łupinki i wkładamy do blendera. Z bazylii odrywamy łodygi

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Bataty nadziewane burakami 47

Bataty nadziewane burakami. Buraki na wypasie ( I nie mówimy to o Królisiu, choc czasem w w miłosnej wymianie zdań i takie padają słowa do ukochanego Królisia ) Zasmażane ( I tu, w tle słychać płacz i zgrzytanie Królikowych zębów. tak działą na Królisia hasło zasmażane ) buraki z dodatkiem jabłka, wędzonych śliwek i kwasnej śmietany. Zacne połączenie. Jak Króliś(...)Czas przygotowania / Prep. time: 15 mins Czas gotowania / Cook time: 1 hr Czas całkowity / Total time: 1 hr 15 mins Drukuj / Print Składniki / Ingredients: Na buraczki 8 średnich buraków pokrojonych w kostkę 2 jabłka pokrojone w kostkę 1 pomarańcza (sok) 10 wędzonych śliwek (pokrojonych na mniejsze kawałki) 1 średni por pokrojony

Spice things up
Sałatka z buraków z migdałami 79

Sałatka z buraków z migdałami i feta       Dziś Agnieszka pokazuje jak zrobić sałatkę z czerwonych buraków z migdałami i serkiem feta.  To taka wegetariańska wersja dania białkowego!        Sałatka jest wielowarstwowa, przeplatają się różne kolory: biały zielony i ciemno czerwony, czyli burakowy! Wygląda to wyśmienicie   Link(...)filmu z przepisem: 146 - Przepis na SAŁATKĘ z czerwonych BURAKÓW z FETĄ i MIGDAŁAMI -Sałatka wegetariańska odkwaszająca Składniki: opakowanie roszponki (100g) 500g buraków czerwonych pieczonych opakowanie sera feta 50g płatków migdałów Sos: łyżka musztardy 2 łyżki soku z cytryny 6 łyżek oliwy sól pieprz Przygotowanie:       Roszponkę myjemy i osuszamy z nadmiaru wody. Płatki

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Sałatka z buraków i śledzi 85

Sałatka z buraków i śledzi to sałatka warstwowa, która spotykana jest również pod nazwą „szuba”. Jej przygotowanie wbrew pozorom nie jest trudne, bowiem większość składników ścieramy na tarce. Do przygotowania tej sałatki warto jest kupić „mięsiste” śledzie a’la matias. Zobacz przepis na Śledzie po kaszubsku Składniki na sałatkę z buraków i śledzi(...)400g śledzi 3 gotowane buraki (możecie kupić w sklepie już gotowe) 3 ziemniaki 4 jajka 3 ogórki konserwowe 1 cebula sól pieprz majonez musztarda 100g żółtego sera Sałatka z buraków i śledzi – przepis Ziemniaki gotujemy, ale uważajmy abyśmy ich nie rozgotowali. Jajka również gotujemy na twardo i odstawiamy do ostygnięcia. Śledzie moczymy w wodzie (można w mleku

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Zdrowy lunch na wynos: quinoa z kurczakiem, surowymi burakami i awokado 64

średnia pierś z kurczaka, ugotowana na parze, w wodzie lub upieczona bez dodatku tłuszczu 1/3 – 1/2 szklanki suchej komosy ryżowej, ugotowanej na sypko 1 awokado 1 – 2 małe buraki (białe, kolorowe lub czerwone) 2 spore garście rukwi wodnej lub rukoli (może być też młody szpinak lub np. czerwona cykoria) 1 – 2 łyżki pestek dyni lub słonecznika (opcjonalnie(...)oleju tłoczonego na zimno, 1 łyżeczka dobrej jakości musztardy (użyłam musztardy z całymi ziarnami gorczycy), około 1/2 łyżeczki miodu lub syropu klonowego, nierafinowana sól i czarny pieprz do smaku Buraki obrać, pokroić na bardzo cienkie plastry, najlepiej przy pomocy mandoliny (można też zetrzeć na tarce o dużych oczkach lub korzystając z odpowiedniej nakładki melaksera), przełożyć do miseczki, polać octem

Even Better Food
Barszcz ukraiński 53

ponad 20 lat) ani razu nie jadłam tej zupy. W wielu śląskich rodzinach jadłam zupy, ale nikt nigdy nie zaproponował mi barszczu ukraińskiego. Ostatnio dość często robię zakwas z buraków. Postanowiłam go wykorzystać w końcu do czegoś innego, niż tylko do picia. Barszcz wyszedł przegenialny. Jeżeli nie mieliście okazji go zjeść, polecam. Przepis na zakwas z buraków podrzucę(...)tutaj za jakieś 2 tygodnie, przy okazji robienia następnej partii. Składniki: 2 l bulionu drobiowego 1 l zakwasu z buraków 4 ziemniaki 3 upieczone lub ugotowane buraki 1/4 główki białej kapusty (małej) 1 szklanka fasoli Jaś 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka cukru 1 łyżka octu winnego jogurt naturalny sól pieprz olej

Kardamonovy
Carpaccio z buraków 52

Machałam dzisiaj niewielką ilość tartych buraków w słoikach. Przy okazji miałam ochotę na coś octowego… jak to ja. A jak ocet, to buraki przecież. Odłożyłam dwa buraki i postanowiłam zrobić z nich carpaccio. My został oddelegowany do sklepu po długodojrzewający twardy ser i świeżą natkę pietruszki. Właśnie skończyłam jeść drugą porcję. Kurcze, to jest ekstra(...)przystawce jest naprawdę wszystko co lubię: warzywa, twardy ser i najulubieńsze balsamico. A, no i oliwa. Składniki: 2 średnie buraki kawałek twardego sera długodojrzewającego (np. bursztyn, parmezan, pecorino) 1 łyżeczka natki pietruszki 1 łyżeczka octu balsamicznego 1 łyżeczka oliwy extra virgin sól pieprz Buraki wkładamy do folii aluminiowej i pieczemy w 180 stopniach do miękkości, potrwa to około

Kardamonovy
Soczewica z pieczonymi burakami 47

szafki z jedzeniowych resztek. Wszędzie walają się pootwierane opakowania po kaszach, soczewicach i innych makaronach. Na pierwszy strzał poszła czarna soczewica. Miałam nadzieję, że jak wymieszam ją z pieczonymi burakami, My  z mniejszym cierpieniem na twarzy, napcha się nią. Nic z tych rzeczy, po jednej łyżeczce już widziałam, że jest źle. Chłopina jest jednak na tyle dobrze wychowany(...)dół i do kąta, co zrobić? Zajadam się tą sałatką w pracy. Ja jestem zdecydowanie na tak. Zróbcie i sami oceńcie.  Składniki: 3/4 szklanki czarnej soczewicy 2 duże buraki 3 łyżki poszatkowanych ulubionych ziół (ja użyłam koperku i szczypiorku) sok z połowy cytryny 2 łyżki oliwy extra virgin kawałek sera długodojrzewającego (ja użyłam sera bursztyn) sól pieprz (przepis

Kardamonovy
Zupa jarzynowa z burakami 52

Znowu zupa, bo nadal zima. Część wchłonęliśmy, część zawekowaliśmy. Jarzynowa z burakami wyszła baaaardzo spoko. Jeżeli lubicie barszcz i zajadacie się zupami, zróbcie koniecznie. Za jakiś czas wyczaruję może podobną z makaronem. Składniki: 1,5 l wody 300 ml zakwasu z buraków 3 ziemniaki 2 buraki 1 marchewka 1 korzeń pietruszki pół małego selera 3 ząbki czosnku(...)łyżka suszonego majeranku 1 łyżka soku z cytryny szczypta cukru jogurt naturalny sól pieprz (przepis na 4-5 porcji) Buraki wkładamy do folii aluminiowej i pieczemy godzinę w 180 stopniach. Marchewkę, pietruszkę i seler kroimy w średnią kostkę, zalewamy wodą, gotujemy 5 minut. Po tym czasie wrzucamy do nich, pokrojone w taką samą kostkę, ziemniaki, gotujemy 5 minut. Upieczone

Kardamonovy
Ciecierzyca z pieczonymi burakami i rukolą 45

gotowanie jakoś mniej niż zwykle, więc nie spodziewajcie się skomplikowanych przepisów. Chociaż kto wie… kto wie. Póki co dzielę się z Wami przepisem na przepysznościową sałatkę z ciecierzycą, burakami, rukolą i innymi takimi. Wchłonęłam ją na dwa razy. My zostawiłam tylko odrobinę na spróbowanie. Opinia pozytywna. Składniki: 2 średnie buraki puszka ciecierzycy konserwowej 1 mała czerwona cebula(...)garść startego sera długodojrzewającego 1 łyżka czarnego sezamu (opcjonalnie) sok z połowy cytryny 2 łyżki oliwy extra virgin 1 łyżeczka octu balsamicznego sól pieprz (przepis na 2-3 porcje) Buraki myjemy, wkładamy do folii aluminiowej i pieczemy w 180 stopniach do miękkości, potrwa to około 45 minut. Po tym czasie buraki obieramy i kroimy w grube słupki

Kardamonovy
Zupa z burakami i czerwoną fasolą 62

Taki trochę oszukany barszcz ukraiński. W smaku ta zupa naprawdę nieco go przypomina. Jeżeli jesteście posiadaczami zakwasu z buraków, zróbcie ją koniecznie.  Składniki: 1 l bulionu warzywnego 500 ml zakwasu z buraków 3 buraki 3 ziemniaki 1 puszka czerwonej fasoli 2 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka octu jabłkowego sól pieprz mały kubek jogurtu naturalnego(...)śmietany (przepis na 5 porcji) Buraki myjemy, wkładamy do folii aluminiowej, pieczemy 40 minut w 180 stopniach. Po tym czasie obieramy je i kroimy w większą kostkę. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy w bulionie do miękkości. Następnie dodajemy do tego zakwas, buraki, odsączoną fasolę, rozdrobniony czosnek, ocet i przyprawy. Całość gotujemy jakieś 15 minut. Zupa najlepiej

Kardamonovy
Barszcz czerwony z ziemniakami i ciecierzycą 71

Trochę inna, uboższa wersja barszczu ukraińskiego. Też smaczna. Ja w sumie zupy z burakami mogę jeść pod każdą postacią, lubię i już. Dla mnie połączenie buraków, octu i czosnku to połączenie idealne.  Składniki: 1,5 l bulionu warzywnego 0,5 l zakwasu z buraków 4 ziemniaki 3 ugotowane buraki 3/4 szklanki suchej ciecierzycy 1 duża(...)olej rzepakowy natka pietruszki (przepis na 4-5 porcji) Ciecierzycę namaczamy na noc w wodzie. Na drugi dzień gotujemy ją do miękkości. Do garnka z bulionem wlewamy zakwas z buraków, dodajemy majeranek, ugotowaną odcedzoną ciecierzycę, starte na grubych oczkach obrane buraki i obrane ząbki czosnku (ja dodaję całe). Gotujemy 10 minut. Cebulę kroimy w drobną kostkę, ziemniaki

Kardamonovy
Zupa krem z buraków + film 54

Zupa krem z buraków to efektowne smaczne i poste w przygotowaniu danie w sam raz dla amatorów buraków. Taka zupa to idealne rozwiązanie dla miłośników kremowych zup a jej przygotowanie jest bardzo proste i zajmuje niewiele czasu.     składniki na 5 porcji 1 kg buraków 2 jabłka 2 cebule 2 ząbki czosnku 6 szklanek bulionu(...)pęczek szczypiorku z dymki 150 g śmietany 18% 3 łyżki masła czarny pieprz sól przepis Obraną cebulę kroimy w półplasterki, czosnek, jabłka oraz obrane buraki kroimy w plastry. Szczypiorek z dymki drobno siekamy. W garnku z rozgrzanym masłem szklimy pokrojoną cebulę często mieszając. Do cebuli dodajemy czosnek, jabłka oraz buraki i wszystko przesmażamy około 5 minut. Następnie wlewamy

Smakowite Dania
Sałatka z buraków 128

Przepis na sałatkę z buraków jest w moim domu od lat. Pamiętam jej smak jeszcze z czasów dzieciństwa. Od tamtej pory staram się uzupełniać zimowe zapasy kiedy tylko zaczyna się sezon na buraki. Sałatka wychodzi pyszna, jej przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Warto więc mieć kilka słoiczków w swojej spiżarni. Składniki: 6 kg buraków 1 kg cebuli(...)szklanki oleju 1 szklanka cukru sól, pieprz do smaku. Cebulę obieramy, kroimy w plasterki i zasypujemy, 1 łyżką soli. Odstawiamy do czasu aż cebula zmięknie. Odlewamy powstały sok. Buraki myjemy, gotujemy do miękkości. Studzimy. Obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Paprykę, myjemy, pozbywamy się gniazd nasiennych, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Kiedy cebula już

Fascynacje Ani
Buraczki z cebulką do obiadu 101

obiad: ** Fasolka po bretońsku ** Zapiekanka z cukinią ** Szaszłyki drobiowe z ananasem ** Złociste placki z pieczarkami i wędliną   (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na 4 porcje: 6-7 średnich buraków ćwikłowych 1 cebula 2-3 łyżki oleju lub oliwy sól i pieprz   Umyte buraki upiecz w piekarniku (piecz około 60 minut w temperaturze 200 stopni) lub włóż(...)skórki i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dodaj drobno posiekaną cebulę, olej oraz przyprawy. Podawaj zaraz po przygotowaniu lub przechowuj w lodówce.     Pomysły na dania z buraków:           (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pomysły na koktajle owocowe… Koktajl z grejpfrutem Koktajl jabłkowo-malinowy Koktajl z mango i banana Koktajl jogurtowo-pomarańczowy Koktajl witaminowy

Kulinarny S.O.S.
Chłodnik z kiszonych buraków 76

Dziś mam dla Was wspaniały przepis na orzeźwiający chłodnik z kiszonych buraków. Inspirację na tę zupę znalazłam u Dominiki Wojciak, czyli Jarzynowej. Przepisem zachwycą się wszyscy ci, którzy uwielbiają wszelkiego rodzaju kiszonki. Chłodnik bowiem powstał na bazie buraków kiszonych w kefirze. Osoby, które nie przepadają za zbyt intensywnymi smakami, mogą dodać do niej więcej kefiru. Botwinka na blogu(...)chłodnik Chłodnik kokosowo-jabłkowy Chłodnik jabłkowy z cynamonem Tarator, czyli ogórkowy chłodnik Chłodnik kokosowo-jabłkowy Chłodnik jabłkowy z cynamonem Pomidorowy chłodnik z chrupiącym boczkiem Chłodnik   Chłodnik z kiszonych buraków Chłodnik z kiszonych buraków Czas przygotowania: 15 minut Składniki: buraki kiszone w kefirze - kliknij w link po przepis ugotowane jajka rzodkiewka sól pieprz  opcjonalnie kefir ulubiona

Kulinarne przygody Gatity
Buraczki ze śmietaną (na ciepło) 145

dodatek do obiadu – tak prosty i tak pyszny Buraczki ze śmietaną doskonale pasują do ziemniaków, klusek (śląskich, kopytek), mięs (pieczonych, duszonych, kotletów, pulpetów) . Dla przygotowania możesz specjalnie ugotować buraki, upiec je w piekarniku lub wykorzystać te, które zostały po zrobieniu barszczu(...)Inne pomysły na buraczki… ** Barszcz czerwony czysty ** Buraczki zasmażane ** Sałatka obiadowa z buraczków ** Surówka z surowych buraków i jabłka   (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 kg buraków 3-4 łyżki gęstej śmietany 18% łyżka masła sól i pieprz łyżeczka cukru   Umyte buraki włóż do rondla, zalej wodą i gotuj do miękkości (czas gotowania zależy

Kulinarny S.O.S.
Buraczki ze śmietaną (na ciepło) 145

dodatek do obiadu – tak prosty i tak pyszny Buraczki ze śmietaną doskonale pasują do ziemniaków, klusek (śląskich, kopytek), mięs (pieczonych, duszonych, kotletów, pulpetów) . Dla przygotowania możesz specjalnie ugotować buraki, upiec je w piekarniku lub wykorzystać te, które zostały po zrobieniu barszczu(...)Inne pomysły na buraczki… ** Barszcz czerwony czysty ** Buraczki zasmażane ** Sałatka obiadowa z buraczków ** Surówka z surowych buraków i jabłka   (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 kg buraków 3-4 łyżki gęstej śmietany 18% łyżka masła sól i pieprz łyżeczka cukru   Umyte buraki włóż do rondla, zalej wodą i gotuj do miękkości (czas gotowania zależy

Kulinarne S.O.S.
Barszcz a'la ukraiński 110

będzie odstawać od kości (ok 1,5h). Mięso wyjąć. Buraki obrać, pokroić w słomkę (pół buraka zostawić w kawałku, dodać pod koniec gotowania - barszcz będzie miał ładny kolor). Marchew obrać i pokroić w półtalarki. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, wyłożyć buraki z marchewką, smażyć, mieszając przez kilka minut. Kapustę poszatkować, dodać do garnka razem z burakami, gotować(...)minut. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, pozostałą połówkę buraka przekroić na kilka kawałków, razem z ziemniakami włożyć do garnka, gotować ok 10 minut. Można również dodać fasolę. Dodać koncentrat pomidorowy, pogotować kilka minut. Barszcz doprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem. Podawać ze śmietaną, posypany posiekaną natką i koperkiem. Smacznego

Obiad gotowy
Barszcz czerwony z ziemniakami i ciecierzycą 212

Trochę inna, uboższa wersja barszczu ukraińskiego. Też smaczna. Ja w sumie zupy z burakami mogę jeść pod każdą postacią, lubię i już. Dla mnie połączenie buraków, octu i czosnku to połączenie idealne.  Składniki:  l,5 bulionu warzywnego 0,5 l  zakwasu z buraków 4 ziemniaki 3 ugotowane buraki 3/4 szklanki suchej ciecierzycy(...)pieprz olej rzepakowy natka pietruszki (przepis na 4 porcje) Ciecierzycę namaczamy na noc w wodzie. Na drugi dzień gotujemy ją do miękkości. Do garnka z bulionem wlewamy zakwas z buraków, dodajemy majeranek, ugotowaną odcedzoną ciecierzycę, starte na grubych oczkach obrane buraki i obrane ząbki czosnku (ja dodaję całe). Gotujemy 10 minut. Cebulę kroimy w drobną kostkę, ziemniaki

Kardamonovy
Barszcz wigilijny na zakwasie z buraków 352

cebula 2 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 8 ziaren pieprzu czarnego sól do smaku kilka gałązek natki pietruszki 2 -3 litry wody (według potrzeb) Składniki na zakwas z buraków: 0,5 kg buraków 3 ząbki czosnku 3 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 14 ziaren pieprzu czarnego 1,5 płaskiej łyżeczki soli 0,75 litra przegotowanej wody(...)Pozostałe składniki: 1 kg buraków 2 ząbki czosnku majeranek ( do smaku - około 3 czubate łyżki) 15 ziaren pieprzu czarnego sól do smaku szklanka wywaru z grzybów, po ugotowaniu uszek (jeśli mamy) Wykonanie zakwasu: Buraki myjemy, obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Czosnek, bez obierania, kroimy na pół. Do słoika lub kamionkowego naczynia wkładamy czosnek, listki laurowe, ziele angielski

Smak mojego domu
Przepis na zakwas buraczany dieta Ewy Dąbrowskiej 151

grupy B, kwasu foliowego, żelaza, magnezu, potasu, witaminy C; Sok z kiszonego buraka zawiera powstałe w wyniku fermentacji bakterie kwasu mlekowego, które pobudzają trawienie, regulują pracę jelit; ma właściwości przeciwwirusowe, wzmacniające odporność; leczy i przeciwdziała anemii. PRZEPIS NA ZAKWAS BURACZANY Składniki na zakwas buraczany: 2-3 buraki (tyle by po pokrojeniu zajęły połowę naczynia w którym robimy zakwas(...)ząbki czosnku sól kamienna do przetworów (niejodowana) (1 płaska łyżka na 1 litr wody) Jak zrobić zakwas buraczany: Buraki obieramy, myjemy, kroimy w kawałki i umieszczamy w 1-2 litrowym słoju lub naczyniu kamiennym, dodajemy czosnek i zalewamy przegotowana letnia wodą z rozpuszczona solą (1 płaska łyżka na 1 litr wody). Ważne! Bakteriom fermentacyjnym musimy stworzyć środowisko beztlenowe, dlatego

Dorota Smakuje
Pyszny obiad z letnich delikatesów 82

ziół. Młoda marchewka, nać selera, młoda cebula, natka pietruszki…Tak, jest to zupa warzywna ale dominują w niej buraki i botwina. Tylko latem można spotkać w sklepie buraki z nacią czyli tzw. botwiną. Do zupy gotuję oddzielnie ziemniaki. Kiedy zupa jest już na talerzu wtedy dodaję ziemniaki, w które powoli wsiąka czerwień zupy. Uwielbiam tą zupę. Jest(...)wspomnieniem dzieciństwa. Moja babcia właśnie tak przyrządzała zupę buraczkową , wykorzystując i buraki i botwinę. Dobra i pożywna zupa to zupa ugotowana na domym bulionie. U mnie prawie zawsze jest to rosół z kurczaka. Ważnym dodatkiem do buraczkowej jest również kwaśna śmietana. Dodatkowo lubię dodać balsamiczny ocet. Buraki są słodkie a ja lubię jak zupa jest lekko kwaśna. Zupa

codojedzenia
Pierożki wiosenne 178

Jest mnóstwo naturalnych barwników. Tym razem wybrałam sok z kiszonych buraków. Można również dodać sok z buraków świeżych. Botwinka już jest dostępna na rynku, więc buraki można użyć do przygotowania świeżego soku.  Pierożki wiosenne Na ciasto potrzebujemy: 500 kg mąki pszennej, 250-280g soku z kiszonych buraków, / w zależności od wilgotności mąki(...)łyżki oliwy, Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy stopniowo sok z buraków i pod koniec wyrabiania, oliwę. Ciasto wyrabiamy tak długo, aż stanie się lśniące i elastyczne. Pozostawiamy pod przykryciem na 30 minut. Kroimy ciasto na części, wałkujemy placki i wykrawamy z nich okrągłe placuszki szklanką lub specjalnym „przydasiem”. Nakładamy farsz, zlepiamy i gotujemy pierożki w osolonej wodzie, od wypłynięcia

Leśny Zakątek
Zupa krem z pieczonych buraków i malin z gorgonzolą 96

natką pietruszki, a dla nas jest dodatek gorgonzoli. Idealnie kremowa konsystencja i wyrazistość sera świetnie współgra z każdą łyżką zupy. Polecam! (około 4 porcje) 500 ml bulionu 500g czerwonych buraków 100g malin (u mnie mrożone) 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła sól, pieprz Dodatkowo: 4 kawałki sera gorgonzola- ja użyłam Gorgonzola Dolce marki IGOR Opcjonalnie: świeża natka(...)stopniach. (Czas zależy od wielkości i rodzaju buraka. W gotowego buraka łatwo wchodzi wykałaczka lub ostrze noża. Skórka też lżej odchodzi.) Po ostudzeniu buraczki należy obrać i pokroić na mniejsze kawałki. W garnku, w którym będzie gotowana zupa - na roztopionym maśle podsmażyć cebulę z drobno posiekanym czosnkiem. Dodać buraki z malinami. Całość z alać bulionem i gotować pod przykryciem

Di gotuje
ROSYJSKA SAŁATKA ŚLEDZIOWA (warstwowa) 297

wynagradza włożony wysiłek. Mimo bardzo prostych składników smakuje genialnie! Poza tym, świetnie prezentuje się na stole. Idealna propozycja na święta Bożego Narodzenia 🎄 Składniki: 4 filety śledziowe solone 3 średnie buraki 3 średnie ziemniaki 2 małe jabłka 4 jajka 1 duża cebula 3 ogórki kiszone 6 łyżek majonezu 2 łyżki szczypiorku sól, pieprz Dodatkowo: ok. 400 ml maślanki Wykonanie: Śledzie(...)całą noc. Następnie płuczemy, osuszamy i kroimy w drobną kostkę. Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach do miękkości. Studzimy i obieramy ze skórki, a następnie kroimy w drobną kostkę. Buraki myjemy i gotujemy razem ze skórką w osobnym garnku lub możemy zawinąć je w folię aluminiową i upiec w piekarniku (190 stopni przez 60-90 min. w zależności

Kuchnia MagdaLeny
Sałatka makaronowa z pieczonymi burakami 118

świeżym ananasem i kurczakiem Świąteczna sałatka z kukurydzą i łososiem Sałatka z kuskusem i granatem Sałatka z kurczakiem curry i granatem Sałatka ziemniaczana z kukurydzą i ogórkiem Carpaccio z buraków z serem pleśniowym Sałatka z kurczakiem, kukurydzą i winogronami Sałatka z fasolką szparagową Sałatka z zielonym kuskus i mozzarellą Sałatka z pieczonych buraków z fetą Młode ziemniaki(...)española de patatas Sałatka z ryżem kurczakiem i ananasem Sałatka ziemniaczana Meksykańska sałatka z kurczakiem Klasyczna sałatka jarzynowa Sałatka z kurczakiem, selerem naciowym i winogronami Sałatka makaronowa z pieczonymi burakami Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 3 upieczone buraki 2 ząbki czosnku 1/3 czerwonej cebuli 50 g  mozzarelli 1/2 opakowania makaronu 2 łyżki majonezu 2 łyżki gęstego naturalnego

Kulinarne przygody Gatity
Carpaccio z buraka 156

Opis Carpaccio z buraka.: Carpaccio z buraka to niezwykle łatwa, a jednocześnie smaczna przystawka na te naprawdę zimne dni czy idealna sałatka na kolację. Pamiętajmy, iż najbardziej aromatyczne okazują się być pieczone buraki. Zatem, jeżeli pragniecie przygotować przedstawiane danie w bardziej ekspresowej wersji to sięgnijcie po gotowe rozwiązanie, czyli dobrze ugotowane buraki. Można z uśmiechem powiedzieć, że carpaccio(...)uwagi jest fakt, iż powinno również gościć w domu każdego z was. Doskonałą kompozycją okazuje się burak połączony z serem feta. Doskonale sprawdzą się również włoskie orzechy. Jak najbardziej lubicie jadać tą przystawkę? Polecamy również inne nasze przepisy na przystaki . Składniki: Pieczone buraki – 2 sztuki Świeża Rukola – 1 szklanka Pestki dyni – 1 garść Sera feta – około 50g Oliwa

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Buraczki - sałatka obiadowa 169

Dodatkowo są świetną alternatywą dla ziemniaków🍟. Bez problemu mogą zastąpić na talerzu zarówno surówkę🍅, lub inne warzywa🍆 jak i węglowodany (ziemniaki🍟, ryż🍚, kasza🌾 itd).      Komponując buraki z białkami otrzymujemy: po 1. posiłek zgodny z dietą rozdzielną, po 2. odkwaszanie organizmu po białkach🍳🍗 - Podkreślam! - Potrzebnych białkach... Na przestrzeni miesiąca powinniśmy spożywać kilka kg buraków... 😁 Składniki(...)buraków 3 ząbki czosnku sól pieprz majonez Przygotowanie:      Buraki ugotować lub upiec. Następnie obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do buraków dodać przeciśnięty czosnek, majonez, doprawić solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszać i wstawić na około pół godziny do lodówki, aby się dobrze schłodziło i smaki "przegryzły". Smacznego :)  Zapraszamy na nasz

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Świąteczny piernik z buraka (bez mleka) 193

lista składników. Próbowałam upiec ten piernik bez buraka, ale wyszedł suchy i bez koloru. Teraz po latach już trochę bardziej doświadczona w pieczeniu przerobiłam ten przepis po swojemu. Ale burak pozostał jego nieodzowną częścią. To właśnie on sprawia, że piernik jest idealnie ciemny i wilgotny w środku. W moim świątecznych pierniku nie znajdziecie cukru, tylko miód. Dzięki temu piernik(...)pszennej 1,5 szklanki mąki żytniej 2 łyżki kakao 3 łyżeczki przypraw korzennych (np. własnej mieszanki ) 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2-3 średnie buraki 3/4 szklanki oleju 3 łyżki kawy zaparzone 1/4 kubka wody 4 jajka (lub 4 łyżki zmielonego siemienia lnianego + 8 łyżek ciepłej wody) 10 łyżek miodu (lub golden syropu) Buraki

Dieta bez mleka
Surówka z kiszonych buraków i jabłka 187

Surówka z kiszonych buraków i jabłka to świetny sposób na wykorzystanie buraczków, które pozostają nam po przygotowaniu(...)zakwasu buraczanego . Jej przygotowanie jest banalnie proste. Wystarczą trzy składniki, bo kiszone buraki to poezja smaku. Są lekko słone, czuć w nich czosnek i przyprawy. 2 średnie kiszone buraki 1 jabłko 2 łyżki oleju Jabłko obieramy i wycinamy gniazda nasienne. Ścieramy je na tarce o dużych oczkach. Buraki blendujemy z 2 łyżkami oleju. Wszystkie składniki mieszamy. Gotowe

Dieta bez mleka
ROSYJSKA SAŁATKA ŚLEDZIOWA (warstwowa) 617

wynagradza włożony wysiłek. Mimo bardzo prostych składników smakuje genialnie! Poza tym, świetnie prezentuje się na stole. Idealna propozycja na święta Bożego Narodzenia 🎄 Składniki: 4 filety śledziowe solone 3 średnie buraki 3 średnie ziemniaki 2 małe jabłka 4 jajka 1 duża cebula 3 ogórki kiszone 6 łyżek majonezu 2 łyżki szczypiorku sól, pieprz Dodatkowo: ok. 400 ml maślanki Wykonanie: Śledzie(...)całą noc. Następnie płuczemy, osuszamy i kroimy w drobną kostkę. Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach do miękkości. Studzimy i obieramy ze skórki, a następnie kroimy w drobną kostkę. Buraki myjemy i gotujemy razem ze skórką w osobnym garnku lub możemy zawinąć je w folię aluminiową i upiec w piekarniku (190 stopni przez 60-90 min. w zależności

Kuchnia MagdaLeny
Barszcz czerwony 131

dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki potrzebne do przygotowania barszczu czerwonego. 250 ml koncentraktu z buraka 1,5 kg buraczków ćwikłowych 1 mały seler (korzeń) 1 mały por 1 duża marchew 1 duża pietruszka (korzeń) 2 liście laurowe kilka sztuk suszonych grzybów (około 6 grzybków) 1 duże kwaskowe(...)buraków ćwikłowych . Buraczki obrać ze skórki, pokroić w plastry i włożyć do dużego garnka. Marchew, pietruszkę i selera także obrać, pokroić na kawałki i dodać do pokrojonych buraków. Pora umyć, pokroić w krążki. Włożyć do garnka. Do warzyw wlać wodę, dodać liście laurowe i grzyby. Wstawić na ogień, zagotować po czym zmniejszyć ogień na mały i gotować przez

mecooks
Barszcz z kiszonych buraków – prosty przepis 117

przygotowuję nie tylko na święta. Idealny do uszek z grzybami , krokietów, pierożków lub od tak w kubku do picia np. do pysznej smażonej ryby. Przygotowanie barszczu z kiszonych buraków jest naprawdę proste. Pamiętajcie tylko, że ilość dodanych przypraw jest kwestią gustu. Pod koniec gotowania spróbujcie barszcz i doprawcie go według własnego gustu. Ja wolę wyraźniejsze smaki Składniki(...)kiszonych buraków wraz z sokiem (zakwasem) /przepis na końcu wpisu 1,5 litra wywaru warzywnego (opcjonalnie warzywno-mięsny, jeśli barszczu nie przygotowujemy na święta ;)) 2-3 ząbki czosnku kilka ziarenek ziela angielskiego świeżo mielony czarny pieprz 2-3 łyżeczki suszonego majeranku cukier do smaku sól do smaku * pamiętajcie, że ilość przypraw jest kwestią gustu, pod koniec próbujemy i doprawiamy

Słodkie okruszki
Sałatka z burakiem i jabłkiem 105

sałatka z gruszką i gorgonzolą – sałatka ze szparagami i jakiem – sałatka kebab – sałatka brokułowa – kurczak z batatami – w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację Sałatka z burakiem i jabłkiem Ilość porcji: 1-2 Przygotowanie: 35 minut + min 1 h marynowania Składniki: – 2 średnie buraczki – 1-2 jabłka – 1/4 zklanki oliwy z oliwek(...)soli i pieprzu – 1 łyżeczka musztardy dijon – 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne – 1/4 szklanki cukru kokosowego lub brązowego – do sałatki: miks kolorowych sałat, kwiaty, inne Przygotowanie: Buraki umyj, włóż do garnka z wodą i gotuj przez 20 minut. Po ugotowaniu obierz buraki i pokrój je w cienkie plasterki. Jabłka umyj, pokrój w ćwiartki a następnie

nietylkopasta.pl
Zupa z botwiny z ziemniakami 131

młode marchewki 3 łyżki oliwy 1,5 litra bulionu warzywnego  pęczek koperku 100ml śmietanki lub śmietany 18% 2 łyżki octu jabłkowego sól pieprz Ziemniaki i marchew dokładnie wyszorować. Buraki cienko obrać, odkroić botwinę. Warzywa pokroić w cienkie plasterki (u mnie ok 2mm). Łodygi i liście buraków pokroić. W garnku rozgrzać oliwę, wrzucić warzywa i obsmażyć przez kilka(...)minut, zalać gorącym bulionem, gotować 5 minut (jeśli warzywa były pokrojone grubiej, to gotować ok 8 minut), następnie dodać pokrojone łodygi buraków, a po minucie gotowania dorzucić liście. Zupę gotować jeszcze minutę. Doprawić do smaku solą, świeżo mielonym pieprzem, zakwasić octem jabłkowym. Wsypać posiekany koperek. Śmietanę zahartować łyżką zupy, wlać do garnka. Smacznego

Obiad gotowy
Sałatka z buraków, jabłek i cebuli + film 180

średnie buraki 2 średnie jabłka 1 duża czerwona cebula pęczek koperku 3- 4 łyżeczki tartego chrzanu 4 łyżki śmietany 18% lub jogurtu naturalnego czarny pieprz cukier sól przepis Buraki gotujemy do miękkości w garnku pod przykryciem, następnie odcedzamy, studzimy i obieramy ze skórki. Obrane buraki kroimy w drobną kostkę i przekładamy do miski. W małą kostkę kroimy(...)drobno siekamy i łączymy z zawartością miski. Do sałatki dodajemy śmietanę lub jogurt, całość doprawiamy odrobiną cukru, soli oraz czarnym pieprzem i wszystko razem mieszamy.   Artykuł Sałatka z buraków, jabłek i cebuli + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania

Smakowite Dania
Pesto buraczane 130

muszę chyba już nikogo przekonywać, jak fantastyczne potrawy przygotowuje Agnieszka👏! Co jakiś czas sam bywam zaskoczony. 😋Myślę💭, że nie można wymyśleć💭 nic bardziej genialnego, a tu...💣💥💨      Buraki to jedna z mniej docenianych potraw, kojarzy się z barszczem czerwonym, ćwikłą i buraczkami zasmażanymi. Nieraz z "burakiem", chociaż nie rozumiem dlaczego, kojarzy się pewien typ osobników... Podejrzewam(...)naszego zdrowia💚. Jak mówią Chińczycy🙏: "Organizm odkwaszony to organizm uzdrowiony...❤"      Powtórzę: Uwaga❗ Grozi obżarstwem...❗😁 Zjadłem nieskończoną ilość kanapek z pesto z buraka...❗ i po co mi tyle węglowodanów... ❓ Składniki: 4 małe buraki pieczone 3 ząbki czosnku 4-5 łyżek oliwy sok z cytryny sól pieprz Przygotowanie: Buraki obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Buraki pieczone 124

szykuje do pieczenia, ale było już zakryte, więc nie podglądałem. Wziąłem do ust i do mojego mózgu zaczął docierać przekaz: smaczne, dobre, mmm rewelacyjne. Przeżyłem szok i zaskoczenie... Uwielbiam buraki we wszystkich postaciach i nie byłem w stanie pomyśleć, że można z nich wymyślić coś lepszego...      Dodatkowym atutem poza smakowym jest fakt, że nie traci się(...)smażenia buraków, a w związku z tym kolejnej termicznej obróbce, nie mówiąc już o oleju i wszystkim co szkodliwe z nim związane... Składniki: buraki najlepiej małe Przygotowanie: Buraki dokładnie myjemy, osuszamy i wkładamy do naczynia żaroodpornego z przykrywką lub do brytfanki i przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy w 180 stopniach od 45 minut do 70 minut (jak bardzo

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Zapiekanka z buraka i selera 118

przygotować pyszną, aromatyczną i intensywną w smaku zapiekankę z buraka i selera . Te cudowne bulwy mają wspaniały "ziemisty" smak i cudowny rubinowy kolor. Taka zapiekanka może stanowić samodzielne danie, jednak ze względu na swą intensywność lepiej sprawdzi się jako dodatek do obiadu, najlepiej do mięsa (także do dziczyzny). Tak upieczone buraki wraz selerem stanowią idealne połączenie i są smaczne(...)zimno.  Zapiekanka z buraka i selera Składniki:  seler korzeniowy 3 buraki sok z 2 pomarańczy sól, pieprz kilkanaście ziaren jałowca świeży tymianek Przygotowanie zapiekanki z buraka i selera Buraki i selera obrać i pokroić na cienkie plasterki (nieco grubsze niż do carpaccio, ale im cieniej pokrojone, tym szybciej się upieką), najlepiej zrobić to na mandolinie

Codzienne Gotowanie
Smoothie z burakiem – Love Pink! 197

buraka? Dodatek banana – dla słodyczy i miękkiej, delikatnej konsystencji, jabłko ze skórką jako dodatkowa porcja błonnika, łyżeczka guarany na poranne pobudzenie gdyby kawa była za słaba, olej kokosowy żeby witaminy miały pole do popisu i dwa rodzaje białka – pitny jogurt waniliowy o obniżonej zawartości cukru i tłuszczu i mleko migdałowe – żeby nie było za słodko.   Buraki obieramy(...)kupuję okrągłych, tylko podłużne odmiany. Nie jecie surowych buraków z powodu ich ziemistego smaku? W przypadku tych buraków nie ma tego efektu – są pysznie słodkie, mają cieniutką skórkę i bardzo ciemny, prawie czarny miąższ. Są też bardziej soczyste od okrągłych odmian. Obrane buraki kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do blendera. Warto ozdobić smoothie – jemy oczami

Karo in the Kitchen
Czysty barszcz czerwony nie tylko na Wigilię 151

czysty barszcz czerwony połączcie koniecznie z uszkami, ale świetnie smakuje także pity samodzielnie lub z pasztecikami, krokietami, lub jak w niektórych regionach – z ziemniakami. Składniki: 1l zakwasu z buraków (link do przepisu powyżej) ok. 2,5l wody 4-5 marchewek 2 korzenie pietruszki 1 duży seler 1 por 1 cebula, opalona nad ogniem ziele angielskie liść laurowy opcjonalnie(...)buraków (jeśli macie zakwas, nie jest to konieczne, ale dodatkowo podbije smak; jeśli nie używacie zakwasu, buraki musicie użyc w ilości 2,5 kg) 3-4 ząbki czosnku majeranek – najlepiej świezy – co najmniej kilka gałązek, lub 1 łyżka suszonego otartego opcjonalnie – ocet i cukier do smaku – jeśli nie używacie zakwasu, aby doprawić barszcz sól

Pociąg Do Kuchni
Pieczone buraki i ciecierzyca z kaszą gryczaną, kurczakiem i jogurtem 160

Ambition organizowanego na Durszlak.pl. Od razu wiedziałam, że w skład dania, które wymyślę będą wchodziły buraki, bo to nie tylko zdrowe jesienne warzywo, ale również bardzo smaczne. Pieczone buraki i ciecierzyca idealnie doprawione, świetnie pasują podane z kaszą gryczaną i kurczakiem, a to wszystko na pikantnym jogurcie greckim. Pyszności! W posiłkach, które przygotowuje dla swojej rodziny, jest(...)WYKONANIE Pieczone warzywa: Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 ° C. Buraki obrać ze skóry, pokroić w nieregularną kostkę i przełożyć na posmarowaną oliwą blaszkę z wyposażenia piekarnika. Tak przygotowane buraki skropić oliwą, wymieszać dłonią, następnie rozprowadzić je na całość blaszki i ułożyć na wierzchu umyte gałązki tymianku. Włożyć do piekarnika na 30 minut. Po tym czasie wyciągnąć blaszkę

Passions hobbies life
Barszcz czerwony, czysty na wędzonce 115

, ale ich rozdrobnienie i pozostawienie na kilka godzin lub najlepiej na całą noc, by wszystko co najlepsze przeszło do wywaru. Najsmaczniejszy barszcz to oczywiście ten zakwaszony zakwasem z buraków. Wiem, ze zakwas robicie, to najczęściej czytany post na blogu. Czas zatem wykorzystać przygotowany zakwas! Barszcz jest esencjonalny, aromatyczny, pyszny. Filiżanka domowego barszczyku rozgrzeje i uszczęśliwi! Zapraszam do tradycyjnego(...)gotowania! Składniki: 500 g surowego boczku wędzonego 1,2 l wody 3-4 buraki (około 500 g) 2 marchewki 1 pietruszka 1/4 selera 1 cebula 3-4 ząbki czosnku 2 listki laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 1/2 łyżeczki kolorowego pieprzu sól majeranek 1-2 szklanki zakwasu z buraków maleńka szczypta cukru lub miód Wykonanie: boczek wypłukać, zalać zimną

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Brownie z buraków, najzdrowszy deser? 115

przygotowywałem z cukinii (nadal jest to jeden z moich najbardziej ulubionych przepisów) i z batata . Teraz przyszedł czas na wypróbowanie buraka! Lubię takie wynalazki pozwalają trochę pobawić się w kuchni. Ciasto robi się mega szybko, najdłużej trwa ugotowanie buraków niż samo jego przygotowanie (można też użyć gotowych ugotowanych dostępnych np. w Lidlu). Brownie wychodzi pyszne, delikatne, soczyste i wcale(...)czuć go buraczkami jakby kto pytał. Dobra, przejdźmy do przepisu na brownie z buraków: Składniki (na blachę o wielkości 18x18cm): ½ szklanki migdałów ½ szklanki mąki kokosowej 2 ugotowane i obrane buraki 3 jajka szczypta soli łyżeczka cynamonu laska wanilii łyżeczka sody oczyszczonej łyżka soku z cytryny tabliczka gorzkiej czekolady ⅓ szklanki kakao Przygotowanie : Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Migdały mielimy

PaleoLife
Sałatka z burakiem i serkiem wiejskim 127

Bardzo lubię ugotowane w całości buraki. Idealne do jedzenia od tak, ale i w sałatkach czy na kanapkach są wyśmienite. Z surowych buraków(...)lubię miksować koktajle, mają niepowtarzalny smak, a taki koktajl z burakiem i truskawkami to prawdziwy hit! Buraka ugotowanego połączyłam z serkiem wiejskim i posiekaną natką z pietruszki. Bardzo prosta sałatka, którą zjadłam z przyjemnością na pierwsze śniadanie. Z czym warto łączyć takie ugotowane buraki? Z pomarańczą, z suszonym tymiankiem, włoskimi, delikatnymi serami takimi jak mozzarella czy kremowa ricotta. Kilka

Moja smaczna kuchnia
Sałatka rukola z burakami, kozim serem, pieczoną papryką i pestkami dyni 163

Słodkawy w smaku burak świetnie komponuje się w towarzystwie: koziego sera, fety, kwaśnych cytrusów, np. pomarańczy, mandarynek, a także rukoli i jabłek. Wszelkie tego typu kombinacje smakowe zaskoczą Was pozytywnie. Do tego te kolory na talerzu! I zdrowie dla nas. Kulinarny obłęd - dla mnie dosłownie. Buraki uwielbiam znając ich zdrowotne cuda natury działające wspaniale na nasz(...)przypominam sobie opowieści mojej Mamy kiedy lata temu smarowała sobie nimi delikatnie poliki tworząc podkreślające kształty kości policzkowych róże. Wspominałyśmy te czasy razem z Babcią często podczas tarcia buraków na domowe buraczki do niedzielnych mielonych. Te domowe były najlepsze, aczkolwiek trochę było trzeba się natrzeć chcąc nakarmić pięcioosobową rodzinę. Ale! smak tworzony od podstaw oraz satysfakcja szybko wynagradzała

Zasmakuj Kuchni
Krem z buraków 129

dodatek do ciasta . Zupa buraczkowa od zawsze należała do najbardziej uwielbianych przeze mnie zup. Jako, że idzie wiosna, to chciałam spróbować jednak nieco lżejszej wersji tej zupy. Krem z buraków wyszedł przepyszny. Delikatny a zarazem wyraźny w smaku. Zupa ma mało kalorii, a mimo to człowiek po jej zjedzeniu jest syty. Składniki: 8 upieczonych lub ugotowanych buraków(...)zwinięty nitką). Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i kroimy w plasterki. Cebulę z czosnkiem szklimy na patelni. Dodajemy do wywaru. Gotujemy przez ok. 30-45 minut. Buraki kroimy w plastry lub kostkę. Jabłka obieramy ze skórki i kroimy na małe kawałki. Z wywaru wyciągamy warzywa. Dodajemy buraki i jabłka. Dodajemy sok wyciśnięty z cytryny. Gotujemy

Pobite gary Barbary
Trzydniowa dieta sokowa – detox nie tylko na wiosnę 1897

ożywi pietruszkę, szpinak, paprykę czy jarmuż, a nawet ciężką do wyciskania twardą marchewkę. Na soki wybrałam długą odmianę buraków – są zdecydowanie bardziej kruche, słodkie i bardzo, bardzo soczyste. Buraki okrągłe są dla mnie zbyt ziemiste w smaku – przy burakach długich kompletnie brak tego ziemnego efektu. Kolejny powód dla którego przestałam kupować soki jednodniowe Marwitu – wyciśnijcie sobie(...)domu długie buraki i porównajcie z buraczanym butelkowanym Marwitem. Długie buraki są słodkie, prawie czarne i gęste jak krew – buraczki Marwitu smakują… ziemią, z posmakiem metalowych grabi.   Jeśli tylko macie ochotę – soki można doprawić. Nie solą czy cukrem, ale np. cynamonem, wanilią, kardamonem, mieloną ostrą papryką, pieprzem, papryką cayenne czy mieloną kurkumą.   Żadna krótkotrwała dieta

Karo in the Kitchen
Sałatka z pieczonych buraków z jabłkiem i selerem 174

wiedziałam, co z nimi zrobię, liczyłam bardziej, że jak już będą upieczone, to może mnie zainspirują do stworzenia czegoś pysznego. I muszę przyznać, że pomysł się zrodził szybciej, niż buraki były upieczone:) Pierwszym pomysłem była sałatka z buraków z jabłkiem. Taka najprostsza, znana z dzieciństwa - tarte na dużych oczkach buraki i śmietana. Postanowiłam jednak wyjść poza ramki(...)seler naciowy, a śmietanę zastąpiłam serkiem wiejskim z dodatkiem chrzanu. Tak oto powstała całkiem nowa i bardzo pyszna sałatka. Z kromką świeżego chleba smakowała cudownie:) Składniki: 2 upieczone buraki (ok 400g) 1 kwaśne jabłko (np. szara reneta, bojken, antonówka) 2 łodygi selera naciowego 1 czerwona cebula mały pęczek szczypiorku sok z cytryny 200ml serka wiejskiego 1 łyżka tartego chrzanu

Obiad gotowy
Sałatka z pieczonymi burakami i fetą 159

Dzięki tej sałatce można się przekonać do buraków w innej formie niż barszcz. Serio :) Sałatka musi być porcjowana i podawana jako danie na osobnych talerzach (buraki barwią fetę :) ), toteż doskonale się sprawdzi jako wykwintna kolacja. Trzeba jednak jej wykonanie odpowiednio wcześniej zaplanować ze względu na długi czas pieczenia buraków. Wykorzystałam przepis od Grzegorza na mniammniam.com . Liczba porcji(...)główka sałaty 3 buraki 270 gram sera (typu) feta 1/2 szklanki ziaren słonecznika 1 cebula 1 łyżka pestek dyni 4 łyżki oleju słonecznikowego 4 łyżki wody 1 łyżka cukru 1/2 cytryny sól, pieprz Piekarnik rozgrzać do 230C. Buraki ułożyć na blaszce. Piec w 230C przez około półtorej godziny, mniej więcej w połowie obrócić je na "drugą stronę

Czerwony Gupik
Chipsy z burakow i garsc obaw 151

Niestety nie był to dzień moich marzeń, nie świętowaliśmy, nie gotowałam i nie piekłam a moja głowę ogarniał jedynie strach. Powrót do szkoły sprawił jednak, że sobie przypomniałam o burakach, które od Sylwestra leżały w lodówce. W końcu to idealny smakołyk do schrupania na przerwie dla miłośniczki buraków!!! Przepis jest prosty a chipsy bardzo smaczne.  I wszystko(...)dzięki książce "Kuchnia polska wg Karola Okrasy" wydanej przez Lidla. Chipsy z buraków 2 buraki olej rzepakowy Buraki myjemy, obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki. Ja zrobiłam to obieraczka do warzyw. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy cienka warstwą oleju. Układamy buraczki. Pieczemy w 120 st.C ok godziny. W oryginale jest 80 minut, moim wystarczyła godzina

Dzieje kuchennej Wiewióry
TARTALETKI BURACZKOWE Z FETĄ 109

Tartaletki: 1 szklanka mąki pszennej 100 g masła 2-3 łyżki śmietany 30% 1 łyżka kakao szczypta soli szczypta pieprzu szczypta imbiru szczypta gałki muszkatołowej  Nadzienie 1-2 buraki czerwone 1 cebula czerwona 2 łyżki oliwy 1-2 łyżki octu jabłkowego 1 łyżeczka cukru sól, pieprz 1/2 op. sera feta 2 jajka 1/2 szklanki śmietany 30% Wykonanie: Tartaletki(...)pomocą foremek i wylepiamy nim, wysmarowane wcześniej masłem, foremki do tartaletek. Nakłuwany spód widelcem i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 10-15 min. Studzimy. Nadzienie: Buraki obieramy, myjemy i gotujemy w wodzie aż będą miękkie. Następnie studzimy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy na rozgrzaną oliwę

Kuchnia MagdaLeny
Naleśniki z pesto botwinowym, botwinka i kompot porzeczkowy czyli co można przygotować z darów z działki 136

został wyrwany, dorósłby do poziomu dużego buraka ćwikłowego. To drugie to osobne warzywo inaczej nazywane burakiem liściastym. On nigdy nie urośnie do poziomu dużego buraka. Botwinka natomiast to zwyczajowa nazwa zupy z młodych buraków czyli botwiny. Zdjęcie z wykorzystaniem innej zastawy niż zazwyczaj, bo gotowałem w gościach (taki układ :)), aczkolwiek równie klimatowej :) Składniki: - młode buraki ćwikłowe - młode marchewki(...)młoda cebula - mąka - olej - 2 ząbki czosnku - ziemniaki (opcjonalnie) - porzeczki czerwone - agrest - cukier Wykonanie: Marchewkę i pietruszkę szorujemy, kroimy na kawałki i wrzucamy do garnka z gotującą się wodą. Buraki porządnie myjemy, kroimy w plasterki aż do liści. Dodajemy do zupy. Cebulę kroimy, podsmażamy i też dodajemy. Jeśli chcemy to możemy dodać pokrojonego w kostkę ziemniaka. Liście buraka, które

Kryzysowa Książka Kucharska
Buraki po burgundzku 234

Obiad bez mięsa wydaje się niemożliwy? Musisz koniecznie spróbować tych wspaniałych buraków, które nauczyła mnie przygotowywać Dominika Wójciak! 6 buraków Oliwa 1 cebula 4 ząbki czosnku Świeży tymianek 2 listki laurowe 250ml. czerwonego wina 250g. małych pieczarek 150g. szalotek 150ml. passaty pomidorowej 4 łodygi selera naciowego Natka pietruszki Sól Pieprz Obrane buraki kroimy w plastry. W garnku(...)rozgrzanej oliwie, podsmażamy posiekaną cebulę, pokrojony czosnek, tymianek i listki laurowe. Przyprawiamy solą i smażymy, aż cebula się zeszkli. Dodajemy buraki, obsmażamy je i przyprawiamy pieprzem. Wlewamy do garnka wino, zagotowujemy, a następnie pod przykryciem gotujemy buraki do miękkości (30-40 minut). W tym czasie na blaszkę układamy przepołowione pieczarki i pokrojone na ćwiartki szalotki. Skrapiamy oliwą, przyprawiamy

MarcinChef
Zupa z pieczonymi burakami i kapustą / Roasted beet and cabbage soup 132

pajdą świeżutkiego chlebka posmakuje każdemu. Jest też łatwa w przygotowaniu i nie ma w niej żadnych fikuśnych składników, zapraszam! Scroll down for recipe in English Zupa z pieczonymi burakami i kapustą (6-8 porcji) Składniki: 450 g buraków ćwikłowych, wyszorowanych 3 łyżki oleju roślinnego 2 łyżki masła 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 1 duża cebula, pokrojona w kostkę(...)kapusty, posiekanej 1/3 szklanki śmietanki 36 % sól, pieprz i cukier do smaku kwaśna śmietana, do podania 2 łyżki świeżego koperku, posiekanego sól, pieprz i cukier do smaku Przygotowanie: Ułóż buraki na dużym kawałku folii aluminiowej, dopraw porządnie solą i pieprzem, skrop olejem i zawiń folię tworząc pakiecik. Włóż do nagrzanego do 200 oC piekarnika i piecz do miękkości, przez

karmelowy
zupa z pieczonych buraków i jabłka 132

naszych pól. Uważam, iż to już najwyższy czas, by pozbyć się kompleksów i miast chwalić zupy z karczocha, czy z francuskiej cebuli zając się kremem z naszych swojskich buraków. Tym bardziej że jesień w pełni,  a z taką zupą z pewnością lepiej zniesiemy jej chłody i słoty.  składniki dla czterech osób 1,5 litra bulionu(...)łyżki śmietany 30 % sól, pieprz koperek sposób przygotowania Buraki myjemy i w łupinach wkładamy ( owijając każdego buraka aluminiową folią) do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. W tej temperaturze pieczemy buraki przez godzinę, a na dwadzieścia minut przed kocem pieczenia do piekarnika wkładamy jabłko ( również zawinięte w folię) Następnie warzywa, oraz jabłko wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Do garnka

Miód i pieprz
Zasmażane buraczki do obiadu 241

ciepło, czy na zimno. W tym przepisie nie ma nic niezwykłego – takie buraczki robi moja mama i moim zdaniem takie proste są najsmaczniejsze. Cały smak zależy od jakości buraków – warto mieć sprawdzone. Ja najbardziej lubię podłużną odmianę. Zasmażane buraczki do obiadu: 1 kg buraków (polecam te podłużne, u mnie 8 niezbyt dużych sztuk) 2 średnie cebule(...)łyżeczka cukru 1 łyżka oleju 1 łyżka masła sok z cytryny (z ok. połowy) sól morska świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Buraki myjemy (nie obcinamy końcówek) i gotujemy w mundurkach do miękkości – zazwyczaj trwa to ok. godzinę, młode buraki mogą być gotowe wcześniej (najlepiej sprawdzić czy są miękkie wbijając wykałaczkę

Poezja smaku
Ciasto czekoladowe z burakami 697

kolejne pyszne ciasto z wykorzystaniem czekolady oraz niestandardowego składnika w postaci warzywa. Na blogu znajdziecie już ciasto czekoladowe z cukinią , a także brownie dyniowe , tym razem sięgnęłam po buraki, które nadają ciastu wspaniałej miękkości i wilgotności. Dzięki środkom spulchniającym ciasto wyrasta i nie przypomina z wyglądu brownie, choć w konsystencji jest do niego podobne, tzn. nieco zbite i lekko(...)które świetnie sprawdzają się w tej roli. W cieście znajdziecie też stosunkowo niedużo tłuszczu w postaci zdrowego oleju kokosowego. Ciasto przygotowałam w formie o wymiarach 23x23cm . Ciasto czekoladowe z burakami Składniki: CIASTO 300g purée z ugotowanych lub pieczonych buraków 220g mąki pszennej 100g gorzkiej czekolady 120g suszonych daktyli 120ml gorącej wody 80g oleju kokosowego 60g miodu gryczanego

Smakołyki Bereniki
Pasta z pieczonych buraków i fasoli 114

doskonały dodatek do wszelkiego rodzaju pieczywa począwszy od chleba, a na krakersach i paluszkach grissini skończywszy. Dobrze smakuje też jako dodatek do.innych warzyw Jej kolejnym atutem jest to, że buraki są dostępne w sklepach przez okrągły rok i pod niemal każdą szerokością geograficzną. A żeby Was jeszcze bardziej zachęcić do wypróbowania tego smakołyku, dodam, że pastę z buraków(...)roladek z cukinii lub bakłażana. Składniki - proporcje na słoik o pojemności 1 lita 250 g suchej fasoli (czerwonej, czarnej lub w ostateczności białej lub zastąpić ciecierzycą) *** 5 średnich buraków 1 duża czerwona cebula (można zastąpić białą cebulą) 3 ząbki czosnku podsmażone przez minutę na łyżce oleju 1 łyżeczka soku z cytryny lub czerwonego octu winnego kilka łyżek oleju

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
SAŁATKA Z BURACZKÓW, RUKOLI I KOZIEGO SERA 136

miodowo-balsamiczny dressing to składniki mojej dzisiejszej pysznej, prostej i zdrowej sałatki. Jeśli zaopatrzyliście się w odrobinę większą ilość buraków przy okazji ostatniego przepisu na Czekoladowe Ciasto z Burakami  to podsuwam Wam kolejny pomysł na wykorzystanie tego wartościowego i smacznego warzywa.  Sałatkę możecie przyrządzić zarówno z pieczonych, jak i gotowanych buraczków, jak Wam wygodniej. Nada się(...)wspaniale smakuje, a przy tym jest niezwykle lekka i nie zapycha :) Polecam! SKŁADNIKI (na 2 osoby): 2 większe garści rukoli 1 duży (lub 2 mniejsze) pieczony lub gotowany burak 100 g miękkiego koziego sera 4 łyżki siekanych orzechów włoskich (opcjonalnie słonecznika) SKŁADNIKI NA DRESSING: 2,5 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka octu balsamicznego 0,75 łyżeczki miodu sól

Słodko-Słony Świat Ilony
Chipsy z buraków na kilka sposobów 179

prawdę warto! Zdjęcia przedstawiają chipsy wykonane sposobem I. SPOSÓB I - bez dodatku tłuszczu w piekarniku Składniki: - dowolna ilość buraków (najlepiej podłużnych) (Najlepiej w lateksowych rękawiczkach) Obieramy buraki i ścieramy je na mandolinie do warzyw lub cienko kroimy w plastry. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 40-60 minut w 150 stopniach z termoobiegiem. Pilnujemy(...)spalić! SPOSÓB II - z dodatkiem oliwy i przypraw w piekarniku   Składniki: - dowolna ilość buraków (najlepiej podłużnych) - oliwa - ulubione przyprawy, sól (np. czosnek, papryka) (Najlepiej w lateksowych rękawiczkach) Obieramy buraki i ścieramy je na mandolinie do warzyw lub cienko kroimy w plastry. Łyżkę oliwy mieszamy z przyprawami. W dużej misce umieszczamy wszystkie plasterki i mieszamy je wraz

Be Fit Be Strong
Zakwas na barszcz 118

Wielkimi krokami zbliżają się Święta. Na wieczerzę wigilijną polecam przygotować barszcz z kiszonych buraków a żeby taką zupę przygotować potrzebny nam będzie zakwas z kiszonych buraków. Można go przygotować nawet klika tygodni przed Świętami czyli właśnie teraz.. Nic nie smakuje tak na wigilijnym stole jak przepyszny barszcz na zakwasie z kiszonych buraków. Zakwas musimy przygotować kilka(...)kilkanaście dni wcześniej a smak barszczu jest przepyszny. SKŁADNIKI: 1,5kg buraków czerwonych główka czosnku 5-7 liści laurowych, około 20 kulek ziela angielskiego łyżka soli kromka chleba razowego - na zakwasie (bez drożdży) przegotowana ciepła woda – około 1,5 litra WYKONANIE: Surowe buraki myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na cienkie plasterki. Wkładamy do wyparzonego słoika, przekładając ząbkami

Pyry na Gaz
Gravlax z wiśniówką, sosem chrzanowym z kiszonymi burakami i jadalną ziemią 151

Czasami znakomite potrawy są bardzo proste w przygotowaniu, czemu częściej nie podawać ich na stół? Sprawdźcie ten przepis koniecznie :) Czas przygotowania: Składniki: 300 g surowego łososia ze skórą, 2 buraki starte na tarce, 3 łyżki soli morskiej, 3 łyżki brązowego cukru, 1 pęczek koperku, 30 ml wiśniówki, skórka z połowy cytryny, Sos chrzanowy z kiszonymi burakami 180 g gęstego jogurtu, 3 łyżki soku z kiszonych buraków, 2 plastry kiszonych buraków (opcjonalnie), 1 łyżeczka chrzanu, cukier, sól i pieprz do smaku. Jadalna ziemia 50 g pumpernikla, 10 g orzechów włoskich, 1 łyżka tartego parmezanu. Do przybrania  zioła i czerwony kawior. Przygotowanie: Łososia umyć, osuszyć ręcznikiem, położyć ma foli spożywczej skórą do dołu. Natrzeć

SzczyptaSmaQ
Chłodnik z jajkiem w koszulce na upalne dni 151

Chłodnik z jajkiem w koszulce na upalne dni W przepisie, który otrzymałem od właścicielki restauracji jest botwina, czyli młode liście i korzeń buraka ćwikłowego. Niemniej jednak można zrobić to co ja, czyli wykorzystać po prostu normalne buraki i nie cackać się z poszukiwaniami botwinki. Zatem składniki (na 6-8 porcji): - 4 średnie buraki - 6 średnich ogórków małosolnych(...)ugotowania jajka w koszulce - 500 ml kefiru - 400 g śmietany 18% - jajka (sztuka na osobę) - cały pęczek świeżego koperku Zaczynamy od obrania i posiekania w paseczki buraków. Zalewamy zimną wodą tak by były całkowicie zakryte. Gotujemy kilkanaście minut aż buraki zmiękną. Odcedzamy, przekładamy na blachę lub duży talerz aby szybciej się ostudziły. Przed obieraniem i krojeniem buraków

Right Behind The Kitchen
Surówka z czerwonych buraczków do obiadu 166

zimno, ugotowane lub surowe, zawierają mnóstwo witamin, są przy tym tanie, a nadal ich nie doceniamy. Jednym słowem - przypomnijmy sobie o buraczkach, bo.... burak to brzmi dumnie :) Składniki - proporcje dla dwojga dorosłych głodomorów 5 buraków średniej wielkości 1 czerwona cebula (można też użyć białej) 2 łyżki octu winnego 2 łyżko oleju roślinnego 2 łyżki soku z cytryny (można zastąpić(...)kwaskiem cytrynowym lub użyć amchur) 1 łyżeczka cukru sól i pieprz do smaku opcjonalnie można dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku Przygotowanie Robiąc zakupy staram się wybierać buraki podobnej wielkości, dzięki temu wszystkie są ugotowane w tym samym czasie. Buraczki dokładnie umyć, ale nie obierać. Przełożyć do garnka, zalać zimną wodą i gotować do miękkości. Czas gotowania zależy

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Dekadenckie ciasto z buraków i czekolady 99

obiecany przepis z książki „Green Kitchen. Zielono & zdrowo” a jest nim dekadenckie ciasto z buraków i czekolady. Ciasto smaczne i czekoladowe, a za sprawą buraków bardzo wilgotne. Składniki: - 150 ml oliwy - 120 ml miodu - 3 jajka - 250g buraków - 50 g gorzkiej czekolady 75% - 200 g mąki orkiszowej - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 5 łyżek(...)oraz wiórków kokosowych. Forma do babki z kominem. Do rondelka wlewamy oliwę oraz miód, mieszamy i podgrzewamy. Do tego dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy do momentu kiedy się rozpuści. Buraki ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do mieszanki czekoladowej. Jajka ubijamy chwilę i dodajemy do reszty. Mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól przesiewamy, dodajemy do mieszanki

Kuchenne Wariacje
Chłodnik – różowa zupa z botwinki, na zimno 137

ogniu, pod przykryciem, około 15-20 minut, aż wyczuwalnie zmiękną.Sprawdźcie widelcem czy to już.   Łodygi botwiny, bez liści, pokrójcie na 2 centymetrowe kawałki, dodajcie do gotujących się buraków. Jeśli wody za mało i nie zakrywa botwinki – dolejcie trochę, do przykrycia. Kiedy łodygi zmiękną, dodajcie pokrojone drobniej liście i dajcie się wszystkiemu razem pogotować jeszcze 5-6 minut(...)kosteczkę. Usiekajcie drobno pęczek koperku, grubiej – wiosenny szczypior, bez cebulki.   Rozetrzyjcie z solą lub przeciśnijcie przez praskę ząbek czosnku, wmieszajcie go do kefiru. Wlejcie do ugotowanej botwinki i buraków cały kefir, dokładnie wymieszajcie. Jeśli za mało buraczkowe – można dodać pół szklanki soku wyciśniętego z zeszłorocznych ‘dorosłych’ buraków, soku buraczanego z kartonu (np. Hortex) lub w ostateczności kilka

Karo in the Kitchen
Wytrawna tarta z burakami, botwiną i fetą 285

Dawno nie robiłam wytrawnej tarty. Kupiłam pęczek buraków z botwiną. Część wykorzystałam na botwinkę , a z reszty upiekłam tartę. Tarta z burakami, botwiną i fetą bardzo mi smakowała. Połączenie słodkich buraków i słonej fety to strzał w dziesiątkę. Lubię takie kontrastowe kombinacje. Do tarty dodałam również liście z łodygami. Spód do tarty zrobiłam z dodatkiem mąki grahamki(...)kolację. U mnie tarta gości bardzo często w wersji wegetariańskiej jak i mięsnej. Spód do tarty można przygotować wcześniej z podwójnej porcji i część zamrozić. Wytrawna tarta z burakami, botwiną i fetą Składniki: na formę do tarty o średnicy 25 cm 120 g pszennej mąki 30 g mąki grahamki 120 g masła, zimnego, pokrojonego w kostkę 2 łyżki nasion

codojedzenia
Sałatka z pieczonych buraków z kozim serem 167

koniec naszego zielonego tygodnia zapraszamy Was na sałatkę z pieczonych buraków Składniki: - 1 duży burak (ok. 300 g) - 110 g sera koziego Merci Chef - 5 mandarynek - 150 g mix sałat - oliwa - pieprz, sól Najpierw przygotowujemy buraki. U nas był to duży burak więc pokroiliśmy go na 4 części. Każdą część oprószyliśmy solą i pieprzem, zawinęliśmy w folię(...)piekarnika do temperatury 200 stopni i piekliśmy do miękkości ok. 45 minut. Upieczone buraki wyciągamy z folii i pozostawiamy do wystygnięcia. Do miski wrzucamy mix sałat a potem buraki pokrojone w kostkę. Do tego dodajemy ser kozi też pokrojony w kostkę. Mandarynki obieramy na cząstki a każdą z nich obieramy z białej skórki i wrzucamy do sałatki

Kuchenne Wariacje
Trzy kolory: fioletowy (spaghetti + krem z pieczonych czerwonych buraków) 191

czosnku polskiego 1 łyżeczka soku z cytryny sól i pieprz do smaku świeży szczypiorek oraz natka pietruszki do przybrania Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie do postaci al dente. Buraki myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. W piekarniku na blasze wykładamy folię aluminiową i wykładamy na nią buraki. Dobrze, by były one jednakowej wielkości, wtedy równomiernie zmiękną(...)samym czasie. Warzywa pieczemy do miękkości w temperaturze 200 stopni, uważając, by się nie przypaliły. Następnie pozostawiamy je do ostygnięcia, po czym obieramy ze skórki. Obrane buraki kroimy każdy na 4 części i umieszczamy w misce blendera. Zalewamy je śmietanką (można również użyć tłustego mleka) i miksujemy na gładką masę. W trakcie miksowania dodajemy obrane ząbki czosnku (jednak

Kuchenna Kontrrewolucya
Barszcz czerwony inaczej 113

ząbki czosnku - kilka ziemniaków - mleko kokosowe (puszka) - duży pęczek kopru - 2 łyżki masła klarowanego - sól, pieprz do smaku - jajka ugotowane na twardo   Do tej zupy najlepsze będą buraki pieczone (gotowane w ostateczności) – dokładnie wyszorowane zawijamy w folię aluminiową (wszystkie razem lub osobno – do wyboru) i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190°C przez 60 minut. Upieczone, hartujemy(...)końcem gotowania, do garnka dodajemy zawartość patelni z ogórkami, pokrojone w talarki marchewki z bulionu, sok z ogórków (do smaku, więc lepiej dodać porcjami) oraz ścieramy (bezpośrednio do zupy) buraki. Wlewamy puszkę mleka kokosowego, doprawiamy solą i pieprzem (ewentualnie można dodać trochę cukru), dodajemy posiekany koper. Barszcz czerwony inaczej podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo. Barszcz czerwony inaczej

mojewypiekiinietylko
Jem zdrowo: Kasza gryczana z kozim serem i pieczonymi burakami 156

jako lunchbox do pracy:) Jem zdrowo: Kasza gryczana z kozim serem i pieczonymi burakami Drukuj przepis Składniki 4 łyżki kaszy gryczanej 1 gałązka pomidorków koktajlowych 2 małe pieczone buraki 2 plastry koziego sera 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka oleju z prażonych orzechów włoskich (lub zwykła oliwa) 1 łyżeczka konfitury malinowej 1 łyżeczka octu balsamicznego przyprawy sól, pieprz listonic(...)name = "Jem zdrowo: Kasza gryczana z kozim serem i pieczonymi burakami (z coolinarnie.pl)"; listonic_theme = "addToShoppingList1"; listonic_content = "4 łyżki kaszy gryczanej 1 gałązka pomidorków koktajlowych 2 małe pieczone buraki 2 plastry koziego sera 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka oleju z prażonych orzechów włoskich (lub zwykła oliwa) 1 łyżeczka konfitury malinowej 1 łyżeczka octu balsamicznego przyprawy sól, pieprz

CoolinarniePL
Walentynkowe serduszka buraczane 226

bardzo pracochłonne a efekt jest magiczny. Porcja jest na ok 40 pierożków buraczanych Składniki: ok 300 g buraków z których przygotujemy puree ciasto 150 g puree z buraków  300 g mąki  1 jajko sól i pieprz do smaku farsz 100 g puree z buraków 100 g serka ricotta 60 g startego parmezanu(...)łyżeczek drobno posiekanego kopru 2 ząbki czosnku sól pieprz do smaku dodatkowo 1 łyżka octu do gotujących się buraków starty parmezan do posypania serduszek po ugotowaniu Coś na walentynki znajdziemy tutaj    Przygotowanie: Buraki gotujemy w wodzie z octem ok 1h tak aby były bardzo rozgotowane, jeżeli zostanie woda to odcedzamy i blendujemy na gładkie puree

Niezły Młynek
Zupa buraczkowa 154

była z nazwy czerwonym barszczem a buraczkową. Dlaczego ?  Pewnie dlatego, że robi się ją inaczej .. :) Składniki: 20 – 30 dag mięsa ( wołowina, wieprzowina lub drób) 1 kg czerwonych buraków 3 marchewki 1 pietruszkę 1 por 1 seler 3 łyżki  mąki pszennej 250 ml śmietany kwaśnej najlepiej 18 % 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego pieprz sól odrobina cukru(...)smaku łyżeczka  suszonego majeranku 2 kostki rosołowe Dodatkowo : 1-2 kg ziemniaków ( w zależności od liczby osób) 3 cebule Sposób wykonania: Ugotować w całości buraki  1,5 godziny – 2 godzin.  ( wcześniej zacząć gotować niż sam wywar bo muszą wystygnąć  po ugotowaniu ) Podczas gdy buraki będą się gotować, przygotować wywar na zupę: Marchewki, pietruszkę, seler

Na słodko lub wytrawnie
Zupa krem z pieczonych buraków z gruszkami i imbirem / Cream of roasted beet soup with pears and ginger 223

Możecie go znaleźć pod adresem http://gwiazdka.fooder.pl/przepisy?showBook=true wraz z ponad 100 przepisami z dotychczasowych opublikowanych bożonarodzeniowych e-booków. Scroll down for recipe in English Zupa krem z pieczonych buraków z gruszkami i imbirem (4 porcje) Przygotowanie wraz z pieczeniem buraków ok. 1,5 h Składniki: 450 g średnich buraków, umytych 1 duża cebula, posiekana w drobną(...)tarce sól i pieprz 1/2 szklanki kwaśnej śmietany do podania świeży tymianek i posiekane orzechy włoskie do podania Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. Zawiń buraki w folię aluminiową, włóż do piekarnika i piecz około godzinę, do miękkości. Wyjmij z piekarnika, obierz je ze skórki i pokrój na 1 cm kostkę. W średnim rondlu na średnim

karmelowy
Perliczka pieczona w tymianku i czosnku 514

perliczki zawiera bardzo mało tłuszczu i jest bardzo zdrowe.  Do przygotowania dania użyłem: 1 perliczki (około 1 200 gram), 6 cienkich plasterków boczku parzonego, 1 pomarańczy, 4 średnich buraków, 500 gram niewielkich ziemniaków, 1 główki i 2 ząbków czosnku, 3 łyżek stołowych suszonego tymianku, 2 łyżeczek cukru, oliwy, soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu. Przygotowanie perliczki zacząłem wcześnie rano(...)naczyniu umieściłem również pozostałe cząstki pomarańczy, przykryłem je i umieściłem w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160 stopni z włączonym termoobiegiem na 1 godzinę i 30 minut. W międzyczasie ugotowałem buraki w skórkach do miękkości w wodzie z dodatkiem 2 łyżeczek cukru i po lekkim przestudzeniu obrałem je ze skóry, a następnie pokroiłem w kostkę o boku około jednego centymetra

Wyprawy kulinarne
Wigilijny barszcz po mojemu 151

kawałek  pora w ilości takiej, jak do rosołu. Kiedy wszystko jest już miękkie, wtedy wyjmuję mięso i warzywa, a do wywaru wkładam pokrojone w grube plastry czerwone buraki i garść namoczonych wcześniej suszonych grzybów . Dlaczego wyjmuję przedtem inne warzywa i mięso? Ano dlatego, że po pierwsze z tych warzyw można zrobić całkiem pyszną sałatkę, a z mięsa(...)przykład farsz do pierogów lub naleśników; po drugie, buraków jest dość sporo (garnek jest wypełniony nimi niemal w całości), żeby barszcz był intensywny w smaku i kolorze. Do buraków dorzucam jeszcze kilka ząbków czosnku . Teraz barszcz gotuje się na delikatnym ogniu aż do miękkości buraków. Po ugotowaniu przecedzam wszystko - buraki przydadzą się na kolejną sałatkę ;) Doprawiam

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zupa krem buraczano-pomidorowa z fetą 239

fetą... Soczyste, słodkie pomidory i rubinowe buraki. Delikatny, kwaskowaty posmak octu balsamicznego. Kleks kwaśnej śmietany i okruszki fety. A całość oprószona szczypiorkiem. Zapraszam!   Składniki: 4 średnie buraki; 1 cebula; Puszka pomidorów (waga 400 g); 1 łyżka oliwy z oliwek; 2 ząbki czosnku; 1 litr bulionu (u mnie 1 litr gorącej, przegotowanej wody + łyżka vegety); 250 g sera(...)feta; 200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; Pęczek szczypiorku; 1,5 łyżeczki suszonego tymianku; 2 łyżki octu balsamicznego; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Buraki obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Szczypiorek drobno posiekać. Czosnek obrać, przeciśnąć przez praskę. W granku, w którym będzie gotowana zupa, rozgrzać oliwę. Na rozgrzaną oliwę

Gospodyni Miejska
Ćwikła 190

idealna na co dzień i od święta.     Składniki: 1 kg buraków ćwikłowych mały korzeń chrzanu cytryna przyprawy: sól, pieprz, cukier ocet (najlepiej jabłkowy)     Buraki myjemy, zalewamy wrzątkiem i gotujemy około dwóch godzin. Uzupełniamy parującą wodę żeby buraki były całe zakryte. Sprawdzamy widelcem czy są miękkie, odlewamy wodę a buraki pozostawiamy(...)przestudzenia. Buraki obieramy i ścieramy na tarce, najlepiej na drobnych oczkach. Korzeń chrzanu płuczemy chłodną wodą, obieramy skórkę i ścieramy na drobnych oczkach tarki (polecam zetrzeć chrzan w mikserze). Starty chrzan mieszamy ze świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny żeby nie ściemniał.  Do buraków dodajemy odpowiednią ilość chrzanu smakując czy nie jest zbyt mocny. Doprawiamy solą, pieprzem, szczyptą

prawdziwe jedzenie
Pasta z buraka 427

Burak to bardzo smaczne i zdrowe warzywo. Z jego dodatkiem można przygotować wiele smacznych dań i przekąsek. Pasta z buraka to przekąska, która w ostatnim czasie zagościła w naszym domu. Jest ona przykładem, że potrzeba tak niewiele, by przygotować coś pysznego. Do przygotowania pasty z buraka potrzeba zaledwie kilka składników, które większość z Was posiada w swojej kuchni. (adsbygoogle(...)zdrowa. Rewelacyjnie smakuje z dodatkiem świeżego pieczywa. Możemy ją również zaserwować na krakersach czy waflach ryżowych. Jeśli szukacie przepisu na pyszną pastę kanapkową, zachęcam Was do przygotowania pasty z buraka. Z pewnością zachwyci Was swoim smakiem, a sam przepis na pewno zostanie z Wami na dłużej. Zachęcam także do wypróbowania innych moich przepisów na pasty kanapkowe: Pasta kanapkowa z suszonych

Przepiski.pl
Barszcz czerwony na occie 49

octem. Idealny do uszek, pierogów, krokietów i pasztecików. Barszcz ma bardzo intensywny kolor i wyrazisty smak. Czas wykonania: 2 h Ilość porcji: 1,5 – 2 l Składniki: 6 buraków 2 marchewki 1 pietruszka ½ selera mały por (150 g) 1 liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego 2 litry bulionu drobiowego 2 łyżki octu 2 łyżki cukru sól (do smaku(...)pieprz (do smaku) Przygotowanie: Warzywa (marchewkę, pietruszkę, selera, pora) obrać i pokroić. Wymienione wcześniej składniki gotować przez 15 minut na bulionie razem z liściem laurowym i zielem angielskim. Buraki obrać i pokroić w kostkę. Do bulionu dodać buraki i natychmiast zakwasić całość octem, aby nie stracił koloru. Całość doprawić do smaku i gotować aż buraki zmiękną (około

KuchniaWeDwoje.pl
Sałatka z ciecierzycy i buraka 72

podoba, a włączając w to regularne jedzenie ryb, myślimy, że niebawem trzeba będzie zmienić nasz blogowy profil na fit. Udostępnij Sałatka z ciecierzycy i buraka – składniki 400 g ciecierzycy w słoiku 2 średnie buraki 2 średnie bataty rukola Dressing: 5 łyżek oliwy 1 łyżka octu jabłkowego 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka ostrej musztardy 1 ząbek czosnku sól, pieprz(...)smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Buraki umyć, ugotować do miękkości (ok. 40-50 minut). Bataty umyć, ugotować w osobnym garnku do miękkości – 20-25 minut. Warzywa po ugotowaniu wyjąć z wody, pozostawić do przestygnięcia, następnie obrać i pokroić w kostkę – buraki w mniejszą. Ciecierzycę odcedzić, opłukać, pozostawić na sicie do odkapania. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę

niecodziennikpary
Warstwowa sałatka śledziowa Szuba 435

Warstwowa sałatka śledziowa Szuba z ziemniakami i burakami, inaczej śledź „pod pierzynką” lub „pod futrem” to jedna z najlepszych sałatek ze śledziem w roli głównej jakie jadłam. Jest bardzo smaczna, kolorowa i efektowna. Taka sałatka idealnie sprawdzi się na wigilijnym stole – gwarantuję, że goście będą zachwyceni (inne przepisy na Boże Narodzenie znajdziesz tutaj ). Przepis pochodzi z kuchni rosyjskiej bądź(...)robi i bardziej nam smakuje. [embed]https://youtu.be/rCgDBtS2JgI[/embed] Składniki na warstwową sałatkę śledziową Szuba: 400 g ziemniaki 500 g filetów śledziowych matiasów cebula 250 g marchewki 400 g buraków 5 jajek 3-4 łyżki majonezu 3 łyżki śmietany 12% pół pęczka szczypiorku sól, pieprz   Przygotowanie Śledzie zalewamy zimną wodą i moczymy je przez około 12 godzin. Ziemniaki

e-PrzepisyKulinarne
Zakwas buraczany 139

postaci bigosów, pierogów z grzybami i kapustą, smażonych karpi, śledzi pod różnymi postaciami i wszelkich słodyczy. Pamiętać jednak należy, że ze względu na dużą zawartość cukru, zakwas z buraków nie powinien być podawany diabetykom. Składniki : 1 kg czerwonych buraków 5-6 ząbków czosnku 2 l wody 3 łyżeczki soli 4 łyżeczki cukru liść laurowy 4 ziarna ziela angielskiego(...)ziaren pieprzu Zagotować wodę z przyprawami. Odstawić do ostudzenia. Buraki pozbawić korzonków i dokładnie wyszorować. Nie obierać! Buraki pokroić na plastry lub inne kawałki, które przejdą przez otwór słoika. Obrać i rozdrobnić czosnek. Do słoika o pojemności 3 l włożyć buraki i czosnek. Zalać wodą z przyprawami. Otwór słoika zasłonić podwójną warstwą ręcznika papierowego i zamocować

Weekendy w domu i ogrodzie
Hummus z buraka 157

Hummus z buraka to połączenie klasycznej wersji hummusu z burakiem. Piękny kolor pasty, głębia smaku urzeknie każdego. Pyszna, zdrowa i bezglutenowa alternatywa dla masła. Poniżej przedstawiam listę składników, które musisz kupić oraz przepis. Składniki: 1 puszka ciecierzycy 1 średni burak 2-3 łyżki pasty Tahini 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki sody oczyszczonej Sól Pieprz Oliwa z oliwek, sok z cytryny(...)Czarnuszka, kolendra Hummus z buraka – przepis Ciecierzycę włóż do miski, zalej wodą i dodaj 1 łyżeczkę sodę oczyszczonej. Zostaw na noc w lodówce. Następnego dnia odcedź cieciorkę, opłucz zimną wodą. Dodaj sodę oczyszczoną i gotuj przez około 30-40 minut na wolnym ogniu. By sprawdzić czy ciecierzyca jest odpowiednio ugotowana. Wyciągnij jedno ziarenko i zobacz czy rozchodzi się w palcach

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Sałatka z pieczonym burakiem i serem pleśniowym 169

dostać zapaści umysłowej jak ja i układać pieczołowicie na talerzu. Sałatka z pieczonym burakiem i serem pleśniowym może też być przystawką, taką z cyklu „nastraszę was, że od dziś zero mięsa”, a ponieważ ładnie wygląda, to straszenie będzie delikatne. Jakiś czas temu pokochałam buraki pieczone, są dużo słodsze niż gotowane, mają więcej smaku i potrafią przekonać każdego, burakowego niejadka(...)takich, co na dźwięk słowa „rzodkiewka” dostają spazmów. Zamiast pieczonego ziemniaka, możecie dać seler, pietruszkę lub gruszkę. Bawcie się smakami, kombinujcie, zmieniajcie sałaty, dodawajcie składniki wasze ulubione. Niech pieczony burak i ser pleśniowy będą centrum kulinarnego wszechświata, a wkoło niech krąży wasza wyobraźnia. Kto wie, może stworzycie dzieło życia, które wejdzie do klasyki kanonu kulinarnego? Przecież wszystko zaczyna się

ladykitchen
Jesienna sałatka z burakiem i dynią 152

dyni jest fenomenalne, a do tego świetnie wygląda! Tę sałatkę możecie wykorzystać jako dodatek do obiadu lub po prostu jako propozycję na lunch. Jesienna sałatka z burakiem i dynią Składniki: 2 średnie buraki kawałek dyni (wielkości buraków) 2 garści roszponki/rukoli 2 łyżki pestek (u mnie słonecznika i dyni) 100 g sera favita 3-4 łyżki oliwy z oliwek(...)obieramy i kroimy w kostkę. Na suchej patelce podprażamy pestki i zostawiamy je do przestudzenia. Roszponkę/rukolę myjemy i wrzucamy do miski. Na niej układamy pieczoną dynię i buraki. Całość obsypujemy pokrojonym w kostkę serem favita i pestkami. Na koniec sałatkę skrapiamy oliwą z oliwek, sokiem z cytryny i doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Smacznego Artykuł Jesienna

PatiGotuje
Kokosowe ciasto z burakami i karobem 177

piekarnika, bo nie rośnie zbyt dużo, ale struktura jest idealna - delikatna dzięki mące kokosowej. Dodatkowo w cieście wylądowały posiekane orzechy, więc jest i element chrupkości ;)  Kokosowe ciasto z burakami i karobem 4 małe ugotowane buraki 3 jaja 1/2 łyżeczki przyprawy korzennej szczypta soli morskiej 2 łyżeczki karobu 4 łyżki ksylitolu 1/2 szklanki mąki kokosowej 1/2 łyżeczki proszku(...)pieczenia garść posiekanych orzechów włoskich ksylitol w pudrze do posypania Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Formę o bokach 20×20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Buraki umieścić w rozdrabniaczu i zmiksować na gładką masę. Jajka przełożyć do misy i ubić na puszystą pianę z dodatkiem ksylitolu i soli. Dodać buraki, zmiksować.  Mąkę koksową wymieszać z proszkiem

FitKot
Aromatyczna tarta z burakami 162

tartę :) Składniki (na formę o średnicy ok. 26 cm): Ciasto 200 g mąki krupczatki 2 jajka łyżka (ok. 40 g) oleju kokosowego pół łyżeczki soli Farsz ok. 300 g buraków startych na tarce o grubych oczkach pomarańcza ok. 150 g sera z niebieską pleśnią 2 łyżki tartego chrzanu (może być ze słoiczka) płaska łyżeczka soli łyżeczka czarnuszki łyżeczka mielonego(...)kminku 10 oliwek Do startych buraków dodać sok wyciśnięty z pomarańczy. Wymieszać. Do buraków dodać chrzan, czarnuszkę, kminek i sól. Wszystko dokładnie wymieszać. Składniki na ciasto wyrobić na gładko. Sugeruję dodać olej kokosowy na końcu - ma on posłużyć do całkowitego zlepienia ciasta, jego ilość zależy od wielkości jajek. Może się okazać, że trzeba go dodać więcej lub mniej

Weekendy w domu i ogrodzie