buraki - 8865 przepisów (strona:51/591)

Sałatka z buraków i sera pleśniowego 102

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Na tę sałatkę trafiłem przypadkiem na jednej z imprez u znajomych. Spróbowałem nie mając pojęcia, że stanie się ona jedną z moich ulubionych sałatek Sałatka z buraków i sera pleśniowego POTRZEBUJEMY: dwóch gotowanych buraków sera pleśniowego typu rokpol/blue/lazur (około 100g, czyli jedno klasyczne opakowanie) świeżej rukoli (według uznania) garści nasion słonecznika oliwy z oliwek odrobiny(...)liście rukoli. Kawałki buraków, sera łączymy z rukolą, polewamy oliwą z oliwek i posypujemy słonecznikiem i doprawiamy. Całość dobrze mieszamy. Smacznego życzę (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Sałatka z buraków i sera pleśniowego pochodzi z serwisu Fleksitarianizm.pl

Fleksitarianizm.pl
BURGERY BURACZKOWE Z MOZZARELLĄ 106

tracimy wtedy czasu na czekania, aż przestygnie. Burgery pieczemy w piekarniku, dzięki temu są mniej kaloryczne i idealne dla osób dbających o linię lub odchudzających się. Poza tym, burak to polski superfood, dlatego warto sięgać po dania z burakami jak najczęściej! Gotowe burgery możemy podać z sałatką i ulubionymi dodatkami, np. ziemniakami lub po prostu wsadzić w bułkę 🍔 Składniki(...)przelewamy wrzątkiem. Przenosimy do garnka, zalewamy bulionem i gotujemy na małym ogniu do momentu, aż kasza wchłonie całą wodę, co jakiś czas mieszając, aby się nie przypaliła. Lekko studzimy. Buraki obieramy, myjemy, osuszamy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę obieramy i drobno siekamy nożem lub w malakserze. Ząbki czosnku obieramy i przeciskamy przez praskę. Natkę pietruszki myjemy

Kuchnia MagdaLeny
Udo z indyka z ziemniakami i buraczkami 82

buraki pieczone z tego przepisu 2 marchewki sól, pieprz, kilka kropel soku z cytryny, szczypta cukru pudru do podania tłuczone ziemniaki i posiekana natka lub koperek PRZYGOTOWANIE: Upieczone buraki obieram i kroję w kostkę. Marchewkę obieram, kroję w kostkę (szybciej się ugotuje) i gotuję w niewielkiej ilości wody do miękkości. Odcedzam i łącze w małym garnuszku z burakami(...)szarpany”, czyli soczyste kawałki mięsa. Nam to nie przeszkadza na talerzu. Takie kawałki świetnie sprawdzą się np. w daniu z makaronem. Na talerzu układam mięso, ciepłe kosteczki buraków i marchwi oraz tłuczone ziemniaki. Posypuję natką lub koperkiem. Podaję. Smacznego! Na zdjęciu mięso jest nieco przestudzone, dzięki czemu ładnie dało się pokroić na plastry. Udo z indyka z ziemniakami

Zasmakuj Kuchni
Pomysł na świąteczną i sylwestrową przystawkę z jajek przepiórczych, łososia wędzonego, buraków karmelizowanych, pasty Tarama o 164

Pomysł na świąteczną i sylwestrową przystawkę z jajek przepiórczych, łososia wędzonego, buraków karmelizowanych,  pasty Tarama oraz sałat  Podanie sałatki czy przystawki w sposób elegancki, wykwintny z dodatkiem pasty Tarama pochodzącej z Grecji, składającej się z ikry z dorsza, suchego białego chleba, oliwy, tartej czerwonej cebuli oraz soku z cytryny. Dobór świeżych sałat jest dowolny. Na moim(...)garść pomidorków koktajlowych   1 czerwona cykoria 2 garści rukoli oliwa z pierwszego tłoczenia  1 łyżka masła 1 cytryna sól mineralna  biały pieprz Karmelizowane buraki: Upieczone i obrane buraki pokroić na male łódeczki, wrzucić na rozgrzany tłuszcz (jedna łyżka oliwy + 1 łyżka masła), dodać miód (około 3 łyżki) podlać octem balsamicznym (około 2-3 łyżki

Wino Francja Kuchnia
Chipsy z buraków 161

Składniki: -2 buraki -3 łyżki oleju rzepakowego -sól i pieprz -odrobina czosnku [może być suszony] -bazyli Sposób przygotowania: Buraki myjemy i kroimy na cienkie plasterki. Możecie użyć mandoliny lub klasycznego, dużego noża kucharza. Dokładnie zraszamy pocięte buraki olejem rzepakowym, opruszamy solą, pieprzem, czosnkiem i bazylią. Umieszczamy je na papierze do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach przez(...)minut, aż do chrupkości. Buraki powinny zmienić kolor z nasyconego buraczanego na buraczano-brązowy, lekko przygaszony. Należy jednak pilnować, aby nie wchodził on w klasyczny brąz, bo to świadczyłoby już o ich nadmiernym przypieczeniu. Jeśli talarki będą za grube. Po 10 minutach warto obrócić chipsy na drugą stronę. Im talarki grubsze, tym mogą on potrzebować odrobinę więcej czasu

I LOVE LIFE
BURGERY BURACZKOWE Z MOZZARELLĄ 119

tracimy wtedy czasu na czekania, aż przestygnie. Burgery pieczemy w piekarniku, dzięki temu są mniej kaloryczne i idealne dla osób dbających o linię lub odchudzających się. Poza tym, burak to polski superfood, dlatego warto sięgać po dania z burakami jak najczęściej! Gotowe burgery możemy podać z sałatką i ulubionymi dodatkami, np. ziemniakami lub po prostu wsadzić w bułkę 🍔 Składniki(...)przelewamy wrzątkiem. Przenosimy do garnka, zalewamy bulionem i gotujemy na małym ogniu do momentu, aż kasza wchłonie całą wodę, co jakiś czas mieszając, aby się nie przypaliła. Lekko studzimy. Buraki obieramy, myjemy, osuszamy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę obieramy i drobno siekamy nożem lub w malakserze. Ząbki czosnku obieramy i przeciskamy przez praskę. Natkę pietruszki myjemy

Kuchnia MagdaLeny
Buraczki tarte 129

tradycyjny przepis na buraczki tarte, pochodzi od mojej mamy. Odkąd pamiętam, to u mnie w domu, zawsze tak samo smakował, ten ulubiony dodatek do obiadu. Choć z przepisami na buraki lubię eksperymentować, to obowiązkowo jedna porcja na zimę, jest przygotowana według tego przepisu. Zazwyczaj jadamy je na zimno, ale nic nie stoi na przeszkodzie aby je serwować na ciepło(...)ugotować, obrać ze skórki, zetrzeć na tarce na dużych oczkach. W czasie, kiedy gotują się buraczki, przygotować zalewę. Cebulę obrać, pokroić w pióra, zagotować z pozostałymi składnikami zalewy. Przestudzone buraki, wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Zalewę przecedzić (odcedzone liście laurowe dołożyć do potartych buraków) zimną zalać buraki, pozostawić w chłodnym miejscu na 24 godziny

Kierunekuchnia
Naturalny tort “Red Velvet” 160

czerwony biszkopt przełożony kremem śmietanowym i świeżymi owocami. U mnie w wersji nieco mniej intensywnej, ale za to zdecydowanie zdrowszej bo z wykorzystaniem tylko naturalnych składników. Składniki: Sok z buraka i malin: burak - 1 większy maliny - ok. 100g Biszkopt jajka - 6 sztuk cukier - 3/4 szklanki mąka pszenna - pełna szklanka mąka ziemniaczana - 6 łyżek proszek do pieczenia - 1 łyżeczka(...)buraka i malin - ok. 50-100ml (sok z buraka i malin można najpierw odparować w garnku lub na patelni, co sprawi, że biszkopt przybierze bardziej intensywny kolor). Bardzo ważne by taki sok całkowicie wystudzić. sól - szczypta Nasączenie herbata zielona - 1/2 szklanki sok z malin - 1/4 szklanki cukier - szczypta wódka - 1 łyżka (opcjonalnie) Krem mascarpone śmietana 30% - 500ml mascaropne - 350g

Pogotujmy.pl
Sałatka z pieczonym burakiem i kozim serem 188

Połączenie buraka i koziego sera odkryłam kiedyś w jednej z restauracji. Zestawienie słodyczy i wyrazistego smaku sera wydało mi się wprost genialne, dlatego często zaczęłam powtarzać je w domu. Zresztą kozi ser genialnie komponuje się także z innymi słodkimi smakami czy miodem. Dziś mam dla Was naprawdę fantastyczny przepis, dość prosty. Możecie go jeszcze łatwiej przygotować piekąc buraki dużo(...)szparagami i jakiem – sałatka kebab – sałatka brokułowa – w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację SAŁATKA z pieczonym BURAKIEM I KOZIM SEREM PRZYGOTOWANIE: 40 minut Ilość porcji: 2 SKŁADNIKI: – 3-4 niewielkie buraki – 1,5 szklanki ugotowanej soczewicy – 2 łyżki oliwy z oliwek – ½ czerwonej cebuli – 3 ząbki czosnku

nietylkopasta.pl
Co można jeść podczas diety warzywno-owocowej dr Dąbrowskiej 196

przepisy diety dr Dąbrowskiej: chłodnik z buraków leczo wegańskie wegański wywar warzywny zupę z kiszonych ogórków sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem surówkę z kiszonej kapusty z granatem surówkę z kapusty z marchewką i jabłkiem spaghetti z cukinii z sosem pomidorowym kalafior w pikantnym sosie pomidorowym wegańską kalafiornicę frytki z dyni piżmowej(...)wegański bigos wegańskie burgery z kalafiora grillowaną cukinię z warzywami po grecku zakwas z buraków sok z kiszonych buraków z marchewką i jabłkiem sok z kiszonych buraków   zielony koktajl z kiwi i grejpfrutem zielony koktajl z grejpfrutem wegańską szarlotkę Co można jeść podczas diety warzywno-owocowej dr Dąbrowskiej Po zapoznaniu się z podstawowymi zasadami diety

Kulinarne przygody Gatity
Zupa botwinkowa z ciecierzycą i papryką 138

Kupiłam botwinkę i ugotowałam taką oto zupę... Składniki: 4 skrzydełka 1 pęczek botwinki z małymi burakami 2 średnie buraki 1 średnia marchew pół średniego selera 3-4 ząbki czosnku 2 średnie ziemniaki szklanka ugotowanej ciecierzycy po pół papryki w dwóch kolorach 2/3 szklanki słodkiej śmietany, np. 18% posiekany koper sól, pieprz do smaku 1/2 szklanki koncentratu z buraków(...)przyprawa warzywna bez glutaminianu sodu 2 łyżki octu jabłkowego lub winnego Skrzydełka umyć, zalać zimną wodą i zagotować. Po zagotowaniu gotować ok. 30 minut. Wyjąć. Nać i łodygi z buraków umyć, odciąć buraczki. Wszystkie bulwy buraków obrać, pokroić w drobną kostkę. Ugotować w osobnym garnku razem z pokrojonymi łodygami z 2 łyżkami octu jabłkowego lub winnego. Liście posiekać

Czerwień i błękit
Różowe jajka z majonezem 188

innego rodzaju imprezach.  Składniki: jajka 12 szt, buraki 1,5 kg, ocet 200 ml, sól, do dekoracji: majonez, szczypiorek posiekany, słodka papryka w proszku, Sposób przygotowania: Buraki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, zalewamy wodą i stawiamy na palnik. Gotujemy do miękkości, dzięki temu buraki możemy później wykorzystać np. na ćwikłę. Do wody po burakach dodajemy ocet i mieszamy.  Jajka gotujemy na twardo w lekko osolonej wodzie. Następnie obieramy ze skorupki i wkładamy do gorącej wody po burakach na 1 godzinę. Po upływie tego czasu jajka wyciągamy, przekrawamy na pół i dekorujemy majonezem, posiekanym szczypiorkiem i posypujemy papryką w proszku.  Smacznego

kulinarne odsłony pati
Tarta z burakiem i pesto 177

fana buraków (jak i tart :)) Ilość porcji: 2 osoby Składniki: Na ciasto: 125g mąki pszennej 80g masła ½ łyżeczka soli 1 malutkie jajko Nadzienie: 1 malutki burak lub ½ dużego (ja kupiłam gotowe buraki gotowane  w folii, jeśli stawiacie na świeże wystarczy je przez godzinę gotować w osolonej wodzie lub upiec) 80g sera sałatkowo-kanapkowego a’la feta(...)czasie usuwamy obciążenie i pieczemy kolejne 15 minut na lekko złoty kolor. W między czasie przygotowujemy farsz. Buraka i ser  kroimy w kosteczkę. Jajko wbijamy do miseczki, dodajemy śmietanę i doprawiamy obficie pieprzem, mieszamy widelcem. Na podpieczony spód wykładamy buraki, ser kanapkowy oraz kawałki wędzonego łososia. Zalewamy masą jajeczną i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni

Kolizje Smaków
FIT LUNCH DO PRACY LUB SZKOŁY! 168

również jako zdrowa, fit przekąska na imprezę czy domówkę ze znajomymi. Możecie je również przygotować jako sałatkę do dań głównych.  PRZEPIS NA CARPACCIO Z BURAKA  na dwie porcje - 2 średnie upieczone buraki - 4 garście rukoli - 65 g mozzarelli - 2 łyżeczki oliwy z oliwek - 6 śliwek wędzonych - różowy pieprz Opcjonalnie: garść czosnkowych grzanek Buraki umyj, owiń folią(...)aluminiową, wstaw do piekarnika, pieczemy co 20 min obracając buraki. temp. 190 stopni C, czas 1 godzina 15 minut do 1 godzina 30 min, w zależności od wielkości buraków. Buraki po wystudzeniu kroimy na bardzo cieniutkie plasterki, które układamy na rukoli, posypujemy mozzarellą pokrojoną w malutką kosteczkę, posiekaną wędzoną śliwką. Oprószamy różowym pieprzem, polewamy sokiem z pomarańczy

SMYKWKUCHNI
Koktajle oczyszczające z buraczkiem i pestkami granatu 174

pozwalają nam oczyścić organizm z toksyn, a także korzystnie wpływają na zdrowie jelita grubowego i wątroby, ponieważ ułatwiają eliminację metali ciężkich. Zwalczają wolne rodniki, wspomagają walkę z anemią. Burak posiada silne właściwości odkwaszające, zatem łagodzi problemy trawienne związane z nadkwasotą i zgagą. Dodatek pestek granatu czyni z koktajlu prawdziwy dopalacz. Granat ma wielką moc, to owoc z najwyższym potencjałem(...)antyoksydacyjnym. Ponadto świetnie spala tłuszcz i usprawnia krążenie krwi. Buraczek to 38 kcal w 100 g, dlatego posiada także właściwości odchudzające. Przypadkowo połączyłam w koktajlu żurawinę z burakiem i pestkami granatu, a ponieważ smakuje wyjątkowo dzielę się przepisem. Żurawina i pestki granatu niewlują ziemisty posmak surowego buraka. To uwaga dla tych którym burak nie posmakował w wydaniu koktajlowym. Pij buraka

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!