Tartaletki: 1 szklanka mąki pszennej 100 g masła 2-3 łyżki śmietany 30% 1 łyżka kakao szczypta soli szczypta pieprzu szczypta imbiru szczypta gałki muszkatołowej Nadzienie 1-2 buraki czerwone 1 cebula czerwona 2 łyżki oliwy 1-2 łyżki octu jabłkowego 1 łyżeczka cukru sól, pieprz 1/2 op. sera feta 2 jajka 1/2 szklanki śmietany 30% Wykonanie: Tartaletki(...)pomocą foremek i wylepiamy nim, wysmarowane wcześniej masłem, foremki do tartaletek. Nakłuwany spód widelcem i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 10-15 min. Studzimy. Nadzienie: Buraki obieramy, myjemy i gotujemy w wodzie aż będą miękkie. Następnie studzimy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy na rozgrzaną oliwę
Kuchnia MagdaLenyzostał wyrwany, dorósłby do poziomu dużego buraka ćwikłowego. To drugie to osobne warzywo inaczej nazywane burakiem liściastym. On nigdy nie urośnie do poziomu dużego buraka. Botwinka natomiast to zwyczajowa nazwa zupy z młodych buraków czyli botwiny. Zdjęcie z wykorzystaniem innej zastawy niż zazwyczaj, bo gotowałem w gościach (taki układ :)), aczkolwiek równie klimatowej :) Składniki: - młode buraki ćwikłowe - młode marchewki(...)młoda cebula - mąka - olej - 2 ząbki czosnku - ziemniaki (opcjonalnie) - porzeczki czerwone - agrest - cukier Wykonanie: Marchewkę i pietruszkę szorujemy, kroimy na kawałki i wrzucamy do garnka z gotującą się wodą. Buraki porządnie myjemy, kroimy w plasterki aż do liści. Dodajemy do zupy. Cebulę kroimy, podsmażamy i też dodajemy. Jeśli chcemy to możemy dodać pokrojonego w kostkę ziemniaka. Liście buraka, które
Kryzysowa Książka KucharskaObiad bez mięsa wydaje się niemożliwy? Musisz koniecznie spróbować tych wspaniałych buraków, które nauczyła mnie przygotowywać Dominika Wójciak! 6 buraków Oliwa 1 cebula 4 ząbki czosnku Świeży tymianek 2 listki laurowe 250ml. czerwonego wina 250g. małych pieczarek 150g. szalotek 150ml. passaty pomidorowej 4 łodygi selera naciowego Natka pietruszki Sól Pieprz Obrane buraki kroimy w plastry. W garnku(...)rozgrzanej oliwie, podsmażamy posiekaną cebulę, pokrojony czosnek, tymianek i listki laurowe. Przyprawiamy solą i smażymy, aż cebula się zeszkli. Dodajemy buraki, obsmażamy je i przyprawiamy pieprzem. Wlewamy do garnka wino, zagotowujemy, a następnie pod przykryciem gotujemy buraki do miękkości (30-40 minut). W tym czasie na blaszkę układamy przepołowione pieczarki i pokrojone na ćwiartki szalotki. Skrapiamy oliwą, przyprawiamy
MarcinChefpajdą świeżutkiego chlebka posmakuje każdemu. Jest też łatwa w przygotowaniu i nie ma w niej żadnych fikuśnych składników, zapraszam! Scroll down for recipe in English Zupa z pieczonymi burakami i kapustą (6-8 porcji) Składniki: 450 g buraków ćwikłowych, wyszorowanych 3 łyżki oleju roślinnego 2 łyżki masła 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 1 duża cebula, pokrojona w kostkę(...)kapusty, posiekanej 1/3 szklanki śmietanki 36 % sól, pieprz i cukier do smaku kwaśna śmietana, do podania 2 łyżki świeżego koperku, posiekanego sól, pieprz i cukier do smaku Przygotowanie: Ułóż buraki na dużym kawałku folii aluminiowej, dopraw porządnie solą i pieprzem, skrop olejem i zawiń folię tworząc pakiecik. Włóż do nagrzanego do 200 oC piekarnika i piecz do miękkości, przez
karmelowynaszych pól. Uważam, iż to już najwyższy czas, by pozbyć się kompleksów i miast chwalić zupy z karczocha, czy z francuskiej cebuli zając się kremem z naszych swojskich buraków. Tym bardziej że jesień w pełni, a z taką zupą z pewnością lepiej zniesiemy jej chłody i słoty. składniki dla czterech osób 1,5 litra bulionu(...)łyżki śmietany 30 % sól, pieprz koperek sposób przygotowania Buraki myjemy i w łupinach wkładamy ( owijając każdego buraka aluminiową folią) do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. W tej temperaturze pieczemy buraki przez godzinę, a na dwadzieścia minut przed kocem pieczenia do piekarnika wkładamy jabłko ( również zawinięte w folię) Następnie warzywa, oraz jabłko wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Do garnka
Miód i pieprzciepło, czy na zimno. W tym przepisie nie ma nic niezwykłego – takie buraczki robi moja mama i moim zdaniem takie proste są najsmaczniejsze. Cały smak zależy od jakości buraków – warto mieć sprawdzone. Ja najbardziej lubię podłużną odmianę. Zasmażane buraczki do obiadu: 1 kg buraków (polecam te podłużne, u mnie 8 niezbyt dużych sztuk) 2 średnie cebule(...)łyżeczka cukru 1 łyżka oleju 1 łyżka masła sok z cytryny (z ok. połowy) sól morska świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Buraki myjemy (nie obcinamy końcówek) i gotujemy w mundurkach do miękkości – zazwyczaj trwa to ok. godzinę, młode buraki mogą być gotowe wcześniej (najlepiej sprawdzić czy są miękkie wbijając wykałaczkę
Poezja smakukolejne pyszne ciasto z wykorzystaniem czekolady oraz niestandardowego składnika w postaci warzywa. Na blogu znajdziecie już ciasto czekoladowe z cukinią , a także brownie dyniowe , tym razem sięgnęłam po buraki, które nadają ciastu wspaniałej miękkości i wilgotności. Dzięki środkom spulchniającym ciasto wyrasta i nie przypomina z wyglądu brownie, choć w konsystencji jest do niego podobne, tzn. nieco zbite i lekko(...)które świetnie sprawdzają się w tej roli. W cieście znajdziecie też stosunkowo niedużo tłuszczu w postaci zdrowego oleju kokosowego. Ciasto przygotowałam w formie o wymiarach 23x23cm . Ciasto czekoladowe z burakami Składniki: CIASTO 300g purée z ugotowanych lub pieczonych buraków 220g mąki pszennej 100g gorzkiej czekolady 120g suszonych daktyli 120ml gorącej wody 80g oleju kokosowego 60g miodu gryczanego
Smakołyki Berenikidoskonały dodatek do wszelkiego rodzaju pieczywa począwszy od chleba, a na krakersach i paluszkach grissini skończywszy. Dobrze smakuje też jako dodatek do.innych warzyw Jej kolejnym atutem jest to, że buraki są dostępne w sklepach przez okrągły rok i pod niemal każdą szerokością geograficzną. A żeby Was jeszcze bardziej zachęcić do wypróbowania tego smakołyku, dodam, że pastę z buraków(...)roladek z cukinii lub bakłażana. Składniki - proporcje na słoik o pojemności 1 lita 250 g suchej fasoli (czerwonej, czarnej lub w ostateczności białej lub zastąpić ciecierzycą) *** 5 średnich buraków 1 duża czerwona cebula (można zastąpić białą cebulą) 3 ząbki czosnku podsmażone przez minutę na łyżce oleju 1 łyżeczka soku z cytryny lub czerwonego octu winnego kilka łyżek oleju
Kulinaria - potrawy z różnych stron światamiodowo-balsamiczny dressing to składniki mojej dzisiejszej pysznej, prostej i zdrowej sałatki. Jeśli zaopatrzyliście się w odrobinę większą ilość buraków przy okazji ostatniego przepisu na Czekoladowe Ciasto z Burakami to podsuwam Wam kolejny pomysł na wykorzystanie tego wartościowego i smacznego warzywa. Sałatkę możecie przyrządzić zarówno z pieczonych, jak i gotowanych buraczków, jak Wam wygodniej. Nada się(...)wspaniale smakuje, a przy tym jest niezwykle lekka i nie zapycha :) Polecam! SKŁADNIKI (na 2 osoby): 2 większe garści rukoli 1 duży (lub 2 mniejsze) pieczony lub gotowany burak 100 g miękkiego koziego sera 4 łyżki siekanych orzechów włoskich (opcjonalnie słonecznika) SKŁADNIKI NA DRESSING: 2,5 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka octu balsamicznego 0,75 łyżeczki miodu sól
Słodko-Słony Świat Ilonyprawdę warto! Zdjęcia przedstawiają chipsy wykonane sposobem I. SPOSÓB I - bez dodatku tłuszczu w piekarniku Składniki: - dowolna ilość buraków (najlepiej podłużnych) (Najlepiej w lateksowych rękawiczkach) Obieramy buraki i ścieramy je na mandolinie do warzyw lub cienko kroimy w plastry. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 40-60 minut w 150 stopniach z termoobiegiem. Pilnujemy(...)spalić! SPOSÓB II - z dodatkiem oliwy i przypraw w piekarniku Składniki: - dowolna ilość buraków (najlepiej podłużnych) - oliwa - ulubione przyprawy, sól (np. czosnek, papryka) (Najlepiej w lateksowych rękawiczkach) Obieramy buraki i ścieramy je na mandolinie do warzyw lub cienko kroimy w plastry. Łyżkę oliwy mieszamy z przyprawami. W dużej misce umieszczamy wszystkie plasterki i mieszamy je wraz
Be Fit Be StrongWielkimi krokami zbliżają się Święta. Na wieczerzę wigilijną polecam przygotować barszcz z kiszonych buraków a żeby taką zupę przygotować potrzebny nam będzie zakwas z kiszonych buraków. Można go przygotować nawet klika tygodni przed Świętami czyli właśnie teraz.. Nic nie smakuje tak na wigilijnym stole jak przepyszny barszcz na zakwasie z kiszonych buraków. Zakwas musimy przygotować kilka(...)kilkanaście dni wcześniej a smak barszczu jest przepyszny. SKŁADNIKI: 1,5kg buraków czerwonych główka czosnku 5-7 liści laurowych, około 20 kulek ziela angielskiego łyżka soli kromka chleba razowego - na zakwasie (bez drożdży) przegotowana ciepła woda – około 1,5 litra WYKONANIE: Surowe buraki myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na cienkie plasterki. Wkładamy do wyparzonego słoika, przekładając ząbkami
Pyry na GazCzasami znakomite potrawy są bardzo proste w przygotowaniu, czemu częściej nie podawać ich na stół? Sprawdźcie ten przepis koniecznie :) Czas przygotowania: Składniki: 300 g surowego łososia ze skórą, 2 buraki starte na tarce, 3 łyżki soli morskiej, 3 łyżki brązowego cukru, 1 pęczek koperku, 30 ml wiśniówki, skórka z połowy cytryny, Sos chrzanowy z kiszonymi burakami 180 g gęstego jogurtu, 3 łyżki soku z kiszonych buraków, 2 plastry kiszonych buraków (opcjonalnie), 1 łyżeczka chrzanu, cukier, sól i pieprz do smaku. Jadalna ziemia 50 g pumpernikla, 10 g orzechów włoskich, 1 łyżka tartego parmezanu. Do przybrania zioła i czerwony kawior. Przygotowanie: Łososia umyć, osuszyć ręcznikiem, położyć ma foli spożywczej skórą do dołu. Natrzeć
SzczyptaSmaQChłodnik z jajkiem w koszulce na upalne dni W przepisie, który otrzymałem od właścicielki restauracji jest botwina, czyli młode liście i korzeń buraka ćwikłowego. Niemniej jednak można zrobić to co ja, czyli wykorzystać po prostu normalne buraki i nie cackać się z poszukiwaniami botwinki. Zatem składniki (na 6-8 porcji): - 4 średnie buraki - 6 średnich ogórków małosolnych(...)ugotowania jajka w koszulce - 500 ml kefiru - 400 g śmietany 18% - jajka (sztuka na osobę) - cały pęczek świeżego koperku Zaczynamy od obrania i posiekania w paseczki buraków. Zalewamy zimną wodą tak by były całkowicie zakryte. Gotujemy kilkanaście minut aż buraki zmiękną. Odcedzamy, przekładamy na blachę lub duży talerz aby szybciej się ostudziły. Przed obieraniem i krojeniem buraków
Right Behind The Kitchenzimno, ugotowane lub surowe, zawierają mnóstwo witamin, są przy tym tanie, a nadal ich nie doceniamy. Jednym słowem - przypomnijmy sobie o buraczkach, bo.... burak to brzmi dumnie :) Składniki - proporcje dla dwojga dorosłych głodomorów 5 buraków średniej wielkości 1 czerwona cebula (można też użyć białej) 2 łyżki octu winnego 2 łyżko oleju roślinnego 2 łyżki soku z cytryny (można zastąpić(...)kwaskiem cytrynowym lub użyć amchur) 1 łyżeczka cukru sól i pieprz do smaku opcjonalnie można dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku Przygotowanie Robiąc zakupy staram się wybierać buraki podobnej wielkości, dzięki temu wszystkie są ugotowane w tym samym czasie. Buraczki dokładnie umyć, ale nie obierać. Przełożyć do garnka, zalać zimną wodą i gotować do miękkości. Czas gotowania zależy
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataobiecany przepis z książki „Green Kitchen. Zielono & zdrowo” a jest nim dekadenckie ciasto z buraków i czekolady. Ciasto smaczne i czekoladowe, a za sprawą buraków bardzo wilgotne. Składniki: - 150 ml oliwy - 120 ml miodu - 3 jajka - 250g buraków - 50 g gorzkiej czekolady 75% - 200 g mąki orkiszowej - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 5 łyżek(...)oraz wiórków kokosowych. Forma do babki z kominem. Do rondelka wlewamy oliwę oraz miód, mieszamy i podgrzewamy. Do tego dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy do momentu kiedy się rozpuści. Buraki ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do mieszanki czekoladowej. Jajka ubijamy chwilę i dodajemy do reszty. Mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól przesiewamy, dodajemy do mieszanki
Kuchenne Wariacje