buraki - 8865 przepisów (strona:40/591)

Buraczane roladki z kozim serem i orzechami włoskimi 112

przekąsce idealnie. Kozi serek do smarowania (ja użyłam serka Merci Chef!) jest bardzo delikatny i łagodny, dzięki czemu roladki są lekkie i subtelne. Burak nadaje słodkawego posmaku, chrzan nieco charakteru, a orzechy – tekstury. Warto spróbować. Buraki najlepiej przygotować wcześniej – można je upiec lub ugotować do miękkości, ale można także kupić próżniowo pakowane, już ugotowane buraki, które(...)serem: 280 g koziego sera Merci Chef! do smarowania (2 opakowania) 2 łyżki gęstej śmietany (18%) 2 łyżeczki chrzanu ze słoiczka 50 g orzechów włoskich 500 g ugotowanych / upieczonych buraków 5 jajek 2 łyżki oleju 2 czubate łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka soli pół łyżeczki cukru świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content

Poezja smaku
Barszcz wigilijny na domowym zakwasie z buraków 201

selera i pietruszkę kroimy w grube kawałki. Wrzucamy do garnka. Cebulę obieramy z łupiny i kroimy ją na ćwiartki. Białą część pora kroimy w poprzek na dwie części. 500g buraków kroimy w plastry grubości 5-7mm. Wszystkie warzywa wkładamy razem do garnka.   Warzywa zalewamy zimną wodą i na małym ogniu doprowadzamy zawartość garnka do wrzenia. Do gotującego(...)przykryciem. Wywar ma się gotować bardzo powoli, żeby wyciągnąć z warzyw jak najwięcej smaku. Ja najczęściej gotuję go przez około 1,5-2 godziny.   Gdy warzywa i buraki w barszczu już miękkie, dodajemy pozostałe buraki (300g)– starte na grubej tarce i jabłko podzielone na ósemki, ze skórką. Wlewamy ocet balsamiczny, całość przykrywamy i na maluśkim ogniu gotujemy

Karo in the Kitchen
Krem z pieczonych buraków 122

Dzień dobry :) Dziś kolejna zupa krem tym razem z pieczonych buraków. Dzięki antocyjanom, które występują także w czerwonym winie - buraki mają właściwości lecznicze. Dzięki nim mamy znacznie większą odporność ,wolniej się starzejemy, zapobiegają także wystąpieniu nowotworów. Ja dziś mam dla Was porcje zdrowia w postaci zupy krem z pieczonych buraków. - 5 dużych buraków - ok. 500 ml bulionu warzywnego - sok z połowy cytryny 2 duże buraki zawijamy w folie aluminiową, pozostałe kroimy w grube plastry i wrzucamy na blachę. Wszystko wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok. 40 minut, aż do momentu gdy buraki w folii zmiękną. Następnie odwijamy je z folii, kroimy i  blendujemy w misce wraz

dlaSmaQ
Łosoś na parze z pieczonymi burakami 154

walorów estetycznych, ani smaku! Podobnie jak w przypadku pieczenia - pieczone buraki smakują zupełnie inaczej i milion razy lepiej niż gotowane! Sprawdźcie sami ;) Łosoś na parze z pieczonymi burakami Zacznijmy od przygotowania buraków. Składniki na pieczone buraki: 5 buraków marynata: 1 łyżka miodu, 1 łyżeczka octu balsamicznego, 1 łyżeczka cynamonu, 1 łyżeczka musztardy francuskiej,  szczypta(...)soli Buraki obieramy, kroimy w plastry o grubości 1-2 cm i układamy w naczyniu żaroodpornym wyłożonym folią. Następnie zalewamy je przygotowaną marynatą. Pieczemy w piekarniku pod przykryciem 30 minut w temp. 210 st., a następnie przez kolejne minimum 30 minut odsłonięte. To od nas zależy jak długo pieczemy buraki, ja piekłam przez godzinę i były lekko twardawe

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Buraczki na zimę 2015 162

Troszkę buraków zostało zrobionych . Powsadzałam w słoiczki takie mniejsze od dżemu . Będą na zimę jak znalazł , będę miała do zupy i do ziemniaczków . Składniki : 5 kg buraków - już startych 1 szklanka ksylitolu 1 szklanka octu 10% 2 łyżki soli   Krok po kroku wykonanie : Dokładnie myjemy buraki i obcinamy końcówki . Wkładamy buraki do garnka(...)zalewamy wodą , gotujemy ( w moim przypadku 2 godziny  , buraków z 6 kg dobrze było jak nie trochę więcej,  gar był wielki aluminiowy ). Po ugotowaniu przełożyłam buraki do zimnej wody , nałożyłam rękawiczki gumowe i szybko je obierałam , były gorące i parzyły ale wtedy najlepiej schodzi z nich skórka. Pokroiłam buraki jeszcze gorące w mniejsze kawałki

Różowa kuchnia
Przetwory- zapasy zimowe z owoców i warzyw 138

czerwona z borówkami Brukselka Pasteryzowana Brzoskwinia Marmolada Buraki/ botwinka Barszcz kiszony Barszcz wiosenny i jego pasteryzacja Botwinka pasteryzowana Buraczki na barszcz czerwony Ćwikła z papryką Surówka warzywna z burakami Przecier z pieczonych buraków do słoików na zimę Surówka z cukinii i buraków Cukinia Leczo z cukinii Młoda cukinia marynowana Surówka z cukinii i buraków(...)przecierze pomidorowym Domowy przecier pomidorowy Grzyby w przecierze pomidorowym Konfitura z zielonych pomidorów Sałatka warzywna z zielonymi pomidorami Porzeczka Żel porzeczkowy Sałatki/ surówki Warzywna w przecierze własnym Warzywna z burakami Warzywna z zielonymi pomidorami Z cukinii i buraków Sos Słodko- kwaśny- relish Szczaw Przecier Śledzie Marynowany w winie W piwno- cynamonowej marynacie Śliwka Ketchup śliwkowy Śliwki z alkoholem

Tradycyjna Kuchnia
Sałatka ze szparagami i pieczonym burakiem 364

sposobów. Doskonale sprawdzają się w zupie, na pizzy, w zapiekance, czy jako element sałatki. I właśnie na sałatkę ze szparagami, pieczonym burakiem i serem mozzarella zapraszamy Was dzisiaj :) Ilość porcji:4 Czas przygotowania: 10 minut + czas na pieczenia buraków Składniki: 5 zielonych szparagów 2 małe buraki 2 garści mieszaki sałat 3-4 gałązki szczypiorku Kulka mozzarelli Skórka otarta(...)ćwiartki cytryny Świeżo mielony pieprz Do polania: olej lniany tłoczony na zimno Przygotowania zaczynamy od upieczenia buraków. Można to zrobić ze sporym wyprzedzeniem np. dzień wcześniej. Buraki należy umyć, osuszyć, zawinąć w folie aluminiową i piec w piekarniku około godziny czasu w temperaturze 180-190 stopni. Upieczone buraki studzimy, obieramy ze skórki i kroimy na kawałki. Szparagi

Kolizje Smaków
Buraczane 'kaszotto' z pieczarkami 161

Dziś zapraszam na pyszne 'kaszotto' z kaszy pęczak z dodatkiem pieczarek i pieczonych buraków. Swój kolor zawdzięcza czerwonemu winu oraz wywarowi z buraków. Potrawa inspirowana przepisem ze strony ' Słodki Kompromis '. Zapraszam do gotowania! Składniki na kaszotto dla 3 osób: 2 duże buraki 1 l wywaru z warzyw 2 łyżeczki cukru sok z 1/4 cytryny 250 g małych(...) obieramy, kroimy na ćwiartki. Oliwę mieszamy z miodem; obtaczamy każdy kawałek buraka i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy solą, pieprzem i tymiankiem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy 40 minut. 2. Gdy nasze buraczki już się pieką, zaczynamy przygotowanie kaszotto. Buraki obieramy, kroimy w drobną kostkę. Umieszczamy w małym garnku, zalewamy bulionem

My Culinary Art
Krem z pieczonych buraków z fetą na wywarze grzybowym 111

również dodać zamiast masła słodkiej śmietanki, ale mi zalezało na kolorze. Można tez całkiem pominąć oba te składniki, dzięki czemu zupa będzie bardziej postna. Składniki: 1 kg podłużnych niedużych buraków 1,5l  bulionu grzybowego ( u mnie z suszonych podgrzybków po gotowaniu ich do farszu na pierogi wigilijne ) 3 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka masła( można pominąć(...)liście laurowe 4 kulki ziela angielskiego 1 cebula 2-3 zabki czosnku 1 łyżka soku z cytryny 1 płaska łyżeczka cukru sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Buraki umyć i osuszyć, zawinąć w folię aluminiową. Na blaszce ułożyć zawinięte buraki oraz cebulę i czosnek ... ich nie zawijam i nie obieram. Warzywa umieścić w piekarniku nagrzanym

Gosia gotuje
Zakwas z buraków 137

Zakwas z buraków to najcudowniejsza rzecz pod słońcem. Nie wyobrażam sobie bez niego zwykłego, czerwonego barszczu, ani barszczu ukraińskiego. Przyrządza się go bardzo prosto - poza burakami i czosnkiem potrzebny jest w zasadzie tylko czas. Jeśli robicie barszcz gotując po prostu buraki,choć raz spróbujcie zrobić go na własnoręcznie przygotowanym zakwasie. Gwarantuję, że już zawsze będziecie przyrządzać(...)sposób! Składniki (na ok. 2 litry zakwasu):   5 sporych buraków 5 ząbków czosnku 1 liść laurowy 5 ziaren ziela angielskiego 1 łyżka cukru piętka od razowego chleba na zakwasie Sposób przygotowania: Buraki obrać, pokroić w cienkie plastry i włożyć do ok. 4-5 litrowego słoja lub kamionkowego garnka (takiego do kiszenia ogórków). Dodać obrane, całe ząbki czosnku

W SMAK
Ekspresowy czerwony barszcz na zakwasie 189

przede mną wymyślił . W każdym razie zachciało mi się czerwonego barszczu, tak na szybko, bez gotowania wywaru, buraków, etc . Otworzyłam lodówkę, a tam butla  zakwasu z kiszonych buraków , dokupiłam świeże buraki i oto co mi z tego pomysłu wyszło :-). A zapewniam Was, że wyszło pysznie.   Ekspresowy czerwony barszcz na zakwasie Czas przygotowania: 15 minut Składniki(...)szklanki  soku (zakwasu) z buraków 700 g surowych buraków 2 szklanki wody 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżka   domowej warzywnej pasty bulionowej  lub  bulionowej pasty mięsnej sól pieprz Wykonanie: Buraki myjemy, obieramy ze skórki, kroimy w kawałki i wyciskamy z nich sok w sokowirówce. Do garnka wlewamy zakwas, sok z buraków i wodę

Kulinarne przygody Gatity
Barszcz czerwony wigilijny z pieczonych buraków i gałki rybne 173

Barszcz czerwony wigilijny z pieczonych buraków i gałki rybne Wigilijny czerwony barszcz to esencja smaku Świąt Bożego Narodzenia. Koniecznie musi być wyrazisty z grzybowym aromatem. Ten, dzięki upieczeniu buraków, zyskuje taki właśnie głęboki i mocny smak(...)Barszcz: 2 -3kg buraków (8 -10 dużych sztuk) 3-4 duże marchewki 2-3 duże pietruszki pół selera 1-2 małe cebulki 5-8 kawałków kapeluszy suszonych borowików 2 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 2-4 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku 1-2 łyżki octu winnego (wg smaku,lub zamiast octu soku z cytryny) sól, pieprz

w mojej kuchni
Sałatka ze zielona soczewica i pieczonym burakiem 179

doskonale sprawdzi sie jako dodatek do obiadu lub lunch w pracy.  Sałatka z zielonej soczewicy i buraków Potrzebujemy (na 4 duże porcje): 200g zielonej soczewicy 8 niedużych buraków łyżka oleju rzepakowego sól 2 łyżki octu balsamicznego pół kostki sera feta 50g suszonych moreli  garść pestek dyni tymianek łyżka soku z cytryny lyzeczka miodu 2 duże garście(...)Soczewicę namaczamy przez około godzinę w zimnej wodzie, następnie ją płuczemy i gotujemy do miękkości przez 30 minut. Musimy uważać, zeby jej nie rozgotować i zeby sie nie rozpadała. Buraki oczyszczamy, chociaż nie musimy obierać ich ze skorki. Umieszczamy je w naczyniu żaroodpornym, skrapiamy olejem oraz oprószamy solą. Po około 15 minutach pieczenia w temperaturze 200 stopni naczynie napełniamy

Okolice Palnika
Sałatka z plasterków buraka, roszponki i koziego sera z sosem pietruszkowym 330

Piekłam całą blachę buraków na ćwikłę i nie mogłam sobie odmówić zrobienia przy okazji pysznej sałatki z takich pieczonych buraczków. Dodatek zieleniny i sera świetnie skomponował się ze słodyczą warzywa. Zielony kwaskowo-słodki sos dopełnił całości. Większa porcja to fajna przekąska w ciągu dnia a mniejsza może być przystawką przed konkretniejszym daniem. A wspominając buraczki to czy nastawiliście już

Smaczna Pyza
Sałatka z kaszą gryczaną, fetą, pieczonym burakiem, awokado oraz orzechami włoskimi czyli nowy cykl- Lunch Box 500

oraz witaminy i minerały. A więc do dzieła. Składniki (na dwie porcje): 100 gram kaszy gryczanej, gotujemy według przepisu na opakowaniu, najlepiej bez soli 60 gram sera feta 1 burak, pieczony (1h, 180 stopni) garść orzechów włoskich 1/2 awokado sól pieprz cebula dymka Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu. W tym czasie buraka oraz awokado kroimy w kostkę a orzechy

Mango Papaja