buraki - 8365 przepisów (strona:40/558)

Carpaccio z buraków 39

Machałam dzisiaj niewielką ilość tartych buraków w słoikach. Przy okazji miałam ochotę na coś octowego… jak to ja. A jak ocet, to buraki przecież. Odłożyłam dwa buraki i postanowiłam zrobić z nich carpaccio. My został oddelegowany do sklepu po długodojrzewający twardy ser i świeżą natkę pietruszki. Właśnie skończyłam jeść drugą porcję. Kurcze, to jest ekstra(...)przystawce jest naprawdę wszystko co lubię: warzywa, twardy ser i najulubieńsze balsamico. A, no i oliwa. Składniki: 2 średnie buraki kawałek twardego sera długodojrzewającego (np. bursztyn, parmezan, pecorino) 1 łyżeczka natki pietruszki 1 łyżeczka octu balsamicznego 1 łyżeczka oliwy extra virgin sól pieprz Buraki wkładamy do folii aluminiowej i pieczemy w 180 stopniach do miękkości, potrwa to około

Kardamonovy
Soczewica z pieczonymi burakami 36

szafki z jedzeniowych resztek. Wszędzie walają się pootwierane opakowania po kaszach, soczewicach i innych makaronach. Na pierwszy strzał poszła czarna soczewica. Miałam nadzieję, że jak wymieszam ją z pieczonymi burakami, My  z mniejszym cierpieniem na twarzy, napcha się nią. Nic z tych rzeczy, po jednej łyżeczce już widziałam, że jest źle. Chłopina jest jednak na tyle dobrze wychowany(...)dół i do kąta, co zrobić? Zajadam się tą sałatką w pracy. Ja jestem zdecydowanie na tak. Zróbcie i sami oceńcie.  Składniki: 3/4 szklanki czarnej soczewicy 2 duże buraki 3 łyżki poszatkowanych ulubionych ziół (ja użyłam koperku i szczypiorku) sok z połowy cytryny 2 łyżki oliwy extra virgin kawałek sera długodojrzewającego (ja użyłam sera bursztyn) sól pieprz (przepis

Kardamonovy
Zupa jarzynowa z burakami 39

Znowu zupa, bo nadal zima. Część wchłonęliśmy, część zawekowaliśmy. Jarzynowa z burakami wyszła baaaardzo spoko. Jeżeli lubicie barszcz i zajadacie się zupami, zróbcie koniecznie. Za jakiś czas wyczaruję może podobną z makaronem. Składniki: 1,5 l wody 300 ml zakwasu z buraków 3 ziemniaki 2 buraki 1 marchewka 1 korzeń pietruszki pół małego selera 3 ząbki czosnku(...)łyżka suszonego majeranku 1 łyżka soku z cytryny szczypta cukru jogurt naturalny sól pieprz (przepis na 4-5 porcji) Buraki wkładamy do folii aluminiowej i pieczemy godzinę w 180 stopniach. Marchewkę, pietruszkę i seler kroimy w średnią kostkę, zalewamy wodą, gotujemy 5 minut. Po tym czasie wrzucamy do nich, pokrojone w taką samą kostkę, ziemniaki, gotujemy 5 minut. Upieczone

Kardamonovy
Ciecierzyca z pieczonymi burakami i rukolą 34

gotowanie jakoś mniej niż zwykle, więc nie spodziewajcie się skomplikowanych przepisów. Chociaż kto wie… kto wie. Póki co dzielę się z Wami przepisem na przepysznościową sałatkę z ciecierzycą, burakami, rukolą i innymi takimi. Wchłonęłam ją na dwa razy. My zostawiłam tylko odrobinę na spróbowanie. Opinia pozytywna. Składniki: 2 średnie buraki puszka ciecierzycy konserwowej 1 mała czerwona cebula(...)garść startego sera długodojrzewającego 1 łyżka czarnego sezamu (opcjonalnie) sok z połowy cytryny 2 łyżki oliwy extra virgin 1 łyżeczka octu balsamicznego sól pieprz (przepis na 2-3 porcje) Buraki myjemy, wkładamy do folii aluminiowej i pieczemy w 180 stopniach do miękkości, potrwa to około 45 minut. Po tym czasie buraki obieramy i kroimy w grube słupki

Kardamonovy
Zupa z burakami i czerwoną fasolą 53

Taki trochę oszukany barszcz ukraiński. W smaku ta zupa naprawdę nieco go przypomina. Jeżeli jesteście posiadaczami zakwasu z buraków, zróbcie ją koniecznie.  Składniki: 1 l bulionu warzywnego 500 ml zakwasu z buraków 3 buraki 3 ziemniaki 1 puszka czerwonej fasoli 2 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka octu jabłkowego sól pieprz mały kubek jogurtu naturalnego(...)śmietany (przepis na 5 porcji) Buraki myjemy, wkładamy do folii aluminiowej, pieczemy 40 minut w 180 stopniach. Po tym czasie obieramy je i kroimy w większą kostkę. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy w bulionie do miękkości. Następnie dodajemy do tego zakwas, buraki, odsączoną fasolę, rozdrobniony czosnek, ocet i przyprawy. Całość gotujemy jakieś 15 minut. Zupa najlepiej

Kardamonovy
Barszcz czerwony z ziemniakami i ciecierzycą 43

Trochę inna, uboższa wersja barszczu ukraińskiego. Też smaczna. Ja w sumie zupy z burakami mogę jeść pod każdą postacią, lubię i już. Dla mnie połączenie buraków, octu i czosnku to połączenie idealne.  Składniki: 1,5 l bulionu warzywnego 0,5 l zakwasu z buraków 4 ziemniaki 3 ugotowane buraki 3/4 szklanki suchej ciecierzycy 1 duża(...)olej rzepakowy natka pietruszki (przepis na 4-5 porcji) Ciecierzycę namaczamy na noc w wodzie. Na drugi dzień gotujemy ją do miękkości. Do garnka z bulionem wlewamy zakwas z buraków, dodajemy majeranek, ugotowaną odcedzoną ciecierzycę, starte na grubych oczkach obrane buraki i obrane ząbki czosnku (ja dodaję całe). Gotujemy 10 minut. Cebulę kroimy w drobną kostkę, ziemniaki

Kardamonovy
Zupa krem z buraków + film 45

Zupa krem z buraków to efektowne smaczne i poste w przygotowaniu danie w sam raz dla amatorów buraków. Taka zupa to idealne rozwiązanie dla miłośników kremowych zup a jej przygotowanie jest bardzo proste i zajmuje niewiele czasu.     składniki na 5 porcji 1 kg buraków 2 jabłka 2 cebule 2 ząbki czosnku 6 szklanek bulionu(...)pęczek szczypiorku z dymki 150 g śmietany 18% 3 łyżki masła czarny pieprz sól przepis Obraną cebulę kroimy w półplasterki, czosnek, jabłka oraz obrane buraki kroimy w plastry. Szczypiorek z dymki drobno siekamy. W garnku z rozgrzanym masłem szklimy pokrojoną cebulę często mieszając. Do cebuli dodajemy czosnek, jabłka oraz buraki i wszystko przesmażamy około 5 minut. Następnie wlewamy

Smakowite Dania
Sałatka z buraków 115

Przepis na sałatkę z buraków jest w moim domu od lat. Pamiętam jej smak jeszcze z czasów dzieciństwa. Od tamtej pory staram się uzupełniać zimowe zapasy kiedy tylko zaczyna się sezon na buraki. Sałatka wychodzi pyszna, jej przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Warto więc mieć kilka słoiczków w swojej spiżarni. Składniki: 6 kg buraków 1 kg cebuli(...)szklanki oleju 1 szklanka cukru sól, pieprz do smaku. Cebulę obieramy, kroimy w plasterki i zasypujemy, 1 łyżką soli. Odstawiamy do czasu aż cebula zmięknie. Odlewamy powstały sok. Buraki myjemy, gotujemy do miękkości. Studzimy. Obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Paprykę, myjemy, pozbywamy się gniazd nasiennych, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Kiedy cebula już

Fascynacje Ani
Buraczki z cebulką do obiadu 92

obiad: ** Fasolka po bretońsku ** Zapiekanka z cukinią ** Szaszłyki drobiowe z ananasem ** Złociste placki z pieczarkami i wędliną   (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na 4 porcje: 6-7 średnich buraków ćwikłowych 1 cebula 2-3 łyżki oleju lub oliwy sól i pieprz   Umyte buraki upiecz w piekarniku (piecz około 60 minut w temperaturze 200 stopni) lub włóż(...)skórki i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dodaj drobno posiekaną cebulę, olej oraz przyprawy. Podawaj zaraz po przygotowaniu lub przechowuj w lodówce.     Pomysły na dania z buraków:           (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pomysły na koktajle owocowe… Koktajl z grejpfrutem Koktajl jabłkowo-malinowy Koktajl z mango i banana Koktajl jogurtowo-pomarańczowy Koktajl witaminowy

Kulinarny S.O.S.
Chłodnik z kiszonych buraków 57

Dziś mam dla Was wspaniały przepis na orzeźwiający chłodnik z kiszonych buraków. Inspirację na tę zupę znalazłam u Dominiki Wojciak, czyli Jarzynowej. Przepisem zachwycą się wszyscy ci, którzy uwielbiają wszelkiego rodzaju kiszonki. Chłodnik bowiem powstał na bazie buraków kiszonych w kefirze. Osoby, które nie przepadają za zbyt intensywnymi smakami, mogą dodać do niej więcej kefiru. Botwinka na blogu(...)chłodnik Chłodnik kokosowo-jabłkowy Chłodnik jabłkowy z cynamonem Tarator, czyli ogórkowy chłodnik Chłodnik kokosowo-jabłkowy Chłodnik jabłkowy z cynamonem Pomidorowy chłodnik z chrupiącym boczkiem Chłodnik   Chłodnik z kiszonych buraków Chłodnik z kiszonych buraków Czas przygotowania: 15 minut Składniki: buraki kiszone w kefirze - kliknij w link po przepis ugotowane jajka rzodkiewka sól pieprz  opcjonalnie kefir ulubiona

Kulinarne przygody Gatity
Buraczki ze śmietaną (na ciepło) 133

dodatek do obiadu – tak prosty i tak pyszny Buraczki ze śmietaną doskonale pasują do ziemniaków, klusek (śląskich, kopytek), mięs (pieczonych, duszonych, kotletów, pulpetów) . Dla przygotowania możesz specjalnie ugotować buraki, upiec je w piekarniku lub wykorzystać te, które zostały po zrobieniu barszczu(...)Inne pomysły na buraczki… ** Barszcz czerwony czysty ** Buraczki zasmażane ** Sałatka obiadowa z buraczków ** Surówka z surowych buraków i jabłka   (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 kg buraków 3-4 łyżki gęstej śmietany 18% łyżka masła sól i pieprz łyżeczka cukru   Umyte buraki włóż do rondla, zalej wodą i gotuj do miękkości (czas gotowania zależy

Kulinarny S.O.S.
Buraczki ze śmietaną (na ciepło) 133

dodatek do obiadu – tak prosty i tak pyszny Buraczki ze śmietaną doskonale pasują do ziemniaków, klusek (śląskich, kopytek), mięs (pieczonych, duszonych, kotletów, pulpetów) . Dla przygotowania możesz specjalnie ugotować buraki, upiec je w piekarniku lub wykorzystać te, które zostały po zrobieniu barszczu(...)Inne pomysły na buraczki… ** Barszcz czerwony czysty ** Buraczki zasmażane ** Sałatka obiadowa z buraczków ** Surówka z surowych buraków i jabłka   (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 kg buraków 3-4 łyżki gęstej śmietany 18% łyżka masła sól i pieprz łyżeczka cukru   Umyte buraki włóż do rondla, zalej wodą i gotuj do miękkości (czas gotowania zależy

Kulinarne S.O.S.
Barszcz a'la ukraiński 100

będzie odstawać od kości (ok 1,5h). Mięso wyjąć. Buraki obrać, pokroić w słomkę (pół buraka zostawić w kawałku, dodać pod koniec gotowania - barszcz będzie miał ładny kolor). Marchew obrać i pokroić w półtalarki. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, wyłożyć buraki z marchewką, smażyć, mieszając przez kilka minut. Kapustę poszatkować, dodać do garnka razem z burakami, gotować(...)minut. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, pozostałą połówkę buraka przekroić na kilka kawałków, razem z ziemniakami włożyć do garnka, gotować ok 10 minut. Można również dodać fasolę. Dodać koncentrat pomidorowy, pogotować kilka minut. Barszcz doprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem. Podawać ze śmietaną, posypany posiekaną natką i koperkiem. Smacznego

Obiad gotowy

Proponowane wyszukiwania