formie pesto. Załączam Wam link do tego pysznego dania. Tym razem chciałam podzielić si ę z Wami przepisem na pieczon ą frittat ę z burakami, z dodatkiem koziego sera i tymianku. Bardzo pyszna, aromatyczna i szybka w przygotowaniu. Smacznego! SKŁADNIKI 8 jaj 400 g ugotowanych buraków 100 g ricotty koziej(...)ciotola sbattete le uova con la ricotta. Aggiungete il pecorino grattugiato e il timo. Aggiustate di sale e di pepe. Mescolate bene il tutto. Ugotowane i obrane buraki kroimy na cienkie plasterki. **** Tagliate le barbabietole a fettine sottili. Mas ę jajeczn ą przelewamy do formy do pieczenia o średnicy 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia
La grande e la piccola cuocaróżowa sałatka z buraków z dodatkiem jogurtu i cytryny świetnie komponuje się zarówno z daniami mięsnymi jak i rybnymi. Przepis Karola Okrasy po mojej modyfikacji. Składniki: 1 kg buraków 2 łyżki jogurtu greckiego łyżka majonezu łyżka miodu 3-4 szalotki sok z cytryny sól, świeżo mielony pieprz czarny Sposób przygotowania: Buraki szorujemy i gotujemy w łupinkach(...)wodzie z dodatkiem soli do miękkości. Studzimy. Buraki obieramy i kroimy w kostkę. Szalotki drobno siekamy. Łączymy buraki z cebulką, majonezem i jogurtem greckim. Dodajemy miodu do smaku. Doprawiamy sola i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Pozostawiamy do przegryzienia smaków na 30 minut. Serwujemy z daniami mięsnymi lub rybnymi
Pyry na GazZakwas na barszcz – gotowy w 5 dni. Buraki Ziele angielskie Listki laurowe Kmin rzymski Czosnek Ocet winny Cukier Sól Sól rozpuszczamy w wodzie. Obrane i uyte buraki kroimy w grube plastry. Przekładamy je do glinianego naczynia lub dużego słoika. Między buraki układamy przyprawy. Ja na ok. 1 kg. buraków dodałem kilka listków laurowych(...)dniach zakwas gotowy. Możemy wykorzystać go od razu, lub przechowywać w lodówce. Można dodać trochę wody z kiszonej kapusty lub ogórków. Dzięki temu zakwas powstanie nam szybciej. Pamiętajcie, że buraki muszą być przykryte wodą. Jeśli nie chcą się zanurzyć, wykorzystajmy czysty talerzyk, którym je przyciśniemy. Codziennie zamieszaj zaczyn, sprawdzając jego smak
MarcinChefziele angielskie kilka sztuk łyżkę soli kamiennej 2-3 liście laurowe Wodę przegotowujemy i studzimy. Do letniej wody dodajemy sól i mieszamy. W między czasie myjemy buraki , obieramy i kroimy na połówki lub mniejsze kawałki. Wkładamy do kamionkowego naczynia lub dużego szklanego słoja. Czosnek obieramy i dorzucamy do buraków , wraz z pozostałymi przyprawami : ziele angielskie , liść(...)laurowy. Buraki zalewamy przestudzoną osoloną wodą , tak by były wszystkie przykryte. Słój nakrywamy gazą i tak pozostawiamy w ciepłym nieprzewiewnym miejscu. Proces kiszenia potrwa ok 1-1,5 tygodnia. Jeśli chcemy przyśpieszyć proces kiszenia do zakwasu możemy dodać łyżkę kwasu z ogórków kiszonych lub kapusty. Można również dodać na wierzch słoja skórkę prawdziwego chleba wykonanego na zakwasie. Takie triki
Aromatyczne Podróżesezonie wiosennym moc botwiny i buraków dostarczy nam wiele witamin. Polecam upiec buraki, potem zrobić z nich sos do tego młoda botwina i mamy zdrową wersje foccaci. ciasto: 250 g mąki pszennej 2 łyżki oliwy 2 dkg drożdży(...)szklanki wody letniej 1/2 łyżeczki soli szczypta cukru 1 łyżeczka miks oregano i bazylia sos buraczkowy: 1 burak średni upieczony albo gotowany 1 cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz 2 łyżki oliwy farsz: 1/2 pęczka botwinki 2 buraki pieczone 5 dkg sera feta 2 łyżki oliwy z oliwek przyprawa do pizzy koper do posypania Do miski przekładam drożdże, wlewam
wesoła kuchniakiedy takie danie / przystawka można przyrządzić z wielu innych składników i to nie koniecznie z mięsa. Dziś zaprezentuję Wam ciekawe carpaccio z buraka, kolorowe i smaczne. My je polubiliśmy:) Składniki: 2 duże buraki opakowanie świeżego mixu rukola + roszponka (ewentualnie sama rukola) 2 łyżki koziego sera śmietankowego łyżka tartego parmezanu startego na większych oczkach 1 jajko ugotowane(...)oliwek 6 łyżeczek dżemu pomarańczowego niskosłodzonego sól, świeżo zmielony pieprz do pieczenia: oliwa z oliwek świeżo zmielony pieprz, słodka papryka, majeranek folia aluminiowa Przygotowanie raz dwa trzy: Buraki myjemy, osuszamy (nie obieramy), polewamy oliwą, posypujemy pieprzem, majerankiem i słodka papryką, dobrze obtaczamy w przyprawach, zawijamy w folię i pieczemy na środkowej półce w piekarniku bez termoobiegu grzanie góra
Zasmakuj Kuchninieco odmiennej formie. Dodatek skórki z cytryny nadaje potrawie niesamowity smak. Ostatnio bardzo mnie naszło na buraki. Jeśliśmy je formie gulaszu , także jako dodatek do mięsnego obiadu. Buraki duszone z jabłkiem i chrzanem to bardzo ciekawa alternatywa dla zwykłej surówki. Składniki: 1 kg buraków cytryna 2 jabłka 3 łyżeczki chrzanu łyżeczka cukru sól 2 łyżki masła Sposób(...)przygotowania: Buraki pieczemy w piekarniku lub gotujemy do miękkości. Obieramy ze skórki i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Obrane ze skórki jabłka także trzemy na tarce. Z cytryny ścieramy skórkę na najmniejszych oczkach. Buraki z jabłkami smażymy chwilę na maśle. Dodajemy skórkę cytryny, chrzan. Doprawiamy solą i sokiem z cytryny. Dokładnie mieszamy. Dusimy pod przykryciem
Pobite gary Barbarygruszkami i burakami, podana z kawałkami wędzonej makreli i wędzonym twarogiem. To jest to! Do przygotowania dania użyłem: 400 gram kaszy pęczak, 1 dużej gruszki, 2 średnich czerwonych buraków, 1 cebuli, 1 wędzonej makreli, 1 puszki pomidorów, 1 litra bulionu drobiowego, 50 gram masła, 50 gram wędzonego twarogu, 1 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej, 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego(...)łyżeczki suszonego lubczyku, 1 łyżeczki suszonego cząbru, 2 łyżek oliwy, soli, białego mielonego pieprzu. Przygotowanie dania rozpocząłem od ugotowania buraków do miękkości. Ugotowane buraki obrałem ze skórek i pokroiłem w półcentymetrową kostkę. W identyczną kostkę pokroiłem obraną ze skórki gruszkę i cebulę. Na patelnię dodałem 2 łyżki oliwy i 50 gram masła. Dzięki dodatkowi oliwy masło nie będzie
Wyprawy kulinarneTylko dieta musi poczekać:/ Składniki: 300 g puree z buraka* 3 duże jajka 200 g oleju rzepakowego 180 g mąki 50 g kakao 200 g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g czekolady gorzkiej Krem: 250 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru Przygotowanie: *Buraki myjemy, osuszamy, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy(...)piekarniku w temperaturze 200 stopni C do miękkości. Czas pieczenia zależy od wielkości buraków. Upieczone, wystudzone buraki obieramy, kroimy w kawałki, a następnie miksujemy na puree. Puree z buraków, jajka i olej miksujemy. Dodajemy drobno posiekaną czekoladę i mieszamy. Wszystkie "suche" składniki mieszamy razem. Do zmiksowanych mokrych składników dodajemy suche i mieszamy aż stworzą jednolitą masę
Smakowity Blog Kulinarnysię , nawet je jadłam. Dokonałam lekkich modyfikacji i wyszło nietrudne, wilgotne i smaczne ciasto. Z podanych ilości wychodzi blaszka 10x30cm. Oryginalny przepis dostępny jest [tutaj] . 1 szklanka przetartych buraków (4-5 buraków) 3 jajka 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju 1 szklanka mąki pszennej 4 łyżki kakao 1 łyżeczka sody Buraki ugotować około godzinę. Odcedzić, obrać(...)sodą. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Powoli dodać olej cienkim strumieniem miksując na niskich obrotach. Partiami dodać suche składniki delikatnie mieszając łopatką. Na koniec dodać partiami buraki i dokładnie wymieszać je z ciastem. Wyłożyć do blaszki i zapiekać w 170C około 45 minut, do suchego patyczka. Upieczone lekko przestudzić i przełożyć na drewnianą deskę. marcelina
Czerwony Gupikprzepis 1 łyżeczka cynamonu szczypta kardamonu 1 łyżka octu jabłkowego 1 łyżeczka miodu Kasza gryczana: 1 szklanka kaszy gryczanej 2 szklanki bulionu z gęsi 1 ząbek czosnku 1 duży burak lub 2 małe 130 g sera feta pęczek koperku 4 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki musztardy sól, pieprz Wykonanie: Gęsina: Z piersi wykrawamy kość. Na kości gotujemy bulion(...)naczynia żaroodpornego z mięsem. Przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 1-1,5 godz. W czasie pieczenia podlewamy mięso sosem z pieczenia. Kasza gryczana: Buraki myjemy dokładnie, nie obieramy. Zawijamy w folię aluminiową wkładamy do piekarnika. Pieczemy do momentu aż będą miękkie. Kaszę gryczaną płuczemy zalewamy bulionem, wrzucamy czosnek i gotujemy do momentu całkowitego
Kuchnia MagdaLenyłyżki oddziel miąższ od skórek i przełóż go do pojemnika blendera. Dodaj mascarpone i parmezan i zmiksuj na gładkie puree. Dopraw solą i pieprzem do smaku jeżeli to konieczne. Buraki także można przygotować w piekarniku wraz dynią i gęsią. Umieścić obrane i pokrojone buraki na kawałku folii aluminiowej, skrop i obtocz w oliwie i dopraw porządnie solą(...)piecze, rozgrzej średni i szeroki rondelek na średnim ogniu, wlej ocet balsamiczny i miód, dokładnie wymieszaj rózgą i gotuj aż odparuje połowa objętości płynu a glazura zgęstnieje. Umieść upieczone buraki w misce, wlej glazurę i dokładnie wymieszaj. W międzyczasie przygotuj sos z palonego masła. Rozpuść masło na średnim ogniu na małej patelni i gotuj, mieszając od czasu do czasu
karmelowy10 dkg cebuli 10 dkg masła 3 dkg cukru 0,1 g liści laurowych 0,2 g ziela angielskiego 2,5 g czosnku 1l zakwasu z buraków (przepis na blogu) 2,5 dkg soli 2,5 dkg pietruszki zielonej(...)ugotować wywar. Przecedzić go. Grzyby umyć, namoczyć w 1 litrze wody, ugotować, odcedzić wywar. Cebulę oczyścić, pokroić w plastry, udusić z 5 dag masła, podlewając wywarem z włoszczyzny. Buraki oczyścić, pokroić w plastry, zalać 2 litry wywaru z włoszczyzny, dodać cukier i roztarte przyprawy, gotować około 10 minut, odstawić na 30 minut i po tym czasie odcedzić. Cebulę przetrzeć
Przepisy kulinarne babci Antoninyzielonego ogórka obranego ze skórki – 1 cebulę – pęczek szczypiorku lub koperku – sól, pieprz – jogurt + kefir/maślankę – 3 jajka ugotowane na twardo Ugotować jajka. Buraki oddzielić od liści, umyć i obrać. Ugotować do miękkości, w wodzie z dodatkiem odrobiny octu (jakieś 2 łyżki) wtedy zachowają ładny, buraczany kolor. Studzimy. Uwaga – nie wylewać wody(...)gotowania buraków!!! Rzodkiewki, ogórka, szczypiorek, koperek, cebulę i jajka kroimy w kostkę i wrzucamy do miski. Dodajemy jogurt – u mnie ok 500g. Kroimy buraki w kostkę i dorzucamy do zupy. W celu uzyskania ładnego koloru dodajemy wody z gotowania buraków. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dobrze schłodzić – najlepiej przez noc w lodówce
Szybko Tanio SmacznieBardzo lubię smak buraków. Pewnie dlatego, że są słodkie a ja za słodkim przepadam. Buraki przyrządzone właśnie w ten sposób polecam nie tylko jako dodatek do np. mięsnego obiadu, ale także jako samodzielne danie. Można je zjeść z kromką pysznego chleba. Składniki: 1 kg buraków duży por 2 duże czerwone cebule 1,5 szklanki bulionu 2 łyżki(...)masła sól, pieprz natka pietruszki Sposób przygotowania: Buraki obieramy ze skórki. Kroimy w cienkie plasterki. por kroimy w krążki a cebulę w piórka. Buraki podsmażamy na maśle ok. 10 minut. Dodajemy por i cebulę. Zalewamy bulionem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dusimy pod przykryciem przez ok. 30 min. Danie podajemy posypane natką pietruszki. źródło: przepis własny
Pobite gary Barbary