Zakwas z buraków

Zakwas z buraków

Zakwas z buraków

Składniki: Buraki podłużne 1 kg  liść laurowy 2 Ziele angielskie 5 Pieprz w Ziarkach 5 Czosnek 5 dużych ząbków Woda 1 l Sól łyżka Przygotowanie: Buraki cienko obrać ze skórki. Wodę przegotować i ostudzić do temperatury pokojowej. Dodać sól i i wymieszać do rozpuszczenia. Buraki pokroić w grubsze plastry. Na dno wyparzonego słoika wrzucić kilka plastrów buraka, a następnie wszystkie przyprawy i obrany czosnek. Przykryć pozostałymi burakami. Całość zalać przygotowaną wodą. Bardzo ważne żeby buraki były p... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Kulinarne przygody

Warto przeczytać

Wszystko o przetworach – czyli jak pasteryzować słoiki a potem je przechowywa

Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.