Zakwas z buraków


Składniki:

  1. Buraki podłużne 1 kg
  2.  liść laurowy 2
  3. Ziele angielskie 5
  4. Pieprz w Ziarkach 5
  5. Czosnek 5 dużych ząbków
  6. Woda 1 l
  7. Sól łyżka
Przygotowanie:

Buraki cienko obrać ze skórki.

Wodę przegotować i ostudzić do temperatury pokojowej. Dodać sól i i wymieszać do rozpuszczenia.

Buraki pokroić w grubsze plastry. Na dno wyparzonego słoika wrzucić kilka plastrów buraka, a następnie wszystkie przyprawy i obrany czosnek. Przykryć pozostałymi burakami.

Całość zalać przygotowaną wodą. Bardzo ważne żeby buraki były przykryte całkowicie wodą.

Przykryć gazą lub bawełnianą ściereczką tak by dochodziło do niego powietrze.

Odstawić w ciepłe miejsce. U mnie stroi na lodówce.

Uwaga! codziennie sprawdzamy zakwas. Jeśli postanie piana to zbieramy ją czystą łyżką i lekko mieszamy zakwas.

Ważne aby czosnek był cały czas pod wodą. Jeśli w czasie kiszenia czosnek nam wypłynie najlepiej do wyłowić i wyrzucić gdyż może powodować pleśnienie.

Zakwas zlać do butelek po ok 5-7 dniach w zależności od tego jak mocny chcemy otrzymać zakwas.
Wkładamy do lodówki i przechowujemy przez kilka tygodni.


Zapraszam was również do odwiedzania  mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:


Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:







2 komentarze:

  1. Jak ostatnio robiłem ten przepis to musiałem sobie kupić nowe garnki wprost z https://europ24.pl/garnki/garnki-zestawy-garnkow/marmurowe . Państwa takie garnki też na pewno zainteresują.

    OdpowiedzUsuń
  2. Tego właśnie potrzebowałam, dziękuję za przepis i wskazówki :)

    OdpowiedzUsuń