buraki - 8865 przepisów (strona:63/591)

Sałatka śledziowa z buraczkami 241

śledziowych 4 buraki 5-6 ziemniaków 3 ogórki kiszone 1/2 puszki zielonego groszku 1 cebula majonez sól, pieprz Wykonanie: Śledzie namoczyć w wodzie na 2-4 godziny. Buraki umyć, owinąć w folię aluminiową, wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 °C i pieczemy przez 60-70 minut. Wystudzone buraki obrać. Ziemniaki wyszorować, ugotować w łupinach, ostudzić(...)obrać. Ziemniaki, buraki oraz filety śledziowe pokroić w kostkę, przełożyć do miski. Cebulę i ogórki pokroić w mniejsza kostkę. Groszek osączyć z zalewy. Do miski wrzucić ogórki, cebulę oraz groszek, wymieszać, wymieszać całość. Na koniec dodać majonez i doprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać

magiczna kuchnia Kasi
Sałatka warstwowa ziemniaczano - buraczkowa 274

obiadu ugotowanych ziemniaków. Kwaskowy dressing nadaje jej specyficznego smaku. W oryginalnym przepisie proponowano użycie marynowanych buraków, jednak w znacznie mniejszej ilości, ja użyłam sporej ilości zwykłych, gotowanych buraków. Sałatka jest równie smaczna, a fakt, że została przygotowana z dressingiem na bazie oliwy, a nie z majonezem sprawia, że jest lekka i delikatna. Zdecydowanie polecam! Sałatka warstwowa ziemniaczano - buraczkowa(...)Składniki :  kilka ugotowanych ziemniaków pokrojonych w plasterki* kilka ugotowanych buraków (użyłam gotowych) pokrojonych w niedużą kostkę por pokrojony w cienkie półplasterki natka pietruszki kapary oliwa z oliwek  ocet ryżowy lub winny ząbek czosnku sól, pieprz Jak przygotować sałatkę warstwową? Przygotować dressing: W niewielkiej miseczce wymieszać oliwę z octem w proporcjach 3:1, doprawić solą i pieprzem

Codzienne Gotowanie
Sandacz z patelni z kaszą gryczaną i buraczkami 185

dość pospolitymi dodatkami – kaszą gryczaną i burakiem, jednak całość tworzy bardzo apetyczne i smaczne danie. Może skusicie się dziś na rybkę? Składniki na 2 porcje : 300g filetu z sandacza ze skórą 80g kaszy gryczanej palonej (przed ugotowaniem) 100g pieczarek 1 mała biała cebula łyżka siekanej natki pietruszki 2 duże czerwone buraki (po 100g) sól i pieprz 3 łyżki(...)drobno cebulką, oprószyć solą i pieprzem. Do pieczarek dodać ugotowaną kaszę i natkę pietruszki. Wymieszać dokładnie i zostawić pod przykryciem, żeby kasza doszła i przeszła zapachem pieczarek i pietruszki. Buraki ugotować ze skórką lub nabyć drogą kupna już ugotowane (ostatnio dosyć często tak robimy). Buraki gotują się w zależności od wielkości ok. 30-40 minut. Po ugotowaniu należy

Dietolog
Pakczoj z burakami, serem gorgonzola i kaszą jaglaną 186

gorgonzoli 100 g kaszy jaglanej 2 ząbki czosnku 1 łyżka suszonego estragonu garść pestek dyni 1 łyżka sezamu 2-3 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz do smaku Przepis: Buraki szorujecie pod bieżącą wodę i gotujecie w całości w lekko posolonej wodzie, aż będą miękkie. Po ugotowaniu odcedzacie, studzicie, obieracie i kroicie w kostkę. Czosnek obieracie, siekacie i podsmażacie(...)kilku minutach zdejmujecie z ognia i przekładacie do pokrojonych buraków. Dodajecie pokrojoną gorgonzolę i mieszacie. Pestki dyni i sezam prażycie krótko na suchej patelni i dodajecie do buraków z pakczojem. Przyprawiacie pieprzem, ewentualnie odrobiną miodu i już. Kaszę płuczecie pod bieżącą wodą, przelewacie wrzątkiem i gotujecie w lekko posolonej wodzie, aż napęcznieje. Producenci piszą na opakowaniach, że czas

GRUBY WAŁEK
Domowy sok warzywno-owocowy – z buraka, selera, marchewki i jabłek 154

jabłko burak, seler naciowy, jabłko w sezonie na cytrusy, dodaję jeszcze sok z pomarańczy. Taki sok można dać dziecku do szkoły, samej zabrać do pracy lub przygotować sobie wieczorem i wypić rano. {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":"http:\/\/mieszamwgarnku.pl\/wp-content\/uploads\/2017\/10\/sok.jpg","recipeIngredient":["5 marchewek\r","1 seler\r","2 jab\u0142ka\r","2 buraki"],"name(...)mniejsze kawa\u0142ki i wrzucamy do sokowir\u00f3wki.\r","Sok przechowujemy w lod\u00f3wce do 2 dni."]} Drukuj Domowy sok warzywno-owocowy – z buraka, selera, marchewki i jabłek Składniki 5 marchewek 1 seler 2 jabłka 2 buraki Sposób przygotowania Warzywa obieramy. Całość kroimy o ile trzeba w mniejsze kawałki i wrzucamy do sokowirówki. Sok przechowujemy w lodówce

Mieszam w Garnku
Zapiekanka z pieczonymi warzywami, kaszą i fetą 172

Przepyszne danie w wersji bezmięsnej. Na prawdę warto przygotować tą zapiekankę, bo to prawdziwa uczta dla podniebienia. Dzięki niej pokochacie buraki. SKŁADNIKI 900 g buraków (3 duże) 400 g czarnej rzodkwi (4 średniej wielkości) 2 duże czerwone papryki olej rzepakowy 200 g kaszy jęczmiennej 300 ml koncentratu bulionu warzywnego Krakus 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów(...)wysuszonych gałązek tymianku skruszyć na wierzch zapiekanki liście (gałązki wyrzucić). Zapiekankę nakładać na talerze i posypać natką pietruszki. Uwagi: Jeżeli nie posiadacie czarnej rzodkwi, to możecie zastąpić ją burakami lub ziemniakami.   #krakus, #smacznieiszybko

Passions hobbies life
Zdrowa zapiekanka z pieczonymi warzywami 185

aromatycznymi ziołami daje nieziemski efekt. Wasze kubki smakowe zwariują z zachwytu. W dodatku zapiekanka nie zawiera ani odrobiny sera. A więc zapraszam na prawdziwą ucztę kulinarną! SKŁADNIKI 1 kg buraków 1 duża marchewka 1 zielona papryka 400 g dyni (waga bez skóry, białego miąższu i pestek) olej rzepakowy 400 g mięsa mielonego wołowego (u mnie udziec wołowy) 1 cebula(...)solą i pieprzem. Duże naczynie żaroodporne wysmarować olejem. Na spodzie wyłożyć mięso z kaszą, następnie warstwę upieczonych buraków, marchewki i papryki, na to upieczoną dynię i ponownie warstwę buraków, marchewki i papryki. Na wierzchu zapiekanki ułożyć kilka gałązek tymianku, nałożyć pokrywę naczynia i włożyć do piekarnika (nadal nagrzanego do temperatury 180 ° C). Zapiekankę piec 10 minut, zdjąć pokrywę

Passions hobbies life
Zasmażane buraczki na ciepło 233

zajmie około 1,5 godziny, ale zapewniam, że nie napracujecie się przy tym. 2 buraki 2 łyżki oleju 1 łyżka mąki 2 łyżeczki miodu 1 cytryna sól Nieobrane buraki myjemy i zawijamy w folię aluminiową. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na godzinę (jeśli mamy naprawdę duże buraki, możemy wydłużyć ten czas do 1,5 godziny(...)Następnie wyjmujemy buraki z piekarnika, rozwijamy folię i odkładamy na chwilę do ostygnięcia. Gdy przestaną parzyć w ręce możemy obrać skórkę. Powinna sama odchodzić. Buraki trzemy najmniejszych oczkach tarki. W rondelku rozgrzewamy łyżkę oleju. Wsypujemy łyżkę mąki i energicznie mieszamy. Gdy mąka się zarumieni dodajemy starte buraczki, łyżkę oleju i zasmażamy. Na koniec doprawiamy 2 łyżeczkami miodu, sokiem

Dieta bez mleka
carpaccio z buraka 153

pieczonego buraka z zieloną sałatą, prażonym słonecznikiem i serem feta. Przygotowałam carpaccio z buraka z roszponką, ponieważ nie wszyscy domownicy lubią rukolę, z tego samego powodu zastąpiłam ocet balsamiczny sokiem z cytryny. To danie z pewnością jeszcze nie raz zagości na naszym stole :-) składniki: 1 kg buraków 2-3 garście rukoli lub roszponki 1/2 kostki sera typu feta(...)łyżki posiekanych orzechów włoskich 4 łyżki uprażonych ziaren słonecznika 2 łyżki oleju 2 łyżki soku z cytryny  szczypta soli i pieprzu 2 łyżeczki płynnego miodu wykonanie: Buraki myję, układam na blaszce i piekę przez godzinę w temperaturze 180 stopni (czas jest orientacyjny, zawsze sprawdzam widelcem, czy już są miękkie). Upieczone buraki pozostawiam do ostygnięcia, następnie obieram, kroję

babka w formie
Szybki chłodnik buraczany 185

(u mnie podłużne, o łącznej wadze 240 g); 1 średni ogórek wężowy; Pęczek rzodkiewek; Pęczek koperku; 1000 g kefiru; 1 łyżka octu spirytusowego 10 %; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Buraki umyć, osuszyć, obrać, surowe zetrzeć na tarce o dużych oczkach (na tzw. grube wiórki). Przełożyć do miski/garnka. Ogórka umyć, osuszyć, obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach(...)grube wiórki). Dodać do startych buraków. Rzodkiewki umyć, osuszyć, nie obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach (na tzw. grube wiórki). Dodać do startych buraków i ogórka. Koperek umyć, osuszyć, drobno posiekać. Dodać do startych warzyw. Do miski/garnka ze startymi warzywami wlać kefir. Całość dokładnie wymieszać. Przyprawić octem, solą i pieprzem do smaku. Dokładnie wymieszać. Chłodnik przykryć folią

Gospodyni Miejska
Zupa buraczkowa z młodych warzyw. BLW na pierwsze danie. 210

przepisu wykorzystałam słynny bulion warzywny: Jak przemycić kilka warzyw i mnóstwo witamin w jednym dodatku do potraw. Rozgrzewający i aromatyczny bulion warzywny, który nie widział kostki rosołowej. 4 małe buraki 1 litr bulionu warzywnego 1 szklanka wody 1 młody, mały por 1 młody, mały seler wraz z liśćmi 2 młode, małe marchewki 1 koper ( /duży z ogrodu, albo(...)ziemniaki 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki śmietany do zup 2 liście laurowe 4 ziela angielskie Wyjmujemy z zamrażarki i rozmrażamy bulion. Obieramy i kroimy w małą kostkę: buraki, ziemniaki, marchewkę i selera. Por, liście odcięte z młodego selera i koper związujemy nitką kucharską bądź sparzonym liściem pora albo sparzonym szczypiorem. Składamy na pół. Gotujemy bulion wraz

Krupeczki
Dietetyczna zupa z botwinki 358

koperku. Doskonała na wiosenny i letni obiad. Podana z jajkiem smakuje doskonale. Czas przygotowania i ilość porcji 45 minut, 1 garnek. Produkty 1 litr wody, młoda botwinka, 4 buraki, 1 ogórek, 1 cukinia, pęczek rzodkiewek, szczypiorek, koperek, 200 ml jogurtu, 2 ząbki czosnku, jajka sól, pieprz. Przygotowanie Do garnka wlej litr wody i ugotuj w niej umyte, obrane(...)pokrojone w kostkę buraki. Cukinie oraz botwinkę również umyj, obierz, pokrój w kostkę, dorzuć do buraków, gdy będą już ugotowane. Całość gotuj przez około 15 minut na małym ogniu. Następnie umyj pozostałe warzywa. Ogórek obierz i pokrój w kostkę, rzodkiewkę i szczypiorek drobno posiekaj. Gdy warzywa w zupie będą już miękkie dodaj do nich resztę pokrojonych produktów

Fit&Fast Kitchen
Zupa botwinkowa z ryżem i "Córeczka" 179

kolorowe buraki jadalne. Wysiałam je tuż przed Wielkanocą trochę z obawą, że tegoroczne mrozy mogą zniszczyć młode siewki. Okazuje się jednak, że nic takiego się nie stało. Buraki ładnie rosną i trzeba je przerwać, bo posiałam je zbyt gęsto. Wyrwane rośliny zainspirowały mnie do przygotowania smacznej i kolorowej zupy. Składniki : duża garść botwinki lub liści buraków jadalnych(...)mnie to buraki kolorowe, więc zupa nie ma różowego koloru) szklanka ryżu marchew mała pietruszka kawałek selera pętko kiełbasy jałowcowej 3 liście laurowe łyżka domowej przyprawy magi śmietana sól pieprz natka pietruszki Ryż wypłukać w kilku wodach. Ziarna ryżu zalać poczwórną ilością wody (1 litr) i włączyć pod nimi palnik, by zaczęły się gotować. Marchew, seler i pietruszkę obrać

Weekendy w domu i ogrodzie
Kopytka buraczane z sosem chrzanowym 156

kolor buraka jest zawsze czas :) jako mała dziewczynka uwielbiałam zasmażane buraczki , które robiła mama do kotletów mielonych.  Jako dorosła kobieta odkryłam, że gdy się je upiecze stają się esencją smaku, słodyczą samą w sobie. Teściowa przekonała mnie, że na Wielkanoc nie ma jak barszcz z buraczanego zakwasu z pożywną wkładką... "Warzywo" Dominiki Wójciak sprawiło, że z pieczonych buraków(...)Przepis mnie zainspirował. Dokonałam kilku zmian przed i paru w trakcie przygotowywania. Efekt? co najmniej zadowalający i to nie tylko mnie! Kopytka buraczane z sosem chrzanowym 4 średniej wielkości buraki (upieczone) 200 g sera twarogowego półtłustego 30 g sera dojrzewającego np. Bursztyn 1 żółtko szczypta gałki muszkatołowej mąka - w zależności od wielkości buraków 1/2 do 1 szkl., plus

Dzieje kuchennej Wiewióry
Buraczki podawane na ciepło 189

dodatkiem chrzanu, jak i na ciepło z cebulką. Jest to oryginalny przepis mojej mamy, troszkę "odchudzony:, ponieważ cebulkę przesmażałam na oliwie a nie na smalcu. Składniki: ok. kg buraków (wybieram mniejsze) sól pieprz sok z cytryny lub ocet cukier oliwa z oliwek 1/2 cebuli PRZYGOTOWANIE: Ja buraki piekę,gdyż uważam,że są dużo smaczniejsze, niż gotowane. Przepis znajdziecie(...)TUTAJ https://kopystkapogarach.blogspot.com/2016/10/pieczone-buraki.html  .Następnie ścieramy na drobnej tarce. Drobno pokrojoną cebulę przesmażamy na odrobinie oliwy, dodajemy buraki. Chwilkę przesmażamy. Doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny (ew. octem),Jeżeli buraki są mało słodkie, można troszkę dosłodzić. Podajemy na ciepło

Kopystką po garach