Buraczki rządzą! kocham je pod każda postacią, tylko sok z kiszonych mi niezbyt służy :P Buraki świetnie nadają się do zjedzenia na ciepło i na zimno a także, jak się okazało, w formie pasty. Tę pastę zrobiłam na Sylwestra, świetnie smakowała również na śniadanie jako dodatek(...)sera i drożdżowych paluchów. Pomysł na nią znalazłam w numerze 01/2018 KUCHNI. Połączenie pieczonych buraków z tahiną jest naprawdę nieziemskie! Pasta buraczana z tahini (Mutabal shawandar) 500 g buraków ząbek czosnku 50 g pasty tahini sok z połowy cytryny (lub do smaku)\ do przybrania natka pietruszki Buraki szorujemy, kroimy na połówki i pieczemy w 20 st.C zawinięte
Dzieje kuchennej Wiewiórysmoothie. Potrzeba do ich przyrządzenia sokowirówki – i jak nie posiadacie to na pewno warto rozważyć taki zakup bo to dobra inwestycja. A w rolach głównych występuję dziś min. buraki, które oczyszczają nerki i wątrobę a także pozwala pozbyć się z krwi złogów cholesterolowych (podobnie jak grejpfrut), jabłka (najlepiej ze skórką która zwiera pektyny(...)oczyszczające organizm z substancji trujących) imbir, który pobudza układ trawienny, tak jak limonka. Bonusem jest to, że oba te soki zawierają dużo składników zwiększających odporność (np kurkuma!, grejpfrut czy buraki), co na pewno się teraz przyda. Sok z buraków z grejpfrutem i imbirem 3 buraki 1 grejpfrut 1 pomarańcza 3 cm kawałek imbiru 2 jabłka Wszystkie składniki
Cooking for Emilygłówka radiccio pomarańcza czerwona cebula 4 łyżki słonecznika łyżka octu balsamicznego 2 łyżki dobrego oleju lub oliwy olej do smażenia Buraka i marchewki obrać. Buraka pokroić na plastry grubości ok. 1,5 cm. Marchewki i buraki ułożyć na blasze polanej olejem do smażenia. Warzywa piec ok. 30 minut w temp. 200 stopni C. Słonecznik uprażyć na suchej patelni. Radiccio(...)pokroić na grube kawałki. Cebulę obrać i pokroić w cienkie piórka. Dodać do radiccio. Upieczone marchewki i buraki pokroić na kawałki i dorzucić do radiccio. Z pomarańczy odkroić skórę. Wykroić miąższ spomiędzy błonek. Dodać do surówki. Wycisnąć sok z reszty pomarańczy do surówki. Całość polać octem balsamicznym i olejem Posypać słonecznikiem. "Woziłam arabskie księżniczki. Opowieść szoferki o najbogatszych księżniczkach
Weekendy w domu i ogrodziektórą osobiście po prostu uwielbiam. Wykorzystajcie jeszcze sezon na dynię i przygotujcie to danie Jesienna sałatka z pęczakiem Składniki: szklanka kaszy pęczak kawałek dyni (około 200 g) 3 średnie buraki około 10 pomidorków koktajlowych pestki z połowy granatu 125 g mozzarelli natka pietruszki dwie łyżki pestek słonecznika dwie łyżki pestek dyni 3-4 łyżki oleju (u mnie rzepakowy(...)połowy małej cytryny pieprz sól Dynię myjemy, kroimy na mniejsze kawałki, skrapiamy odrobiną oleju i wkładamy do piekarnika. Buraki myjemy, owijamy folią aluminiową i również wkładamy do piekarnika. Warzywa pieczemy w 180°C do miękkości. Upieczone i wystudzone warzywa obieramy i kroimy w kostkę. Kaszę pęczak gotujemy w osolonej wodzie do miękkości (czas taki jak na opakowaniu). Odcedzamy
PatiGotujektórą osobiście po prostu uwielbiam. Wykorzystajcie jeszcze sezon na dynię i przygotujcie to danie Jesienna sałatka z pęczakiem Składniki: szklanka kaszy pęczak kawałek dyni (około 200 g) 3 średnie buraki około 10 pomidorków koktajlowych pestki z połowy granatu 125 g mozzarelli natka pietruszki dwie łyżki pestek słonecznika dwie łyżki pestek dyni 3-4 łyżki oleju (u mnie rzepakowy(...)połowy małej cytryny pieprz sól Dynię myjemy, kroimy na mniejsze kawałki, skrapiamy odrobiną oleju i wkładamy do piekarnika. Buraki myjemy, owijamy folią aluminiową i również wkładamy do piekarnika. Warzywa pieczemy w 180°C do miękkości. Upieczone i wystudzone warzywa obieramy i kroimy w kostkę. Kaszę pęczak gotujemy w osolonej wodzie do miękkości (czas taki jak na opakowaniu). Odcedzamy
PatiGotujeosobno. Jeśli macie ochotę możecie wrzucić je pokrojone w kostkę razem z burakami. Barszcz ukraiński Składniki: 3 podudzia z kurczaka 3/4 szklanki fasoli Piękny Jaś 5-6 średnich buraków 2 marchewki pietruszka kawałek selera kawałek białej kapusty 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżka octu winnego/jabłkowego (lub soku z cytryny) 4-5 liście laurowe 6-7 ziarenek ziela(...)czosnek. Warzywa mają być w całości. Zupę solimy. Do wywaru dorzucamy liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Po godzinie możemy wyciągnąć mięso i wykorzystać go np. do pierogów. Buraki obieramy i dwa z nich ścieramy na tarce o dużych oczkach, a dwa pozostawiamy w całości, kapustę szatkujemy. Warzywa dusimy na maśle klarowanym przez 5-10 minut i dodajemy
PatiGotujepodpatrzyłam w "Kuchni polskiej. Na słono" Lidla. Podaję w proporcji "na oko", wg Wiewiórki :) Sałatka z buraków i bryndzy, z orzechami laskowymi 2 upieczone, ostudzone i obrane buraki 50 g sera bryndza mała, biała cebula garść szczypiorku garść orzechów laskowych sól, pieprz sok z połowy cytryny łyżka oleju (u mnie z ostropestu) Buraki kroimy w kostkę(...)blasze z papierem do pieczenia i pieczemy ok 5 minut w 180 st.C. Wyjmujemy, lekko studzimy i obcieramy z nich skórki. Rozdrabniamy w moździerzu. Do pojemnika/słoika wkładamy buraki, cebulkę, pokruszoną bryndzę. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem i orzechami. Solimy i pieprzymy. Mieszamy i zjadamy
Dzieje kuchennej Wiewiórymogę, pijąc świeżo wyciskane soki warzywno-owocowe oraz koktajle na bazie owoców. Jako, że klasyczne koktajle malinowe i truskawkowe powoli mi się nudzą, postawiłam na NOWOŚĆ ! przygotowałam koktajl z buraka. Pieczone buraczki to doskonały składnik wielu sałatek, świetny dodatek do kanapek, a od teraz także składnik koktajli. Koktajl z pieczonym buraczkiem powala kolorem i od samego patrzenia człowiek dostaje mega(...)opuszcza. Pieczone buraczki charakteryzują się słodkim smakiem, dlatego koktajl również ma słodki smak. Dodatek banana potęguje słodycz, niemniej jednak napój nie jest przesłodzony. A czy wiecie, że buraki to samo zdrowie i nasz eliksir na młodość ? Zawarte w burakach barwniki doskonale wpływają na kondycję naszej skóry, spowalniają starzenie i chronią przed zachorowaniem na nowotwory. Dodatkowo burak to źródło
kolorowotorcikowonastępny dzień wystarczyło tylko je zetrzeć, przygotować resztę składników i dodatek do obiadu był gotowy raz dwa. Inną opcją przyspieszenia sobie pracy jest też zakupienie gotowych, ugotowanych/pieczonych już buraków. 4 duże buraki 1 marchewka 1 duża cebula garść orzechów włoskich mniej więcej 100 g sera typu rokpol (lub innego z niebieską pleśnią) 3-4 łyżki majonezu gałka muszkatołowa(...)marchewkę (pilnujemy, by jej nie rozgotować). Ugotowane i ostudzone warzywa obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na maśle i dodajemy do buraków z marchewką, mieszamy. Orzechy prażymy na suchej patelni, po czym siekamy je (raczej niezbyt drobno). Ser pleśniowy rozcieramy w garnuszku. Dodajemy do niego majonez. Doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką
Smaki Na Talerzubardzo ciekawe wydarzenia zbiegły się ze sobą w szczęśliwy zbieg okoliczności. Jedno to zdobycie przeze mnie buraków cukrowych, które dla zwykłego śmiertelnika są niedostępne, bo nie można kupić ich w warzywniaku. Nie można kupić ich nawet w delikatesach, ani na giełdzie, a szkoda, bo to bardzo ciekawe warzywo o wielu zastosowaniach kulinarnych. Ja miałem tyle szczęścia, że przejeżdżałem koło(...)występuje :) Składniki: - ziemniaki - burak cukrowy - grzyby - mąka - gałka muszkatołowa Wykonanie: Ziemniaki obieramy, gotujemy i gnieciemy. Buraka trzemy na tarce o małych oczkach. Na taki okrągły placek o średnicy 25 cm używamy około szklanki wiórków. Grzyby podsmażamy i mieszamy razem z utłuczonymi ziemniakami i burakami. Dodajemy trochę mąki, gałki muszkatołowej. Mieszamy i wstawiamy do piekarnika na około 180 stopni
Kryzysowa Książka KucharskaPełen witamin sok z buraka, topinamburu, jabłka, marchewki i odrobiny imbiru. Już żałuję, że resztę buraków ugotowałam na ćwikłę ;) Nie sądziłam, że wyjdzie taki dobry i, że moja poczciwa sokowirówka poradzi sobie z twardymi burakami :) Buraczki i topinambur wspomagają trawienie, warto popijać taki sok jeśli ma się z nim problemy albo chociaż profilaktycznie włączyć go do swojej diety(...)zwłaszcza, że świetnie smakuje i jeśli tylko lubicie buraczki na pewno i Wam przypadnie do gustu. Robicie czasem soki? Jakie kompozycje lubicie najbardziej? Składniki na 2 porcje: 2 buraki 1 duża marchew 1 duże jabłko kawałek topinamburu (ok 150 g) mały kawałek imbiru (ok 1 cm) Przygotowanie: Jabłko i warzywa dokładnie umyć. Buraka, topinambur, marchew i imbir obrać
Ze smakiem i z pasjączasach starożytnych uważano buraka za afrodyzjak, może między innymi dzięki temu, że poprawia on nasz nastrój, wpływa korzystnie na figurę, czyli zdecydowanie polepsza naszą atrakcyjność seksualną. Sok z buraka z domieszką marchwi i selera jest doskonałym lekarstwem na przeziębienie i anginę. Za moich dziecinnych czasów wydaje mi się natomiast, że nie był aż tak doceniany. Pamiętam tylko buraczki zasmażane(...)znacznie szersze zastosowanie w kuchni a nawet jest wykwintnym warzywem podawanym w najdroższych restauracjach, dlatego dziś u mnie na lunch ekskluzywne wegetariańskie carpaccio. Składniki: 4 buraki ugotowane duża garść rukoli 100 g sera sałatkowego typu feta 2-3 łyżki oleju z pestek winogron ocet balsamiczny Sposób przyrządzenia: Buraki pokroić
pieprzny smaczekbyła kasza, ryż, makaron (Miśka uwielbia kluchy) i przynajmniej raz zupa. Padło na kaszę, a po mojej lodówce błąkał się ugotowany burak, który nie zmieścił się do słoików. W pieczonej papryce jest coś wyjątkowego, smakuje wybornie z dodatkiem buraków i cynamonu i tak oto powstało to danie. Składniki na 4 porcje jako danie główne: 4-5 czerwonych papryk około(...)koktajlowe to na pół, jeżeli „normalne” to na ósemki), dodaj pokrojonego w półplasterki buraka, dodaj posiekane orzechy i dopraw. To danie można jeść na zimo jako sałatkę lub na ciepło (śmiało można odgrzewać i mrozić- sprawdziłam) Smacznego! Artykuł Pieczona papryka z burakami i kaszą bulgur pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.
greenscarfbarszczu, zupie botwinkowej czy młode i gotowane zawsze mi smakują. Dzisiaj dla odmiany sałatka ze śledziem, gotowanymi buraczkami i jajkiem na twardo. Polecam. Składniki dla 4 osób: 3 średnie buraki 3 jajka 200g płatów śledziowych w oleju 1 średnia cebula majonez pieprz Sposób przygotowania: Buraki gotujemy w lekko osolonej wodzie. Pozostawiamy do ostygnięcia, obieramy ze skórki i kroimy(...)mielony pieprz. Całość mieszamy i przekładamy do mniejszych miseczek. Nie za często robię sałatki z majonezem. Ale ta jest przepyszna i warto złamać dla niej swoje postanowienia dietetyczne. Gotowane buraki, jajko na twardo, śledź i drobno posiekana cebulka. Polecam ten wyjątek. Idealny dodatek do grilla, na weekendowe spotkania ze znajomymi :) Smacznego
Kuchnia Pani Wiosnyktórą przepis zobaczyłam w "Mamuszce". Lekka, pożywna, chrupiąca i te nęcące kolory! Polecam Wam moją bordową kombinację. Pieczone buraki z granatem i orzechami 750 g buraków 1 mały owoc granatu duża garść orzechów włoskich 2 łyżki posiekanej natki pietruszki łyżeczka octu balsamicznego sól, pieprz oliwa Buraki myjemy, obieramy i kroimy na spore kawałki. Skrapiamy oliwą, solimy(...)pieprzymy obficie. Wstawiamy do pieca nagrzanego do 200 st.C i pieczemy ok 40 minut. Orzechy grubo siekamy. Z granatu wydobywamy pestki. Gdy buraki ostygnął wkładamy je do miski. Skrapiamy octem i mieszamy. Dodajemy resztę składników i mieszamy. Podajemy po pół godzinie od przygotowania, ważne by składniki się przegryzły
Dzieje kuchennej Wiewióry