wyjątkową rybkę. Ponieważ kilka tygodni temu podjęłam wyzwanie rozpropagowania zapomnianego kwasu buraczanego i kiszonych buraków, dziś proponuję bardzo udane połączenie najbardziej popularnej przystawki właśnie z kiszonymi burakami i sosem jugurtowo-chrzanowym. Jeśli nie macie kiszonego buraka, no trudno :) w ostateczności możecie zastąpić go pieczonym, ale polecam ukisić własne buraczki co trwa zaledwie tydzień. Czas przygotowania(...)minut Składniki: 300 g płatów śledzi, 1 czerwona cebula, 1 kiszony burak w plastrach, 200 ml gęstego jogurtu lub śmietany 18%, 1-2 łyżeczki chrzanu, 1/2 łyżeczki cukru, 1/4 łyżeczki majeranku lub tymianku, sól, pieprz i ocet winny do smaku, 2 małe korniszony (opcjonalnie), zielenina do przybrania . Przygotowanie: Śledzie umyć i osuszyć na sicie (te z solanki namoczyć
SzczyptaSmaQInstagramie ( klik - dla osób, które tam jeszcze nie zajrzały) i na Fb :) Pyszna i lekka, i do tego zdrowsza niż tradycyjna, pizza z karmelizowaną czerwoną cebulką, burakami (tak! burakami i do tego surowymi :)) i rukolą. Pycha! Słodkości nadaje jej karmelizowana cebula. Pizza jest na cienkim spodzie, więc jeśli chcecie mieć ją na grubszym, nie radzę Wam rozwałkowywać ciasta(...)cienko ;) 'pizza z karmelizowaną czerwoną cebulką, burakami i rukolą' Składniki (na 2 pizze dla 2-3 osób): * ciasto: - 2 szklanki mąki pszennej - 1 op drożdży instant (7g) - 200ml mleka - 50 ml przegotowanej wody - 1 łyżeczka cukru - 1 łyżeczka soli - 2 łyżki oliwy z oliwek * dodatkowo: - 1 średniej wielkości surowy burak - 5-6 czerwonych cebul - 1 łyżka octu balsamicznego - olej
CookYourselfsłów, żeby opisać jak nieziemsko smakuje ta babka a co najlepsze jest bezglutenowa i bardzo zdrowa! Dzięki mące z kaszy gryczanej skorupka jest chrupiąca, a środek wilgotny od buraków. Naprawdę gorąco polecam ją na Wielkanoc! *Opis* nawet nie czuje, że rymuje! :) Cykl przepisów słodzonych stewią! Składniki: 4 buraki 265 g mąki gryczanej 4 jajka 6 łyżkek kakao(...)oliwy z oliwek 5 łyżek stewii Kilka kropel aromatu waniliowego Delecta 3 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta Przygotowanie: Buraki gotujemy do momentu aż będą miękkie. Obieramy i ścieamy na średnich oczkach. Wszystkie składniki zmiksować. Ciasto przełożyć do sylikonowej formy na babke lub metalowej wysmarowanej odrobiną masła i obsypanej mąką. Piec ok. 40 min. w 180 stopniach
Czarnawisienkapicia, to można z czosnku zrezygnować i kisić 2 dni dłużej bez chleba. Kwas bardzo dobrze przechowuje się w lodówce w szczelnie zamkniętych słoikach/butelkach. Składniki: 1 kg buraków ćwikłowych ok. 2 l wody dobrej jakości 2 ząbki czosnku 30 g razowego żytniego chleba ze skórką (bez dodatków) Buraki wyszorować, cienko obrać, pokroić w plastry, włożyć do kamiennego(...)ponakłuwanym papierem. Odstawić na 3-5 dni. Kwas jest gotowy, kiedy ma wyraźny kwaśny smak ;) Gotowy kwas przelać do szczelnie zamykanych szklanych pojemników i przechowywać w lodówce. Ukiszone buraki można ponownie zalać wodą (kwas będzie gotowy po ok. 3 dniach), albo wykorzystać do zupy lub sałatki. Smacznego
Pełny talerzpani domu ;) Barszcz 1 ½ kg buraków 4 marchewki 2 korzenie pietruszki ½ korzenia selera 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 8 ziaren pieprzu czarnego 2 łyżki octu jabłkowego Buraki wyszorować, każdego zawinąć w folię aluminiową. Upiec w piekarniku do miękkości ( około 1 godzinę w 180°C). W tym czasie przygotować wywar. Pozostałe warzywa zalać ok. 2½ litra zimnej(...)wody, zagotować i gotować na małym ogniu. Buraki wyjąć z piekarnika, ostudzić i jeszcze ciepłe obrać. Zetrzeć na tarce lub pokroić w kostkę. Z bulionu wyjąć warzywa, do gorącego dodać pokrojone buraki, gotować na małym ogniu 5 minut. Dodać sok z cytryny lub ocet, kwas buraczany, zamieszać i odstawić na kilka godzin (najlepiej na noc). Gdy wywar naciągnie
Pełny talerzśredni burak cukrowy 1,5 paczki suchych drożdży około 1 kg mąki szczypta soli 1/2 szklanki jasnobrązowego cukru 1 jajko W misce wymieszać mąkę z drożdżami, cukrem i solą. Buraka cukrowego obrać, pokroić w kostkę i ugotować do miękkości. Odlać wodę, przestudzić i zmielić na drobną papkę. Dodać jajko i powoli dosypywać suche składniki z drugiej miski, wyrabiając ręką ciasto(...)profil Ewa Kuchennie na facebooku: KLIK Parę osób pytało gdzie zdobyłam buraki cukrowe - z tego miejsca chciałam bardzo serdecznie podziękować KRAJOWEMU ZWIĄZKOWI PLANTATORÓW BURAKA CUKROWEGO który zdobył dla mnie z Glinojecka paręnaście buraków. I przyznam, że mam cichą nadzieję, że w przyszłym roku być może również będzie możliwość zdobycia paru sztuk i dalszych eksperymentów kulinarnych
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!znalazłam tutaj . Sałatka była rewelacyjna! Bardzo smakowało mi połączenie buraczków z chrupiącymi orzechami, śliwkami i czosnkową nutą. Zdecydowanie ten przepis na stałe u nas zagości. Zapraszam, oto sałatka z buraków po ukraińsku Sałatka z buraków po ukraińsku Składniki: 1 kg ugotowanych buraczków garść orzechów włoskich 10 śliwek wędzonych (opcjonalnie) 2 ząbki czosnku sól, pieprz 2-3 łyżki majonezu(...)suchej patelni teflonowej i drobno posiekać. Śliwki (u mnie suszone) pokroić w paseczki. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Wszystko wymieszać doprawiając solą i pieprzem. Smacznego Post Sałatka z buraków po ukraińsku pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plmnie obudziła się wiosna na całego! Więc ta zupa wpasowała się w mój nastrój idealnie… Pyszna, doprawiona obficie pieprzem wprawiła mnie w jeszcze lepszy humor SKŁADNIKI 4 średnie buraki 3 podudzia z kurczaka lub 1 udko (mięso można pominąć) 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera 1 cebula por (ok. 10 cm) 1 puszka białej fasoli 4 duże ziemniaki(...)liściem laurowym i zielem angielskim. Gotować ok. 30 min. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Włożyć do innego garnka, zalać wodą, posolić i ugotować (mają być ugotowane al dente). Buraki obrać, przekroić na połówki. 2-3 buraki zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Starte buraki i te pozostawione w połówkach wrzucić do bulionu i gotować
zabawa smakiemwarzyw . Burak nadaje ciasto odpowiednią wilgotność, ale nie jest w ogóle niewyczuwalny. Skorzystałam z przepisu abcdietaodkuchni , ale go zweganizowałam:). Składniki: Suche: 80 g płatków owsianych zmielonych na mąkę (lub 80 g mąki żytniej), 2 łyżki kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 szczypta soli, 4 łyżki brązowego cukru Mokre: 300 g ugotowanych lub upieczonych buraków(...)łyżki zmielonego siemienia lnianego namoczone w 3 łyżkach gorącej wody (lub 2 jajka) Do dekoracji: 100 g gorzkiej czekolady + 3 łyżki mleka lub domowego masła orzechowego, owoce Zetrzyj ostudzone buraki na tarce z małymi oczkami lub drobno posiekaj za pomocą blendera. Do kubka wlej 3-4 łyżki gorącej wody, dodaj połamaną czekoladę i energicznie mieszaj, aż do jej rozpuszczenia
Qlinarnie i Qlinarnieziemniakami... Na bazie czerwonych buraków. Z dodatkiem barszczu białego. Przyprawiony czosnkiem i majerankiem. Podany z ziemniakami z cebulką. Pyszna odmiana tradycyjnych przepisów. Smacznego! Składniki: 3 średnie, czerwone buraki; 1 opakowanie barszczu białego (u mnie Winiary), rozpuszczonego w 200 ml zimnej wody; 1 ząbek czosnku; 1 liść laurowy; 3 ziarna ziela angielskiego; 2 litry wody; 1/2 łyżki majeranku(...)łyżka octu spirytusowego; 1 kg ziemniaków; 1 duża cebula; 2 czubate łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; Olej do podsmażenia cebuli; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Buraki obrać, umyć, osuszyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach (tzw. grube wiórki). Ząbek czosnku obrać, zmiażdżyć ręką lub nożem. Cebulę obrać, drobno posiekać. Podsmażyć na złoty kolor na rozgrzanym
Gospodyni MiejskaZdziwisz się, jak znakomicie burak komponuje się z chili i za'atarem. Jego słodycz nabiera tu naprawdę pikantnej nuty i jest idealnie równoważona przez słony kozi ser. Składniki: 900 g średniej wielkości buraków (po upieczeniu i obraniu powinno zostać 500 g) 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 1 papryczka chili, bez pestek, drobno posiekana 250 g greckiego jogurtu(...)układamy je w brytfance. Wkładamy do piekarnika i pieczemy bez przykrycia około godziny, aż będzie można z łatwością wkłuć nóż w środek każdego buraka. Kiedy ostygną obieramy je i kroimy na mniejsze kawałki. Następnie buraki, czosnek, chili i jogurt miksujemy blenderem na gładką masę. Przekładamy do miski i dodajemy miód, oliwę, za'atar i 1 łyżeczkę soli. Przed podaniem
Smakowity Blog Kulinarnysama np jako dodatek do kanapek;) Jeżeli macie jeszcze wolne miejsce w swoich spiżarniach albo piwnicach to koniecznie ją zróbcie, bo nie pożałujecie;) Polecam bardzo;) Składniki: 3,5 kg buraków 2 kg papryki czerwonej 4 cebule 2 łyżki soli szklanka octu szklanka oleju szklanka cukru Wykonanie: Buraki ugotować, następnie obrać i zetrzeć na tarce(...)obrać i pokroić w plastry. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Ocet, olej cukier i sól dokładnie wymieszać w miseczce a następnie wlać do sałatki. Sałatkę wymieszać i gotować do miękkości buraków. Gdy sałatka będzie już miękka to przełożyć ją jeszcze gorąca do słoików, dokładnie zakręcić i postawić do góry dnem do wystudzenia słoików. Smacznego
Krakowskie smaki Anigłęboki lekko słodkawy smak. W towarzystwie grzybowo-kapuścianych uszek smakuje wybornie. Najlepszy jest przygotowany dzień wcześniej taka aby smaki i aromaty dobrze się połączyły. Składniki: Na barszcz: 1,5kg buraków 1 l bulionu duża cebula 3 ząbki czosnku 3 liście laurowe 3-4 ziarna ziela angielskiego 6-8 ziaren czarnego pieprzu 6 suszonych grzybów 2 łyżki octu winnego sól(...)uszka: 300g maki pszennej tortowej żółtko jajka 160ml gorącej wody 50g miękkiego masła szczypta soli około 20 suszonych grzybków kiszona kapusta 2 łyżki masła sól, czarny pieprz Wykonanie: Barszcz: Buraki szorujemy, osuszamy i zawijamy pojedynczo w folię aluminiową. Pieczemy w 180 stopniach C przez 1h. Odwijamy, studzimy i obieramy ze skórki. Kroimy w kostkę. Grzyby (zarówno do zupy
Pyry na Gazśredniej wielkości (takie jak na zdjęciu) -pół opakowania serka chrzanowego almette+łyżka śmietany/jogurtu -mała cebula -łyżka oliwy, soku z cytryny -sól,pieprz, cukier do smaku Przygotowanie: Buraki ugotować w wodzie do miękkości. Gdy ostygną, obrać. Górę odkroić i delikatnie wydrążyć środek. Oliwę wymieszać z sokiem z cytryny i przyprawami. Pędzelkiem posmarować powstałą marynatą buraki. Cebulę drobno posiekać i połączyć z pozostałym miąższem z buraków, doprawić. Serek chrzanowy wymieszać z jogurtem/śmietaną i pozostałymi składnikami. Gotowym farszem napełnić buraczane miseczki, przykryć. Smacznego
Kuchnia Ellie