pietruszki 50 gr selera 200 gr pora 800-1000 gr buraków 400 gr ziemniaków 200 gr świeżej młodej kapusty 4-6 ząbków czosnku 1 szklanka zakwasu z buraków (nie mylić z koncentratem barszczu czerwonego, można samemu zrobić ) 1 łyżka cukru (do smaku, ja nie dodawałam) 3 łyżeczki soli (do smaku) 1 łyżeczka zmielonego pieprzu (do smaku) 4 łyżki(...)mięso będzie miękkie), jeżeli macie szybkowar to gotować 1 godzinę od momentu regularnego wydobywania się pary z garnka. W tym czasie przygotować warzywa. Warzywa umyć, obrać. Marchewkę, pietruszkę, por, buraki pokroić w cienkie półksiężyce, seler i ziemniaki w drobną kostkę. Kapustę poszatkować. Rosół odcedzić do garnka, w którym jest ugotowana i odcedzona ciecierzyca, wyrzucić liście laurowe i ziele angielskie
moj przepis nakapustą, innym razem jak tutaj z boczkiem i kiełbasą – w zależności od tego, na co mamy ochotę i co jest w lodówce. Składniki 200 g fasoli 500 g buraków 2 średnie ziemniaki 1 marchewka 1 pietruszka 1 kawałek selera 300 g kiełbasy 150 g wędzonego boczku 2 liście laurowe 4-5 ziarenek ziela angielskiego 1 / 2 łyżeczki kminku(...)dużą ilością zimnej wody, pozostawić na noc do napęcznienia. Do dużego garnka wlać ok. 2 litry wody, przełożyć fasolę, dodać kminek, ziele angielskie i liście laurowe. Gotować 30 minut. Buraki obrać, umyć, pokroić w kostkę. Wsypać do garnka, gotować 60 minut. Kiełbasę i boczek pociąć w dużą kostkę, wrzucić na patelnię z olejem, podsmażyć. Marchewkę, pietruszkę oraz seler obrać
niecodziennikparynaszych domach przekazywanych jest z pokolenia na pokolenie. Tak też jest u mnie. Jednym z nich jest przepis na zasmażane buraczki z cebulką. Do ich przygotowania najlepiej wybierać buraki niezbyt duże i równej wielkości, bo wtedy mamy pewność, że o tym samym czasie będą miękkie podczas gotowania. Ja zazwyczaj podaję je do klopsów mielonych . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: około(...)drobnych oczkach. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. W rondelku roztopić smalec. Dodać cebulę, chwilę podsmażyć do zeszklenia. Następnie wsypać mąkę i zrobić jasną zasmażkę. Do zasmażki dodać starte buraki. Doprawić octem, solą i cukrem. Chwilę podsmażyć, ciągle mieszając. Podawać na ciepło jako dodatek do obiadu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Buraczki zasmażane z cebulką pochodzi z serwisu Danka Pichci
Danka Pichcinastępnie wymieniamy wodę i moczymy jeszcze z 1h (długość moczenia zależy jakiej słoności chcemy mieć śledzie). Śledzie kroimy w kosteczkę i skrapiamy sokiem z cytryny, odstawiamy do lodówki. Buraki, ziemniaki i marchewkę gotujemy bez obierania (buraki gotujemy oddzielnie ponieważ puszczają sok ok 1,5h, marchew i ziemniaki możemy ugotować w jednym garnku ok 1h.). Warzywa po ugotowaniu obieramy(...)Buraki i marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach, z buraczków odciskamy sok, ziemniak kroimy w kostkę. Jaja gotujemy na twardo i ścieramy na tarce lub kroimy w drobną kosteczkę, cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę, ogórki kiszone także kroimy w kosteczkę a następnie odciskamy z nich sok. Ser żółty ścieramy na tarce. Gdy wszystkie składniki mamy przygotowane
Księga-Smakuz kremowym, wyrazistym w smaku serem kozim i chrupiącymi orzechami to istna poezja. Idealna propozycja aby zaimponować jedzących. Składniki (na 1 dużą lub 2 mniejsze porcje): 1 duży burak 50g sera koziego duża łyżka jogurtu greckiego 1/2 szklanki orzechów włoskich 2 łyżki oliwy z oliwek łyżka soku z cytryny sól i pieprz do smaku łyżka płynnego miodu kilka listków(...)mieszając, aż zaczną się podpiekać i pachnieć. Ściągamy z ognia i dodajemy łyżkę miodu – wszystko dokładnie mieszamy aby miód obtoczył orzechy. Składamy danie – na środek ułożonych buraków wykładamy przygotowany ser kozi – łyżką robimy zgrabny kleks. W koło obsypujemy danie lepkimi orzechami i jeśli używamy, listkami rukoli. Od razu podajemy. Powrót na górę
Smaczna Stronaukładamy na talerzu. Na szpinaku układamy spaghetti z buraka, polewamy sosem. Ser kroimy w plastry i smażymy na patelni, na oleju na złoty kolor. Następnie układamy gorący ser na burakach, posypujemy borówkami i podprażonymi pestkami dyni i szybko serwujemy. Smacznego! * Opis ze strony gospodarstwa www.serykozie.pl
Tajemnice Smakukminku 1 łyżeczka czarnuszki 50 g pestek dyni 200 g mąki uniwersalnej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody 20 g startego parmezanu 200 g obranych, drobno startych buraków 2 jaja 80 ml oleju 80 ml jogurtu naturalnego 1 łyżka miodu 120 g twardej fety pokruszonej na kawałki Wykonanie Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C z termoobiegiem(...)Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. W miseczce mieszamy płatki owsiane, tymianek, pestki dyni, kminek i czarnuszkę. W większej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę. Dodajemy starte buraki, mieszaninę płatków i nasion ( 1 łyżkę zostawiamy do obsypania chlebka). Nie mieszamy, odstawiamy na bok. W kolejnej misce łączymy jajka, olej, jogurt, miód i parmezan. Wlewamy do miski z burakami
Tajemnice Smakujogurtu naturalnego 2 łyżeczki octu jabłkowego NADZIENIE 150 g sera ricotta 1 ząbek czosnku 1 łyżka posiekanych świeżych ziół (rozmaryn, bazylia) sól pieprz 2 świeże ziemniaki 1 świeży czerwony burak 1 szalotka 2 kiełbasy – Kiełbasa Teksańska z Chili Morliny 1 łyżka oliwy z oliwek Wykonanie CIASTO Z TWAROGIEM Masło kroimy na kostki o boku około 2 cm, owijamy(...)godzinę (ciasto może leżeć w lodówce do 2 dni). NADZIENIE Czosnek obieramy, ścieramy na tarce o drobnych oczkach lub miażdżymy, mieszamy z serem ricotta, ziołami, szczyptą soli i pieprzu. Buraki, ziemniaki, szalotkę obieramy, kroimy na cieniutkie plasterki. Kiełbasę kroimy na plastry. Wyjmujemy ciasto z lodówki, odwijamy z folii i przekładamy na papier do pieczenia oprószony mąką. Ciasto wałkujemy przez
Tajemnice Smakukaszy i buraków z dodatkiem chrupiącego zielonego groszku, świeżych ziół i sera fety. Składniki 200 g kaszy gryczanej białej niepalonej (suchej) 500 g upieczonych lub ugotowanych czerwonych buraków 200 g groszku zielonego mrożonego 150 – 200 g sera feta pęczek pietruszki pęczek szczypiorku 1 czerwona cebula 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka octu balsamicznego sól pieprz Wykonanie(...)użyjemy mrożonego, wystarczy wrzucić na sitko, przelać ciepłą wodą z kranu i pozostawić do odsączenia. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Pietruszkę i szczypior siekamy. Do kaszy dodajemy starte buraki, cebulę, groszek, cześć świeżych ziół, skrapiamy oliwą zmieszaną z octem balsamicznym. Całość mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Sałatkę serwujemy na zimno, na wierzch każdej porcji kruszymy ser feta
Tajemnice Smakujabłkowy -sól, pieprz do smaku -oliwa z oliwek -świeże listki kolendry lub natki pietruszki Opcjonalnie dodatek do zupy: -1 jajko sadzone na 2 plasterkach ulubionej szynki ( na każdą porcję ) Buraki wyszorować, obrać, pokroić na ćwiartki lub połówki. Włożyć do garnka i zalać wodą do całkowitego przykrycia, dodać ziele angielskie, liście laurowe i obrane ząbki czosnku. Gotować ok. godziny(...)czym wyciągnąć buraki z wywaru i dodać mrożoną zupę kalafiorową i majeranek. Połowę buraków pokroić w kostkę ( resztę odłożyć, można wykorzystać do sałatki ) wrzucić do garnka z zupą i gotować jeszcze 10 minut. Uzupełnić gorącą wodą ewentualnie odparowany wywar. Na koniec doprawić sokiem z cytryny lub octem, posolić i popieprzyć do smaku. Można wycisnąć dodatkowo ząbek swieżego
Kulinarne przemyslenianastępnie wymieniamy wodę i moczymy jeszcze z 1h (długość moczenia zależy jakiej słoności chcemy mieć śledzie). Śledzie kroimy w kosteczkę i skrapiamy sokiem z cytryny, odstawiamy do lodówki. Buraki, ziemniaki i marchewkę gotujemy bez obierania (buraki gotujemy oddzielnie ponieważ puszczają sok ok 1,5h, marchew i ziemniaki możemy ugotować w jednym garnku ok 1h.). Warzywa po ugotowaniu obieramy(...)Buraki i marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach, z buraczków odciskamy sok, ziemniak kroimy w kostkę. Jaja gotujemy na twardo i ścieramy na tarce lub kroimy w drobną kosteczkę, cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę, ogórki kiszone także kroimy w kosteczkę a następnie odciskamy z nich sok. Ser żółty ścieramy na tarce. Gdy wszystkie składniki mamy przygotowane
Księga-Smakupodwójne filety śledziowe (matiasy), 1 cebula, 4 ziemniaki, 4 buraki, 4 jaja ugotowane na twardo, 5 łyżek majonezu, pieprz i sól do smaku. Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Buraki obieramy, zawijamy w folię aluminiową. Pieczemy ok 1 godziny w 200st C. Jaja gotujemy na twardo. Filety śledziowe, cebulę, jaja oraz ugotowane warzywa kroimy w kostkę. Na dnie miski wykładamy(...)śledzie, następnie cebulkę. Smarujemy majonezem. Na to kładziemy buraki, ziemniaki, buraki. Każdą warstwę posypujemy solą i pieprzem. Każdą warstwę smarujemy majonezem. Na wierzch wysypujemy jaja
Słodki ZakątekCzerwony barszcz z postnymi uszkami , który jest tradycyjną potrawą podawaną w czasie Wigilii Bożego Narodzenia na naszym rodzinnym, świątecznym stole. Składniki: 1,2kg buraków 80g suszonych leśnych grzybów 1 ząbek czosnku(...)marchewki 2 pietruszki 1/2 pora 150g selera 4 liście laurowe 3 łyżki majeranku 10 ziarenek czarnego pieprzu 6 ziarenek ziela angielskiego sok z jednej cytryny 250ml zakwasu z buraków sól pieprz cukier Wykonanie: 1. Grzyby opłukać, a następnie wrzucić do garnka, zalać dwiema szklankami wody i pozostawić na całą noc. Do wody z grzybami dodać ząbek czosnku, dwa liście
Szalona Kuchnia EwelinyOczywiście teraz taki dodatek można kupić gotowy w sklepach, ale ja tradycyjnie robię swoją domową ćwikłę z chrzanem i wam też to polecam! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 kg buraków czerwonych korzeń chrzanu (około 200-250 g) sok z 1-2 cytryn lub 3-4 łyżki octu 4 łyżki cukru 1/2 łyżeczki soli (adsbygoogle(...)window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Buraki umyć, ugotować w mundurkach do miękkości. Ostudzić, obrać. Zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. 2. Chrzan obrać, zetrzeć na tej samej tarce co buraki. Dodać do buraków. 3. Całość wymieszać razem. Doprawić cukrem, solą, octem lub sokiem z cytryny. Przełożyć do słoiczków, zakręcić i odłożyć do lodówki, aby smaki się przegryzły
Danka PichciOczywiście teraz taki dodatek można kupić gotowy w sklepach, ale ja tradycyjnie robię swoją domową ćwikłę z chrzanem i wam też to polecam! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 kg buraków czerwonych korzeń chrzanu (około 200-250 g) sok z 1-2 cytryn lub 3-4 łyżki octu 4 łyżki cukru 1/2 łyżeczki soli (adsbygoogle(...)window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Buraki umyć, ugotować w mundurkach do miękkości. Ostudzić, obrać. Zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. 2. Chrzan obrać, zetrzeć na tej samej tarce co buraki. Dodać do buraków. 3. Całość wymieszać razem. Doprawić cukrem, solą, octem lub sokiem z cytryny. Przełożyć do słoiczków, zakręcić i odłożyć do lodówki, aby smaki się przegryzły
Danka Pichci