Dziś w kościele katolickim świętuje się pierwszy dzień Adwentu. Urzeczona dekoracjami przy ołtarzach postanowiłam zaakcentować ten dzień również w swojej kuchni, w której znalazłam kilka składników fioletowym kolorze i pomarańcze, które od dzieciństwa kojarzą mi się z grudniem. Marchewki i buraka upiekłam przy okazji cotygodniowego wypiekania chleba. Składniki : spory burak czerwony 2 fioletowe marchewki główka radiccio pomarańcza czerwona cebula 4 łyżki słonecznika łyżka octu balsamicznego 2 łyżki dobrego ... czytaj dalej...
Tarte buraczki na zimę do słoików to obowiązkowy twór z buraków w naszej piwnicy. Można je podawać jako dodatek do obiadu, od razu ze słoika.
Czytaj dalej...Szybki koktajl odchudzający z pomarańczy i grejpfrutów.
Czytaj dalej...Suszona pomarańcza na choinkę to prosty dodatek, który doda naszemu drzewku trochę tropikalnych klimatów.
Czytaj dalej...gotuję, bo lubię. Uprawiam własne warzywa i owoce, dlatego mam z czego przygotowywać potrawy na stół ;)