buraki - 8865 przepisów (strona:115/591)

Czekoladowe ciasto z buraka 156

jest lekko puszyste i delikatne, a zarazem wilgotne i mocno czekoladowe. Muszę przyznać, że wiedzieliście, co wybrać :) Ps. Jeżeli nie macie chęci lub czasu gotować buraków, to gotowane buraki w całości dostaniecie w Lidlu. Są one pasteryzowane i nie mają dodatkowych ulepszaczy. Inspiracja: Moje Wypieki Składniki na tortownicę ok. 23 cm/ blaszkę 20x20 cm: 50 g kakao(...)mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 120 g cukru 250 g ugotowanych buraków 3 duże jajka 200 g oleju  rzepakowego 100 g gorzkiej czekolady drobno posiekanej Przygotowanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Do naczynia przesiać mąkę pszenną, a następnie dodać kakao, proszek do pieczenia i cukier. Wymieszać, odłożyć. Zblendować buraki na gładkie puree

Fabryka pomysłów
Kopytka buraczane 150

grana padano – drobno startego + dodatkowo odrobina świeżo zmielony pieprz, 1 łyżeczka soli himalajskiej 1 jajko 1 żółtko garść orzechów włoskich garść rukoli 2 – 3 łyżki masła Wykonanie: Przygotuj buraki: ugotuj je i obierz ze skórki. Pokrój na mniejsze kawałki i zblenduj. Buraki przełóż na sitko i odstaw na około pół godziny. Ważne, by dobrze odsączyć sok. Ziemniaki(...)obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Gdy będą miękkie – odcedź je i gorące przepuść przez praskę do ziemniaków. Odstaw do przestygnięcia. Do dużej miski dodaj ziemniaki, buraki, mąkę pszenną i ziemniaczaną, ser grana padano, jajko oraz żółtko, dopraw solą i pieprzem. Całość zagnieć i uformuj gładką kulę. Przygotuj stolnicę i podsyp ją mąką. Odcinaj po kawałku ciasta, formuj

Moja pasja smaku
Kiszenie buraków na barszcz czerwony 170

Składniki: 1 kg buraków ćwikłowych 2 l wody kromka chleba razowego Wykonanie: Buraki wyszorować, opłukać, obrać i pokroić na plastry.  Buraki włożyć do słoja lub kamiennego garnka dodać kawałki chleba wraz ze skórką wszystko zalać ciepłą wodą. Przykryć  folia spożywczą lub papierem z nakłutymi dziurkami. Buraki pozostawić w temperaturze 18-20 stopni, kilka

Pychotkaaa
Barszcz ukraiński 128

smak. Dla mnie bomba! Tak lubimy najbardziej :) Bardzo treściwa i pożywna zupa. Jeszcze lepsza jest na drugi dzień. Doskonała zwłaszcza podczas chłodnych miesięcy :) Składniki: ok. 3 l wody 4 buraki średniej wielkości 1 cebula 4 marchewki 1 pietruszka 1 mały kawałek selera 1 puszka białej fasoli 250 g mięsa wołowego (np. z udźca) 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego(...)samo postępujemy z buraczkami. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, a cebulę na ćwiartki. Gdy mięso jest już miękkie dodajemy do zupy Vegetę oraz cebulę i starte warzywa (prócz buraków). Buraki dokładamy po ok. 15 minutach. Gotujemy warzywa do miękkości, a następnie dorzucamy ziemniaki, koncentrat oraz obrane i pokrojone na ósemki jabłko. Całość mieszamy. Gdy ziemniaki będą miękkie

MyCookBook.pl
BARSZCZ UKRAIŃSKI Z KISZONYCH BURAKÓW 410

białej fasoli drobnej typu Piękny Jaś karłowy firmy KUPIEC ćwiartka małej główki kapusty włoskiej/białej 2 szt.cebuli 2-3 szt. ziemniaków 2-3 szt. kiszonych buraków 3-4 szklanki soku z kiszonych buraków 4-6 szt. suszonych grzybów 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 szt. goździku łyżka masła łyżeczka cukru sól(...)zwykłą, białą. Dodałam ją do cebuli.    Mieszając, chwilę smażyłam. Podlałam ją szklanką wywaru i przez około 5 minut dusiłam.   Dodałam przecier pomidorowy, sól, pieprz i cukier. Buraki pokroiłam na słupki. Można je również zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodałam je do wywaru. Po chwili dodałam pokrojone w kostkę ziemniaki i podduszoną kapustę. Można również pokroić

potrawyregionalne
Zakwas buraczany do barszczyku 150

buraków 1,5 l przegotowanej ciepłej wody 2 płaskie łyżki soli 1 główka czosnku 1 kromka chleba razowego 2 listki laurowe kilka ziaren pieprzu kilka ziaren ziela angielskiego Buraki oczyszczone obrać i pokroić w cienkie plastry. Czosnek przekroić razem z łupinką Pokrojone buraki włożyć do kamionki lub słoja, dodać przyprawy oraz czosnek. Na wierzch położyć kromkę chleba(...)Wodę posolić i zalać przygotowane buraki Przykryć naczynie  gazą lub ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce na ok 5-6 dni. Zakwas powinien być klarowny. Przecedzić i przelać do butelek. Przechowywać w lodówce do ok miesiąca. Opublikowany

Gotowanie jest łatwe
Buraczki tarte z chrzanem do słoików 211

powodzenie. Składniki: 10 kg buraków czerwonych Ok. 150 ml octu 10% 4 - 5 łyżek soli kamiennej Ok. 7 łyżek cukru Ok. 90 gram chrzanu tartego ze słoika Wykonanie: Buraki gotujemy w wodzie do miękkości ( zwykle to trochę trwa, cóż ale warto ). Po ugotowaniu buraki wyjmujemy do naczynia i pozostawiamy do wystygnięcia ( najlepiej zostawić na noc ). Po wystygnięciu(...)UBIERAMY RĘKAWICZKI ! buraki bardzo barwią ) obieramy ze skórki ( schodzi bez problemu ). Trzemy na tarce warzywnej. W buraczkach pozostawiamy dołek i odbieramy łyżką nadmiar soku ( bardzo dobrze smakuje doprawiony solą i sokiem z cytryny ) i oczywiście wypijamy. Do buraczków wlewamy ocet, wsypujemy cukier i sól oraz dodajemy chrzan ( najlepiej dodawać stopniowo i smakować aby znaleźć idealny smak dla siebie ). Wszystko

Smaki Ewy
jesień najlepsza pora na zupę buraczkową 147

buraczane korzenie, dopiero co zostały wykopane z ziemi i  w ich składzie znajduje się właśnie teraz, najwięcej cennych witamin i minerałów. Warto dodać że nasze "plebejskie" umazane ziemią buraki, pod względem zawartości witamin i minerałów, znacznie przewyższają popularne owoce cytrusowe. Korzystajmy więc z plonów naszych pól, a wtedy z pewnością lepiej zniesiemy jesienne i zimowe chłody i słoty(...)liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 1 cebula 2 łodygi selera naciowego ( lub kawałek korzenia) 1 marchew  1 pietruszka (korzeń) szczypta lubczyku sól,pieprz zupa 3 ugotowane buraki 100 g wędzonego boczku 1 marchew Kawałek korzenia selera lub pietruszki 1 cebula 1,5 l wywaru z mięsem 1 ząbek czosnku szczypta otartego majeranku 1 łyżeczka cukier 1 łyżeczka

Miód i pieprz
Sałatka z buraków i papryki 264

30kg) 21 czerwonych papryk (ok 4kg) 2 papryczki chili Zalewa: 0,75l octu 3 szklanki cukru 3 łyżeczki soli ok 12 sztuk ziela angielskiego Sposób przygotowania: 1. Buraki umyć i przełożyć do dużego garnka. Gotować, by były na tyle miękkie, żeby bez problemu wbić widelec. Odcedzić, przestudzić i obrać ze skórki. Zetrzeć na małej tarce dołączonej do maszynki(...)umyć i z obraną cebulę zetrzeć na tej samej tarce.  2. Składniki na zalewę zagotować, następnie wrzucić do niej paprykę z cebulą i gotować ok 10minut. Wlać do buraków, dokładnie wymieszać i przekładać do wyparzonych słoiczków. Pasteryzujemy ok 15 minut, po czym odstawiamy do góry dnem do całkowitego wystudzenia.  Zamiast zwykłej papryki można użyć tylko chili

Kuchnia w czekoladzie
Ćwikła z chrzanem na zimę 234

chrzanu, Zalewa: 1 litr wody, 350 ml octu spirytusowego JAMAR, 1,5 szklanki cukru, 1,5 łyżki soli, 5 liści laurowych, 5 ziaren ziela angielskiego, ziarna pieprzu. PRZYGOTOWANIE: 1. Buraki ćwikłowe gotuję do miękkości, obieram i ścieram na tarte o drobnych oczkach. Cebulę oraz czosnek obieram i ścieram na tarce o małych oczkach. 2. Buraki mieszam z cebulą(...)czosnkiem oraz chrzanem. Odstawiam na 12 godzin w chłodne miejsce. 3. Z podanych składników gotuję zalewę. Odstawiam do przestudzenia. Zalewę przecedzam przez sitko i dodaję do buraków. Mieszam.  4. Buraczki nakładam do słoików. Słoiki zakręcam. Pasteryzuję 15 minut. Do przygotowania ćwikły wykorzystałam ocet fermentacyjny spirytusowy 10%, który otrzymałam do testowania od firmy  Jamar . Ocet ten doskonale nadaje

Tradycyjna kuchnia Kasi
sałatkowe buraki 164

buraki sałatkowe Nastała ta pora roku, kiedy lato miesza się z jesienią. To jest to dla mnie znak, że czas zacząć przygotowywać, buraczane przetwory składniki 3 buraki (ugotowane w łupinie) 3 papryki  3 cebule zalewa 1 szklanka wody 0,5 szklanki octu 0,5 szklanki oleju 0,5 szklanki cukru sól sposób wykonania Ugotowane buraki obieramy(...)cebulę, całość gotujemy razem przez pięć minut. Teraz do garnka wkładamy pokrojone w paski i pozbawione gniazd nasiennych papryki, mieszamy i znów gotujemy pięć minut. Na koniec dokładamy starte buraki i po kolejnych pięciu minutach, gotującą się sałatkę wkładamy do słoików. Zakręcamy nakrętki w słoikach, odstawiamy je do góry dnem, do wystygnięcia i gotowe. Kiedy sałatka wystygnie, sprawdzamy szczelność

Miód i pieprz
Piramidki z placków ziemniaczanych, buraczków zasmażanych i sosu tzatziki 196

kubek jogurtu greckiego 1 długi ogórek szklarniowy 1-2 ząbki czosnku posiekany koperek i szczypiorek 3-4 łyżki soku z cytryny sól i świeżo mielony pieprz kiełki do dekoracji Buraki wyszorować, zalać wodą, ugotować do miękkości. Pilnować, by woda cały czas przykrywała warzywa, w razie potrzeby dolewać wody. Wyjąć, ostudzić, obrać i zetrzeć na grubej tarce. Do garnka(...)nieprzywieralnym dnem, dodać starte buraki i smażyć, mieszając. Dodać śmietanę, sól, pieprz, kminek oraz do smaku cukier i ocet jabłkowy. Zestawić z palnika. Ziemniaki obrać, umyć, zetrzeć na drobnej tarce i posolić, po kilku minutach odcisnąć, odlać większość płynu, dodając skrobię z dna miski. Dodać zmiażdżony lub starty na drobnej tarce czosnek, kminek, oraz sól i pieprz, dokładnie wymieszać

Czerwień i błękit
Szkolne buraczki 231

jabłkiem. Były kwaskowe, słodkie i świetnie popychały suche ziemniaki.  Troszkę je zmieniłam i do tej pory często są na moim stole.   Składniki na 4 porcje 4 buraki średniej wielkości 1 jabłko duże lub 2 małe(...)cebula 2 łyżki octu z białych winogron 1 łyżeczka cukru 1/2 łyzeczki soli ( według uznania) 1/4 łyżeczki pieprzu. 2 łyżki oliwy z oliwek Wykonanie  krok 1 . Umyć buraki i ugotować . Po ugotowaniu ,ostudzić .  krok 2 . Buraki,jablko i cebulę obrać ze skóry. Następnie buraki i jablko zetrzeć na tarce

Eli Gotowanie
Ćwikła 138

być starty chrzan ok 200g ) 1 jabłko kwaskowe 1 łyżka cukru 1 łyżka płaska soli  1/2 łyżeczki pieprzu białego  1 cytryna ( sok) Wykonanie Krok 1 .  Umyć buraki i ugotawać je. Krok  2 . Oczyścić korzeń chrzanu i zetrzeć go na tarce o małych oczkach.  Krok  3 . Jabłko zetrzeć na większych oczkach  Krok(...)Ugotowane buraki zetrzeć na tarce o małych oczkach, nadmiar soku odlać. Krok 5 . Do utartych buraków dodać jabłko i chrzan ,wymieszać . Wsypać resztę składników i dokładnie wymieszać Cukier i sól muszą się dobrze rozpuścić.  Na koniec dodać sok z cytryny i jeszcze raz wymieszać . Krok 6 .  Miseczkę przykryć szczelnie , najlepiej folią spożywczą i odłożyć do lodówki

Eli Gotowanie
Chłodnik 139

pieprz do smaku po 250 ml. kefiru ,jogurtu naturalnego, śmietany (ja użyłam 9% w orginale była wiejska) 1/2 litra rosołu lub bulionu  1 łyżeczka cukru Wykonanie Krok1 . Botwinę ,buraki umyć. Szczypior i koperek wypłukać. Jajka ugotować na twardo. Filet pokroić w paski , opruszyć solą i pieprzem , usmażyć na zloty kolor z każdej strony . Odstawić do ostygnięcia. Krok2 . Botwinkę(...)pokroić drobno, obrane buraki zetrzeć na tarce o dużych oczkach . Zalać rosołem , dodać 1 łyżeczkę soli i ugotować . Krok3 .  Gdy buraki będą prawie miękkie ,dodać do gotowania z tarte jabłka . Zagotować i odstawić . Zmiksować całość na gładką  masę .Wystudzić . Krok4 . Do zimnych buraczków dodać : kefir, śmietanę, jogurt ,cukier,pieprz .Dokładnie wymieszać Krok 5 . Szczypiorek i koperek

Eli Gotowanie

Proponowane wyszukiwania