obiadu w zeszłym tygodniu. Pychotka :) Buraczki zasmażane robi się właśnie w taki sposób w moim rodzinnym domu. A wczoraj też była akcja burak, bo przygotowałam buraczki z papryką na zimę ( KLIK ). Składniki: 70-80 dag buraków sól cukier ocet (lub sok z cytryny) szczypta soli 1 łyżka masła 1 łyżka mąki pszennej Sposób wykonania: 1. Buraczki zalewamy wodą, gotujemy(...)miękkości w łupinach. 2. Ugotowane buraki studzimy, obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej o najdrobniejszych oczkach. 3. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, mieszamy i robimy jasną zasmażkę. Dodajemy buraki i doprawiamy do smaku solą, cukrem, szczyptą pieprzu i odrobiną octu. Chwilę całość dusimy, mieszając jednocześnie. Podajemy na ciepło. Smacznego
Kuchnia domowa Aniwww.bezokruszka.pl ( TU go znajdziecie). Tym razem nie pokusiłam się o zrobienie uszek, ale wpadłam na pomysł, wykorzystania czarnej quinoy i borowików, jako składników kładzionych kluseczek :) Składniki: 1 kg buraków 3 marchewki 2 pietruszki kawałek selera kawałek kapusty cebula por garść suszonych prawdziwków zakwas z kilograma buraków 6 - 8 ząbków czosnku pół łyżeczki cukru majeranek pieprz ziele(...)sól 5 łyżek ugotowanej czarnej quinoy garść suszonych prawdziwków 2 jajka 1/4 szklanki mąki z quinoy 1/4 szklanki mąki gryczanej 1/2 szklanki bezglutenowej mąki owsianej pieprz sól Wykonanie: Barszcz - buraki, marchew, pietruszkę i seler obieramy przekrawamy na ćwiartki i wkładamy do garnka, dorzucamy kapustę, cebulę opaloną nad ogniem i pół pora. Garnek powinien być takiej wielkości, żeby warzywa wypełniały
Quinoa Raz!bardzo zachęcająco do konsumpcji .Dodatek sera feta i świeżych liści ulubionej sałaty wystarcza za danie obiadowe .Polecam. Składniki: dla 3 osób,około 30 kluseczek 2 średnie upieczone lub ugotowane buraki 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej ( około 0,5 szklanki suchej) 7 łyżek mąki orkiszowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 jajko 1 mała cebulka 1 ząbek czosnku sólo ,pieprz Dodatkowo(...)feta ulubiona sałata oliwa z oliwek do skropienia dania Buraki zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w 200 stopniach przez około 50 minut . Kaszę płuczemy na sitku i gotujemy w 1,5 szklanki wody około 15 minut na niewielkim ogniu. Buraki obieramy i razem z kaszą miksujemy na gładko. Przekładamy do miski i dodajemy obie mąki ,podsmażoną cebulkę
Ladylaura.Bardzo smaczna i pożywna zupa. Buraki ugotowałam osobno w łupinach, dzięki czemu zachowały cały swój smak. Składniki: 4 średnie buraki 4 średnie ziemniaki 2 szklanki ugotowanej fasoli "piękny Jaś" kawałek młodej kapusty 1 puszka pomidorów 2 laski kiełbasy chorizo lub kiełbasy długo dojrzewającej 3-4 łyżki koncentratu buraczanego sól, pieprz, kminek, majeranek posiekany koperek ocet winny Buraki(...)Odcedzić, obrać pokroić w grubą kostkę. Ziemniaki obrać, pokroić w grubą kostkę, a kiełbasę w plastry, ugotować z poszatkowaną kapustą z kminkiem. Dodać pomidory w puszce, ugotowaną fasolę, pokrojone buraki. Dodać majeranek, sól i pieprz. Wlać koncentrat barszczu, dodać posiekany koper, można zakwasić octem
Czerwień i błękitzdecydowanie miła i pyszna odmiana dla tradycyjnych, mięsnych burgerów. Serdecznie polecamy! Pomysł na burgery z buraka podpowiedziała nam moja koleżanka z pracy za co jej serdecznie dziękuje :) Czas przygotowania: 15 minut + czas pieczenia Ilość porcji: 8 dużych burgerów Składniki: 3 starte na grubych oczkach buraki (średniej wielkości) 1 duża (lub 2 małe) cebule 1 woreczek kaszy jaglanej 5 łyżek(...)woda po kaszy będzie już czysta to gotujemy ją według instrukcji na opakowaniu. Kaszę można ugotować również wcześniej albo wykorzystać taką, która nam została np. z obiadu. Surowe buraki obieramy i trzemy na tarce na grubych oczkach. Cebulę kroimy i smażmy na złoty kolor na patelni. Natkę pietruszki siekamy, a czosnek przeciskamy przez praskę. Nasiona słonecznika prażymy
Kolizje Smakówłyżki oleju z prażonych orzechów wołoskich 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka soku z cytryny 2 ząbki czosnku sól i pieprz do smaku Wykonanie: Buraki myjemy pod bieżącą wodą, obieramy i pokroimy w bardzo cieniutkie plastry. Skrapiamy olejem przyprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Plastry buraków układamy na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym(...)około 30 minut. Na patelni podprażamy nasiona słoneczniku, odstawiamy do przestygnięcia. Mix sałat przepłukujemy pod bieżącą wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym. Sałatę przekładamy do dużej miski układamy upieczone buraki, pokrojony w kostkę ser feta oraz podprażony słonecznik. Olej miód, musztardę, sok z cytryny oraz przeciśnięty przez praskę czosnek połączyć ze sobą, przyprawiamy solą i pieprzem. Przygotowanym sosem polewamy sałatę delikatnie
kgwjanczeworujnuje twoją dietę ”). Jak tylko udało mi się dostać pieczarki portobello od razu wiedziałem co z nich będzie. Ten burger paleo jest pełen uzupełniających się smaków, jak hummus z buraka (pasuje również do wielu innych dań), guacamole, rukola, grillowana cebulka i karmelizowana gruszka. Takie połączenie sprawia, że od razu robię się głodny, nawet nie przeszkadza mi myśl(...)burger zawsze poprawia mi humor Sekretem sukcesu jest naprawdę dobrej jakości mięso , z którego go zrobimy. Składniki mięso wołowe najlepsze jakie możecie kupić ( około 400 gram) czosnek oliwa cebula buraki pomidor pieczarki portobello sos tahini musztarda Dijon pieprz sól sos worcestershire jajka miód sałata Przygotowanie: Burgery: Cebulę drobno kroimy i dorzucamy do naszego mięsa mielonego. Dodajemy łyżkę musztardy Dijon
PaleoLifedodać do nich inne owoce , np truskawki mrożone,ale nie rezygnujcie z malin , to wyjątkowo udane połączenie smakowe . Składniki : 2 małe ,ugotowane buraki 1/2 szklanki soku z buraków 3/4 szklanki mrożonych malin 1 banan sok z połówki cytryny Banana pokrój na plasterki ,rozłóż na plastikowej tacy i wstaw do zamrażalnika na 2 godziny .Buraki zmiksuj(...)blenderze na gładkie pure .Wstaw do lodówki . Teraz włóż do misy blendera zamrożonego banana ,maliny i miksuj aż otrzymasz pure o konsystencji lodów .Dodaj sok z buraków i z cytryny oraz buraczki odstawione do lodówki i zmiksuj ponownie .Otrzymaną masę przelej do płaskiego naczynia i wyjmuj z lodówki co 0,5 godziny i miksuj ponownie . Miksuj na krem
Ladylaura.zbyt rzadko pojawiają się w na szych kuchniach. Są ź ródłem wapnia, żelaza, mag n e zu, fosforu, k wasu foliowego i witaminy C. Mają działanie odkwaszające i oczyszczające. Buraki zawierają betaninę, która ma właściwości antyoksydacyjne, ale przede wszystkim chroni drogi żółciowe, usprawnia pracę wątr ob y i woreczka ż ółciowe go , a dzięki temu toksyny są szybciej usuwane(...)organizmu. Buraki działają odtruwaj ą co na przewód pokarmowy, wątrobę, jeli ta oraz nerki - likw iduj ą c kamienie nerkowe. St ymulują produkcję kwasu żołądkowego.Ułatwiają trawieni e i ha muj ą procesy gniln e w jelitach . Można je jeść w postaci surówek lub sałatek - jednak najwięcej zdrowych właściwości ma sok z buraków - oczyszcza krew, wypłukuje toksyny
Moje Kuchenne Rewelacjestali czytelnicy wiedzą, że mam słabość do pieczonych buraków. Bardzo je lubię. Po upieczeniu stają się słodkie i aromatyczne i szybko można z nich wyczarować prawdziwe pyszności. Jeśli szukacie pomysłu na ciekawą przekąskę na spotkanie z przyjaciółmi czy też wieczór przed telewizorem (wybierzcie sami;), polecam Wam ten dip. Można go podać ze świeżymi, chrupiącymi warzywami, pieczywem, nachosami czy krakersami(...)kolendry 3 łyżki oliwy czarny i biały sezam Przygotowanie: *Buraka dokładnie myjemy, osuszamy, skrapiamy oliwą, solimy i zawijamy w folię aluminiową. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni C przez około 2 godziny do miękkości (będzie dobry gdy nóż wejdzie w niego bez oporu). Można też upiec kilka mniejszych buraków, wtedy skracamy czas pieczenia. Upieczonego buraka obieramy i kroimy
Smakowity Blog Kulinarnyburaków, tych pozostałych po robieniu zakwasu. Troszkę go sobie zmodyfikowałam, wyszło pysznie i jestem przekonana, że ta wersja, która robi Pani Agnieszka też jest fantastyczna :-) SKŁADNIKI 3 kiszone buraki 1 duże jabłko 1/2 puszki kukurydzy 4 jajka 1 mała cebula majonez, sól, pieprz Jajka gotujemy na twardo i studzimy. Buraki, jabłko i jajka kroimy w paski. Cebulę(...)drobną kostkę i sparzamy wrzątkiem. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, doprawiamy solą, pieprzem i majonezem. Pycha, najlepiej smakuje gdy się trochę "przegryzie"! Przepis Pani Agnieszki: Buraki, ogórki kiszone, jabłko, majonez lub jogurt naturalny, sól, pieprz, koperek - pokroić w kostkę i całość dokładnie wymieszać
Czary - gary w kuchniniedzielnego obiadu. Nie bójcie się octu i cukru - to one sprawiają, że smak zupy jest zdecydowanie podkreślony, zdecydowanie buraczany... to do dzieła :-) SKŁADNIKI 5 - 6 dużych buraków ok. 1,5 litra wody Wywar: 5 - 6 skrzydełek z kurczaka 2 marchewki 2 pietruszki kawałek selera 2 gałązki natki selera 2 liście pora duży ząbek czosnku 2 listki laurowe(...)ziela angielskie ok. 1,5 litra wody Dodatkowo: sól pieprz ocet cukier suszony majeranek Buraki obieramy, kroimy w plastry, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Skrzydełka myjemy, warzywa obieramy (jeśli są duże możecie jej przekroić na mniejsze kawałki), a następnie wszystko umieszczamy w garnku razem z liśćmi i zielem. Zalewamy wodą i gotujemy 1,5 - 2 godzin na małym
Czary - gary w kuchnitemperaturze 180 stopni C przez około 2 godziny (będzie dobry, jeśli nóż wejdzie w niego bez oporu). Upieczonego buraka studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Rozgrzewamy patelnię, wrzucamy buraka, smażymy przez chwilę, po czym wlewamy ocet winny i gotujemy, aż cały odparuje. Dodajemy łyżeczkę miodu, tymianek, rozmaryn i 2 łyżki oliwy. Doprawiamy solą i pieprzem. Dorzucamy na patelnię szalotki pokrojone(...)plastry. Awokado powinno być miękkie i ciemnozielone. Obieramy je, wkładamy do kielicha blendera, skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy szczyptę soli, serek i miksujemy. Na talerzach układamy rukolę, następnie buraki z szalotką, plastry kaczki, mus z awokado i posypujemy uprażonym słonecznikiem
Smakowity Blog Kulinarnybyć może przyda Wam się ten przepis do wykorzystania na wielkanocny stół. Takie buraczki byłyby niezłym dodatkiem do świątecznego śniadania. Potrzebujemy: około 6,5 kg buraków 1 i 1/4 szklanki cukru (około 275 g) 1 szklanka octu (około 250 g) 4,5 łyżeczki soli Buraki zalewamy zimną wodą i gotujemy do miękkości. Może to potrwać(...)nawet ponad godzinę. Po ugotowaniu lekko przestudzamy i obieramy ze skórki. Ścieramy na tarce na grubych oczkach lub za pomocą melaksera. Do startych buraków dodajemy ocet, cukier i sól. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku. Przekładamy do wyparzonych słoików, porządnie zakręcamy i pasteryzujemy 20-25 minut w 90 stopniach. Smacznego
Marder&Marder Manufacturejako tort na moje osiemnaste urodziny! Właściwości buraka: - nie jest bogatym źródłem żelaza , jak uważa wiele osób lecz zawiera antocyjany - przeciwutleniacze, wspomagające układ krwionośny, nieocenione przy anemii - zawiera betainy (nadające mi cudowny kolor) - przyczynia się do zwalczania raka i depresji - pomaga przy kaszlu , wzmacniają odporność - łagodzi skutki nadużycia alkoholu (sok z zakwaszonych buraków zaraz po przebudzeniu w sobotni poranek(...)można dać mniej) - 1 szklanka puree z buraka - 1/2 szklanki oleju - 2 1/2 szklanki mąki (ja użyłam ryżowej, ale pszenna, gryczana też się sprawdzą) - 1 szklanka prawdziwego kakao - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - szczypta soli Polewa: - tabliczka gorzkiej czekolady - szklanka mleka kokosowego z puszki - szczypta cynamonu, kardamonu, gałki muszkatołowej Wykonanie: 1. Kilka buraków obrać, pokroić i gotować
Pland based fille