kolację wigilijną, wszystkim gościom bardzo smakowała. Do sałatki użyłam majonezu dekoracyjnego od firmy Fanex , oraz groszku zielonego od firmy Bonduelle . Składniki: 6 filetów śledziowych 5 buraków 5 ziemniaków 1 kwaskowe jabłko 5 ogórków kiszonych 1 puszka zielonego groszku od Bonduelle 0,5 szklanki śmietany 18 % 3/4 szklanki majonezu dekoracyjnego od Fanex Sok z połowy cytryny(...)Sól, pieprz Sposób przygotowania: Buraki i ziemniaki dokładnie myjemy nie obierając, gotujemy w osobnych garnkach do miękkości, ostudzone obieramy. Śledzie przekładamy do miski, zalewamy zimną wodą, moczymy przez 1,5 godziny, kroimy w kostkę. Obrane jabłko, buraki, ziemniaki i ogórki kroimy w kostkę, groszek odsączamy z zalewy, wszystkie składniki przekładamy do miski. Do miski wlewamy śmietanę, dodajemy majonez
Bajeczna Kuchniaczerwonych buraków -3 l wody -100-150 ml soku z kwaszonej kapusty -cebula -ząbek czosnku -garść suszonych grzybów -susz owocowy ( jabłko, gruszka, śliwka ) -sól, pieprz Buraki obieramy i kroimy w słupki. Suszone grzyby moczymy i odsączamy. Do garnka wlewamy wodę, wrzucamy susz owocowy, grzyby, buraki, cebulę i czosnek. Gotujemy do miękkości buraków. Odcedzamy, dodajemy
Maminek kulinarnyczarnego pieprzu 4-5 goździków sól, cukier i świeżo mielony czarny pieprz do smaku mała szczypta przyprawy korzennej 1/3 szklanki octu jabłkowego ok. 150-250 ml zakwasu z buraków Grzyby zalać niewielką ilością ciepłej wody i odstawić na godzinę. Obrane buraki pokroić w plastry i gotować do miękkości z octem jabłkowym i dużą szczyptą soli(...)suszone grzyby wraz z wodą, w której się moczyły, suszone śliwki, czosnek, liście laurowe, ziele angielskie, czarny pieprz w ziarnach, goździki. Gotować ok. 20 minut. Wlać wywar z ugotowanych buraków. Dodawać stopniowo zakwas buraczany, próbując czy barszcz ma już odpowiedni smak i wyłączyć płomień pod garnkiem, dodając pod przyprawę korzenną. Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Można również
Czerwień i błękitlaurowy ziele angielskie pieprz sól cukier 2 ząbki czosnku Wykonanie kwasu burakowego: 1 kg buraków 2 l wody ząbek czosnku Aby barszcz wigilijny był dobry należy najpierw zakisić buraki w następujący sposób: buraki wyszorować, opłukać, obrać cienko, pokroić w plastry, włożyć do kamiennego garnka lub słoja. Zalać przegotowaną letnią wodą, dodać ząbek czosnku. Pozostawić w ciepłym pomieszczeniu(...)Wstawić do lodówki. Namoczone grzyby zalać wodą i zagotować. Do gotowanych grzybów dodać włoszczyznę i przyprawy. Gdy wywar się ugotuje odcedzić. Do odcedzonego wywaru dolać wcześniej przygotowany kwas z buraków, bardzo krótko zagotować, przyprawić do smaku czosnkiem roztartym z solą i cukrem. Podawać z uszkami z grzybów suszonych. Smacznego Artykuł Wigilijny barszcz z uszkami pochodzi z serwisu Gotowanie
Gotowanie-ukpierników 19.12.2015: sobota: zrobić bigos z jarmużu wrobić Miśka i Miśkę w dekorowanie choinki 20.12.2015: niedziela: przyrządzić boczniaki po kaszubsku i przyrządzić boczniaki sosie śliwkowym 21. 12.2015:poniedziałek: upiec buraki na zupę, zrobić farsz do pieczarek 22.12.2015: wtorek: upiec sernik, upiec ciasto czekoladowe 23.12.2015:środa: ugotować seler; upiec makowiec, przygotować krem z pieczonych buraków, pieczone pierogi (wyrastanie ciasta(...)Przygotować ciasto drożdżowe na kulebiaka i zostawić do wyrastania na zimno w lodówce 24.12.2015: Upiec pierogi i kulebiaka Przygotować seler Na godzinkę przed kolacją podgrzać/upiec: pieczarki, krem z buraków, bigos. a potem trawić przez 3 godziny i przebiec 10 km żeby to spalić
greenscarfCiasto nie zawiera mleka ani produktów pochodzenia mlecznego. Mi smakuje bardzo, tym bardziej, że zawiera prawie same warzywa, mój mąż mówi że jadał lepsze ;-). Nie czuć w nim ani buraków, ani batatów, ani tym bardziej marchewki. Składniki na formę 20 na 35 cm: 4 jajka rozmiar L 1/2 szklanki cukru trzcinowego drobnego 1 szklanka mąki ryżowej (u nas pełnoziarnista(...)szklanka mąki gryczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka oleju 250 gr surowej marchewki, obranej i startej na tarce o dużych oczkach (ważone przed obraniem) 250 gr surowych buraków, obranych i startych na tarce o dużych oczkach (ważone przed obraniem) 250 gr surowych batatów, obranych i startych na tarce o dużych oczkach (ważone przed obraniem) szczypta soli
moj przepis najest lekko puszyste i delikatne, a zarazem wilgotne i mocno czekoladowe. Muszę przyznać, że wiedzieliście, co wybrać :) Ps. Jeżeli nie macie chęci lub czasu gotować buraków, to gotowane buraki w całości dostaniecie w Lidlu. Są one pasteryzowane i nie mają dodatkowych ulepszaczy. Inspiracja: Moje Wypieki Składniki na tortownicę ok. 23 cm/ blaszkę 20x20 cm: 50 g kakao(...)mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 120 g cukru 250 g ugotowanych buraków 3 duże jajka 200 g oleju rzepakowego 100 g gorzkiej czekolady drobno posiekanej Przygotowanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Do naczynia przesiać mąkę pszenną, a następnie dodać kakao, proszek do pieczenia i cukier. Wymieszać, odłożyć. Zblendować buraki na gładkie puree
Fabryka pomysłówgrana padano – drobno startego + dodatkowo odrobina świeżo zmielony pieprz, 1 łyżeczka soli himalajskiej 1 jajko 1 żółtko garść orzechów włoskich garść rukoli 2 – 3 łyżki masła Wykonanie: Przygotuj buraki: ugotuj je i obierz ze skórki. Pokrój na mniejsze kawałki i zblenduj. Buraki przełóż na sitko i odstaw na około pół godziny. Ważne, by dobrze odsączyć sok. Ziemniaki(...)obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Gdy będą miękkie – odcedź je i gorące przepuść przez praskę do ziemniaków. Odstaw do przestygnięcia. Do dużej miski dodaj ziemniaki, buraki, mąkę pszenną i ziemniaczaną, ser grana padano, jajko oraz żółtko, dopraw solą i pieprzem. Całość zagnieć i uformuj gładką kulę. Przygotuj stolnicę i podsyp ją mąką. Odcinaj po kawałku ciasta, formuj
Moja pasja smakuSkładniki: 1 kg buraków ćwikłowych 2 l wody kromka chleba razowego Wykonanie: Buraki wyszorować, opłukać, obrać i pokroić na plastry. Buraki włożyć do słoja lub kamiennego garnka dodać kawałki chleba wraz ze skórką wszystko zalać ciepłą wodą. Przykryć folia spożywczą lub papierem z nakłutymi dziurkami. Buraki pozostawić w temperaturze 18-20 stopni, kilka
Pychotkaaasmak. Dla mnie bomba! Tak lubimy najbardziej :) Bardzo treściwa i pożywna zupa. Jeszcze lepsza jest na drugi dzień. Doskonała zwłaszcza podczas chłodnych miesięcy :) Składniki: ok. 3 l wody 4 buraki średniej wielkości 1 cebula 4 marchewki 1 pietruszka 1 mały kawałek selera 1 puszka białej fasoli 250 g mięsa wołowego (np. z udźca) 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego(...)samo postępujemy z buraczkami. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, a cebulę na ćwiartki. Gdy mięso jest już miękkie dodajemy do zupy Vegetę oraz cebulę i starte warzywa (prócz buraków). Buraki dokładamy po ok. 15 minutach. Gotujemy warzywa do miękkości, a następnie dorzucamy ziemniaki, koncentrat oraz obrane i pokrojone na ósemki jabłko. Całość mieszamy. Gdy ziemniaki będą miękkie
MyCookBook.plbiałej fasoli drobnej typu Piękny Jaś karłowy firmy KUPIEC ćwiartka małej główki kapusty włoskiej/białej 2 szt.cebuli 2-3 szt. ziemniaków 2-3 szt. kiszonych buraków 3-4 szklanki soku z kiszonych buraków 4-6 szt. suszonych grzybów 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 szt. goździku łyżka masła łyżeczka cukru sól(...)zwykłą, białą. Dodałam ją do cebuli. Mieszając, chwilę smażyłam. Podlałam ją szklanką wywaru i przez około 5 minut dusiłam. Dodałam przecier pomidorowy, sól, pieprz i cukier. Buraki pokroiłam na słupki. Można je również zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodałam je do wywaru. Po chwili dodałam pokrojone w kostkę ziemniaki i podduszoną kapustę. Można również pokroić
potrawyregionalneburaków 1,5 l przegotowanej ciepłej wody 2 płaskie łyżki soli 1 główka czosnku 1 kromka chleba razowego 2 listki laurowe kilka ziaren pieprzu kilka ziaren ziela angielskiego Buraki oczyszczone obrać i pokroić w cienkie plastry. Czosnek przekroić razem z łupinką Pokrojone buraki włożyć do kamionki lub słoja, dodać przyprawy oraz czosnek. Na wierzch położyć kromkę chleba(...)Wodę posolić i zalać przygotowane buraki Przykryć naczynie gazą lub ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce na ok 5-6 dni. Zakwas powinien być klarowny. Przecedzić i przelać do butelek. Przechowywać w lodówce do ok miesiąca. Opublikowany
Gotowanie jest łatwepowodzenie. Składniki: 10 kg buraków czerwonych Ok. 150 ml octu 10% 4 - 5 łyżek soli kamiennej Ok. 7 łyżek cukru Ok. 90 gram chrzanu tartego ze słoika Wykonanie: Buraki gotujemy w wodzie do miękkości ( zwykle to trochę trwa, cóż ale warto ). Po ugotowaniu buraki wyjmujemy do naczynia i pozostawiamy do wystygnięcia ( najlepiej zostawić na noc ). Po wystygnięciu(...)UBIERAMY RĘKAWICZKI ! buraki bardzo barwią ) obieramy ze skórki ( schodzi bez problemu ). Trzemy na tarce warzywnej. W buraczkach pozostawiamy dołek i odbieramy łyżką nadmiar soku ( bardzo dobrze smakuje doprawiony solą i sokiem z cytryny ) i oczywiście wypijamy. Do buraczków wlewamy ocet, wsypujemy cukier i sól oraz dodajemy chrzan ( najlepiej dodawać stopniowo i smakować aby znaleźć idealny smak dla siebie ). Wszystko
Smaki Ewyburaczane korzenie, dopiero co zostały wykopane z ziemi i w ich składzie znajduje się właśnie teraz, najwięcej cennych witamin i minerałów. Warto dodać że nasze "plebejskie" umazane ziemią buraki, pod względem zawartości witamin i minerałów, znacznie przewyższają popularne owoce cytrusowe. Korzystajmy więc z plonów naszych pól, a wtedy z pewnością lepiej zniesiemy jesienne i zimowe chłody i słoty(...)liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 1 cebula 2 łodygi selera naciowego ( lub kawałek korzenia) 1 marchew 1 pietruszka (korzeń) szczypta lubczyku sól,pieprz zupa 3 ugotowane buraki 100 g wędzonego boczku 1 marchew Kawałek korzenia selera lub pietruszki 1 cebula 1,5 l wywaru z mięsem 1 ząbek czosnku szczypta otartego majeranku 1 łyżeczka cukier 1 łyżeczka
Miód i pieprz30kg) 21 czerwonych papryk (ok 4kg) 2 papryczki chili Zalewa: 0,75l octu 3 szklanki cukru 3 łyżeczki soli ok 12 sztuk ziela angielskiego Sposób przygotowania: 1. Buraki umyć i przełożyć do dużego garnka. Gotować, by były na tyle miękkie, żeby bez problemu wbić widelec. Odcedzić, przestudzić i obrać ze skórki. Zetrzeć na małej tarce dołączonej do maszynki(...)umyć i z obraną cebulę zetrzeć na tej samej tarce. 2. Składniki na zalewę zagotować, następnie wrzucić do niej paprykę z cebulą i gotować ok 10minut. Wlać do buraków, dokładnie wymieszać i przekładać do wyparzonych słoiczków. Pasteryzujemy ok 15 minut, po czym odstawiamy do góry dnem do całkowitego wystudzenia. Zamiast zwykłej papryki można użyć tylko chili
Kuchnia w czekoladzie