Surówka z kiszonych buraków z ananasem, rodzynkami i sosem chrzanowym, to mój sposób na wykorzystanie buraków z zakwasu na barszcz . Słodko-kwaśno-ostra, chrupiąca, do obiadu - świetna. Składniki: 250 g kiszonych buraków plaster surowego ananasa 2 łyżki rodzynek 2-3 orzechy Sos: łyżka jogurtu 1-2 łyżki tartego chrzanu sól, pieprz, ew. odrobina cukru(...)kminku do smaku Wykonanie: Buraki poszatkować w paseczki. Ananasa pokroić w drobną kostkę. Rodzynki zalać wrzątkiem i od razu osączyć. Składniki sosu połączyć. Wszystkie składniki wymieszać z sosem. Posypać na wierzchu pokruszonymi orzechami. Smacznego :). Znajdź mnie na fb . Inne surówki i sałatki do obiadu
Rodzinka w kuchniCzekoladowe ciasto z burakami to dosyć niekonwencjonalny pomysł na wykorzystanie tych czerwonych warzyw, jednak naprawdę warto go wypróbować! Buraki doskonale sprawdzają się w wypiekach tego typu, bo sprawiają one, że ciasta(...)wysychają i z każdym upływającym dniem smakują tak samo dobrze. To czekoladowe ciasto z burakami możecie podać w wersji saute, ale także polane [...] Artykuł Czekoladowe ciasto z burakami pochodzi z serwisu Pogotujmy.pl
Pogotujmy.plsałatkę, ciasto lub danie główne. Jednym z dań, które musi być na stole to sałatka z buraka rukoli i pomarańczy. Tym razem dodałam jednak do niej Tortellini kolorowe z mięsem Arc Pol Składniki: 1 szklanka tortellini kolorowych z mięsem Arc Pol 4 buraki 1 op. rukoli 50 g orzechów włoskich 1 łyżka pestek słonecznika 3 łyżki octu balsamicznego(...)oraz poprószyć je solą i pieprzem. Zawinąć w folię aluminiową każdy burak. Piec przez 50 minut w temp 200 st C. Odwinąć z folii i poczekać aż ostygnie. Zdjąć skórkę i pokroić. Przyprawić solą i pieprzem. Pomarańcze wyfiletować i pokroić. Orzechy posiekać. Do miski włożyć rukolę orzechy, tortellini, buraki i pomarańcze. Delikatnie wymieszać. Posypać uprażonymi pestkami słonecznika. Podawać
Kuchnia w oparachmiękkości. Następnie wszystkie składniki wystarczy pokroić, przyprawić do smaku i wymieszać. Gotowe! Składniki: ok 300g solonych filetów śledziowych – matiasów (mogą być w oleju) 2 średniej wielkości buraki 2 średniej wielkości ziemniaki 1 jabłko 1 cebula 2-3 ogórki kiszone 2 łyżki majonezu 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego (lub śmietany) 1 łyżka cukru sól, pieprz 2 łyżki posiekanego(...)szczypiorku *** Śledzie płuczemy (jeśli są mocno słone to moczymy w wodzie przez kilka godzin), osuszamy i kroimy w kosteczkę *** *** Buraki oraz ziemniaki gotujemy w łupinkach lub pieczemy w piekarniku (zawinięte w folię aluminiową) – do miękkości. Ziemniaki studzimy, obieramy i kroimy w kosteczkę *** *** Buraki studzimy, obieramy i również kroimy w drobną kosteczkę *** *** Jabłko obieramy i kroimy
Blog z ApetytemPachnący, intensywny w kolorze, niezbędny do świątecznego barszczyku - zakwas z buraków. Zróbcie tydzień przed Wigilią i dodajcie do barszczu. Wzmocni kolor, smak i zapach. Składniki: 1 kg buraków 6 ząbków czosnku 6 liści laurowych 8 ziaren ziela angielskiego 25 ziaren pieprzu czarnego 3 płaskie łyżeczki soli 1,5 litra przegotowanej wody Wykonanie: Buraki myjemy, obieramy i kroimy(...)cienkie plasterki. Czosnek, bez obierania, kroimy na pół. Do słoika lub kamionkowego naczynia wkładamy czosnek, listki laurowe, ziele angielski oraz pieprz czarny. Na koniec wkładamy pokrojone buraki. W ciepłej wodzie rozpuszczamy sól. Solanką zalewamy buraczki. Buraczki dociskamy, aby nie wypływały na wierzch, np. małym spodeczkiem. Słoik przykrywamy i odstawiamy na 6-7 dni. Słoik przykrywam ściereczką lub zakrętką
Smak mojego domuMoże pomóc też dolanie wody, dołożenie buraków i ponowne zagotowanie barszczu. Stracił kolor - gdy barszcz podczas gotowania straci swój kolor, nie musimy się tym martwić. Wystarczy obrać świeżego buraka, zetrzeć go na tarce, umieścić na sicie i przelać przez niego wywar. Czynność powtarzać, aż barszcz nabierze intensywnego koloru. Zbyt mdły - gdy wywar okaże się za mało kwaśny, możemy(...)zalewę z ogórków kiszonych, sok z cytryny, kiszonej kapusty, czerwonej porzeczki lub żurawiny. Zupa nabierze też smaku, jeśli postoi w lodówce przez 2 - 3 dni. Plamy na dłoniach - buraki zawierają bardzo dużo soku, dlatego ich obieranie bywa kłopotliwe. Aby uniknąć zabarwienia dłoni, najlepiej założyć jednorazowe lateksowe rękawiczki. Można również nie obierać dokładnie je umyć * Przepisy czytelników nr 11/2016
Ciastka - domowe słodkościSałatka z buraków, śliwek i czerwonej cebuli - idealna sałatka ze śledziem, burakami i ziemniakami, nie tylko na wigilijny stół. (porcja na 4-6 osób) Śledzie : 6 filetów śledzia matias, słoik marynowanych śliwek w octowej zalewie, sałatka ziemniaczana : 500 g ziemniaków ugotowanych w mundurkach, 30 ml octu białego winnego, 200 ml esencjonalnego bulionu mięsnego, sól, 20 ml oleju rzepakowego(...)rozłożyć warstwy cebuli. Podgrzać 2 łyżki oleju, przez 2 minuty na dużym ogniu zrumienić cebulę dodając szczyptę cukru. Wrzucić ją do gorącej marynaty i zostawić na 30 minut. Ugotowane buraki obrać i pociąć na cienkie plasterki (może być niewielka kostka), śliwki pokroić w kosteczkę, połączyć z odcedzoną niedokładnie cebulą, dorzucić orzechy, doprawić do smaku i odstawić do przegryzienia
królestwo garówSkoro mama tak mówi …. Polecam! SKŁADNIKI: ( dla 2 osób ) * bułka pełnoziarnista – 2 szt * Beczka śledzi. Filety śledziowe w oleju wiejskim SEKO – 1 słoik * świeży jarmuż * duży burak – 1 szt * czerwona cebula – 1 szt SOS JOGURTOWY: * jogurt naturalny gęsty – 200 ml * świeży koperek * sól * pieprz + ew.czosnek SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Buraka zawiniętego w folię aluminiową pieczemy(...)200C do miękkości (czas pieczenia zależy od wielkości buraka – ok. 30-40 minut). Jogurt mieszamy z posiekanym koperkiem oraz solą i pieprzem (jeśli chcemy – możemy dodać również ząbek czosnku). Odstawiamy do przegryzienia. Upieczonego buraka kroimy w cienkie pasterki, cebulę w piórka. Bułki podpiekamy w piekarniku lub na patelni, każdą część smarujemy obficie sosem jogurtowym. Układamy świeży (oczyszczony
Ostra na SłodkoBuraki w cieście naleśnikowym doskonale sprawdzą się jako dodatek do dań mięsnych, ale również jako element dania bezmięsnego. Przepis pochodzi z książki Heleny Kulzowej, Kuchnia polsk a z 1939 roku. W oryginalnym przepisie do ciasta naleśnikowego użyte jest mleko i wino, ja przygotowałam ciasto bez mleka. Samo wino. 1 kg buraków, ciasto naleśnikowe : 2 jajka, 60 g cukru(...)pudru, 200 ml czerwonego wytrawnego wina, 150 – 200 g mąki pszennej, 3 -4 goździki, szczypta soli, tłuszcz do głębokiego smażenia Buraki umyć, ugotować, ostudzić. Obrać ze skórki i pokroić w plasterki 0,5 – 1 cm. Jajka ubić na puszystą masę. Dalej ubijając dodać cukier puder, zmielone goździki, szczyptę soli. Następnie wlać wino i stopniowo dodawać mąkę. Powinniśmy otrzymać ciasto
królestwo garówłyżeczki kminku, kilka goździków, duża szczypta cynamonu i imbiru, sól łyżka tłuszczu (masło klarowane, olej, oliwa) 750 ml woda (lub więcej, jeśli nie chcemy gęstej zupy) Wykonanie: Buraki upiec. Buraki owijam w folię i piekę 40-60 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 °C. Nie Od razu piekę dużą ilość i przeznaczam na tarte do drugiego dania, carpaccio(...)sałatki śledziowe. Marchewkę, pietruszkę, obrane buraki, seler, pora, pokrojone ziemniaki, czosnek włożyć do garnka wraz z przyprawami. Dodać tłuszcz, chwilę podsmażyć mieszając. Wlać wodę, ugotować. Z garnka wyjąć marchew, pietruszkę, selera, por, listek laurowy. Resztę zmiksować na gładką masę, dodać passatę i ponownie zagotować. Z czym podawać: * z prażonymi na suchej patelni pestkami dyni lub słonecznika * czarnuszką * z grzankami
Rodzinka w kuchniJeżeli macie ochotę przygotować dla swoich gości wykwintne i pięknie wyglądające ciasto - jak z cukierni, ale Wasz umiejętności nie są szczytem umiejętności cukierniczych - polecam przygotować czekoladowy torcik na bazie buraków! Buraki w tym cieście nie są wyczuwalne ani trochę, może poza tym, że dzięki nim ciasto jest wilgotne i długo zachowuje świeżość. Przepyszne ganache, które jest chyba(...)użyłam czekolad od Mercatare , która jest dystrybutorem i importerem produktów ekologicznych i naturalnych, w tym hiszpańskich czekolad Torras, słodzonych stewią. Potrzebujemy: 275 g mąki pszennej 200 g upieczonych buraków bez skórki (mogą być również ugotowane w mundurkach) 1 jabłko 300 ml oleju roślinnego 5 jajek 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 100 g ciemnego kakao 300 g cukru
MamaOskarkaSkładniki: 4 małe podłużne buraki 1 ananas 1 i 1/2 szklanki soku pomarańczowego Sposób wykonania: Umyte buraki (nieobrane) zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku nagrzanego do 180°C przez 60 minut. Studzimy a następnie obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze części. Ananasa obieramy ze skórki i odkrawamy twardy środek pozostawiając miękki miąższ. Kroimy(...)kostkę. Do kielicha blendera wrzucamy kawałki buraków i ananasa oraz wlewamy sok pomarańczowy. Miksujemy na gładki koktajl
Qchnia po prostuschłodzenia. Zupę podajemy dobrze schłodzoną, ale nie lodowatą. Zbyt zimna nie jest smaczna. Składniki (4 porcje): 1 litr maślanki naturalnej 1 szkl. tartych buraków (użyłam 2 sporych buraków) 1 ząbek czosnku 1/4 szkl. siekanego koperku 1 płaska łyżeczka soli 1 duża szczypta cukru 1/4 łyżeczki pieprzu ziołowego do przybrania chłodnika: 8 rzodkiewek 4 ogórki gruntowe szczypiorek(...)koperek Przygotowanie: Buraki ugotować w skórkach. Wystudzone buraki obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o małych oczkach. Czosnek obrać i posiekać bardzo drobno. Wymieszać maślankę, utarte buraczki, posiekany koperek, czosnek, sól, pieprz ziołowy i cukier. Wstawić chłodnik do lodówki na minimum 1/2 godziny, aby smaki się wymieszały a zupa schłodziła. Przed podaniem dodać do chłodnika po 2 rzodkiewki
Codziennik Kuchenny