chrzanu, Zalewa: 1 litr wody, 350 ml octu spirytusowego JAMAR, 1,5 szklanki cukru, 1,5 łyżki soli, 5 liści laurowych, 5 ziaren ziela angielskiego, ziarna pieprzu. PRZYGOTOWANIE: 1. Buraki ćwikłowe gotuję do miękkości, obieram i ścieram na tarte o drobnych oczkach. Cebulę oraz czosnek obieram i ścieram na tarce o małych oczkach. 2. Buraki mieszam z cebulą(...)czosnkiem oraz chrzanem. Odstawiam na 12 godzin w chłodne miejsce. 3. Z podanych składników gotuję zalewę. Odstawiam do przestudzenia. Zalewę przecedzam przez sitko i dodaję do buraków. Mieszam. 4. Buraczki nakładam do słoików. Słoiki zakręcam. Pasteryzuję 15 minut. Do przygotowania ćwikły wykorzystałam ocet fermentacyjny spirytusowy 10%, który otrzymałam do testowania od firmy Jamar . Ocet ten doskonale nadaje
Tradycyjna kuchnia Kasiburaki sałatkowe Nastała ta pora roku, kiedy lato miesza się z jesienią. To jest to dla mnie znak, że czas zacząć przygotowywać, buraczane przetwory składniki 3 buraki (ugotowane w łupinie) 3 papryki 3 cebule zalewa 1 szklanka wody 0,5 szklanki octu 0,5 szklanki oleju 0,5 szklanki cukru sól sposób wykonania Ugotowane buraki obieramy(...)cebulę, całość gotujemy razem przez pięć minut. Teraz do garnka wkładamy pokrojone w paski i pozbawione gniazd nasiennych papryki, mieszamy i znów gotujemy pięć minut. Na koniec dokładamy starte buraki i po kolejnych pięciu minutach, gotującą się sałatkę wkładamy do słoików. Zakręcamy nakrętki w słoikach, odstawiamy je do góry dnem, do wystygnięcia i gotowe. Kiedy sałatka wystygnie, sprawdzamy szczelność
Miód i pieprzkubek jogurtu greckiego 1 długi ogórek szklarniowy 1-2 ząbki czosnku posiekany koperek i szczypiorek 3-4 łyżki soku z cytryny sól i świeżo mielony pieprz kiełki do dekoracji Buraki wyszorować, zalać wodą, ugotować do miękkości. Pilnować, by woda cały czas przykrywała warzywa, w razie potrzeby dolewać wody. Wyjąć, ostudzić, obrać i zetrzeć na grubej tarce. Do garnka(...)nieprzywieralnym dnem, dodać starte buraki i smażyć, mieszając. Dodać śmietanę, sól, pieprz, kminek oraz do smaku cukier i ocet jabłkowy. Zestawić z palnika. Ziemniaki obrać, umyć, zetrzeć na drobnej tarce i posolić, po kilku minutach odcisnąć, odlać większość płynu, dodając skrobię z dna miski. Dodać zmiażdżony lub starty na drobnej tarce czosnek, kminek, oraz sól i pieprz, dokładnie wymieszać
Czerwień i błękitjabłkiem. Były kwaskowe, słodkie i świetnie popychały suche ziemniaki. Troszkę je zmieniłam i do tej pory często są na moim stole. Składniki na 4 porcje 4 buraki średniej wielkości 1 jabłko duże lub 2 małe(...)cebula 2 łyżki octu z białych winogron 1 łyżeczka cukru 1/2 łyzeczki soli ( według uznania) 1/4 łyżeczki pieprzu. 2 łyżki oliwy z oliwek Wykonanie krok 1 . Umyć buraki i ugotować . Po ugotowaniu ,ostudzić . krok 2 . Buraki,jablko i cebulę obrać ze skóry. Następnie buraki i jablko zetrzeć na tarce
Eli Gotowaniebyć starty chrzan ok 200g ) 1 jabłko kwaskowe 1 łyżka cukru 1 łyżka płaska soli 1/2 łyżeczki pieprzu białego 1 cytryna ( sok) Wykonanie Krok 1 . Umyć buraki i ugotawać je. Krok 2 . Oczyścić korzeń chrzanu i zetrzeć go na tarce o małych oczkach. Krok 3 . Jabłko zetrzeć na większych oczkach Krok(...)Ugotowane buraki zetrzeć na tarce o małych oczkach, nadmiar soku odlać. Krok 5 . Do utartych buraków dodać jabłko i chrzan ,wymieszać . Wsypać resztę składników i dokładnie wymieszać Cukier i sól muszą się dobrze rozpuścić. Na koniec dodać sok z cytryny i jeszcze raz wymieszać . Krok 6 . Miseczkę przykryć szczelnie , najlepiej folią spożywczą i odłożyć do lodówki
Eli Gotowaniepieprz do smaku po 250 ml. kefiru ,jogurtu naturalnego, śmietany (ja użyłam 9% w orginale była wiejska) 1/2 litra rosołu lub bulionu 1 łyżeczka cukru Wykonanie Krok1 . Botwinę ,buraki umyć. Szczypior i koperek wypłukać. Jajka ugotować na twardo. Filet pokroić w paski , opruszyć solą i pieprzem , usmażyć na zloty kolor z każdej strony . Odstawić do ostygnięcia. Krok2 . Botwinkę(...)pokroić drobno, obrane buraki zetrzeć na tarce o dużych oczkach . Zalać rosołem , dodać 1 łyżeczkę soli i ugotować . Krok3 . Gdy buraki będą prawie miękkie ,dodać do gotowania z tarte jabłka . Zagotować i odstawić . Zmiksować całość na gładką masę .Wystudzić . Krok4 . Do zimnych buraczków dodać : kefir, śmietanę, jogurt ,cukier,pieprz .Dokładnie wymieszać Krok 5 . Szczypiorek i koperek
Eli Gotowaniepęk botwiny 1,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego 4-5 młodych ziemniaków 4 jajka natka pietruszki szczypior sól pieprz Szczypta kwasku cytrynowego Sposób przygotowania Myjemy buraki i nie obierając ich gotujemy w garnku na półmiękko. Dodajemy cukier i kwasek cytrynowy Buraki wyjmujemy z garnka, studzimy obieramy i kroimy na cienkie talarki. Myjemy pęk botwiny(...)całości dość grubo siekamy. Do garnka wkładamy pokrojone buraki z botwiną, zalewamy bulionem, przyprawiamy solą i pieprzem, a następnie gotujemy 7-10 minut. W międzyczasie w oddzielnych garnkach gotujemy ziemniaki i jajka. Ugotowana zupę rozlewamy na talerze dodając do każdej porcji ugotowanego ziemniaka, posiekaną natkę pietruszki, szczypior i po jednym jaju przekrojonym na pół . Możemy również dodać kleks
Miód i pieprzpęk botwiny 1,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego 4-5 młodych ziemniaków 4 jajka natka pietruszki szczypior sól pieprz Szczypta kwasku cytrynowego Sposób przygotowania Myjemy buraki i nie obierając ich gotujemy w garnku na półmiękko. Dodajemy cukier i kwasek cytrynowy Buraki wyjmujemy z garnka, studzimy obieramy i kroimy na cienkie talarki. Myjemy pęk botwiny(...)całości dość grubo siekamy. Do garnka wkładamy pokrojone buraki z botwiną, zalewamy bulionem, przyprawiamy solą i pieprzem, a następnie gotujemy 7-10 minut. W międzyczasie w oddzielnych garnkach gotujemy ziemniaki i jajka. Ugotowana zupę rozlewamy na talerze dodając do każdej porcji ugotowanego ziemniaka, posiekaną natkę pietruszki, szczypior i po jednym jaju przekrojonym na pół . Możemy również dodać kleks
Miód i pieprzśredniej wielkości buraki 1/3 szklanki octu balsamicznego 2 łyżeczki oliwy z oliwek 100 g sera feta garść posiekanych orzechów włoskich czarny pieprz Buraki porządnie umyć, nie obierać. Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 ºC. Upiec szczelnie owinięte folią aluminiową przez ok godzinę ( do miękkości buraków ). Następnie ostudzić i pokroić w cienkie plasterki. Układamy na talerzu w taki(...)sposób aby plastry na siebie nachodziły. Ocet balsamiczny wlewamy do garnuszka, zagotowujemy i zmniejszamy ogień. Gotujemy aż cześć płynu wyparuje a ocet będzie miał konsystencje rzadkiego syropu. Buraki polewamy octem i oliwą. Wstawiamy do lodówki na ok pół godziny. Przed podaniem posypujemy pokruszonym serem feta i orzechami
Atlas SmakówSkładniki 400 g mąki 4-6 łyżek wody 3 jajka sól 2 upieczone buraki Wykonanie Buraki nieduże dwa ,lub jeden duży upiec w piekarniku.Przesiać mąkę, wbić jajka, dodać sól, wodę ,zmiksowane na gladka masę buraki i zagnieść ciasto. Wywałkować porcjami bardzo cienko i zostawić do przeschnięcia.Rozwałkowany makaron posypać mąką, zwinąć w rulon. Kroić nożem wąskie(...)rozrzucić na stolnicy. Zagotować osolona wodę w garnku , wrzucić makaron, zamieszać i gotowac 6-8 minut.Ugotowany makaron odcedzić, a następnie przelać letnią wodą. Po odsączeniu wyłożyć na półmisek.:) zamiast buraka i wody można dodac sok buraczany
w mojej kuchniwłasnego ogródka, bez nawozów, przechowywane w piwnicy w piasku, smak mają o niebo lepszy, bardziej intensywny, niż te kupione w sklepie. Składniki: 1-1,5 kg buraków 250 ml śmietany 2-3 liście laurowe 2-3 ziela angielskie 2-3 ząbki czosnku 4 łyżki cukru 3 łyżki octu 10 % kostka bulionowa sól, pieprz 2,5 litra wody(...)dodatkowo: ugotowane ziemniaki koperek Sposób przygotowania: Buraki czyścimy, myjemy, obieramy i tarkujemy na średnich oczkach do warzyw. Starte buraki przekładamy do garnka, zalewamy wodą, wrzucamy ziele, liście laurowe, obrane ząbki czosnku, kostkę bulionową, cukier i gotujemy około 20 min. Po tym czasie wlewamy ocet i gotujemy kolejne 15 min. Po tym czasie garnek odstawiamy na godzinę
na moim stole...Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w grube plastry. Cebulę pokroić w pióra. Marchew i buraka obrać i pokroić w cienkie plastry. Kiełbasą pokroić w plastry. Boczek pokroić w słupki. Dno kociołka wyłożyć liśćmi kapusty następnie włożyć kilka plastrów smalcu. Następnie układać warstwami ziemniaki, marchew, buraki, cebulę. Doprawić solą i pieprzem, włożyć liść laurowy i kilka plastrów smalcu. Następnie włożyć(...)warstwę boczku i kiełbasy. Ułożyć po jeszcze jednej warstwie ziemniaków, marchwi, buraków i cebuli. Doprawić solą i pieprzem, włożyć kilka plastrów smalcu. Następnie włożyć warstwę boczku i kiełbasy. Na wierzch wyłożyć warstwę ziemniaków, posolić je i przykryć liśćmi kapusty. Dokładnie przykryć pokrywką kociołka i docisnąć. Gotować na ognisku przez 1,5 - 2 godzin, do momentu aż wszystkie warzywa będą
Mama Gotujedeserowej z orzechami włoskimi, Buraki umyć, obrać, pokroić w bardzo cienkie plasterki. Cytrynę wymieszać z octem, miodem, roztartym ząbkiem czosnku. Doprawić solą i cukrem. Do marynaty włożyć plasterki buraków na 1,5 godziny. Po tym czasie buraki wyjąc z marynaty i skropić oliwą. Odstawić na 15 minut. Na talerzu ułożyć plasterki buraków, posypać mieszanką czekolady
królestwo garówbardziej niż ja pacierza stwierdziła, że mogą być. A skoro w jej ustach buraczane "mogą być" to musiały być naprawdę niezłe :) Składniki na 12 muffinek: torebka 100 g suszonych buraków 260 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej 35 g kakao 150 g cukru 2 jajka 80 ml oleju 80 ml mleka Więc tak: wlewamy(...)garnka trochę wody i wrzucamy suszone buraki (można je kupić bez problemu w hipermarketach). Gotujemy aż będą miękkie. Odcedzamy na sitku i czekamy aż wystygną. W tym czasie do miski wrzucamy wszystkie suche składniki i mieszamy. Dodajemy buraki i znów mieszamy. Nie tam jakoś dokładnie tylko tak po prostu żeby nam się składniki połączyły. Potem dodajemy resztę
Marder&Marder Manufacturejemy z kromką chleba pełnoziarnistego. Wszystkie osoby lubiące buraki zachęcam do wykorzystania ich właśnie w tym daniu. Idealnie komponują się z innymi warzywami, moje ulubione połączenie to buraki & szpinak, a paletę smaków dopełniam rodzynkami, które genialnie dopełniają słodycz tych bulw. Buraki musicie wcześniej ugotować lub kupić już ugotowane, są dostępne m.in w Lidlu :) Warzywa: szpinak(...)burak Warzywa: włoszczyzna mrożona w paskach & szpinak Warzywa: szpinak Smacznego
Taste Of My Day