Szarlotka z budyniowa pianka 232Szarlotka to jedno z tych deserów, którego smak zna każdy z nas. Niewiele jest osób, które odmówiłoby kawałka tego wyśmienitego jabłkowego ciasta. Podobnie jak serników, również rodzajów szarlotek jest nieskończenie wiele. W naszym domu ostatnio furorę robił Kisielowiec (klik) . Ostatnio postanowiliśmy wrócić jednak do bardziej tradycyjnych smaków, czego efektem jest wspaniale aromatyczny i pachnący w całym domu jabłecznik. CIASTO
Kuchnia od dwojga
Szarlotka z migdałową kruszonką 167Teraz super przepis na szarlotkę. Szarlotki mogę piec pasjami, ciągle i ciągle i nigdy się nie znudzą. A przy tym, ten cudownie unoszący się zapach pieczonych jabłek. Potrzebujemy: Czytaj więcej
Tylko pysznie
"W krainie miodem płynącej... 4" - podsumowanie akcji 231lejdi of the house Miodowe serniczki z patelni ; blog: lejdi of the house Malinowa budyniowa kasza manna ; blog: Apetyt na Smaka Dietetyczne pierniczki w czekoladzie ; blog: Vanilla Plan Norweska szarlotka w szkle ; blog: Apetyt na Smaka Sałatka a kurczaka z kurkami i pieczonymi szalotkami ; blog: Mops w kuchni Sałatka z bobem i kozim serem ; blog: Czerwień i błękit Fit czeko(...)tapioki z malinami ; blog: Weekendy w domu i ogrodzie Wątróbka w malinowo-miodowym sosie ; blog: Kanarkowa Sałata z malinami, kozim serem i młodą marchewką ; blog: Inspirowane naturą Chrupiąca szarlotka ; blog: Marcepanowa kuchnia Mus owocowy z miodem ; blog: Czerwień i błękit Czekoladowy omlet z czerwoną porzeczką ; blog: Smiling shrimp Surówka młodej kapusty i kopru włoskiego (fenkułu) ; blog: Czerwień i błękit Ogórki
Weekendy w domu i ogrodzie
Tarta z jabłkami i polewą migdałowo-miodową 170Dzisiejsza moja propozycja na ciasto jest skierowana do smakoszy orzeszków i szarlotek. Połączenie jabłek z masą orzechową i polewą miodowo- migdałową, na pewno zastąpi w moim domu, zwykłą szarlotkę :) Tarta jest niezwykle krucha,wielka pychotka i..... bardzo szybka znika z foremki ;) Do tarty potrzebne jest : 900 g jabłek prażonych ze słoika ( można oczywiście użyć jabłek świeżych - wtedy potrzebnych nam będzie
Różne smaki w kuchni
Szarlotka krucho-drożdżowa 209szperania w głowie lub w internecie by przeskanować przepisy i zrobić coś co będzie zgodne z filozofią diety rozdzielnej. I w taki oto sposób na liście łakoci pojawiła się szarlotka... Składniki: 3 szkl. mąki 2 łyżki smalcu (można użyć oleju kokosowego) kostka masła 1/4 kostki drożdży 2 łyżki letniej wody 2 łyżki cukru trzcinowego 1-1,5kg jabłek smażonych Przygotowanie(...)minut aż ciasto będzie rumiane (długość zależy od tego jak nam piecze piekarnik). Ilość podanego ciasta wystarcza na formę o wymiarach: 25cm - 37cm. Tutaj link jak przygotować jabłka do szarlotki: http://dieta-rozdzielna.blogspot.com/2016/08/dzem-jabka-smazone_28.html Smacznego
Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Waniliowa szarlotka 245Szarlotka to ciasto które uwielbiam, pewnie dla tego że w domu rodzinnym mama robiła ją bardzo często. A szarlotka w jej wykonaniu to mistrzostwo świata. Ja dziś zrobiłam z dodatkiem wanilii, oczywiści prawdziwej i wyszła pyszna :) Składniki: ciasto 2,5 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego
magiczna kuchnia Kasi
Torcik truskawkowy – szybki, pyszny 185Wspaniały torcik truskawkowy. Idealny na weekend. Uwielbiam ten przepis. Zimą w naszym domu szarlotka goni szarlotkę, latem ten torcik rządzi Potrzebujemy: truskawki (około 20 szt) galaretka truskawkowa Składniki na biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 3/4 szklanki mąki pszennej (tortowej) 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
MojaQchnia.pl
Szarlotka z rabarbarem i truskawkami 183Szarlotka która jest moją ulubioną. Nie przesłodzona, krucha, i znika jeszcze ciepła. Nadzienie fajnie się rozpływa. Ma delikatny smak truskawek i rabarbaru. U mnie nie zdążyła przestygnąć, bo nie mogliśmy się jej oprzeć. składniki ciasto: 150 g masła zimnego 50 g smalcu 260 g mąki pszennej 4 żółtka sól szczypta 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 szklanki cukru pudru(...)szerokie i robię kratkę z ciasta. Kruszonka: Do miski przesiewam mąkę, dodaję masło i zagniatam palcami, na końcu dodaje cukier i już tylko chwilę zagniatam. Kruszonką posypuje kratkę na szarlotce. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni góra dół na 35 minut. Dekoruję śmietaną. Podaję ciepłą
wesoła kuchnia
BISZKOPT Z JABŁKAMI I KREMEM BUDYNIOWYM 547kolejne, pyszne ciacho przed Wami! Dziś mam dla Was przepis na pyszną Szarlotkę z budyniem na cieście biszkoptowym. Ciasto łatwe, szybkie i niesamowicie smaczne! Idealne do popołudniowej kawki – z całą pewnością posmakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: ( 24×28) BISZKOPT : * jajko – 5 szt * cukier – 3/4 szkl * mąka pszenna – 3/4 szkl * mąka ziemniaczana – 1/4 szkl WARSTWA
Ostra na Słodko
Szarlotka orkiszowa 150domu, w którym poobiedni czas przypominał leniwe brzęczenie osy. Czerwiec niósł ze sobą obietnicę, na której spełnienie czekałam. Teraz czerwiec niesie mi tylko wspomnienia. A dla Was szarlotka . Składniki: * na dużą blaszkę ciasto: 2 szklanki mąki orkiszowej 2 szklanki mąki pszennej 6 żółtek 200g masła 1 szklanka cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki kakao 1/4 łyżeczki(...)papierem do pieczenia. Wylepić spód. Przełożyć jabłka. Czasem spód podsypuję bułką tartą, która wchłonie wodę z jabłek. Na jabłka zetrzeć na tarce resztę ciasta. Piec ok.1h w 180C. Artykuł Szarlotka orkiszowa pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia
Raj dla Podniebienia
Krucha szarlotka z budyniem 364Pyszna krucha szarlotka z dodatkiem budyniu. Ciasto proste i bardzo lubiane. Jedyny minus to to że trzeba poczekać aż szarlotka dobrze wystygnie i nie da się podjeść kawałka na ciepło bo budyń się rozpływa. składniki: kruche ciasto 500 g mąki pszennej 250 g zimnego masła 1 szklanka cukru 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli nadzienie 3 budynie
Monia miesza i gotuje
Szarlotka z pianką budyniową 438Szarlotka z pianką budyniową jest naprawdę pyszna i bardzo ładnie prezentuje się na talerzu. Z pewnością zachwyci Waszych gości wyglądem, ale przede wszystkim smakiem! W Święta wyszła tak świetna, że koniecznie trzeba było upiec ją kolejny raz. Przepis pochodzi z bloga Kasi. Składniki: Ciasto: 4 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka cukru pudru(...)kostki masła 6 dużych żółtek 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany Czytaj dalej... Artykuł Szarlotka z pianką budyniową pochodzi z serwisu Pasja Smaku
Pasja Smaku
Tartaletki z jabłkami 185Szarlotka, to chyba nasze narodowe ciasto, wszyscy ją znają i prawie wszyscy kochają. Proponuję wariację na temat szarlotki. Oddzielnie pieczone ciasto, w tym przypadku mini tarteletki i oddzielnie przygotowany farsz z jabłek. Dopiero na talerzu łączymy deser w całość. ciasto: 300 g mąki pszennej, 200 zimnego masła, 100 g cukru pudru, 3 żółtka, farsz: 1 kg jabłek (u mnie odmiany
królestwo garów
Śmietankowa szarlotka 277wiem jak to się stało ,że moja ulubiona szarlotka nie została do tej pory opublikowana na blogu ;) Dość długo byłam zdania , że najlepsza szarlotka to taka upieczona na cieście kruchym. Zmieniłam zdanie, kiedy po raz pierwszy upiekłam właśnie tą wersję . Jest niezwykle puszysta a jabłuszka dodają jeszcze bardziej jej delikatności. Rozpływa się w ustach i jest to przepyszny dodatek
Różne smaki w kuchni
SEKRETY UDANEGO CIASTA KRUCHEGO 281słonych zamiast cukru dodaje się sól w ilości 2 dag na 1 kg mąki. Do kruchego ciasta zazwyczaj używamy mąki pszennej., niemniej jednak ciasta takie jak tarty owocowe, szarlotki lub mazurki będą smaczniejsze jeśli przyrządzi się je z mąki krupczatki. Jako dodatki podnoszące smak i aromat wypieku wzbogaci dodanie cukru waniliowego, soku z cytryny lub z pomarańczy(...)posypuje mąką. Do pieczenia ciasta kruchego stosujemy dwie zasady tj. nakłuwanie i podpiekanie. Nakłuwanie ciasta kruchego ma zapobiec wybrzuszenia ciasta podczas pieczenia. jeśli pieczemy placki będące spodem do sernika, szarlotki podpiekamy je przed nałożeniem masy do pieczenia około 10 minut, a następnie przestudzamy lub schładzamy całkowicie. w ten sposób ciasto nie namoknie od później nałożonej masy, unikniemy zakalca, a ciasto
Ciastka - domowe słodkości