jajka 60 g sera np.Gouda 20 g Parmezanu lub sera Grana Padano 3 łyżki mąki pszennej 1 cebulka pół łyżeczki czosnku granulowanego 1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich sól, pieprz, papryka słodka olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pieczarki panierowane przepis: Pieczarki umyć, osuszyć. Odcinamy trzonki, i wydłubać miąższ. Nóżki pieczarek zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę pokroić(...)paprykę, czosnek, oraz zioła prowansalskie wymieszać w miseczce na jednolite ciasto. Kapelusze nadziać farszem, następnie otoczyć w cieście a na koniec z każdej strony w bułce tartej. Na mniejszej patelni rozgrzać olej (oleju taką ilość, aby pieczarki choć w połowie były zanurzone). Najpierw smażyć stronę z farszem, potem drugą. Smażyć na rumiany kolor. Smacznego. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Pieczarki faszerowane
Olcia gotuje!mięsa mielonego, opakowanie makaronu muszli dużych, puszka pomidorów, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 1 cebula, passata pomidorowa, łyżka śmietany (opcjonalnie), parmezan do posypania (opcjonalnie), przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, oregano, bazylia. ZOBACZ INNE PRZEPISY Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, góra i dół. Do garnka wlej wodę i posól ją, kiedy zacznie się gotować. We wrzątku delikatnie umieść makaron i gotuj(...)papryką, oregano oraz bazylią. Dodaj koncentrat pomidorowy, podgrzewaj chwilę i farsz do makaronowych muszli jest gotowy. Przygotuj sos . Do małego garnka przelej passatę pomidorową, dopraw według uznania. Na koniec dodaj odrobinę śmietany, dzięki temu sos pomidorowy będzie miał delikatniejszy smak. Kiedy makaronowe muszle będą już lekko podgotowane, odcedź je. Na spód naczynia żaroodpornego wylej 2/3 sosu pomidorowego. Czas na faszerowanie
Rozdomowionafaszerować, jakkolwiek zwijać, zawsze jest smacznie, chrupko i szybko, dodatkowo pięknie się prezentują. Pomysł na przekąskę idealny. Dziś palmiery wytrawne w wersji z sosem spaghetti, tartym serem i sezamem. Możecie użyć ketchupu, dowolnego sosu, np. bolońskiego, pomidorowego, słodko-kwaśnego, nawet majonezu z żurawiną a dodatkowo do sera dorzucić szynkę lub posiekane drobniutko oliwki. Posypać makiem, ziołami lub ostrą papryką. Wersje
Zasmakuj KuchniUdka z kurczaka faszerowane grzybami to doskonały pomysł na smakowity i aromatyczny obiad. Dzisiaj mięsko podane z gnocchi, czyli włoskimi kluskami w sosie serowym a do tego kolorowa i szybka w przygotowaniu sałatka. Składniki : 5 szt. ud z kurczaka bez skóry i kości (z Biedronki) ok. 1/3 szklanki grzybów leśnych (u mnie mrożone) 1 łyżka startego sera żółtego(...)ząbki czosnku ostra papryka (w proszku) słodka papryka (w proszku) tymianek sól i pieprz opakowanie Gnocchi 200 ml śmietanki 18% ser parmezan lub grana padano 100 g serka topionego - śmietankowy biały pieprz Przepis na sałatkę znajdziesz tutaj → Sałatka Przygotowanie: Rozmrożone grzybki przesmaż na łyżeczce oliwy, dopraw pieprzem, tymiankiem i ostrą papryką - na koniec dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek
Alutka-Gotujefrancuskiego opakowanie sera Favita typu feta (kolor niebieski) 1 średni pomidor 3 suszone pomidory 10 oliwek czarnych i 8 zielonych 2 łyżeczki żurawiny świeżo zmielony pieprz, tymianek, oregano, słodka papryka kilka foremek do babeczek – użyłam silikonowych Przygotowanie: 1. W miseczce wymieszajcie ser typu feta z pokrojonymi w kostkę: pomidorem, pomidorami suszonymi, oliwkami, żurawiną, przyprawcie do smaku. 2. Ciasto kroję(...)kilka niedużych kwadratów (kawałek ciasta zostawiam, bo będę nim dekorować wierzch babeczek), każdy kwadrat lekko jeszcze rozciągam lekko palcami i wypełniam nimi silikonowe foremki – babeczki. 3. Każdą babeczkę faszeruję, resztę ciasta które jest na bokach fantazyjnie wywijam w kształt kwiatów. Ciasto, które sobie wcześniej zostawiłam rwę na mniejsze kawałki i posypuję nimi każdą babeczkę z wierzchu, po 3 małe
Zasmakuj Kuchnipaprykę w cienkie plastry, a następnie dodajemy ją na patelnię. 4. Całość podsmażamy, aż woda z grzybów całkowicie odparuje (ok. 15 minut ). 5. Po tym czasie dodajemy odsączoną czerwoną fasolę, kukurydzę, soczewicę oraz przecier pomidorowy. 6. Wszystko dokładnie razem mieszamy i podsmażamy jeszcze przez kilka minut (do miękkości). 7. Na końcu farsz przyprawiamy i przekładamy do placków tacos. 8. Faszerowane
Bez Cebulifaszerowanych twarożkiem i pokrojonych na kawałki (kupiłam je w Kauflandzie na wagę) kilka zielonych oliwek nadziewanych czosnkiem z ziołami (kupiłam je w Kauflandzie na wagę) kilka kawałków sera koziego dojrzewającego żółty ser tarty - do woli przyprawy: bazylia, oregano, zioła prowansalskie Sos pomidorowo-chrzanowy: puszka krojonych pomidorów z puszki 1 płaska łyżka chrzanu łyżeczka cukru sól, pieprz, bazylia, oregano, papryka
Zasmakuj KuchniPortobello to odmiana znanej wszystkim pieczarki - większa, bardziej mięsista. Świetnie nadaje się do faszerowania i zapiekania a kupić je można nawet w popularnym dyskoncie. Są intensywniejsze w smaku niż zwykłe pieczarki i zdecydowanie je polecam na przystawkę lub danie główne. Osobiście lubię takie długo pieczone a nie jedynie podpiekane i taki przepis przedstawiam. 8 pieczarek portobello 500g mięsa mielonego 100g(...)tartej mozzarelli 50g tartego sera cheddar 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 papryka czerwona 1/2 pęczka natki pietruszki sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra olej 1. Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę i paprykę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz mięso mielone obsypane solą i przyprawami. Studzimy, mieszamy z posiekaną natką pietruszki, jajkiem i mozzarellą
Szefowa kuchnikolor niebieski) 1 średni pomidor 3 suszone pomidory 10 oliwek czarnych i 8 zielonych 2 łyżeczki żurawiny świeżo zmielony pieprz, tymianek, oregano, słodka papryka kilka foremek do babeczek - użyłam silikonowych Przygotowanie: 1. W miseczce wymieszajcie ser typu feta z pokrojonymi w kostkę: pomidorem, pomidorami suszonymi, oliwkami, żurawiną, przyprawcie do smaku. 2. Ciasto kroję(...)kilka niedużych kwadratów (kawałek ciasta zostawiam, bo będę nim dekorować wierzch babaeczek), każdy kwadrat lekko jeszcze rozciągam lekko palcami i wypełniam nimi silikonowe foremki - babeczki. 3. Każdą babeczkę faszeruję, resztę ciasta które jest na bokach fantazyjnie wywijam w kształt kwiatów. Ciasto, które sobie wcześniej zostawiłam rwę na mniejsze kawałki i posypuję nimi każdą babeczkę z wierzchu, po 3 małe
Zasmakuj KuchniDanie dla miłośników pomidorów. Pomidory faszerowane mięsem są i dealne jako przekąska na imprezach. Można je przygotować wcześniej, a w dowolnej chwili po prostu włożyć do piekarnika na pół godziny. Podane z ryżem stanowią pyszny, lekki i niebanalny obiad :) Składniki: 9 średnich pomidorów 1 cebula 1 ząbek czosnku 3 łyżki oliwy 200 g mielonej karkówki sól pieprz(...)pół łyżeczki cukru pół czubatej łyżeczki słodkiej papryki szczypta chili 10 gałązek pietruszki pół kulki mozzarelli Wykonanie: Pomidorom odcinamy kapelusiki i je wydrążamy . Najlepiej zrobić to łyżeczką. Wydrążoną zawartość siekamy. Cebulę i czosnek kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię i podsmażamy na oliwie 10 minut. Następnie do cebuli i czosnku, dodajemy mięso, sól, pieprz, cukier, paprykę słodką oraz chili
Smak mojego domuziemniaczane wrzucamy do miski, rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków lub w rękach. Dodajemy twarożek, przyprawy, sok z cytryny, cukier i dokładnie mieszamy drewnianą łyżką. Odstawiamy na 10 minut. 4. Ziemniaki faszerujemy twarożkiem (u mnie wyszło 1,5 łyżki na kartofla), układamy na wyłożonej folią aluminiową lub papierem do pieczenia dużej blasze, wstawiamy do piekarnika na 10 minut. 5. Posypujemy startym(...)żółtym lub mozzarellą, zapiekamy jeszcze 5 minut lub do roztopienia sera. Podawać najlepiej z sosem czosnkowym lub jogurtowym, ja podałam z drobiowymi szaszłykami z ciemnymi pieczarkami i zieloną papryką oraz sałatą z sosem vinaigrette.Oj, bardzo smacznego
Kuchnia Prezydentowejlatin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Kolejny przepis, którego składnikami są: ser, boczek i pieczarki :) Tym razem to faszerowane pieczarki z kaszą jęczmienną, boczkiem i serem mozzarella. Potrawa ta idealnie sprawdzi się jako wieczorna przekąska lub jako dodatek do dania głównego. Zapiekane pieczarki z farszem z kaszy jęczmiennej(...)średniej wielkości pieczarek - 2 duże cebule - 2 ząbki czosnku - 1 woreczek kaszy jęczmiennej - 150 g tartego sera mozzarella - 200 g boczku (w kawałku) - przyprawy (kminek mielony, rozmaryn, ostra papryka, sól, pieprz) Pieczarki myjemy, obieramy i oddzielamy kapelusz od nóżki. Następnie delikatnie wydrążamy środek kapelusza (ciemne blaszki). Kapelusze układamy w brytfannie / naczyniu żaroodporny i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Same pieczarki będą
Związek na patelniwarzywami 11. Zapiekanka z gnocchi, mięsem mielonym i warzywami 12. Zapiekanka z bakłażanem, makaronem, brokułem, indykiem i kukurydzą 13. Z apiekanka kebab - gyros 14. Zapiekanka chłopska 15. Bataty, cukinia, papryka, zapiekane z tuńczykiem i mozzarellą 16. Zapiekanka z ziemniakami, indykiem, brokułem, cukinią i kukurydzą 17. Makaronowa zapiekanka z łososiem, oscypkiem i suszonym pomidorem 18. Pulpeciki z indyka z sezamem(...)makaronem i warzywami 19. Pulpeciki z płatkami owsianymi w sosie pomidorowym zapieczone z makaronem i warzywami 20. Tarta z ciasta francuskiego z warzywami i indykiem 21. Musaka 22. Faszerowana mini cukinia zapiekana z ryżem 23. Zapiekanka z tortellini i białą kiełbasą
kruche babeczkiSezon na cukinie w pełni, więc aż żal byłoby tego nie wykorzystać. Na pierwszy ogień poszła cukinia faszerowana mięsem mielonym. To sycący i pyszny pomysł na obiad, który wbrew pozorom nie jest trudny do wykonania. U nas tak zasmakował, że gościł na stole dwa dni pod rząd. Składniki na porcje dla 2 osób: (inspiracja przepisem z bloga " Nasze życie(...)kuchni ") 1 spora cukinia 2 średnie cebule 400-500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 1 czerwona papryka kilka pieczarek 3/4 puszki krojonych pomidorów (można oczywiście użyć świeżych pomidorów, wtedy najpierw należy je sparzyć i obrać ze skórki, a następnie postępować wg przepisu) 4 plasterki żółtego sera przyprawy: sól, pieprz, cukier, papryka ostra, papryka słodka, zioła prowansalskie, przyprawa do mięsa mielonego
Simply FoodDzisiaj zapraszam na, według mnie, bardzo świąteczny obiad ;) Jeżeli ktoś lubi efektowne dania, udziec z indyka to doskonały pomysł. Wykonanie nie jest skomplikowane, w końcu
Czerwona PorzeczkaDeviled Eggs to produkt konsumpcyjny w Fallout 3 oraz New Vegas, pakowany w niebiesko-czerwone kartoniki. Nazwa „deviled eggs” odwołuje się do jajek gotowanych na twardo i faszerowanych na ostro, z kolei radioaktywność kojarzy nam się z zielonym kolorem. Z tych względów jajka ustroiliśmy pastą z awokado, nie zapominając jednocześnie o mięsnym akcencie w postaci boczku, który idealnie(...)chili oraz nieco soli. Wszystko dokładnie mieszamy. 6. MONTAŻ (2 min) Kratery po żółtkach wypełniamy czubatą łyżeczką pasty z awokado. W farszu utykamy kawałki usmażonego boczku i posypujemy ostrą papryką. PODANIE Jajka nadają się na świetną przekąskę nie tylko w okresie świątecznym, ale także na każdą imprezę, zwłaszcza w klimatach postapo. Przywracają kilka punktów życia i dostarczają małej porcji promieniowania
Nerds Kitchenpietruszki zastąpić można świeżą natką. Kotlety z jajek doprawić można dowolnie wyselekcjonowaną mieszanką przypraw. Ja akurat sięgnęłam po zioła włoskie oraz natkę pietruszki, jednak świeży szczypiorek, zioła prowansalskie, słodka papryka mielona, świeży lub suszony koperek równie dobrze sprawdzą się w tych kotletach. Po usmażeniu kotlety z jajek można zamrozić. Należy włożyć je do plastikowego pojemnika, szczelnie zamknąć i umieścić pojemnik(...)zamrażalniku. Ja w zamrażalniku kotlety przechowuję przez około dwa miesiące. Olej zastąpić można masłem bądź masłem klarowanym. Lubisz dania z jajek? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Jajka faszerowane pieczarkami. Kotlety z jajek The post Kotlety jajeczne appeared first on MeCooks Blog
MeCooksrodzaju uroczystości. 15 sztuk mini papryczek 250 gramów mięsa mielonego wieprzowego połowa malej cebuli 2 płaskie łyżki bułki tartej 1 małe jajko sól pieprz 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki w proszku 1 łyżeczka majeranku 1 szklanka(250 ml) bulionu drobiowego lub warzywnego 1 szklanka (250 ml) passaty pomidorowej szczypta cukru 1 kopiasta łyżka serka mascarpone do zagęszczenia sosu(...)odcinamy górną część i oczyszczamy papryczki z gniazd nasiennych. Do mięsa mielonego dodajemy przyprawy, jajko, posiekaną drobno cebulę i bułkę tartą. Całość dokładnie mieszamy i za pomocą małej łyżeczki faszerujemy papryczki. Na dużej patelni rozgrzać niewielka ilość oleju, wkładamy przygotowane papryczki i krótko obsmażamy z każdej strony. Następnie wlewamy wodę i passatę pomidorową, doprawiamy odrobiną cukru i gotujemy pod przykryciem
Andzia PichciRolada ze schabu Bardzo smaczna i aromatyczna, faszerowana pieczeń wieprzowa. Dzięki dłuższemu pieczeniu w niższej temperaturze mięso nabiera soczystości i kruchości. Roladę można podawać zarówno na ciepło- jako danie obiadowe, jak i na zimno – jako pyszna wędlina na kanapki lub przekąska na przyjęcie. Składniki: 1,5 kg schabu 6-7 sztuk suszonych pomidorów 1 cebula 3 ząbki(...)czosnku 7-10 plastrów boczku wędzonego Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, słodka papryka mielona 2 łyżki oleju *** Schab przekrawamy w poprzek – nie rozcinamy do końca *** *** Następnie przecinamy ponownie w poprzek – tak aby po rozłożeniu powstał duży płat mięsa *** *** Następnie mięso rozbijamy tłuczkiem przez folie spożywczą *** *** Schab nacieramy przyprawami *** *** Suszone pomidory i cebulę kroimy w kosteczkę, a czosnek
Blog z Apetytemtych sałatkach i pastach. Najlepsze to wszystkie postaci hummusu, twarożek labneh, gęsty jogurt z miętą i cytryną, mutabal i baba ghanouj, czyli pasty z grillowanego bakłażana, muhammara z papryki i raheb, czyli coś pomiędzy sałatką a pastą z ciecierzycy, natki pietruszki i pomidorów. Jeśli już jesteśmy przy sałatkach to w Libanie koniecznie trzeba spróbować tabbouleh z natki pietruszki i pomidorów(...)fattoush czyli wiejskiej sałatki z opiekanymi kawałkami chleba pita. Klasyczne sałatki to też rukola i świeży tymianek oraz sałatka z awokado i halloumi. Na każdym kroku można też spróbować faszerowanych liści winogron i bardzo podobnych “gołąbków” z buraka liściowego. Fast food Lubicie falafel i mięso z grilla? Będziecie zachwyceni dobrze przyprawioną koftą i kebabem w formie szaszłyków w stylu Orfali
Ugotowane pozamiatanezapomniałam pstryknąć fotkę z ugotowanych gołąbków.. Chyba pierwszy raz robiłam gołąbki z kapusty włoskiej [ kiedyś robiłam faszerowaną kapustę - klik ]..moje ze względu na brak czasu gotowały się w wolnowarze,ale można ugotować je tradycyjnie w garnku.Ja gołąbki zrobiłam późnym wieczorem, a w nocy się gotowały , rano przestawiłam wolnowar na podgrzewanie, poszłam do pracy, a mąż miał obiadek praktycznie gotowy(...)główka kapusty włoskiej 50 dkg mięsa mielonego 10 dkg ryżu 1 jajko 1 cebula sól, pieprz, słodka papryka, wegeta koncentrat pomidorowy listek, ziele marchewka ,kawałek pora śmietana Z kapusty wyciąć głąb, oddzielić liści, ściąć zgrubienia i sparzyć.Ryż ugotować.Do mięsa mielonego dodać jajko, posiekaną cebulkę ,ryż, przyprawy [ ja dodałam jeszcze troszkę posiekanej kapusty]i wymieszać.Na liście kapusty nakładać
Moje domowe kucharzenieKoperty naleśnikowe z farszem meksykańskim Idealne danie dla tych, którzy tak jak ja uwielbiają naleśniki pod każdą postacią. Koperty z farszem meksykańskim, to smakowite połączenie mięsa
Blog z ApetytemPołączenie ryżu i kapusty kiszonej, zapieczone w śmietanie wydaje się dosyć ryzykownym połączeniem. Zapewniam, że smakuje wybornie! Składniki: 1 kg kiszonej kapusty 3 cebule 15 dag
Tradycyjna KuchniaProste, szybkie, smaczne i ładne - w sam raz na małą przekąskę dla gości. Polecam! składniki 6 jajek ugotowanych na twardo 100 g wędzonego łososia
Stare Gary