uprawia się dla liści. No i super! Mamy buraczkowe jajka przepiórcze, do tego bardzo dekoracyjne listki buraka – idealne połączenie. Składniki CZERWONE JAJA 12 sztuk ugotowanych jaj przepiórczych 500g buraków na sok – potrzebujemy około 250-300ml soku 1 łyżka octu jabłkowego SAŁATKA 2-3 garście zielonych liści: rukola i mangold czerwony 1 awokado 1 szalotka(...)cytryny 2 łyżki oleju lnianego sól pieprz Wykonanie Wyszorowane buraki obieramy, wyciskamy z nich sok. Świeży sok możemy zastąpić np. zakwasem buraczanym . Sok mieszamy z octem jabłkowym, taką mieszaniną zalewamy obrane ze skorupek jajka. Jaja zalane sokiem odstawiamy do lodówki na około 1-2 godzin. Następnie odcedzamy jaja, soku nie wylewamy, możemy go wykorzystać np. do barszczu ukraińskiego . Awokado
Tajemnice SmakuLekkie danie, w sam raz na raz. Można spakować do pudełka i zabrać na lunch lub drugie śniadanie. 2 porcje: 4 mniejsze buraki 50 g sera feta 1 gruszka łyżka nasion słonecznika łyżka nasion dyni(...)łyżka nasion sezamu łyżka nasion siemienia oliwa z oliwek sok z cytryny 2 garści roszponki sos balsamiczny Umytą i osuszoną roszponkę wykładamy na talerz. Gruszkę kroimy w cienkie plasterki. Buraki zawijamy w folię aluminiową, pieczemy ok. 30 minut w 180 st. C. Gdy ostygną, skórka łatwo z nich zejdzie. Kroimy w plasterki. Nasiona prażymy na suchej patelni. Na roszponce
Kucharzycasobie w mniej naturalny sposób. Byłam przekonana, że sztuczny barwnik poradzi sobie z zafarbowaniem ciasta, ale niemiło się rozczarowałam. Następnym razem będę musiała popróbować z jakimiś naturalnymi składnikami, np. burakami. Keto babeczki Red Velvet Natura górą Ciekawostką jest fakt, że kolorantem używanym w pierwotnej recepturze na to ciasto były właśnie buraki. Miały one też pomóc zachować(...)wilgotność ciasta. Dopiero później człowiek zaczął “ulepszać” naturę stosując syntetyczne barwniki. Ciekawa jestem czy dałoby się uzyskać intensywną czerwień używając naturalnych metod… Będę musiała to wypróbować. Buraki kojarzą mi się bardziej z kolorem bordowym, a nie czerwonym, więc na potrzeby naszego dzisiejszego wypieku nie chciałam ryzykować wpadki. Sława Red Velvet Cake Red Velvet Cake to ciasto
Modern Cave Girlsproszkowane banany(5%), sproszkowana liofilizowana żurawina), orzechy (25%) (orzechy brazylijskie , migdały , pasta z migdałów ), sproszkowany liofilizowany sok z buraka (2%) ▸ BURACZANY Owoce(69%), daktyle, rodzynki), nasiona słonecznika, buraki sproszkowane (7,4%), oliwa z oliwek extra virgin, olejek eteryczny cytrynowy ENERGY BAR Anny Lewandowskiej Dostępny w Lidlu, cena(...)wiórki kokosowe, kakao ♡ ▸ JABŁKO&CYNAMON daktyle, suszone jabłko, orzechy nerkowca, orzechy brazylijskie, cynamon ▸ KAKAO&MALINA daktyle, orzechy nerkowca, wiórki kokosowe, suszona malina, kakao ▸ TRUSKAWKA&BURAK daktyle, orzechy nerkowca, słonecznik, suszona truskawka, suszony burak ♡ ▸ MARCHEW&POMARAŃCZA daktyle, migdały, słonecznik, suszony zagęszczony sok pomarańczowy, suszona marchew ▸ ŻURAWINA&GOJI daktyle, orzechy nerkowca
zdrowo i aktywnieAmarantowy chłodnik z młodych buraczków z garam masala. Burak kocha tą przyprawę. I mimo, że na pierwszy rzut oka wydaje się jak każdy inny, po spróbowaniu wiesz, że smak jest wybitny. 1 litr jogurtu naturalnego ( używam nadbużańskiego) 4 młode buraki czosnek 1 i 1/2 łyżeczki garam masala pół łyżeczki kminu liść laurowy kilka ziarenek ziela angielskiego(...)sól do smaku łyżka octu balsamicznego pieprz Buraki zetrzeć na tarce wlać ok 2 szklanek wody, dodać sól, liść laurowy i ziele angielskie, wcisnąć ząbek czosnku. Zagotować. Po 5 minutach wlać ocet, chwilkę pogotować. Zestawić i wystudzić. Na suchej patelni uprażyć garam masalę i kumin. Dodać do buraków. Wlać jogurt i wymieszać. Doprawić jeśli trzeba solą. Podawać
AZgotuj!diecie wegańskiej (bo rośliny jej nie zawierają*), o tyle niedobory żelaza można bardzo łatwo uzupełnić poprzez spożywanie odpowiednich produktów roślinnych. Zdecydowanym pogromcą anemii jest zakwas z buraków. Nad jego walorami nie musze się już chyba rozpisywać, bo źródeł jego dobrodziejstwa jest bardzo wiele. Na własnym(...)moich dzieci przykładzie doświadczyłam mocy tego napoju probiotycznego. Zawsze (bez względu na dietę w przeszłości czy obecną) miałam hemoglobinę w dolnej granicy normy. Tylko w okresach picia zakwasu z buraka znacznie się zwiększała (z poziomu 11.5 do 13.5). Takie efekty otrzymywałam już po tygodniu picia zakwasu w ilości 50 ml na czczo dziennie. Tak samo zadziałał u mojej córeczki
Jeść, by żyć w zdrowiuburaka jest bardzo zdrowy, to źródło cennych witamin i soli mineralnych. Chodzą słuchy, że ma właściwości antynowotworowe. Czytałam nawet książkę na ten temat. Burak spożywany na surowo, jest najzdrowszy, dlatego najlepiej spożywać go w postaci soku, ponieważ wtedy jest najsmaczniejszy. Szczególnie wtedy, kiedy dodamy do niego inne warzywa, lub owoce. Możemy stosować różne kombinacje. Ja tym razem, połączyłam buraka(...)marchewką i jabłkiem. Sam burak na surowo, nie jest smaczny. Przynajmniej dla mnie :) Ma ziemisty, nie fajny smak. Natomiast takie połączenie, bardzo mi smakuje. Podaję składniki na jedną porcję soku. Składniki: 1/2 dużego buraka, lub 1 mniejszy 3 marchewki 1 jabłko Wykonanie: Marchewki i buraka obrać i umyć. Jabłko umyć i wykroić gniazda nasienne. Wszystko przepuścić przez sokowirówkę. Odstawić
Agusiowe smakołykiłyżeczka musztardy 1 łyżeczka keczupu sól, pieprz, sok z buraków szczypiorek Jajka ugotować na twardo i wystudzić. Obrać ze skorupek, włożyć do słoika i zalać sokiem z buraków tak, aby były całe zakryte. Odstawić na 12 godzin jeśli chcemy, aby jajka były całe różowe. Natomiast 6 godzin wystarczy aby miały różową obwódkę i biały środek. Jajka wyjąć(...)papierowym ręczniku. Przekroić na połówki i wyjąć ze środka żółtko. Żółtko rozgnieść widelcem aby było jak najmniej grudek. Dodać majonez, musztardę, keczup i wlać 1-2 łyżeczki soku z buraka. Wymieszać na gładką pastę i doprawić ją do smaku solą oraz pieprzem. Gotową masą nadziać połówki jajek. Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem
My simple kitchenćwikłę. Buraczki z chrzanem to świetny dodatek do pieczonych mięs i wędlin, czyli nieodzowny dodatek na świątecznym stole. Polecam! Ćwikła Składniki: 500g ugotowanych lub upieczonych buraków (użyłam gotowych) 1-2 łyżeczki tartego chrzanu (lub do smaku(...)kilka kropli soku z cytryny sól, pieprz Jak zrobić ćwikłę: Ugotowane lub upieczone buraki zetrzeć na miazgę, przełożyć na sito i odcedzić (najlepiej przez noc). Starte buraki przełożyć do miski, dodać chrzan, sok z cytryny i doprawić solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić na jakiś czas, aby smaki się połączyły. Po kilku godzinach spróbować
Codzienne GotowanieSzybka, pyszna i idealna na Wielkanoc pasta z buraków. Jeśli do buraków dodamy ogórka konserwowego i chrzanu to pasta jest znakomita, polecam. Pasta, ogórek i buraki. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniesmaczne, aromatyczne i sycące. A zupy kremy po prostu uwielbiam, na blogu znajdziecie wiele ciekawych przepisów na wszelkiego rodzaju zupy-kremy . W tym tygodniu ugotowałam zupę buraczkową z jabłkiem . Buraki i jabłka to świetne warzywa, które wciąż możecie wykorzystać, zanim pojawią się młode, tegoroczne. Gorąco polecam zupę buraczkowa, jestem pewna ze wszystkim zasmakuje! :) Zupa buraczkowa z jabłkiem Składniki(...)średnia cebula 2 ząbki czosnku 500g surowych buraków 2 jabłka (najlepiej słodkie) 2 ziemniaki sól, pieprz sok z cytryny cukier (opcjonalnie, do smaku) oliwa/masło do smażenia Przygotowanie: W garnku rozgrzać oliwę z masłem i przesmażyć na niej drobno pokrojoną cebulę oraz rozgniecione ząbki czosnku. Smażyć chwilę aż cebula się zeszkli. Dodać obrane i starte na tarce o grubych
Codzienne Gotowaniemięs, sosów i ziemniaków. Ale sprawdzają się również obok kasz, makaronów, a nawet klusek śląskich. Przygotowanie tartych buraczków jest bardzo proste. Ja najczęściej przygotowuję surówki na bazie pieczonych buraków, ale możecie spokojnie wykorzystać też buraki gotowane. Spróbujcie. Składniki: około 500 g buraczków (upieczonych lub ugotowanych, waga po obraniu)* 2 cm pora (biała część) sok z połowy cytryny (opcjonalnie(...)mnie około pół łyżeczki) około 2 łyżek oleju rzepakowego Woj-len sól i świeżo mielony pieprz do smaku *buraczki pieczemy tak samo jak do czerwonego barszczu (przepis tutaj ) Przygotowanie: Buraki trzemy na tarce na grubych oczkach. Dodajemy sok z cytryny (lub opcjonalnie ocet), cukier, olej (najpierw około 1 łyżki) i pokrojony por. Całość doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i solą
Słodkie okruszkiteraz ja kontynuuję tradycję. Są pyszne i idealnie sprawdzają się jako dodatek do obiadu. Polecam! 3-4 czerwone buraki 1 cebula Dodatkowo: majonez sól, pieprz Opcjonalnie: odrobina cukru Buraki należy upiec lub ugotować, a po ostudzeniu obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę drobno posiekać oraz następnie dodać do buraków. Całość połączyć z majonezem
Di gotujeAuuuuu! Najlepsza zupa na świecie. I tyle w temacie. Składniki: 700 ml bulionu warzywnego 3 duże buraki szklanka zakwasu z buraków (opcjonalnie) 1 łyżeczka octu jabłkowego 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka majeranku 2 łyżki śmietany 18% 6 średnich ziemniaków 2 duże cebule 1 łyżeczka poszatkowanej natki pietruszki sól pieprz olej rzepakowy (przepis na 3-4 porcje) Buraki
Kardamonovyduża cebula 2 ząbki czosnku 1 cukinia 1 czerwona papryka 2 buraki 2 marchwie 2 pietruszki lubczyk, ostra i słodka papryka, vegeta natur olej rzepakowy PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki, buraki, cebulę, czosnek, pietruszkę i marchew obieram. Warzywa kroję w kostkę. Cebulę siekam na cztery, czosnek kroję drobniutko. Resztę warzyw myję i kroję w podobnej wielkości kostkę, cukinię można pokroić(...)plastry lub półksiężyce. Buraki kroję na mniejszą kostkę, są twardsze, dzięki temu dojdą na równi z innymi warzywami. Warzywa układam w naczyniu żaroodpornym, przyprawiam, dodaję czosnek, dobrze mieszam i polewam kilkoma łyżkami oleju. Piekę w temp. 180 st. C przez ok. 70-80 minut aż będą odpowiednio miękkie. Dekoruję świeżą natką lub koprem. Podaję. Smacznego
Zasmakuj Kuchni