buraka jest bardzo zdrowy, to źródło cennych witamin i soli mineralnych. Chodzą słuchy, że ma właściwości antynowotworowe. Czytałam nawet książkę na ten temat. Burak spożywany na surowo, jest najzdrowszy, dlatego najlepiej spożywać go w postaci soku, ponieważ wtedy jest najsmaczniejszy. Szczególnie wtedy, kiedy dodamy do niego inne warzywa, lub owoce. Możemy stosować różne kombinacje. Ja tym razem, połączyłam buraka(...)marchewką i jabłkiem. Sam burak na surowo, nie jest smaczny. Przynajmniej dla mnie :) Ma ziemisty, nie fajny smak. Natomiast takie połączenie, bardzo mi smakuje. Podaję składniki na jedną porcję soku. Składniki: 1/2 dużego buraka, lub 1 mniejszy 3 marchewki 1 jabłko Wykonanie: Marchewki i buraka obrać i umyć. Jabłko umyć i wykroić gniazda nasienne. Wszystko przepuścić przez sokowirówkę. Odstawić
Agusiowe smakołykiłyżeczka musztardy 1 łyżeczka keczupu sól, pieprz, sok z buraków szczypiorek Jajka ugotować na twardo i wystudzić. Obrać ze skorupek, włożyć do słoika i zalać sokiem z buraków tak, aby były całe zakryte. Odstawić na 12 godzin jeśli chcemy, aby jajka były całe różowe. Natomiast 6 godzin wystarczy aby miały różową obwódkę i biały środek. Jajka wyjąć(...)papierowym ręczniku. Przekroić na połówki i wyjąć ze środka żółtko. Żółtko rozgnieść widelcem aby było jak najmniej grudek. Dodać majonez, musztardę, keczup i wlać 1-2 łyżeczki soku z buraka. Wymieszać na gładką pastę i doprawić ją do smaku solą oraz pieprzem. Gotową masą nadziać połówki jajek. Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem
My simple kitchenćwikłę. Buraczki z chrzanem to świetny dodatek do pieczonych mięs i wędlin, czyli nieodzowny dodatek na świątecznym stole. Polecam! Ćwikła Składniki: 500g ugotowanych lub upieczonych buraków (użyłam gotowych) 1-2 łyżeczki tartego chrzanu (lub do smaku(...)kilka kropli soku z cytryny sól, pieprz Jak zrobić ćwikłę: Ugotowane lub upieczone buraki zetrzeć na miazgę, przełożyć na sito i odcedzić (najlepiej przez noc). Starte buraki przełożyć do miski, dodać chrzan, sok z cytryny i doprawić solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić na jakiś czas, aby smaki się połączyły. Po kilku godzinach spróbować
Codzienne GotowanieSzybka, pyszna i idealna na Wielkanoc pasta z buraków. Jeśli do buraków dodamy ogórka konserwowego i chrzanu to pasta jest znakomita, polecam. Pasta, ogórek i buraki. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniesmaczne, aromatyczne i sycące. A zupy kremy po prostu uwielbiam, na blogu znajdziecie wiele ciekawych przepisów na wszelkiego rodzaju zupy-kremy . W tym tygodniu ugotowałam zupę buraczkową z jabłkiem . Buraki i jabłka to świetne warzywa, które wciąż możecie wykorzystać, zanim pojawią się młode, tegoroczne. Gorąco polecam zupę buraczkowa, jestem pewna ze wszystkim zasmakuje! :) Zupa buraczkowa z jabłkiem Składniki(...)średnia cebula 2 ząbki czosnku 500g surowych buraków 2 jabłka (najlepiej słodkie) 2 ziemniaki sól, pieprz sok z cytryny cukier (opcjonalnie, do smaku) oliwa/masło do smażenia Przygotowanie: W garnku rozgrzać oliwę z masłem i przesmażyć na niej drobno pokrojoną cebulę oraz rozgniecione ząbki czosnku. Smażyć chwilę aż cebula się zeszkli. Dodać obrane i starte na tarce o grubych
Codzienne Gotowaniemięs, sosów i ziemniaków. Ale sprawdzają się również obok kasz, makaronów, a nawet klusek śląskich. Przygotowanie tartych buraczków jest bardzo proste. Ja najczęściej przygotowuję surówki na bazie pieczonych buraków, ale możecie spokojnie wykorzystać też buraki gotowane. Spróbujcie. Składniki: około 500 g buraczków (upieczonych lub ugotowanych, waga po obraniu)* 2 cm pora (biała część) sok z połowy cytryny (opcjonalnie(...)mnie około pół łyżeczki) około 2 łyżek oleju rzepakowego Woj-len sól i świeżo mielony pieprz do smaku *buraczki pieczemy tak samo jak do czerwonego barszczu (przepis tutaj ) Przygotowanie: Buraki trzemy na tarce na grubych oczkach. Dodajemy sok z cytryny (lub opcjonalnie ocet), cukier, olej (najpierw około 1 łyżki) i pokrojony por. Całość doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i solą
Słodkie okruszkiteraz ja kontynuuję tradycję. Są pyszne i idealnie sprawdzają się jako dodatek do obiadu. Polecam! 3-4 czerwone buraki 1 cebula Dodatkowo: majonez sól, pieprz Opcjonalnie: odrobina cukru Buraki należy upiec lub ugotować, a po ostudzeniu obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę drobno posiekać oraz następnie dodać do buraków. Całość połączyć z majonezem
Di gotujeAuuuuu! Najlepsza zupa na świecie. I tyle w temacie. Składniki: 700 ml bulionu warzywnego 3 duże buraki szklanka zakwasu z buraków (opcjonalnie) 1 łyżeczka octu jabłkowego 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka majeranku 2 łyżki śmietany 18% 6 średnich ziemniaków 2 duże cebule 1 łyżeczka poszatkowanej natki pietruszki sól pieprz olej rzepakowy (przepis na 3-4 porcje) Buraki
Kardamonovyduża cebula 2 ząbki czosnku 1 cukinia 1 czerwona papryka 2 buraki 2 marchwie 2 pietruszki lubczyk, ostra i słodka papryka, vegeta natur olej rzepakowy PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki, buraki, cebulę, czosnek, pietruszkę i marchew obieram. Warzywa kroję w kostkę. Cebulę siekam na cztery, czosnek kroję drobniutko. Resztę warzyw myję i kroję w podobnej wielkości kostkę, cukinię można pokroić(...)plastry lub półksiężyce. Buraki kroję na mniejszą kostkę, są twardsze, dzięki temu dojdą na równi z innymi warzywami. Warzywa układam w naczyniu żaroodpornym, przyprawiam, dodaję czosnek, dobrze mieszam i polewam kilkoma łyżkami oleju. Piekę w temp. 180 st. C przez ok. 70-80 minut aż będą odpowiednio miękkie. Dekoruję świeżą natką lub koprem. Podaję. Smacznego
Zasmakuj KuchniSkładniki: 2 buraki 3 jajka 3 ogórki(...)kiszone 1 jabłko 100 g sera żółtego 1 puszka kukurydzy 3 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 1/2 pęczka dymki 4 łyżki posiekanego koperku sól, pieprz ziołowy Sposób wykonania: Buraki gotujemy w mundurkach, studzimy i obieramy. Jajka gotujemy na twardo. Buraki, jajka, ogórki i jabłko kroimy w średniej wielkości kostkę. Ser ścieramy na dużych oczkach tarki. Dymkę
Qchnia po prosturęką i wymyślać nowe kombinacje sałatek i potraw z dodatkiem mojego ulubionego warzywa Tym razem połączyłam buraczki z tuńczykiem, serem feta i porem, wyszło pysznie. Spróbujcie Składniki: – 3 buraki średniej wielkości (uprzednio upieczone i obrane) – 1 por – 1 puszka tuńczyka w sosie własnym – 150g sera feta – 4 łyżki oleju z awokado (lub innego ulubionego(...)sera, przyprawić, dodać olej i ocet i wszystko dokładnie wymieszać. Gotową sałatkę włożyć do lodówki na 1 godzinę, aby smaki się delikatnie „przegryzły”. Smacznego Sałatka z pieczonego buraka z tuńczykiem Sałatka z pieczonego buraka z tuńczykiem Artykuł Sałatka z pieczonego buraka z tuńczykiem pochodzi z serwisu Kulinarne życie Armine
Smaki ArmineSkładniki: 3 duże podłużne buraki 1 jabłko 1/2 cebuli 3 łyżki octu winnego 3 łyżki oleju roślinnego sól, pieprz ewentualnie 1/2 łyżeczki cukru Sposób wykonania: Buraki myjemy i gotujemy w mundurkach do miękkości. Wystudzone obieramy. Jabłko obieramy i razem z burakami ścieramy na dużych oczkach tarki. Cebulę szatkujemy w drobną kostkę. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy
Qchnia po prostuProsta do wykonania, z minimalną ilością składników a jednocześnie pyszna pasta na bazie buraka i słonecznika. Idealna na kanapki jak i do wyjadania prosto z miseczki lub maczania w niej krakersów, chipsów, nachos 😄 SKŁADNIKI: 3-4 buraki 1 kopiata łyżka słonecznika 2-3 łyżki gęstego jogurtu sól, pieprz do smaku SPOSÓB WYKONANIA : Buraki kroimy w ćwiartki(...)wkładamy do rękawa do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C ok. 20-25 min. Przestudzone buraki obieramy i wrzucamy do blendera. Dodajemy 2-3 łyżki gęstego jogurtu, kopiatą łyżkę słonecznika, doprawiamy solą i pieprzem
Marcepanowa kuchniaObrać, ostudzić i pokroić w kostkę. 4. Cebule pokroić w drobną kostkę. 5. Jajka ugotować na twardo. Oddzielić żółtka od białek, zetrzeć na tarce o małych oczkach. 6. Buraki ugotować do miękkości, zetrzeć na tarce o małych oczkach. 7. W miseczce połączyć majonez ze śmietaną. 8. W przezroczystej salaterce układać kolejno warstwy: ziemniaki, sos majonezowy, śledzie, cebula(...)majonezowy, buraki, białka jaj i żółtka. ZAPRASZAM NA FILM - Śledzie pod pierzynką z buraczkami ! Jeśli spodobał Ci się film subskrybuj mój kanał YouTube *Facebook: https://www.facebook.com/AtlasSmakow/ *Instagram: https://www.instagram.com/atlas_smakow/ Kaloryczność przepisu wg Kalkulatora Kalorii : Kalorie Masa Białka Tłuszcze Węglowodany Filety śledziowe a'la Matjas 294 200 20.6 23.2 0.8 Ziemniaki
Atlas Smakówilość wg. uznania * jajko – 3 szt * sól, pieprz * świeży koperek SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Śledzie SEKO z kolorowym pieprzem kroimy w drobną kostkę. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Upieczone buraki, ogórki konserwowe, ugotowane ziemniaki, jajka ugotowane na twardo kroimy również w drobną kosteczkę ( im drobniejsza, tym sałatka wygodniejsza do jedzenia ). Cebulę siekamy ( możemy ją sparzyć dodatkowo wrzątkiem – nie będzie(...)wtedy aż ta piekąca ). W naczynkach układamy warstwami: – śledzie – cebula – majonez – ogórki – ziemniaki – buraki – majonez Każda z warstwę delikatnie oprószamy pieprzem. Wierzch posypujemy jajami. Odstawiamy do „przegryzienia” Smacznego! WPIS POWSTAŁ WE WSPÓŁPRACY Z MARKĄ SEKO Poniżej inne śledziowe przepisy, które może zainspirują Was nie tylko w te święta
Ostra na Słodko