śniadanie :) Krem z pieczonych buraków, truskawek i malin to coś co przyrządzam bardzo często. Przeważnie na szybki deser lub podwieczorek, ponieważ zawsze mam w lodówce upieczone lub ugotowane buraki, a owoców leśnych i truskawek nie brak w mojej zamrażarce nawet zimą. Jednak gdy zagęszczam taką mieszankę szałwią hiszpańską, czyli chia i dodaję więcej różnych zdrowych dodatków, wychodzi sycące(...)niego, śmiało możecie zastąpić innymi owocami. Pierwsze skrzypce grają tu przede wszystkim zdrowe, polskie produkty, czyli burak, maliny, truskawki i dzika róża :) szklanka malin (używam lekko rozmrożonych, w sezonie świeżych) szklanka truskawek (używam lekko rozmrożonych, w sezonie świeżych) 2 upieczone lub ugotowane buraki 3 […] Artykuł Krem owocowo-warzywny z chia i różaną nutą pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogpszennej 50g ciemnego, gorzkiego kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia - czubate 2 łyżeczki sody oczyszczonej - płaskie 300g cukru 1 duży cukier wanilinowy [15g] 1/2 łyżeczki soli MOKRE: 350g ugotowanych buraków - waga już po obraniu i obgotowaniu do miękkości 250 ml oleju 5 jajek - u mnie wielkości M W dużej misce wymieszać składniki suche: mąkę, kakao, proszek do pieczenia(...)przez sito,w ten sposób wprowadza się bąbelki powietrza i ciasto lepiej rośnie. Dodać do tego cukier oraz cukier wanilinowy i razem wymieszać. W drugiej misce zblendować blenderem pokrojone buraki na papkę. Wbić całe jaja oraz wlać olej i zmiksować wszystko mikserem. Do składników mokrych dodawać po trochu składniki suche i mi ks ować na wolnych obrotach - niezbyt długo
Grunt to przepis!taką też Wam polecam w przepisie. Naleśniki podchodzą troszkę pod placuszki, nie są zbyt cienkie i elastyczne. Serdecznie polecam! Składniki: (na 12 mini naleśników) 2 małe ugotowane buraki (2x100 g) 2 duże jajka szczypta soli 1 łyżeczka cukru 4 łyżki jogurtu naturalnego 160 g mleka 140 g mąki pszennej 2 łyżki oleju rzepakowego+ niewielka ilość do wysmarowania patelni(...)Przygotowanie: Ugotowane, obrane ze skórki buraki zmiksować blenderem do gładkości. Wbić jajka, wsypać sól, cukier, mąkę oraz dodać jogurt, mleko i olej rzepakowy. Całość zmiksować blenderem, aż składniki się połączą i powstanie w miarę gęsta, jednolita i intensywnie różowa masa. Małą patelnię o średnicy ok. 12 cm przetrzeć olejem, rozgrzać na małym ogniu. Naleśniki smażyć
Nastoletnie Wypiekaniewygląda zachęcająco (sporo osób w pierwszej reakcji ma problem z burakami) to jest zaskakująco smaczna i wyjątkowa. Przepis znalazłam na blogu Życie od kuchni. Składniki: Marynata do buraków: 2 duże buraki 0,5 litra wody 50 ml octu jabłkowego 10% 1 łyżeczka soli 1 łyżka cukru 2 Czytaj dalej... Artykuł Śledziowa sałatka warstwowa pochodzi z serwisu Pasja
Pasja Smakuapetytem Składniki: pęczek botwinki 4 ogórki świeże 6 większych rzodkiewek mały pęczek szczypiorku mały pęczek koperku litr bulionu 2 łyżki koncentratu z buraków (lub dwa osobno ugotowane buraki) opcjonalnie nieco soku z cytryny lub łyżeczka cukru – co kto woli. dwie łyżki jogurtu typu greckiego pół litra kefiru lub maślanki Wykonanie: 1.Botwinkę myjemy i siekamy. Wrzucamy(...)garnka i zalewamy bulionem. Gotujemy do miękkości (ok. 15 min) bez przykrycia żeby część wody odparowała.Pod koniec gotowania dodajemy koncentrat z buraków. Studzimy. 2. Na tarce z dużymi oczkami ścieramy obrane ogórki i rzodkiewkę. Drobno siekamy szczypiorek i koperek. 3. Gdy botwinka wystygnie dodajemy starte i posiekane składniki. Mieszamy. Dodajemy jogurt i kefir. Mieszamy. Odstawiamy do schłodzenia
Mama z miastaposiadamy upieczone buraczki ). Idealnie nadaje się na samoistną przekąskę oraz dodatek obiadowy. Polecam! (1 duża lub 2 mniejsze porcje) 2-3 garście mieszanki sałat 2 jajka 2 pieczone buraki (przepis(...)klik ) 6-8 szparagów marynowanych ( Dagoma ) Dodatkowo: 1-2 łyżki oliwy zalewa od szparagów do skropienia sól, pieprz Jajka należy ugotować na twardo i przekroić na 4 części. Buraki pokroić w półplasterki, a szparagi na mniejsze kawałki. Sałatę luźno ułożyć na talerzu i na wierzchu poukładać buraki, szparagi oraz jajka. Całość skropić oliwą, odrobiną zalewy od szparagów
Di gotujedusimy na małym ogniu 15 minut. Pod koniec duszenia dodajemy koncentrat pomidorowy, sól, pieprz i cukier do smaku. Mieszamy. Przykrywamy przygotowanymi warzywami rybę. I gotowe! 6. Sałatka śledziowa z burakiem Jaką sałatkę zrobić, by zmieścić się w czasie 30 minut? I by kojarzyła się ze świętami? To było wyzwanie! Spróbowałam zrobić warstwową sałatkę śledziową, też w wersji uproszczonej(...)wyszła! Ale gdyby ktoś miał więcej czasu niż pół godziny, to polecam dodać właśnie ugotowane w mundurkach ze 2 ziemniaki. Składniki : filety śledziowe a'la Matjas w oleju buraki ćwikłowe całe, gotowane (takie można kupić np. w Lidlu - Ryneczek Lidla) 2 cebule 3 jajka 3 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy sól, pieprz Przygotowanie : Ugotować jajka na twardo. Buraki
dobra gospodyni dom wesołym czyniSałatka nietypowa choć pyszna. Wydawałoby się że buraki nie pasują do wiśni a jednak, połączenie jest znakomite i polecam każdemu do wypróbowania. Znakomicie się(...)nada na świąteczny obiad dlatego zachęcam najpierw wypróbować a potem częstować bliskich w święta. Będzie znakomitym dodatkiem do mięs na świątecznym stole a goście zachwyceni. Wiśni dodajcie 1/3 wagi buraków. Sałatka z buraków z wiśniami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieocet. Dodajemy cukier, liście laurowe i ziele angielskie. Zagotowujemy i studzimy. Śledzie myjemy, osuszamy i zalewamy ostudzoną marynatą. Zakrywamy folią aluminiową i wkładamy do lodówki na min. 24 godz. Buraki obieramy, myjemy i gotujemy do miękka. Studzimy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jabłko obieramy i również ścieramy na tarce o grubych oczkach. Śledzie odsączamy z zalewy(...)kroimy w grubą kostkę. Natkę pietruszki myjemy, osuszamy i drobno siekamy. W misce mieszamy ze sobą starte buraki ze startym jabłkiem oraz kawałkami śledzia, ziarnami słonecznika i natką pietruszki. Ser feta kroimy w kostkę. W kubku mieszamy oliwę z sokiem z cytryny. Dodajemy musztardę. Przyprawiamy pieprzem i solą. Mieszamy. Sałatkę wykładamy na talerz posypujemy pokrojonym serem feta i polewamy
Kuchnia MagdaLenyKiszone buraki warto przygotować raz na jakiś czas. Sok z burak stanowi doskonałe żródło minerałów, bakterii i witamin. Bardzo dobrze działa na nasze jelito, tak jak wszystkie kiszonki. Tym razem sok z buraków możemy również zastosowac do barszczu Wigilijnego. Spokojnie zdążymy ukisić nasze buraczki, a sok z nich zlany do butelki przechowujemy w lodówce przez kilka tygodni(...)SKŁADNIKI ok. 1 kg. czerwonych buraków 2 małe marchewki jedna pietruszka kawałek selera 1 łyżka soli niejodowanej 1 łyżka cukru 1 cebula 6-7 ząbków czosnku 1 łyżeczka kminku 2 liście laurowe 2 litry wody 1 kromka chleba razowego na zakwasie WYKONANIE Buraczki najlepsze jeśli z własnej lub pewnej uprawy. Dobrze płuczemy, obieramy w rękawiczkach, poniewaz barwią
W kuchennym oknie Ewymarchewka także odznaczają się wieloma pozytywami. Przyznam, że uwielbiam smak tego koktajlu, który przyrządzam bardzo często. Czasami mieszam go z jogurtem naturalnym. Pycha! (2 porcje) 250 ml soku z buraków (dobrej jakości; polecam Victoria Cymes ) 1 jabłko (większe) 1 marchewka Obraną marchewkę i jabłko (możecie ze skórką) umieścić w blenderze i zmiksować na gładką masę. Następnie wlać(...)buraków i całość ponownie wymieszać - do połączenia się składników. Można pić bezpośrednio po przygotowaniu lub przechowywać w lodówce. (U mnie bez problemu stoi do 12-15h.) Koktajl świetnie smakuję z jogurtem naturalnym. (Dodaję 1 część jogurtu na 2 części koktajlu.) Napoju nie doprawiam, a jago smak zależy od rodzaju użytych składników
Di gotujekasza będzie miękka). Dodać sól, pieprz, rozmaryn, sok z cytryny. Zdjąć z ognia, dorzucić ricottę i wszystko porządnie wymieszać. Gotowe ! Do dekoracji użyłam tahiny, sezamu i czarnuszki :) Buraki, pomimo tego, że nie obfitują w żelazo są cudownym środkiem krwiotwórczym, zapobiegają anemii i wspomagają cały układ krwionośny. Zawierają kwas foliowy, szczególnie ważny dla kobiet w ciąży. Dodatkowo(...)poprawiają naszą odporność, spowalniają starzenie i zapobiegają nowotworom. Jednak, pomimo zalet cukrzycy powinni na nie uważać, ich indeks glikemiczny jest wysoki (IG=64). Uwaga! Składniki mineralne zawarte w burakach rozpuszczają się w wodzie, dlatego gotujcie je w skórce, a najlepiej pieczcie w piekarniku. Możecie również wykorzystać wywar po ich ugotowaniu, wystarczy wymieszać go z sokiem jabłkowym i przepyszny
Gawron w rosolebył dla nas za gęsty, możemy rozrzedzić go wodą lub naturalnym sokiem pomarańczowym. Koktajl buraczany z dodatkiem słodkiej gruszki kusi nie tylko pięknym kolorem. Jest wyjątkowo odżywczy i prozdrowotny. Burak ma mnóstwo witamin i minerałów, działa krwiotwórczo, antynowotworowo i przeciwwirusowo. Mało kto wie, ale jest on świetny na katar. Gruszki natomiast mają właściwości pomagające przy zatruciach, chorobach układu pokarmowego(...)witaminy C, cynamon zaś zadziała antybakteryjnie, antygrzybiczo i antynowotworowo. Nasiona chia to cała skarbnica związków odżywczych – warto je docenić. To wszystko możemy połączyć w jednym, smacznym napoju! Smoothie burak & gruszka: 1 średni, surowy burak 2 soczyste gruszki 1 banan 2 łyżki melasy (lub miodu) 1 – 1,5 szklanki soku pomarańczowego 1/2 łyżeczki cynamonu duża szczypta nasion chia
Poezja smakuróżowo to pomysł na urozmaicenie tradycyjnych dodatków do mięsa. Już jakiś czas temu pokazałam Wam przepis na tradycyjne kluski śląskie . Dzisiaj zachęcam do lekkiej modyfikacji przepisu i dodaniu ugotowanego buraka. Kluski są bardzo smaczne, różowe i lekko buraczane w smaku. Idealnie smakują polane sosem pieczeniowym. Składniki na porcję dla 2-3 osób: 0,5 kg ugotowanych i zmielonych ziemniaków(...)średniej wielkości burak mąka ziemniaczana sól do smaku Buraka umyć, odciąć końcówki i ugotować w osolonej wodzie. Ostudzić i obrać. Przestudzone ziemniaki zmielić w maszynce do mielenia mięsa (na średnich oczkach). Buraka zmiksować za pomocą blendera.* Ziemniaki wymieszać z burakiem. Następnie masę ubić, wyrównać i podzielić na 4 części. Jedną część przełożyć na wierzch masy warzywnej, a do przygotowanego wgłębienia
UgotowaćPieczenie wydobywa z warzyw słodycz. Oczywiście, wydaje się, że łatwiej jest buraka ugotować, ale po pierwsze - nie wiem czy na pewno, a po drugie - w buraku pieczonym (oprócz tej bonusowej słodyczy) pozostaje wszystko co dobre. A jest tego dobrego i zdrowego całkiem sporo. Tak więc pieczmy warzywa korzeniowe i używajmy ich do sałatek, bo skorzysta na tym i nasze zdrowie(...)smak. Zdrowie, co prawda, rzecz ulotna, ale wrażeń smakowych nikt nam nie odbierze. Moja sałatka skomponowała się właściwie sama. Jabłko przyglądało się z koszyka jak piekę buraka, pestki dyni pukały z szafki obok, a kozi serek uchylił drzwi lodówki i miał nadzieję. Cóż było robić? Zaprosiłem towarzystwo na talerz! Nie wiem czy teraz może nie żałują
zadanie-gotowanie