buraki - 8865 przepisów (strona:142/591)

Szkockie stovies z burakami kiszonymi 114

uwagi na to, że otrzymałem pokaźną porcję kiszonych buraków, postanowiłem z nich coś przyrządzić. Znalazłem bardzo ciekawy przepis, na tyle ciekawy, że aż sam się dziwię, dlaczego o nim wcześniej nie słyszałem. Przepis pochodzi ze Szkocji, więc, jeśli wierzyć stereotypom, idealnie się tutaj nadaje.   Przy okazji poszedłem na tzw. kuchnię społeczną. O tym jak się tam należy(...)więc to danie nadawało się tam idealnie. Podstawa - moje ulubione ziemniaki :) Podbitych Szkotów i Irlandczyków, którzy dali ostatecznie się napuścić na siebie, zresztą też :) Składniki: - cebula - ziemniaki - groszek - kiszone buraki Wykonanie: Cebulę kroimy w półplasterki i podsmażamy. Ziemniaki kroimy w kostkę i dodajemy do cebuli, chwilę smażąc. Dodajemy trochę wody i dusimy pod przykryciem. Dodajemy groszku i jeszcze chwilę

Kryzysowa Książka Kucharska
Jak przygotować zakwas na chleb 185

W ostatnim czasie wiele osób zaczęło wypiekać w domu swój własny chleb. Jestem również wśród nich ja. Najszybciej i najprościej jest upiec chleb na drożdżach. Wiele

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
HUMMUS Z BURAKIEM 111

teraz! Coraz bardziej zważamy na to, czym się żywimy, dlatego też powoli rezygnujemy z gotowych specyfików na rzecz domowej roboty przysmaków. W ten oto sposób powstał nasz hummus z burakiem. No, może nie zupełnie - po prostu został nam gotowany burak, gdzieś tam znalazła się puszka ciecierzycy, w szufladzie zaszeleścił sezam. Dwa dodać dwa równa się... cztery, a w naszym przypadku(...)hummus o pięknym, buraczanym koloerze i lekko ziemistym, jakże jesiennym smaku. HUMMUS Z BURAKIEM Składniki 300 g ugotowanego buraka 1 puszka ciecierzycy 2 łyżki pasty sezamowej tahini* sok z 1/2 cytryny woda przegotowana sól, pieprz do smaku Jak przygotować? Buraka kroję w kostkę, ciecierzycę odcedzam z zalewy. Umieszczam w wysokim naczyniu do blendowania. Dodaję pastę sezamową i trochę soku

W kuchni Karmel-itki
Sok z buraka, jabłek i marchewki z dodatkiem imbiru 149

cytryna żeby lekko zakwasić. To prawdziwa bomba witaminowa i odpornościowa. Ja warzywa przepuszczam przez wyciskarkę wolnoobrotową ale można też użyć sokowirówki. Na zdrowie. Sok z buraka, jabłek i marchewki z dodatkiem imbiru 2 buraki 4 marchewki 4 jabłka kawałek imbiru ( 3 cm) łyżeczka soku z cytryny opcjonalnie - szczypta pieprzu cayenne Marchewki, jabłka, buraki i imbir umyć, pokroić

Smaczny zeszyt
Buraczane kopytka z rukolą i sosem z sera pleśniowego 98

śmietanki 18% 1 łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz do smaku Do podania: rukola orzechy włoskie Ziemniaka ugotować ( lub upiec). Można też użyć gotowych ugotowanych buraków. Ugotowanego buraka pokroić na kawałki i zblendować. Ziemniaki ugotować w łupinkach, lekko przestudzić, obrać i przecisnąć przez praskę. Do miski dodać ziemniaki, buraka, mąkę, jajko i sól - wyrobić ciasto, w razie potrzeby

Smaczny zeszyt
SAŁATKA ZE SZPINAKIEM I BURAKIEM 79

burak posiekany w kostkę 3 łyżki posiekanej czerwonej papryki 100 g sera białego typu śródziemnomorskiego w zalewie olejowej z ziołami “Apetina” 3 suszone pomidory w zalewie z oleju + 4 łyżki tej zalewy czubata łyżka pestek słonecznika 1 mała czerwona cebula pokrojona w cienkie półksiężyce świeżo zmielony pieprz PRZYGOTOWANIE: Na talerzu układam szpinak, na nim po kolei posiekane: buraki, suszone pomidory, cebulę, ser, czerwoną paprykę. Polewam sałatkę olejem z zalewy z suszonych pomidorów, posypuję pestkami słonecznika. Całość delikatnie posypuję świeżo zmielonym pieprzem. Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Pizza zimowa 106

zimową, dlatego, że w odróżnieniu od pomidorów, które zasadniczo dojrzewają latem, tu sos jest przyrządzony z zimowych grzybów a konkretnie z boczniaków. Jedyna różnica, w porównaniu do oryginału, to buraki. Ja użyłem czerwonych, a tam miałem żółte. Aha, jeszcze kształt inny, bo ta co jadłem była okrągła, a ja postanowiłem przygotować o kształcie, który jest bardzo popularny w rzymskich(...)poszukać w okolicznym markecie pod handlową nazwą boczniak ostrygowaty   :) Zdecydowanie jednak polecam go nazbierać, gdyż grzyby kupowane nie należą do najtańszych. Składniki: - jakaś mąka - drożdże w proszku - buraki - boczniaki - rukola - ocet jabłkowy (najlepiej domowej robot, czyli zalewamy skórki od jabłek wodą i czekamy) - olej Wykonanie: Buraki kroimy w cienkie plasterki i zalewamy octem jabłkowym na kilka

Kryzysowa Książka Kucharska
Pieczony sernik biało-czerwony i "Tajemnica klejnotu Nefertiti" 140

wilgotną konsystencję dzięki zawartości naturalnych składników. Nie zawiera mąki, więc może być przygotowany z myślą o tych z nietolerancją glutenu. Składniki (na tortownicę 26 cm): 200 g pieczonych buraków czerwonych 100 g miękkiego masła 3 jajka 150 g cukru 15 g cukru waniliowego 1 kg mielonego sera 3 łyżki mąki kasztanowej skórka strata z pomarańczy Upieczone buraki zmiksować(...)cukrem waniliowym. Do masy jajecznej dodać ser, skórkę startą z pomarańczy i dwie łyżki mąki kasztanowej. Zmiksować na jednolitą masę. Mniej niż połowę masy serowej przełożyć do miski z burakami. Dodać łyżkę mąki kasztanowej. Wymieszać. Do tortownicy wyłożyć czerwoną masę. Wygładzić powierzchnię. Teraz wyłożyć do tortownicy masę białą. Wygładzić powierzchnię. Wstawić do piekarnika i obniżyć temperaturę do 180 stopni

Weekendy w domu i ogrodzie
Sałatka z fasolki szparagowej, pieczonego buraka i mozzarelli 157

miękka mozzarella. Polecam zarówno na obiad jak i na kolację! Składniki: 300 g zielonej fasolki szparagowej 1 opakowanie (150 g) Mozzarelli Mini Galbani garść orzechów włoskich 4 – 5 małych buraków olej sól Składniki na sos miodowo – musztardowy: 1 łyżka miodu 1 łyżka musztardy 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka octu ryżowego ¼ łyżeczki pieprzu młotkowanego z kolendrą sól(...)obieramy, płuczemy, gotujemy w osolonej wodzie al dente. Ugotowaną wyjmujemy do wody z lodem aby zachowała swoją chrupkość, jędrność i piękny kolor. Na spód naczynia układamy fasolę, dodajemy ćwiartki buraka, odcedzone kulki mozzarelli. Całość posypujemy orzechami włoskimi i polewamy sosem miodowo – musztardowym. Artykuł Sałatka z fasolki szparagowej, pieczonego buraka i mozzarelli pochodzi z serwisu KieruneKuchnia

Kierunekuchnia
Pesto z boczkiem i burakiem liściowym 103

Burak liściowy jest przepiękny! Uwielbiam te kolorowe łodyżki pokrojone w małe diamenciki. One wyglądają naprawdę uroczo! :) Liście buraka liściowego smakują zupełnie tak, jak liście zwykłego buraka często przerabianego na botwinkę (zapewne każdy zna ich smak). Miałam w lodówce pesto, a w spiżarni makaron. Postanowiłam te łatwe danie nieco urozmaicić i dodać mu chrupkości i charakteru. Potrzebujemy: 3 plastry boczku wędzonego(...)liści buraka liściowego 1/2 słoiczka pesto z orzechami włoskimi i papryką Jamie Oliver , u mnie ze sklepu Amus 250 g makaronu spaghetti Jamie Oliver , u mnie ze sklepu  Amus Makaron gotujemy wg wskazówek producenta. W międzyczasie na patelni podsmażamy boczek pokrojony w kosteczkę. Pod koniec dodajemy posiekane liście buraka liściowego. Gorący makaron wsypujemy do boczku z burakiem liściowym, dodajemy

MamaOskarka
Koktajl truskawkowy z burakiem 102

wody) – wspomagając pracę nerek, pomagają uzyskać spadek wagi. Czytaj więcej – przepisy z truskawkami Dziś zapraszam Was na orzeźwiający koktajl truskawkowy. Drugie skrzypce gra w nim sok z buraka – mega zdrowy produkt, który jednak rzadko bywa spożywany solo W połączeniu z truskawkami smakuje dużo lepiej To co, skusicie się na koktajl truskawkowy z burakiem ? Koktajl truskawkowy z burakiem(...)przepis na jedną porcję 250 ml soku z buraka 150 g truskawek łyżeczka babki płesznik pół łyżeczki spiruliny Truskawki umyj, pokrój na mniejsze kawałki. Do wysokiego naczynia dodaj truskawki, sok z buraka, babkę płesznik oraz spirulinę. Całość dokładnie zmiksuj. Koktajl przej do wysokiej szklanki. Podawaj schłodzony. Smacznego Artykuł Koktajl truskawkowy z burakiem pochodzi z serwisu 365 dni dookoła kuchni

365 dni dookoła kuchni
Owsiane placki z burakiem :) 169

Jakiś czas temu kupiłam po raz pierwszy ugotowane już buraki, które swoją drogą bardzo lubię. Robiłam już placuszki buraczane, jednak ówcześnie dodałam do nich buraka w formie liofilizowanej (przepis TUTAJ ). Tym razem postanowiłam dodać go w wersji świeżej, a same placki przygotować na bazie płatków owsianych. Placki smakowo wyszły przepyszne! Są niezwykle mięciutkie i puszyste, burak lekko wyczuwalny(...)dzięki jego obecności placki nabrały dodatkowej słodyczy.  Składniki (1 porcja): 60 g płatków owsianych  1/2 średniego buraka (115 g) mały kawałek banana (35 g) 40 ml mleka/napoju roślinnego  1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko Przygotowanie: Płatki zmiel na mąkę. Buraka, banana i mleko zmiksuj na gładki lub prawie gładki mus. Wszystkie składniki połącz ze sobą

Zdrowie na języku :P