buraki - 8865 przepisów (strona:139/591)

Domowa ćwikła z chrzanem 191

bardzo zdrowa Domowa ćwikła z chrzanem Składniki: około 2 kg buraczków około pół kilograma korzenia chrzanu 1-2 łyżki cukru 1 łyżeczka soli sok z 2-4 cytryn   Buraki dokładnie umyć, zalać zimną wodą i ugotować do miękkości. Po ostudzeniu obrać i zetrzeć na tarce. Chrzan obrać, opłukać i osuszyć a następnie zetrzeć na tarce. Przełożyć starty chrzan(...)słoika i dodać 1 łyżeczkę cukru i pół łyżeczki soli. Zalać wrzącą wodą do połowy wysokości chrzanu, zamieszać, przykryć i odstawić do ostudzenia. Do buraków dodać sok z 1 cytryny, łyżkę cukru i pół łyżeczki soli. Wymieszać i dodawać po trochu ostudzonego chrzanu aż do uzyskania ulubionej ostrości. W razie potrzeby dodać jeszcze szczyptę cukru i więcej soku

UgotujmyTo.pl
Świąteczna galaretka z kwasem buraczanym 200

dość krótko oczekiwany (5-7 dni) pyszny, aromatyczny, gęsty i w bardzo intensywnym kolorze - kwas z buraków :) O właściwościach zdrowotnych już pisałam w poście o kiszeniu buraków , ale jeśli jeszcze kogoś nie przekonałam do kwasu zachęcam do stosowania go jako przyprawy podnoszącej walory smakowe i estetykę przygotowywanych potraw.  Przykłady na to, jak przygotować ciekawe(...)przygotować w dowolnych naczyniach, ja potrzebowałam małych porcji więc wykorzystałam foremki do lodu. Baza galaretki, kwas buraczany, ma słodko-kwaśny smak i nuty przypraw, które dodacie podczas kiszenia buraków. Doprawiacie ją wg. własnych upodobań, sami też ustalacie proporcje kwasu i bulionu, w przepisie podaję tylko przykład.    Czas przygotowania: 10 minut + tężenie Składniki: 500 ml bulionu drobiowego

SzczyptaSmaQ
Stek z pieczonymi warzywami 285

grubości) 3/4 szklanki czerwonego, wytrawnego wina 1 liść laurowy 1 łyżeczka octu balsamicznego 1-2 łyżeczki miodu 2 łyżki zimnego masła sól morska, świeżo mielony pieprz 4-5 niewielkich buraków 1-2 marchewki kilka cebul szalotek kilka gałązek świeżego tymianku 1-2 łyżeczki suszonego tymianku 2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki oliwy z oliwek sól morska, świeżo mielony pieprz(...)document.write(" "); Pieczone warzywa: Obrane, niewielkie buraki przekrawamy na połówki i układamy w blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skrapiamy oliwą z oliwek (najlepiej taką w spreju – jeśli nie mamy, skrapiamy i rozsmarowujemy pędzelkiem). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160°C z termoobiegiem (lub 170 bez) i pieczemy 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy i dokładamy do nich obraną, pokrojoną

Poezja smaku
Barszcz ukraiński z czerwoną fasolą z puszki 212

Odnoszę wrażenie, że burak jest nieco zapomnianym warzywem a szkoda, bo zawiera w sobie dużo witamin oraz mikro i makroelementów. By uzyskać w zupie taki smak i aromat z buraków jakiego oczekuję, musiałabym ugotować ich ze 2 kilogramy. ;-) Dlatego ratuję się świeżym sokiem Marwit buraczano-jabłkowym, który idealnie podkreśla smak zupy, w tym przypadku barszczu ukraińskiego. Nie wszyscy zdają(...)sobie sprawę z tego, że jabłka też do niego pasują. To sekret naszych babć! 2 udka z kurczaka 3 nieduże ziemniaki 2 marchewki 2 buraki 1/2 małej główki kapusty (1/4 dużej główki) 1 puszka czerwonej fasoli 3 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 250ml świeżego soku buraczano-jabłkowego Marwit 1. Udka myjemy, gotujemy. Po zagotowaniu wodę odcedzamy, udka płuczemy

Szefowa kuchni
Wigilijny barszcz z uszkami po mojemu. 116

ZAKWAS BURACZANY !!! 1 kg buraków 3 litry przegotowanej wody kawałek skórki z razowego chleba 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka cukru, soli Buraki umyć, najlepiej wyszorować szczotką, obrać, opłukać, i pokrajać w plasterki lub zetrzeć na grubej tarce do jarzyn. Rozdrobnione buraki przełożyć do wyparzonego wrzącą wodą kamiennego naczynia, zalać zimną, przegotowaną wodą, dodać odrobinę cukru, soli, skórkę(...)pochodzi z książki. KSIĄŻKA KUCHARSKA - Zofia Zawistowska. Wydawnictwo WARTA, Warszawa 1989, Wydanie VI; strona 80. Przepis na barszcz z zakwasem porcja rosołowa kawałek skóry z wędzonego boczku 1 duży burak 1 duży ziemniak włoszczyzna- 1 duża marchewka, seler, pietruszka, por, cebula 3 ząbki czosnku garść mrożonych podgrzybków garść mrożonych borowików 5 ziarenek ziela angielskiego 3 listki laurowe 1 łyżeczka pieprzu

ClauditteMissCooking
Zakwas buraczany 204

nastawiamy.  Polecam ;)  Składniki: 2 kg buraków  woda przegotowana, letnia  kromka razowego chleba 4 ząbki czosnku 10 ziaren ziela angielskiego 5 liści laurowych Wykonanie:  Buraki obieramy, myjemy i kroimy na cienkie plasterki. Czosnek kroimy na plasterki i mieszamy z burakami oraz z zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Następnie całość przekładamy do dużego, czystego

Krakowskie smaki Ani
czerwony barszcz 109

Bagienny barszcz z buraków. przepis na trzy - cztery porcje 1 kg buraków czerwonych 1,5 litra wołowego wywaru w wersji wege można dodać wodę lub wywar warzywny 4 jabłka bez gniazd - pokrojone na cztery garść suszonych śliwek garść suszonych grzybów 4 marchewki 2 korzenie pietruszki kawałek selera kawałek pora 2 cebule pęk świeżego kopru 2 łyżki majeranku(...)sól , cukier , pieprz i sok z jednej cytryny - do smaku DODATKOWO Kilka ugotowanych i zgniecionych ziemniaków pęk kiełków kilka listków botwinki oliwa do smażenia botwiny pół łyżeczki białego pieprzu Buraki obrać , umyć  i pokroić na większe cząstki zalać bulionem dodając obrane i umyte warzywa oraz owoce i koper  , cebulę w całości smażyć na suchej patelni aby uzyskać

na gazie
Buraczana przekąska (pieczone talarki) 156

myśl hasła "burak jest dobry na wszystko...." Składniki: - w zależności od zakładanej ilości - kilka buraków, - olej, - przyprawy do smaku: sól, zmielony kminek, pieprz, papryka słodka, granulowany czosnek Przygotowanie : - Buraki myjemy, obieramy i kroimy na wąskie talarki - najlepiej zetrzeć na boku tarki - tam jest taka część do ścierania na talarki. - Talarki polewamy olejem i posypujemy przyprawami i mieszamy(...)przyprawy rozprowadzić równomiernie. - To wszystko kładziemy na tacce pokrytej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 40 min w piekarniku w temp. 180 stopni przy włączonym termo obiegu, aż buraki zmiękną i stracą dużo wody i będą w konsystencji przypominały chipsy. Trochę zdjęć poniżej

Kwarek - mocno minimalistyczne przepisy
Zapiekanka z kaszy kukurydzianej i bryndzy 132

rosołu łyżeczka soli bryndza 3 średnie buraki 2 łyżki masła klarowanego średnia biała cebula sól, czarny pieprz 1/2 szklanki słodkiej śmietanki żółty ser (około 100g) koperek Sposób przygotowania Buraki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Studzimy, obieramy ze skórki i ścierami na tarce o dużych oczkach. Roztapiamy dwie łyżki masła klarowanego i szklimy na nim drobno posiekaną cebulkę(...)oraz dokładamy łyżkę masła. Gotujemy cały czas mieszając aż kaszka wchłonie cały płyn (około 8-10 minut). Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem. Wykładamy połowę kaszki kukurydzanej. Na kaszkę wykładamy bryndzę, buraki oraz druga część kaszki. Mieszamy śmietankę z startym żółtym serem. Wykładamy na wierzch zapiekanki. Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach C. Dekorujemy koperkiem

Pyry na Gaz
Kotlety gryczane 169

Kotlety gryczane powstały spontanicznie. Gotowałam sobie zupę buraczaną i zostały mi duże kawałki buraków i mięso z zupy. Po dodaniu kaszy, którą uwielbiam, powstało naprawdę smaczne, chrupiące danie. Kotlety gryczane Drukuj przepis Składniki 1,5 torebki kaszy gryczanej (akurat tyle miałam w pudełku ;)) 2 żeberka (ugotowane z zupy buraczanej) 1 burak (ugotowany z zupy buraczanej) 2 jajka sól pieprz(...)żeberka (ugotowane z zupy buraczanej) 1 burak (ugotowany z zupy buraczanej) 2 jajka sól pieprz przyprawa do gyrosa bułka tarta pestki słonecznika (sprażyć na patelni) " document.write(" "); Sposób przygotowania Krok 1 Kaszę gryczaną ugotować i odcedzić. Krok 2 Z żeberek obrać mięso i posiekać w drobne kawałki. Dodać do kaszy. Kawałki buraków z zupy zetrzeć na tarce i dodać

CoolinarniePL
Burak, detoks i książki 166

zdjęciach, które widzicie poniżej, oprócz smoothie z burakiem, znajdują się jeszcze dwie książki. Położyłam je w tym miejscu zupełnie przypadkiem, bo było tam puste miejsce, a one akurat były w zasięgu ręki. Później, jak już patrzyłam na te zdjęcia, zdałam sobie sprawę, że nie było jednak przypadkiem pokazanie smoothie i właśnie tych dwóch książek razem. Miałam je pod ręką(...)tron", bo na szczęście jest jeszcze kilka książek Cherezińskiej, które muszę przeczytać!  To co? Detoks cukrowy czy książki? A może i jedno, i drugie? składniki: 2 średnie czerwone buraki 2 średnie marchewki 2 jabłka 1 pomarańcza 1 owoc granatu Buraki oraz marchewki myjemy i obieramy. Buraki kroimy w ćwiartki, marchewki na 3-4 kawałki. Pozostałe owoce

bistro mama
Barszcz ukraiński z botwinką 151

Lubię barszcz ukraiński, a teraz latem można go wzbogacić o botwinkę. Składniki: 1 pęczek botwinki z burakami 4 ziemniaki 1 puszka fasoli (białej lub czerwonej) 1 marchewka 1 mały seler 1 cebula ziele angielskie liść laurowy 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 ząbki czosnku 2 łyżki śmietany do zup (u mnie 12%) sól ,pieprz ocet majeranek kminek 3 drobiowe(...)wywaru dodajemy obrane i pokrojone w kostkę warzywa: ziemniaki, marchewkę, selera, cebulę, a także liść laurowy i ziele angielskie. 3. W międzyczasie myjemy i kroimy w paski botwinkę, buraki obieramy i ścieramy na tace jarzynowej. Buraczki zalewamy wrzątkiem. 4. Z zupy wyciągamy skrzydełka i dodajemy buraki razem z wywarem, odsączoną fasolę, pokrojoną botwinkę, łyżeczkę kminku, zmiażdżone ząbki czosnku

Kuchnia domowa Ani
Barszcz czerwony z ciecierzycą i mlekiem kokosowym 127

Rote-Bete-Suppe mit Kirchererbsen Orginalne polaczenie czerwonych buraczkow z mlekiem kokosowym i ciecierzyca wypadlo na plus.Gdy uzyjemy ciecierzycy z puszki,przepis z serii niemal blyskawicznych.Poniewaz uwielbiam buraki w kazdej postaci,polaczenie nowych dla mne smakow  bylo na tyle intrygujace,ze od razu przystapilam do dziela. Skladniki (dla 4 osob) 500 g czerwonych burakow 1 cebula 1 zabek(...)kolendra do przybrania Przygotowanie: Czerwone buraczki obieramy i kroimy w kostke,raczej mala,wtedy szybko beda miekkie. Cebule i czosnek siekamy i podsmazamy na oleju. Dodajemy pokrojone w kostke buraki,posypujemy kuminem ,podsmazymy okolo 5 minut. Zalewamy bulionem i mlekiem kokosowym,przykrywamy i dusimy okolo 20 minut. Gdy buraki sa juz miekkie,2-3 lyzki burakow odkladamy

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Buraczki zasmażane 149

piekarniku lub ugotowac w lupinach.W zaleznosci od wielkosci burakow zajmie Ci to od 1,5-2 godzin.Poniewaz gotuje sie je niekrojone powinny byc mozliwie jednakowej wielkosci.Wystudzic i obrac. °Zetrzec buraki na najdrobniejszych oczkach tarki. °Obrana cebula pokroic w drobniutka kosteczke i przysmazyc na zloto na roztopionym masle. °Do zezloconej cebuli dodac lyzeczke maki ,mieszajac zrobic zasmazke.Do zasmazki dodac starte(...)sola cukrem i sokiem z cytryny.Podawac gorace.Zycze smacznego! Uwagi:Buraczki mozna doprawic kminkien lub majerankiem.             Najszybciej mozna ugotowac buraki w szybkowarze ( 30 minut

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!