buraki - 8865 przepisów (strona:140/591)

Zapiekanka z kaszy kukurydzianej i bryndzy 129

rosołu łyżeczka soli bryndza 3 średnie buraki 2 łyżki masła klarowanego średnia biała cebula sól, czarny pieprz 1/2 szklanki słodkiej śmietanki żółty ser (około 100g) koperek Sposób przygotowania Buraki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Studzimy, obieramy ze skórki i ścierami na tarce o dużych oczkach. Roztapiamy dwie łyżki masła klarowanego i szklimy na nim drobno posiekaną cebulkę(...)oraz dokładamy łyżkę masła. Gotujemy cały czas mieszając aż kaszka wchłonie cały płyn (około 8-10 minut). Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem. Wykładamy połowę kaszki kukurydzanej. Na kaszkę wykładamy bryndzę, buraki oraz druga część kaszki. Mieszamy śmietankę z startym żółtym serem. Wykładamy na wierzch zapiekanki. Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach C. Dekorujemy koperkiem

Pyry na Gaz
Zapiekanka z kaszy gryczanej z burakami i szpinakiem 160

trwa! Te pyszne i zdrowe warzywa nie muszą nam się kojarzyć jedynie z barszczem czy surówką.  Składniki: 200 ml bulionu warzywnego, 2-3 ugotowane i pokrojone w kostkę buraki, 450g mrożonego szpinaku, 2 torebki prażonej kaszy gryczanej (ok 200g), 2 łodyżki selera naciowego, drobno pokrojonego, 1 średnia biała cebula pokrojona w kostkę, 1/2 cukinii pokrojonej w kostkę(...)biały pieprz, sól i pieprz do smaku, oliwa do smażenia. Przygotowanie: Na dużej patelni podsmażyć cebulę z czosnkiem na oliwie, dodać cukinię i seler i dalej smażyć, nastpnie dodać buraki i ok 50ml bulionu i całość dusić przez około 5 minut, następnie doprawić tymiankiem, majerankiem solą i pieprzem. Kaszę podgotować przez 2 minuty, odsączyć. W osobnym rondlu podgrzać szpinak

Pełna Lodówka
Kotlety gryczane 159

Kotlety gryczane powstały spontanicznie. Gotowałam sobie zupę buraczaną i zostały mi duże kawałki buraków i mięso z zupy. Po dodaniu kaszy, którą uwielbiam, powstało naprawdę smaczne, chrupiące danie. Kotlety gryczane Drukuj przepis Składniki 1,5 torebki kaszy gryczanej (akurat tyle miałam w pudełku ;)) 2 żeberka (ugotowane z zupy buraczanej) 1 burak (ugotowany z zupy buraczanej) 2 jajka sól pieprz(...)żeberka (ugotowane z zupy buraczanej) 1 burak (ugotowany z zupy buraczanej) 2 jajka sól pieprz przyprawa do gyrosa bułka tarta pestki słonecznika (sprażyć na patelni) " document.write(" "); Sposób przygotowania Krok 1 Kaszę gryczaną ugotować i odcedzić. Krok 2 Z żeberek obrać mięso i posiekać w drobne kawałki. Dodać do kaszy. Kawałki buraków z zupy zetrzeć na tarce i dodać

CoolinarniePL
Burak, detoks i książki 160

zdjęciach, które widzicie poniżej, oprócz smoothie z burakiem, znajdują się jeszcze dwie książki. Położyłam je w tym miejscu zupełnie przypadkiem, bo było tam puste miejsce, a one akurat były w zasięgu ręki. Później, jak już patrzyłam na te zdjęcia, zdałam sobie sprawę, że nie było jednak przypadkiem pokazanie smoothie i właśnie tych dwóch książek razem. Miałam je pod ręką(...)tron", bo na szczęście jest jeszcze kilka książek Cherezińskiej, które muszę przeczytać!  To co? Detoks cukrowy czy książki? A może i jedno, i drugie? składniki: 2 średnie czerwone buraki 2 średnie marchewki 2 jabłka 1 pomarańcza 1 owoc granatu Buraki oraz marchewki myjemy i obieramy. Buraki kroimy w ćwiartki, marchewki na 3-4 kawałki. Pozostałe owoce

bistro mama
Barszcz ukraiński z botwinką 148

Lubię barszcz ukraiński, a teraz latem można go wzbogacić o botwinkę. Składniki: 1 pęczek botwinki z burakami 4 ziemniaki 1 puszka fasoli (białej lub czerwonej) 1 marchewka 1 mały seler 1 cebula ziele angielskie liść laurowy 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 ząbki czosnku 2 łyżki śmietany do zup (u mnie 12%) sól ,pieprz ocet majeranek kminek 3 drobiowe(...)wywaru dodajemy obrane i pokrojone w kostkę warzywa: ziemniaki, marchewkę, selera, cebulę, a także liść laurowy i ziele angielskie. 3. W międzyczasie myjemy i kroimy w paski botwinkę, buraki obieramy i ścieramy na tace jarzynowej. Buraczki zalewamy wrzątkiem. 4. Z zupy wyciągamy skrzydełka i dodajemy buraki razem z wywarem, odsączoną fasolę, pokrojoną botwinkę, łyżeczkę kminku, zmiażdżone ząbki czosnku

Kuchnia domowa Ani
Barszcz czerwony z ciecierzycą i mlekiem kokosowym 122

Rote-Bete-Suppe mit Kirchererbsen Orginalne polaczenie czerwonych buraczkow z mlekiem kokosowym i ciecierzyca wypadlo na plus.Gdy uzyjemy ciecierzycy z puszki,przepis z serii niemal blyskawicznych.Poniewaz uwielbiam buraki w kazdej postaci,polaczenie nowych dla mne smakow  bylo na tyle intrygujace,ze od razu przystapilam do dziela. Skladniki (dla 4 osob) 500 g czerwonych burakow 1 cebula 1 zabek(...)kolendra do przybrania Przygotowanie: Czerwone buraczki obieramy i kroimy w kostke,raczej mala,wtedy szybko beda miekkie. Cebule i czosnek siekamy i podsmazamy na oleju. Dodajemy pokrojone w kostke buraki,posypujemy kuminem ,podsmazymy okolo 5 minut. Zalewamy bulionem i mlekiem kokosowym,przykrywamy i dusimy okolo 20 minut. Gdy buraki sa juz miekkie,2-3 lyzki burakow odkladamy

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Buraczki zasmażane 145

piekarniku lub ugotowac w lupinach.W zaleznosci od wielkosci burakow zajmie Ci to od 1,5-2 godzin.Poniewaz gotuje sie je niekrojone powinny byc mozliwie jednakowej wielkosci.Wystudzic i obrac. °Zetrzec buraki na najdrobniejszych oczkach tarki. °Obrana cebula pokroic w drobniutka kosteczke i przysmazyc na zloto na roztopionym masle. °Do zezloconej cebuli dodac lyzeczke maki ,mieszajac zrobic zasmazke.Do zasmazki dodac starte(...)sola cukrem i sokiem z cytryny.Podawac gorace.Zycze smacznego! Uwagi:Buraczki mozna doprawic kminkien lub majerankiem.             Najszybciej mozna ugotowac buraki w szybkowarze ( 30 minut

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Barszcz czerwony z puree ziemniaczanym 259

dzieciństwa - bardzo prosty w przygotowaniu, kwaskowaty barszcz czerwony zabielany śmietaną podawany z puree ziemniaczanym :) Składniki na 5-6 porcji barszczu czerwonego: 3 duże buraki 100 ml koncentratu z buraków 1 liść laurowy 2 ziarnka ziela angielskiego 2 łyżeczki suszonej natki pietruszki 1 łyżeczka cukru sól, pieprz odrobina soku z cytryny (opcjonalnie) śmietana 18% 500 g ziemniaków 1 łyżka(...)masła CZAS PRZYGOTOWANIA: 90 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY PRZYGOTOWANIE: Buraki obieramy, zalewamy 2 litrami wody, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie i gotujemy 1-1,5 h, a następnie przecedzamy. Do zupy wlewamy koncentrat, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem, wsypujemy suszoną natkę pietruszki. Smakujemy i w razie potrzeby dodajemy sok z cytryny. Zabielamy śmietaną. Ziemniaki gotujemy do miękkości

My Culinary Art
Gotowanie z Maggie: pyszny krem z buraczków 156

zawsze miło jest się z Tobą spotkać w wirtualnej kuchni, a efekty tym razem przeszły moje najśmielsze oczekiwania. Aromatyczny krem z buraków Składniki: (na 4 porcje) 500 g buraków 1 cebula 1 marchewka 60 g selera 2 łyżki masła 2 gwiazdki anyżu 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1 łyżeczka(...)tartego chrzanu 1 l bulionu 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka białego octu winnego 1 łyżka Akvavitu sól pieprz dodatkowo: 4 łyżki creme fraiche (18%) szczypiorek Buraki, marchewkę, seler i cebulę obrać i pokroić w kostkę. W garnku na maśle podsmażyć ziele, gałkę, imbir, chrzan i anyż. Dorzucić cebulę, zezłocić. Anyż wyjąć. Do garnka dodać pozostałe warzywa, zalać

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Botwinka 163

Botwinka... Świeże, młode liście buraków. Buraki i marchewka pokrojona w kosteczkę. Całość zabielona śmietaną. Posypana koperkiem. Pycha! Składniki: 1 duża marchewka; 1 mała pietruszka; Biała część pora; 1/4 selera; 2 litry zimnej wody; 2 łyżki ziarenek smaku/vegety/2 kostki rosołowe/ (opcjonalnie); 2 pęczki botwniki z małymi buraczkami; 4 średnie ziemniaki; 330 g gęstej, kwaśnej śmietany o zawartości tłuszczu(...)minut. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Po upływie powyższego czasu dodać ziemniaki i gotować do miękkości. Botwinkę umyć i osuszyć. Łodygi i liście drobno pokroić, buraki obrać, pokroić w kostkę. Gdy ziemniaki i marchewka w zupie będą już miękkie dodać posiakną botwinkę z buraczkami. Gotować, aż buraczki zmiękną. Następnie doprawić cukrem, octem, solą i pieprzem. Gotować jeszcze

Gospodyni Miejska
Zupa buraczkowa 469

wody; 1 łyżka ulubionej przyprawy do zup np. vegety; Pęczek koperku; 200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; 3 - 4 łyżki octu spirytusowego; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Buraki obrać, umyć, osuszyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Marchewkę, seler, pietruszkę i por umyć i osuszyć. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach(...)kostkę. Koperek drobno posiekać. Do dużego garnka, w którym będzie gotowana zupa, wlać 3 litry zimnej wody, dodać 1 łyżkę ulubionej przyprawy do zup i zagotować. Następnie dodać starte buraki, marchewkę, seler i pietruszkę, pokrojonego pora i ziemnaki. Gotować na średnim ogniu, aż warzywa będą miękkie. Dodać ocet. Gotować jeszcze przez około 10 - 15 minut. Śmietanę wlać do miseczki

Gospodyni Miejska
Zabielany barszcz czerwony zagęszczony warzywami 268

Intensywnie czerwony, zabielony śmietaną. O nieco gęstszej konsystencji dzięki zblendowanym warzywom. Podany z tłuczonymi ziemniakami oblanymi podsmażoną cebulką. Pyszny smak obiadów u babci. Polecam!   Składniki: 1 kg czerwonych buraków; 1 średnia marchewka; 1/4 korzenia selera; 3 łyżki octu spirytusowego; 2 łyżeczki białego cukru; 1 płaska łyżka soli; 200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; 2 litry(...)podsmażenia cebuli. Sposób przygotowania: Ziemniaki obrać, umyć, ugotować w lekko osolonej wodzie. Utłuc. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na rozgrzanym na patelni oleju na złoty kolor. Buraki obrać, umyć, przekroić na pół, większe na ćwiartki. Marchewkę i seler umyć, osuszyć, obrać. Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić pokrojone buraki, obraną marchewkę i seler. Zalać

Gospodyni Miejska
Barszcz czerwony z puree ziemniaczanym 261

dzieciństwa - bardzo prosty w przygotowaniu, kwaskowaty barszcz czerwony zabielany śmietaną podawany z puree ziemniaczanym :) Składniki na 5-6 porcji barszczu czerwonego: 3 duże buraki 100 ml koncentratu z buraków 1 liść laurowy 2 ziarnka ziela angielskiego 2 łyżeczki suszonej natki pietruszki 1 łyżeczka cukru sól, pieprz odrobina soku z cytryny (opcjonalnie) śmietana 18% 500 g ziemniaków 1 łyżka(...)masła CZAS PRZYGOTOWANIA: 90 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY PRZYGOTOWANIE: Buraki obieramy, zalewamy 2 litrami wody, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie i gotujemy 1-1,5 h, a następnie przecedzamy. Do zupy wlewamy koncentrat, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem, wsypujemy suszoną natkę pietruszki. Smakujemy i w razie potrzeby dodajemy sok z cytryny. Zabielamy śmietaną. Ziemniaki gotujemy do miękkości

My Culinary Art
Buraczki z czosnkem na zimę 1219

przygotowaniu, a bardzo przydatne zimą. Lubię wiedzieć co jem i często przygotowuję słoiki na zimę.  Mam z tego dużą satysfakcję i Wam również  polecam. 2 kilo buraków myjemy i gotujemy w osolonej wodzie z odrobiną octu lub soku z cytryny , aby nie straciły koloru. Gotujemy do miękkości ok. 1,5 godziny, ale trzeba kontrolować, bo to zależy(...)dodajemy 2-3 ząbki czosnku posiekanego lub startego na drobno. Mieszamy. Słoiki wyparzamy i gdy wyschną napełniamy, zakręcamy i pasteryzujemy w gotującej się wodzie 20 minut. Ja polecam na buraki w słoiku położyć liścia laurowego i goździka , który chroni nasze przetwory przed pojawieniem się niechcianej pleśni. Można również dać łyżkę oleju.  Uwielbiam buraki i polecam chorym

Pasje Jolki
Sałatka śledziowa (szuba) 308

filety śledziowe - 500 g ziemniaki -2 szt buraki -3 szt cebula -2 szt jajka -4 szt sól i pieprz majonez -4 łyżki szczypiorek -2 łyżki PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki i buraki ugotować do miękkości.  Buraka ugotować oddzielnie.  Jajka włożyć do rondla, wlać wodę, dodać sól, ugotować na twardo.  Cebulę obrać, pokroić w kostkę.  Filety śledziowe opłukać(...)pokroić.  W pucharkach układać kolejno warstwy sałatki  1- śledzie  2- cebula  3 - majonez  4- ziemniaki , oprószyć solą i pieprzem  5-majonez  6-buraki  7-majonez  8- zółtka jaj  9- majonez  10- białka jaj  11-majonez  Każdą warstwę sałatki oprószyć solą i pieprzem  Wierzch sałatki posypać

Kuchnia Danusi