śliwka - 11236 przepisów (strona:140/750)

Wysokobłonnikowe batoniki czekoladowo-pomarańczowe 162

Poza ciekawym składem nie zachęcają niczym innym. No cóż, o gustach się nie dyskutuje. Ja zapraszam na domową wersję cudownie pachnącą pomarańczą, bogatą w błonnik pochodzący z otrębów, suszonych śliwek i moreli. Skład batoników można dowolnie modyfikować, dodać inne orzechy, żurawinę. Składniki : 1 szklanka płatków owsianych 1/2 szklanki suszonych śliwek 4 suszone morele, duże 2 łyżki oleju kokosowego, rozpuszczonego(...)łyżki miodu, płynnego 1-2 łyżki mleka 2 łyżeczki kakao skórka z 1 pomarańczy uprzednio sparzonej wrzątkiem 2 łyżki otrębów owsianych 1/3 szklanki mielonych orzechów włoskich Śliwki i morele zalać wrzątkiem i odstawić na 15 minut. Płatki zmielić na mąkę, wymieszać z kakao, otrębami i zmielonymi orzechami. Morele i śliwki odsączyć zmielić na gładką pastę, wymieszać z miodem, mlekiem

Chocolate Muffin Blog
Śliwkowa rolada z ricottą i czekoladą 256

dzieci. Kompozycja kilku smaków, które tworzą razem niebanalną całość. Składniki 250 g sera ricotta 3 łyżeczki mąki kokosowej firmy Targroch 4 kostki białej lub innej czekolady 1 szkl suszonych śliwek firmy Targroch 1 łyżka oleju rzepakowego 1 łyżka śmietany 2 łyżeczki brązowego cukru jagody goi wiórki kokosowe 1. Z podanej porcji śliwek odkładamy 3 sztuki. Pozostałe, jeśli są bardzo wysuszone(...)ricotta dokładnie mieszamy z brązowym cukrem i 1 łyżeczką maki kokosowej. Jeśli masa jest za bardzo zbita dodajemy śmietanę. Rozkładamy ją na warstwie ze śliwek. 4. Pozostałe owoce oraz czekoladę (może być dowolna, ja użyłam białej z kawałkami jagód) kroimy w drobną kostkę. Układamy wzdłuż jednego brzegu lekko dociskają. 5. Całość zawijamy i wstawiamy do lodówki razem z papierem

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Sos karmelowo-śliwkowy do ryżu 308

pierwszy i wydaje mi się, że w smaku był całkiem zbliżony do tego babcinego. Składniki: 100g cukru 3,5-4 szklanki wody 2-3 garście suszonych śliwek 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej Wodę zagotować i ciągle podgrzewać na małym ogniu. Na patelni umieścić cukier i podgrzewać (nie mieszamy) można lekko potrząsać patelnią. Podgrzewamy aż cukier się skarmelizuje czyli będzie miał(...)samym nie spalenia karmelu (spalony ma gorzki posmak). Karmel się zbryli ale należy podgrzewać go dalej aż się rozpuści i wtedy przelać go do reszty wody. Dodajemy śliwki, można pokroić choć babcia dawała całe i gotujemy tak przez około pół godziny, aby sos naszedł aromatami. Na koniec w małej ilości wody rozrabiamy mąkę ziemniaczaną i dodajemy do sosu, gotujemy

Mam apetyt na ...
Bitki schabowe w sosie z suszonymi grzybami i wędzoną śliwką 186

Bitki schabowe to prosty spsosób na podanie chudej wieprzowiny w pysznym sosie. W tradycyjnym sosie jedynem dodatkiem jest cebula. Swój sos wzbogaciłam dodatkiem suszonych grzybów i wędzonej śliwki. Znakomity zimowy schab. Smakuje fenomenalnie. Bardzo polecam! Składniki: 80 dkg schabu środkowego 2 garście suszonych grzybów 8-10 wędzonych śliwek 1 duża cebula 2-3 łyżki mąki smalec do smażenia śmietana sól(...)mące, nadmiar strzepnąć i mocno obsmażyć na rozgrzanym smalcu. Zsunąć kotlety na bok patelni i dodać pokrojoną w piórka cebulę, następnie przesmażyć na złoto w międzyczasie pokroić grzyby i śliwki w paski dołożyć na patelnię pokrojone grzyby i śliwki, następnie podlać wodą z moczenia grzybów. Wodę przelać przez gęste sitko (piasek!) i dusić do miękkości 30-40 minut przed podaniem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Śliwki pieczone w szynce 286

Przepis na śliwki w boczku jest dość znany. Na Sylwestra przygotujemy jednak wersję fit, by nie łamać już pierwszej nocy postanowień dbania o dietę, które wielu podejmuje. Śliski suszone Szynka długodojrzewająca Sos balsamiczny Świeże zioła Wino Sól i pieprz Jeżeli mamy więcej czasu i przekąska będzie dla osób pełnoletnich, warto namoczyć śliwki w mocniejszym alkoholu. Nie jest to jednak warunek(...)konieczny. Plastry szynki przecinamy tak, by szerokością pasowały do śliwek. Każdy owoc zawijamy, jeśli się nie trzyma, używamy wykałaczki i układamy w naczyniu żaroodpornym. Do wnętrza każdego zawijańca dajemy kilka kropel sosu balsamicznego dla podkreślenia słodyczy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Do naczynia, w którym będziemy piec śliwki, wlewamy trochę wina. Ja dodałem białego półwytrawnego. Pieczemy w 180 stopniach przez

MarcinChef
Wigilijny kompot z suszonych śliwek i fig 140

przygotowywać wg przepisu z książki " W staropolskiej kuchni i przy polskim stole"  Marii Lemnis i Henryka Vitry. Ilość owoców jest w nim mocno ograniczona - tylko figi i śliwki. Z przypraw tylko cynamon i skórka cytrynowa. Autorzy dodają do owoców po łyżce cukru, ja daję znacznie mniej - maksymalnie połowę porcji. Myślę, że najlepiej zacząć od małej ilości i dosłodzić(...)Wesołych Świąt! składniki 250 g suszonych fig 1 łyżka cukru (daję 1/2) sok z 1/2 cytryny lub do smaku kawałek cienko okrojonej skórki z cytryny 250 g suszonych śliwek bez pestek 1 łyżka cukru  (daję 1/2) laska cynamonu przygotowanie Figi  i śliwki, opłukać szybko w letniej wodzie i zalać w dwóch osobnych garnkach zimną wodą tak aby przykryła

Stare Gary
Tarta z kapustą kiszoną i suszonymi śliwkami 174

myśl tarta (w końcu w ich przygotowywaniu jestem specjalistą!). Żeby nie było tak zwyczajnie, to przygotowałem ją na bezglutenowym spodzie z mąki kukurydzianej i ryżowej oraz dodałem sporo suszonych śliwek, których słodycz fajnie przełamuje smak. Myślę, że ta tarta z kapustą kiszoną może być świetnym daniem na wigilijny stół, dlatego postanowiłem dłużej nie czekać i już dzisiaj podzielić się(...)mąki kukurydzianej 100 g mąki ryżowej 50 g mąki ziemniaczanej ½ łyżeczki soli 1 całe jajko 120 g masła Farsz: 1 kg kapusty kiszonej 200 g suszonych śliwek 1 duża cebula 3 listki laurowe 3 ziela angielskie 1 łyżeczka kminku 1 łyżeczka oleju kokosowego sól, czarny pieprz do smaku * PRZYGOTOWANIE Kruche ciasto bezglutenowe Mąki wymieszaj w misce wraz z solą

Food Square
Fale Dunaju ze śliwkami 169

Przepis dostałam od koleżanki, troszeczkę go zmieniłam, gdyż w orginale  były maliny i krem budyniowy. Ja użyłam śliwek (równie dobrze będą pasować  jabłka, brzoskwinie, wiśnie) i zrobiłam masę śmietanową. Jest to dwu kolorowe proste ciasto, pyszne, delikatne z cudownymi falami  dzięki  owocom,  które opadają podczas pieczenia. Składniki: ciasto 4 jajka 250 g masła szklanka cukru(...)łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 3 łyżki mleka krem 500 ml śmietany 36% 2 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki wody dodatkowo ok 200 g śliwek czekolada gorzka Wykonanie: Śliwki umyć, usunąć pestki i każdą połówkę przekroić na pół.  Makę przesiać z proszkiem do pieczenia.  Masło utrzeć z cukrem pudrem, cały czas ucierając dodawać

magiczna kuchnia Kasi
Knedle ziemniaczane ze śliwkami i bakaliami 106

Pyszne knedle ze śliwkami z nutką bakaliowo-korzenną. Idealne na Wigilię. Składniki: • 1 kg ugotowanych ziemniaków • 300 g mąki pszennej • 100 g mąki ziemniaczanej • 2 jajka • mrożone śliwki – 1 opakowanie • sól do smaku Nadzienie dla śliwek • 1/2 szklanki orzechów włoskich • 1/2 szklanki migdałów • 1/2 szklanki rodzynek Sos • 1/2 litra kompotu z suszu Hortex(...)limonki. • Migdały zalać wrzątkiem i obrać ze skórki. • Uprażyć na suchej patelni orzechy i migdały, zmiksować je z rodzynkami. • Nadzienie wkładać między 2 połówki śliwek, następnie oblepić ciastem formując knedle. • Gotować w osolonej wodzie ok. 5 minut po wypłynięciu na powierzchnię. • Knedle podawać z sosem i posypane kruszonką bakaliową.{jcomments

To co kocham
Karmelizowane śliwki w rumie z lodami 178

wiecie, co to jest flambirowanie? Jeśli nie, to zapraszam do przeczytania przepisu. Składniki: • 50 dkg śliwek bez pestek lub 1 opakowanie mrożonych • 1 łyżka masła • 3 łyżki cukru brązowego • 50 ml białego rumu lub winiaku • ulubione lody – 4 gałki Wykonanie: • Rozpuścić masło, dodać cukier i gotować, aż się skarmelizuje. • Wrzucić połówki śliwek, dokładnie wymieszać. • Flambirowanie(...)wlać na powierzchnię śliwek rum i podpalić. Uważać na grzywkę! • Potrząsając patelnią odczekać, aż się alkohol wypali. • Rozłożyć śliwki do 4 miseczek, na wierzch nałożyć po gałce lodów. • Podawać od razu, zanim się lody rozpuszczą. Przepis ten pochodzi z warsztatów kulinarnych AEP Makro – Dary lasu. Jesień

To co kocham
Powidła śliwkowe z czekoladą 107

powidła występują pod różnymi nazwami – czekośliwka, czekowidła śliwkowe, nutella śliwkowa czy czekopowidła. Obojętnie jak się nazywają, smakują tak samo wyśmienicie. Zdrowa propozycja na śliwkę w czekoladzie w wydaniu śniadaniowo-kanapkowym. Składniki: • 2 kg śliwek węgierek • 2 łyżki kakao • 1 gorzka czekolada Wykonanie: • Każdą śliwkę pokroić na kilka części i smażyć na małym(...)ogniu przez ok. 1,5 godziny. • Zmiksować blenderem, dodać kakao, czekoladę i zagotować. • Gorące śliwki włożyć do wyparzonych słoiczków, szczelnie zakręcić i odwrócić do góry dnem. Jeśli powidła nie są słodkie to można dodać cukier wg uznania. Tak samo z czekoladą, również można dodać więcej niż jedna tabliczka

To co kocham
Serniczek z czekoladową śliwką 107

Delikatny ser i czekoladowa śliwka! W sezonie śliwkowym koniecznie pieczemy sernik z musem śliwkowym. Sernik ten powstał na bazie przepisu Senika z malinami i wyszedł równie pyszny. To, że nie jest wysoki, było celowe. Miał to być bardziej cieniutki batonik sernikowy i taki właśnie wyszedł. Kwaskowy i aromatyczny! Składniki(...)mielonego, u mnie Piątnica • 3 łyżki mąki ziemniaczanej • 1,5 szklanki cukru • 1 cukier waniliowy • 5 jajek • 1/3 szklanki śmietanki 30% Wzorek śliwkowy • 1,5  szklanki dojrzałych śliwek • 1 łyżka kakao Wykonanie: • Obrane z pestek śliwki zmiksować blenderem z kakao. • Wymieszać ser z mąką mikserem na małych obrotach, stopniowo dodając cukier z cukrem

To co kocham
Drożdżowe ze śliwkami i kruszonką 125

rewelacyjny, bo wrzuca się wszystko warstwami do jednej miski, czeka 4 godziny, miksuje i piecze z dowolnymi owocami i kruszonką. Ja upiekłam drożdżowe ze śliwkami, ale można z innym owocami. np. jabłkami, jagodami, wiśniami. Można też zrobić samo, bez dodatków, albo dodać rodzynki do środka. Przepis godny zapamiętania. Składniki: Ciasto drożdżowe(...)drożdzy • 1 szklanka cukru • 5 jajek • 1 szklanka mleka • 1 szklanka oleju • 5 szklanek mąki pszennej • szczypta soli • 1 kg śliwek węgierek Kruszonka • 1 szklanka mąki pszennej • 1 szklanka cukru pudru • cukier waniliowy • ok. 1/4 szklanki oleju Wykonanie: Ciasto drożdżowe • Wszystkie składniki ciasta wsypać warstwami do miski w kolejności: – pokruszone drożdże – cukier – roztrzepane jajka

To co kocham
Śliwki pod kruszonką 107

Zachciało mi się czegoś słodkiego do kawy, a że miałam w domu dojrzałe śliwki węgierki, to właśnie one stały się bohaterem mojego deseru. Spód z płatków kukurydzianych wchłonął sok ze śiwek, ale i tak był lekko chrupiący. Może kolorystycznie nie wygląda to zbyt pięknie, bo trochę szaro-buro(...)wynagradza wygląd. Ja dodałam do kruszonki mąkę bezglutenową i trochę się „rozpłynęła”, proponuję więc mąkę pszenną pełnoziarnistą. Składniki: • 1,5 szklanki płatków kukurydzianych • 500 g śliwek Kruszonka • 100 g masła • 1 szklanka pełnoziarnistej mąki • 2 łyżki cukru trzcinowego • 1/2 łyżeczki cynamonu Wykonanie: • Do naczynia żaroodpornego wsypać na dno płatki kukurydziane, na nich ułożyć

To co kocham

Proponowane wyszukiwania