Bigos z kiszonej kapusty, z dodatkiem suszonych grzybów i śliwek. Z podsmażana wiejską kiełbaską i boczkiem. Doprawiony tradycyjnie: kminkiem, jałowcem, zielem angielskim i liściem laurowym. Znajdziemy w nim również powidła śliwkowe i czerwone wino. Idealny do wielokrotnego odgrzewania, z każdym dniem zyskuje głębszy aromat i robi się smaczniejszy. SKŁADNIKI 1 kg kapusty kiszonej 1 duża cebula 2 łyżki oleju(...)łyżka masła 6 suszonych śliwek 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina 40 g suszonych borowików 2 szklanki bulionu lub wody z 2 łyżkami sosu sojowego 2 łyżki powideł śliwkowych 200 g wiejskiej kiełbasy 1 łyżka koncentratu pomidorowego PRZYPRAWY: sólo, świeżo zmielony czarny pieprz, 3 listki laurowe, 4 kulki ziela angielskiego, 2 kulki jałowca, 1 łyżeczka mielonego kminku 1 łyżka oleju
cool and mintysię alergicy, a mimo to jest zwartym i wilgotnym ciastem idealnych jako drugie śniadanie do lunchboxu. Przepis znalazłam w książce "ziarno" Dominiki Wójciak. Wegański chlebek bananowy z rumowymi śliwkami 2 łyżki mielonego siemienia lnianego 60 ml mleka roślinnego (lub zwierzęcego jeśli używacie) 70 g suszonych śliwek, pokrojonych w drobne paseczki 50 ml rumu 170 g daktyli (namaczamy(...)włoskich, posiekanych 180 g maki orkiszowej pełnoziarnistej po płaskiej łyżeczce sody, proszku do pieczenia, mielonego cynamonu czubate pół łyżeczki gałki muszkatołowej szczypta soli Siemię lniane namaczamy w mleku a śliwki w rumie. Odstawiamy na 20 minut. Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C. Foremkę do keksu wykładamy papierem do pieczenia. Odcedzone daktyle miksujemy z bananami i olejem na gładką masę. Orzechy dodajemy
Dzieje kuchennej WiewiórySkładniki na ciasto: 80 dg śliwek 200 g masła miękkiego 200 g cukru pudru 4 jajka (nie prosto z lodówki) 250 mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na kruszonkę: 150 g mąki 100 g masła 75 g cukru Przygotowanie: Robimy kruszonkę (Rozcieramy ze sobą składniki na kruszonkę) i wkładamy do zamrażarki. Ucieramy masło z cukrem pudrem na gładką masę(...)Dodajemy po jednym jajku i ucieramy. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy na wolniejszych obrotach do połączenia składników. Przekładamy do formy i wykładamy na to pokrojone śliwki. Posypujemy kruszonką i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 180°C na 60-70 min. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem. Jeżeli podobał Ci się ten przepis i chcesz być na bieżąco
CityTaste - Przepisyczas i ile frajdy daje inspirowanie się daną porą roku. Taki też jest burger, którego z dumą stawiam dziś przed Wami na blogowym stole :) Jesienny! Pełen dymnego aromatu suszonych śliwek i chrupiącego boczku, przeplatającego się z lekko słodkim i orzechowym smakiem sera Maasdamer. Do tego delikatne, złote kurki z lekkim rozmarynowym tłem. Ale żeby nie było za słodko i zbyt(...)dwie połówki chrupiącej bułki pełnoziarnistej jest prawdziwą, jesienną feerią smaków i kolorów! Musicie się skusić na burgera inspirowanego złotą, polska jesienią...szkoda przegapić tyle pyszności! :) Jesienny burger z suszoną śliwką i kurkami na 3 burgery Potrzebujesz: Burgery: 400g mielonego mięsa wołowego 40g suszonych śliwek kalifornijskich 1 czubata łyżeczka musztardy sarepskiej 1 duży ząbek czosnku 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu
Kuchnia w Słońcu SkąpanaKnedle ze śliwkami Knedle ze śliwkami, najlepiej węgierkami, to smak mojego dzieciństwa. Te knedle zawsze „wychodziły”. Ciasto zawsze było delikatne, miękkie i nie przytłaczało smaku śliwek. Polane stopionym masłem i posypane zwykłym cukrem. Bez żadnych wymyślnych dodatków w postaci cynamonu, wanilii ani bitej śmietany. Naturalna słodycz śliwek i delikatne ciasto z ziemniaków – oto cały sekret najlepszych knedli
Korniszonkidwie części. Jedną przekładamy do formy (ok. 21×32 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Drugą delikatnie rozwałkowujemy i kroimy w poprzek na paseczki. składniki na warstwę śliwkową: śliwki z kompotu, jednego słoika litrowego 2 łyżki bułki tartej lub kaszy manny wykonanie: Śliwki odsączamy z kompotu. Ciasto posypujemy równomiernie np. bułką tartą. Układamy śliwki. składniki na masę serową(...)wystudzonej 100 ml śmietany, zwykłej 250 g cukru 1 budyń waniliowy opcjonalnie: 1 łyżka ekstraktu cytrynowego wykonanie: Wszystkie składniki miksujemy ze tylko do połączenia się. Wykładamy równomiernie na warstwę śliwek. Na wierzchu z pasów ciasta układamy kratkę, którą smarujemy rozkłóconym jajkiem. Pieczmy w ok. 170-180 st. C, przez ok. 45-50 min. Gdyby wierzch za bardzo się przypiekał warto
Domowy Smak JedzeniaSkładniki : • 5 jajek • 3/4 szkl. cukru • 10 łyżek oleju • 10 łyżek gorącej wody • 2 i 1/3 szkl. mąki pszennej lub tortowej • 2 łyżeczki proszku do pieczenia • 2 łyżki kakao • śliwki Przygotowanie : Jajka miksujemy z cukrem na jasną, puszystą masę, ciągle miksując dodajemy na przemian wodę i olej, następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać mikserem, połowę ciasta przekładamy(...)formy 24x28cm, układamy w odstępach połówki śliwek, wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni na 15 minut, następnie wyciągamy formę, wylewamy resztę ciasta wymieszaną z kakao i układamy śliwki pokrojone na ćwiartki, wstawiamy ponownie do piekarnika, pieczemy 40 minut w 180 stopniach, gdyby śliwki nie były słodkie, gotowe ciasto posypujemy cukrem pudrem
KUCHNIA POLSKAużyć robota kuchennego z końcówką np. hak) Wyrobione ciasto pozostawiamy w naczyniu, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. W czasie gdy ciasto będzie rosło przygotowujemy śliwki i kruszonkę. składniki na warstwę śliwkową: 2000 g śliwek 2 łyżki bułki tartej lub kaszy manny wykonanie: Śliwki myjemy, usuwamy pestki i rozkładamy na dużej blaszce do pieczenia wyłożonej papierem(...)powstały grudki ciasta. wykonanie ciasta: Wyrośnięte ciasto drożdżowe równomiernie (możemy delikatnie rozwałkować) przekładamy do foremki (ok. 21x32cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy np. bułką tartą a następnie układamy podpieczone śliwki. Wierzch posypujemy kruszonką. Pieczemy w ok. 180 st. C przez
Domowy Smak Jedzeniaspodziewamy się gości. Moim zdaniem najlepiej smakuje krojone na cienkie kawałki (cieńsze niż widać u mnie na początkowych zdjęciach). Mus śliwkowy jak dla mnie super sprawa – czuć było śliwki, a jednocześnie posmak galaretki (truskawkowej, w moim przypadku). Choć mnie ciasto nie powaliło, bardzo smakowało mojej Mamie – myślę więc, że wszystko to rzecz gustu;) Ciasto I: 200 g masła(...)białek 1 szkl. cukru 1 i 1/2 szkl. mąki 1/2 szkl. mleka (w temp. pokojowej) 100 g masła, roztopionego 1 łyżeczka proszku do pieczenia Mus śliwkowy: 1,2 kg śliwek węgierek 3 galaretki czerwone opcjonalnie cukier do smaku Krem śmietankowy: 500 ml śmietany 36% 3 łyżeczki żelatyny 100 g wiórków kokosowych cukier puder do smaku Miękkie masło ucieramy wraz
Smaki Na Talerzuskładniki 3 szklanki mąki tortowej 1 1/2 szklanki cukru kryształu 5 jajek 1 kostka masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia śliwki węgierki przygotowanie z mąki 1 szklanki cukru oraz proszku do pieczenia, masła i 5 żółtek zagnieść kruche ciasto i dać do lodówki . Wcześniej ciasto podzielić na 2 części .1część ciasta rozwałkować a 2 dać do zamrażalnika będzie na posypkę(...)Przygotowaną blaszkę wylepić ciastem, na to układamy śliwki .Teraz będziemy przygotowywać bezę na śliwki. Ubijamy białka z pozostałym cukrem kryształem i jak jest gotowa wylewamy na śliwki. Teraz zetrzeć pozostałą część ciasta zetrzeć na ciasto i piec nagrzanym piekarniku ok 40 min . temp 170 st w dużej blaszce
Moje Wyrobydomu zaroiło się od śliwek - tegoroczne zdobycze z ogrodu są naprawdę spore, piękne, zielone śliwki, niepryskane i w dodatku zero robaków! Lwia część została zjedzona, kolejna przerobiona przez rodzicielkę na dżemy i kompoty. Ale nie mogło zabraknąć też ciasta z owocami! Przepis banalnie prosty, szybki. Użyjcie owoców, które macie, najlepiej sprawdzą się lekko kwaskowate, które będą kontrastowały ze słodyczą ciasta(...)Mniam! Ciasto ze śliwkami Przepis na średniej wielkości keksówkę Potrzebujemy: Składniki suche: 2 szklanki mąki (przesianej przez sito) 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka cukru z wanilią szczypta soli Składniki mokre: 1 szklanka mleka roślinnego (u nas ryżowe) 1/2 szklanki oleju rzepakowego (lub innego o neutralnym smaku) + ok. 8-10 śliwek
Bananowe PolePolecam takie szaszłyki, smaki idealnie się skomponowały, biała kiełbasa, boczek, śliwka suszona...pyszne, polecam! *przepis powstał specjalnie na akcję na Durszlaku: Akcja kulinarna: Szaszłykowa Wielkanoc 2018 - "Szaszłykowy zawrót głowy" 2-3 kiełbasy białe parzone 12-14 plastrów boczku wędzonego parzonego 12-14 sztuk śliwek suszonych kalifornijskch Marynata: Olej smakowy z czosnkiem Przygotowuje składniki(...)Białą kiełbasę kroję w grubsze plastry, boczek kroję po długości, mają być paski. Na patyki do szaszłyków nabijam kolejno kiełbasę, śliwkę owiniętą boczkiem znowu kiełbasa, dociskam nią boczek ze śliwką, i tak na przemian. Każdego szaszłyka smaruję olejem czosnkowym. Piekę w piekarniku 25 minut w 200 st.C, można grillować
Takie tam pichcenieprzy tym nic na smaku. Tuż przed świętami wyciągam je z zamrażarki i gotowe. Wystarczy jeszcze tylko zrobić sos tatarski, chrzan lub ćwikłę i domowy pasztet mięsny ze śliwkami ląduje na świątecznym stole. Na blogu znajdziecie też inne przepisy na pasztety: Pasztet mięsny z żurawiną Terrina z wątróbką cielęcą po wenecku Pasztet mięsny II Pate z wątróbki z dzika(...)Pasztet z dzika Pasztet mięsny Pate z drobiowych wątróbek Pasztet mięsny ze śliwkami Proporcje na 3 keksówki Składniki: 500 g łopatki wieprzowej 400 g pachwiny wieprzowej 500 g piersi drobiowej 400 g wątróbki wieprzowej 2 cebule 4 listki laurowe 6 ziaren jałowca 6 ziaren ziela angielskiego sól pieprz 2 łyżki domowej przyprawy grzybowej 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 2 jajka
Kulinarne przygody Gatity