śliwka - 11236 przepisów (strona:131/750)

Serowe wiatraczki ze śliwkami 121

Dzisiejszym przepisem rozpoczynam sezon na moje ulubione ciemne śliwki. Węgierek w tym roku na drzewach w naszym sadzie mało, więc trzeba się będzie ratować tymi z bazaru. Wyszłam dziś na pierwszy rekonesans i oto wyczarowane cudeńka na spotkanie z ludźmi, których nie widziałam od miesięcy. Pracy przy wiatraczkach bardzo dużo, ale czego się nie robi dla tych, których się lubi(...)być serek homogenizowany) skórka z cytryny 2 łyżki cukru łyżeczka cukru z wanilią 5 łyżek oleju 600 ml mąki pszennej 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 8 śliwek lub moreli jajko łyżka mleka ewentualnie: łyżka śmietany lub jogurtu Opłukać i przepołowić śliwki. Ricottę wymieszać z cukrami, olejem i skórką z cytryny w dużej misce lub garnku. Mąkę wymieszać

Weekendy w domu i ogrodzie
Czekośliwka 109

było mi z nim po drodze, zawsze miałam inne przetwory do zrobienia, ważniejsze, pilniejsze. Ale w tym roku, jako, że wpadłam w szał przerabiania owoców, postanowiłam zrobić też śliwki z czekoladą. I powiem szczerze, jestem totalnie zaskoczona! Są wspaniałe! Słodkie, ale nie za bardzo, z posmakiem kakao. Już sobie wyobrażam tort przełożony czekośliwką, albo naleśniki.. Składniki: 4kg śliwek(...)cukru 200g ciemnego kakao Przygotowanie: Śliwki umyć, osuszyć i wypestkować. Włożyć do dużego garnka o grubym dnie, zasypać cukrem i zostawić na kilka godzin, najlepiej na noc. Po tym czasie postawić garnek na maleńkim ogniu i gotować 3-4 godziny aż śliwki się rozpadną i sok odparuje. Wtedy zdjąć garnek z ognia i przestudzić. Śliwki zblendować na gładką masę

Cakes By Kejt
Ciasto drożdżowe z serem i śliwkami 141

drożdżowe ciasto. W czasie upału drożdżowe ciasto wspaniale wyrasta i zwykle nie trzeba martwić się o przeciąg bo go po prostu nie ma.. Sezon śliwkowy w pełni a śliwki doskonale komponują się z drożdżowym ciastem. Tak powstało niezwykle puszyste drożdżowe ciasto z dużą ilością soczystych śliwek i dodatkiem białego sera. Całość jest pyszna! Ciasto znika w ekspresowym tempie. Dodam(...)Masa serowa: 650 g zmielonego twarogu 150 g cukru 35 g budyniu waniliowego 3 jajka Kruszonka: 100 g mąki pszennej 50 g cukru 60 g masła oraz: 1 kg śliwek     Mleko lekko podgrzać. Drożdże pokruszyć do miseczki, dodać 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę ciepłego mleka. Rozetrzeć łyżką na gładką masę. Przykryć ściereczką i odstawić

maniapieczenia
MAŚLANKOWIEC ZE ŚLIWKAMI 137

Pomału zaczęły dojrzewać śliwki. Z jednej strony to duży plus bo lubię ciasta ze śliwkami, ale z drugiej strony śliwki rozpoczynają sezon na jesienne owoce. Miejmy nadzieję że ta jesień która się zbliża będzie ciepła i złota oraz obfitować będzie w smaczne gruszki, śliwki, dynie i inne dary. ;)   Składniki: 1,5 szkl maślanki 3 jajka 1,5 szkl cukru(...)cukru waniliowego 3,5 szkl mąki 3/4 szklanki oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia dodatkowo: 70 dag śliwek fioletowych Wykonanie: Wbijamy jajka, ucieramy razem z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy maślankę i olej, misujemy. Dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, nadaj miksuj.Ciasto wylej na dużą blachę lub do prodiża, powciskaj połówki sliwek, przekrojoną stroną do góry. Piecz

Z Majeczką w kuchni
Proste ciasto ze śliwkami 144

Proste ciasto ze śliwkami – obowiązkowa pozycja w sezonie. Babcia robiła podobne w każde lato, dlatego kojarzy mi się z wakacjami i domową atmosferą. Ucierane ciasto jest łatwe i szybkie do przygotownia. Każdy sobie z nim poradzi, a smakuje wyśmienicie. Oryginalnie babcia stosowała olejek migdałowy – ja wolę amaretto. Dodatkowo fajnie urozmaica je dodatek płatków migdałowych. Przepis na niewielką, kwadratową blaszkę. Proste(...)ciasto ze śliwkami: 500 g słodkich, mięsistych, mało wodnistych śliwek 200 g miękkiego masła 200 g mąki pszennej (ok. 1,5 szklanki) 200 g drobnego cukru do wypieków (ok. 1,2 szklanki) 4 duże jajka 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki amaretto albo naturalnego ekstraktu migdałowego lub 2-3 krople olejku migdałowego duża szczypta cynamonu garść płatków migałdowych

Poezja smaku
Kruche ciasto ze śliwkami i budyniem 177

Sezon na śliwki w pełni , więc jak tu nie połączyć kwaskowatych śliwek ze słodkim budyniem i kruchym ciastem. Śliwki miałam bardzo soczyste dlatego zabarwiły troszkę budyń ale w niczym to nie przeszkadzało bo ciasto było naprawdę pyszne. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto: 3,5 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki miodu 3 jajka 3/4 szklanki cukru 1 kostka(...)masła lub margaryny Masa: 3 szklanki mleka 2 budynie śmietankowe 3 łyżki cukru Dodatkowo: 0,5 kg śliwek cukier puder do posypania cynamon Wykonanie: Z podanych składników wyrobić ciasto. Jeśli będzie się kleić, dosypać trochę mąki, do uzyskania jednolitej konsystencji ciasta. Podzielić na dwie części. Jedną z nich rozwałkować i przełożyć na blachę. Z 3 szklanek mleka odlać 1/4 szklanki

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Puszyste ciasto ze śliwkami. 284

Puszyste, pyszne, pachnące latem ciasto ze śliwkami! Uwielbiam wypieki ze śliwkami, bo one idealnie swą lekką kwaśnością dopełniają słodycz ciasta. Przygotowanie tego ciasto nie jest trudne i nie zajmie dużo czasu, dlatego można to ciasto nazywać idealnym. Zapraszam do wypróbowania! Składniki: 100 g masła 3 jaja 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szklanka(...)mąki pszennej ok. 10 średnich śliwek Puszyste ciasto ze śliwkami - przepis:  Masło w temperaturze pokojowej ucieramy za pomocą miksera z cukrem i cukrem waniliowym na puszysty krem.  Do ubitego masła dodajemy jaja i na najwyższych obrotach miksera ubijamy przez ok. 6-7 min, aż masą będzie bardzo puszysta (będzie wyglądało że masa się zważyła, ale po dodaniu mąki

Kuchnia Łukasza
Z masą budyniową i śliwkami 101

lodówce znalazłam śliwki, w szafce znalazłam budyń. Pomieszałam dwa przepisy i wyszło mi dobre ciasto, którym zajada się cała rodzinka. Tak wygląda ciasto: A tutaj jest przepis: Biszkopt: 4 jajka pół szkl. mąki pszennej pół szkl. mąki ziemniaczanej łyżeczka proszku do pieczenia Masa budyniowa: budyń śmietankowy 1 i 1/2 szkl mleka 1/2 kostki margaryny (ja dodałam masło) plus: śliwki Przygotowanie(...)minut. Masa budyniowa: Budyń gotujemy na mleku, odstawiamy do wystudzenia. Wystudzony ucieramy z masłem. Przełożenie: Wystudzony biszkopt przeciąć na pół, 2/3 masy budyniowej wyłożyć na biszkopt, na budyń wyłożyć śliwki przekrojone na pół, bez pestek, na śliwki położyć drugą połówkę biszkoptu. Na biszkopt wyłożyć i rozsmarować pozostałą część masy i ułożyć pozostałe śliwki

Motylkowa Kuchnia
Powidła dla rozkojarzonych ;) 133

rozkojarzonych? Oryginalny przepis był dla "leniwych". Ale, że ja, leniwa? Nieee! To po prostu przepis na bezproblemowe, samorobiące się powidła. Czysta prostota. Jedyne w co należy się uzbroić (oprócz śliwek oczywiście) to czas i cierpliwość. Składniki: 5kg śliwek (u mnie różowe, słodkie śliwki, których odmiany nikt nie zna) 1 kg cukru 2 łyżki octu spirytusowego Przygotowanie: Śliwki umyć, osuszyć(...)wypestkować. Umieścić w garnku, wymieszać z cukrem i octem. Odstawić na 24h.  Po dobie śliwki ustawić na najmniejszym gazie i gotować 4-5h. NIE WOLNO MIESZAĆ!!! Mieszać ani gmerać w garnku. Nie przypalą się, zaręczam!  Po 4-5 godzinach powidła zgęstnieją, odparują i stracą duuużo objętości. Gotowe przełożyć do wyparzonych słoiczków, zakręcić i odstawić do góry dnem

Cakes By Kejt
Konfitura śliwkowa z nutą mięty - domowe przetwory 148

Uwielbiam śliwki, zwłaszcza w cieście lub po prostu jeść w całości. Ostatnio jednak zamarzyła mi się pyszna konfitura śliwkowa. A, że posiadam też sporą ilość wspaniałej mięty, postanowiłam urozmaicić jej smak. To była wyśmienita kolacja. Zapraszam Was serdecznie na mój przepis na konfiturę śliwkową z nutą mięty. ...taka śliwkowa konfitura domowa podana na ryżowych waflach, to idealna kolacja dla każdego(...)owocowego łasucha Składniki: 1 kg śliwek (po wydrylowaniu) - u mnie miks soczystych, słodkich śliwek 6 gałązek świeżej mięty 1/3 szklanki wody + 2 łyżki cukru 1 żelfix do konfitur 2:1 (1 kg owoców na 0,5 kg cukru) 0,5 kg cukru słoiki na konfiturę Przygotowanie: Po wydrylowaniu śliwek i odważeniu przekładamy je do garnka z grubszym dnem. Dolewamy

Słodkie okruszki
Pełnoziarniste knedle ze śliwkami krok po kroku 125

sztuk: 600 g ziemniaków (ugotować w mundurkach, ja standardowo wykorzystałam parowar) 200 g mąki pszennej 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej płaska łyżeczka soli jeden dojrzały banan około 1 kg śliwek do podania: bułka tarta, masło kokosowe, cynamon, brązowy cukier Przygotowanie: Banana zblendować Dodawać kolejno ugotowane ziemniaki obrane ze skórki i blendować Dodać sól i stopniowo mąkę, mieszając dużą łyżką(...)mieszanie będzie szło już opornie zagnieść ciasto na gładką masę, nielepiącą się do dłoni. Śliwki umyć i ostrożnie wypestkować, tak aby nie przeciąć całej śliwki. Ciasto dzielić ta kulki takiej samej wielkości jak śliwki (sprawdzona przeze mnie wielkość), każdą kulkę rozpłaszczyć dłonią Umieścić na środku śliwkę I zawijać z czterech stron Jak widać dziecinne proste, można to zrobić jedną ręką

greenscarf
Oczyszczający koktajl z suszonymi śliwkami i daktylami 176

Koktajl idealny na przyspieszenie metabolizmu. Suszone śliwki mają dużo błonnika, który przyspiesza trawienie i zapobiega wchłanianiu tłuszczu z pokarmu. Tak jak i daktyle są też źródłem potasu, który uczestniczy w spalaniu węglowodanów. Kefir również korzystnie wpływa na trawienie, dodatkowo wzmacnia naszą odporność. śliwki. Zawierają one bardzo dużo błonnika, który przyspiesza trawienie i zapobiega wchłanianiu tłuszczu z pokarmu. Są też źródłem(...)potasu uczestniczącego w spalaniu węglowodanów oraz białek. Czytaj więcej na http://kobieta.interia.pl/zdrowie/diety/news-przyspieszamy-przemiane-materii,nId,433226?utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox śliwki. Zawierają one bardzo dużo błonnika, który przyspiesza trawienie i zapobiega wchłanianiu tłuszczu z pokarmu. Są też źródłem potasu uczestniczącego w spalaniu węglowodanów oraz białek. Czytaj więcej na http://kobieta.interia.pl/zdrowie/diety/news-przyspieszamy-przemiane-materii,nId,433226?utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox śliwki. Zawierają one bardzo dużo błonnika, który przyspiesza trawienie i zapobiega wchłanianiu tłuszczu z pokarmu

Moja Galeria Smaku
Śliwkowo-buraczana quinoa 115

Przepis na to danie zobaczyłam w jakieś kobiecej gazecie. Na początku byłam zaskoczona połączeniem śliwek i buraczków. Ale ponieważ lubię eksperymentować oraz dodatkowo lubię quinoę to zrobiłam to danie. Eksperyment uważam za bardzo udany. To jest pyszne :) Składniki na 2 porcje: 125 g quinoa (komosy ryżowej) 1 średni burak 3 śliwki (użyłam mrożonych) 250 ml bulionu warzywnego sól, pieprz natka(...)pietruszki Śliwki rozmrozić, przekroić na pół. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni i upiec śliwki przez 15 minut. W tym czasie do garnka wlać bulion oraz opłukaną komosę ryżową. Gdy się zagotuje dodać pokrojonego na ćwiartki buraka. Zmniejszyć ogień, gotować przez 20 minut. W razie potrzeby dolać jeszcze bulionu/wody. Gdy ugotowaniu wyłączyć gaz i trzymać pod przykryciem jeszcze 5 minut. Doprawić

Moja Galeria Smaku
Tarta śliwkowa z migdałami 139

Zapraszam Was na ciasto ze śliwkami. Kruchy spód, masa jogurtowo-budyniowa i zatopione w niej śliwki. Całość oprószona płatkami migdałowymi. Składniki na formę o średnicy 28 cm: 250g mąki pszennej 8 łyżek cukru 125 g masła 350-400 g śliwek 300 ml jogurtu naturalnego 2 jajka 2 opakowania cukru waniliowego 2 łyżki budyniu waniliowego w proszku 3 łyżki płatków migdałowych(...)Mąkę wymieszać z 4 łyżkami cukru, 3 łyżkami zimnej wody i masłem. Zagnieść ciasto. Owinąć folią i włożyć do lodówki na 30 min. 2. Śliwki umyć, przekroić na pół, pestki wyrzucić. 3. Jogurt wymieszać z jajkami, pozostałym cukrem, cukrem waniliowym i budyniem w proszku. 4. Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować. Przełożyć na formę do pieczenia, lekko natłuszczoną masłem. Ciasto nakłuć

Moja Galeria Smaku
Kompot ze śliwek na zimę 125

Bardzo prosty sposób na kompot w słoikach na zimę. 0,5-1,5 kg śliwek węgierek ( im więcej śliwek tym bardziej aromatyczny kompot ) cukier  woda Śliwki umyć, pokroić na połówki i wydrylować. Ewent. możemy użyć całych śliwek, należy je wcześniej po nakłuwać wykałaczką w kilku miejscach.   Owoce układamy w słoiku do połowy wysokości. Następnie zasypujemy 3 łyżkami cukru(...)układamy resztę śliwek. Zalewamy przegotowaną, letnią wodą. Dokładnie wycieramy nakrętkę i brzeg słoika, zakręcamy  i pasteryzujemy ok 20 minut

Atlas Smaków