Śliwek mamy teraz pod dostatkiem :) Bynajmniej ja mam, a może miałam... -> dżemy, powidła i inne słodkości powoli ogołacały drzewko na pobliskiej działce :) A właśnie, niedługo przedstawię przepis na zdrowy, dietetyczny dżem śliwkowy :) Wracając do sernika. W domu zalegała mi miseczka śliwek zerwnych kilka dni wcześniej, w lodówce widzę 2 kostki sera, a więc postanowione! Robię sernik! Przepis pochodzi(...)Składniki na masę serową: - 2 kostki twarogu półtłustego (500g) - 100 g cukru - 3 jajka - 3 łyżki mąki ziemniaczanej - sok z połowy cytryny - aromat dowolny Dodatkowo: - 300 g świeżych, wypestkowanych śliwek węgierek Przygotowanie: 1. Jeżeli mamy twardą margarynę, należy ją rozpuścić i lekko schłodzić. Żółtka utrzeć z cukrem i stopniowo dodawać tłuszcz. Wsypać pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Podzielić na dwie
Zdrowie na języku :PDżemik ze śliwek jest bardzo słodki dlatego nie wymaga słodzenia :) Jednak, gdyby komuś było za mało słodyczy bądź śliwki były kwaśne - można dodać stewię bądź ksylitol :) Odrobina agaru zagęściła lekko konsystencję powideł. Dżemik nie jest mocno gęsty ani też lejący, taki "w sam raz" :) Idealnie sprawdza się do polania twarożku na kanapce, jako dodatek do owsianki czy wyjadania prosto(...)słoiczka :) Pycha! Pomyślcie sobie tylko, kiedy w zimowe dni otworzycie aromatyczny słoiczek i poczujecie odrobinkę lata :) Składniki: - 3 kilogramy śliwek węgierek - 2 łyżeczki agaru (można pominąć) Przygotowanie: Śliwki należy oczyścić i wypestkować. Przełożyć do garnka i zagotować. Następnie zmniejszyć ogień i gotować ok. 1,5 - 2h - do momentu uzyskania średnio gęstej konsystencji, kiedy woda odparuje a śliwki całkowicie się rozpadną
Zdrowie na języku :Pśliwkowych. Domowe są przepyszne, a te kupne w niczym nie przypominają tych własnoręcznie robionych. Z podanej porcji wyszły mi 5 słoiczków po 150 ml. Polecam! Najlepiej powidła robić ze śliwek węgierek z października (nie zawierają zbyt dużo soku, który i tak trzeba odparować).Składniki:2 kg śliwek węgierek (po wypestkowaniu)ewentualnie cukier do smaku+ można dodać odrobinę cynamonu, czekolady, goździków(...)uzyskania ciekawego aromatu(ja robię bez takich dodatków)Sposób przygotowania:1. Śliwki umyć, wypestkować.2. Wypestkowane śliwki przełożyć do rondla z grubym dnem, smażyć na małym ogniu. Gdy puszczą sok, spróbować jak słodki on jest i ewentualnie dodać cukru do smaku.3. Powidła smażyć do uzyskania odpowiedniej gęstości. Można to zrobić jednego dnia, lub podzielić smażenie (ja gotowałam pierwszy
Kuchnia domowa Anikremem Ciasto maślankowe z czarną porzeczką Ciasto maślankowe z czerwonymi porzeczkami Ciasto maślankowe z truskawkami Ciasto piernikowe z jabłkamiCiasto św. JakubaCiasto kruche z brzoskwiniami Ciasto kruche ze śliwkami i budyniemCiasto kruche z morelamiCiasto kruche z borówkami, wiśniami i budyniową pianką Ciasto kruche z rabarbaremCiasto kruche z serem, truskawkami i rabarbarem Ciasto makowe z kremem Ciasto ShrekCiasto tortoweCiasto truskawkowo-kawoweCiasto(...)ZebraCiasto ze śliwkami Ciasto ze śliwkami (ekspresowe) Ciasto ze śliwkami, bezą i kruszonkąCiasto z brzoskwiniami i pianką Ciasto z jabłkami Ciasto z jabłkami i budyniemCiasto z jabłkami i kokosem Ciasto z jagodamiCiasto z jagodami (ucierane) Ciasto z morelami I Ciasto z morelami IICiasto z morelami i kruszonką Ciasto z truskawkami Ciasto z truskawkami i jogurtową piankCiasto z rabarbarem
Kuchnia domowa AniPrzepis Karola Okrasy, Bardzo smaczna wersja kaczkiskładniki 4 porcje1 kaczka (lub 2 udka i 2piersi)80 g suszonych śliwek bez pestek200 g świeżych śliwek węgierek bez pestekok 70 ml sosu sojowegook 70 ml miodu1/2 ostrej papryczkiniewielka ilość oliwy z oliwek1 cytryna, sparzona i wyszorowana50 ml octu balsamicznego4 ząbki czosnkukolendra świeża lub suszonatrawa cytrynowa ( nie jest niezbędna)przygotowaniepiekarnik nagrzać(...)stopnimarynataDo garnka wlewać miód, dodać sos sojowy. Dorzucić drobno posiekane ząbki czosnku, ocet balsamiczny, 1 łyżeczkę kolendry, 1 łyżeczkę pokrojonej papryczki, suszone śliwki , odrobinę wody, gotujemy.Dodać sok z 1 cytryny. Jeszcze przez chwilę podgotowujemy na małym ogniu.kaczkaKaczkę wyjąć z lodówki 30 minut przed rozpoczęciem gotowaniaZ kaczki wyciąć uda i piersi
Stare GaryStragany , targi , place i ogrody już pełne przepysznych , słodkich , soczystych śliwek!Robię z nich ciasta ( ucierane i drożdżowe ) … Pleśniaka ze śliwkami … knedle …Waszą ulubioną Czekośliwkę … Zapiekanki z kaszy jaglanej …. a także muffinki!Przepyszne!Delikatne , niesamowicie mięciutkie , absolutnie nie za słodkie … wypełnione soczystymi śliwkami i pokryte obłędną, chrupiącą kruszonką!Koniecznie musicie je spróbować!Polecam!SKŁADNIKI(...)sól – 1 szczypta* olejek waniliowy do ciast – 1 łyżka* cynamon – 1 łyżeczka* duże jajko – 1 szt* jogurt naturalny – 100 g* olej – 60 ml* śliwki – 200 gKRUSZONKA:* mąka – 50 g* cukier puder – 1 czubata łyżka* zimne masło – 30 g( jeśli chcemy tak dużo jak u mnie to podwójmy porcję ;) )SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA
Ostra na Słodkopróbująca być nastolatką. Na blogach kulinarnych też obserwuję trend ku zachodnim przede wszystkim nazwom, nie zawsze koniecznym. Moja dusza polonistki z zamiłowania, płacze... :) Dlaczego o tym piszę? Z powodu...śliwek, które ostatnio królują w mojej kuchni. Przygotowałam z nich chutney i miałam niemały problem, jak to coś nazwać. Może wytrawnymi powidłami? może konfiturami? Chciałoby się po polsku(...)śliwkowo-cebulowego. I mam nadzieję, że nikt nie obrazi się za pierwsze zdania tego wpisu :) Chutney zrobiłam przy okazji robienia powideł śliwkowych. Wykorzystałam do tego celu zmielone przez maszynkę śliwki, które są świetną bazą do tego typu przetworów. Proporcje, jakie podaję są na mniej więcej 1 litr takiego przecieru śliwkowego. Składniki: zmielone śliwki , 8-10 średnich cebul
Codzienna kuchnia niecodziennadzisiejszą kolację polecamy lekką i niesamowicie szybką w przygotowaniu potrawę: Nudle lub inaczej Noodle z owocami, np. ze śliwkami. Produkty to tylko: -makaron 3-minutowy -kilka śliwek -jogurt -cukier Makaron gotujemy według przepisu z opakowania. Odcedzamy. W czasie gotowania makaronu kroimy śliwki na cząstki. A potem już tylko nakładamy makaron na talerz, śliwki na makaron, polewamy jogurtem, posypujemy(...)cukrem, dekorujemy śliwkami i................mniam, mniam! A wszystko w 5 minut. Smacznego
Maminek kulinarnyJesień to obok dyni, jabłek, gruszek i innych skarbów natury, to również czas śliwek, a co obok ciast, przetworów z tych owoców może sprawić nam większą przyjemność niż nalewka? :) Ja się nie zastanawiam długo i przystępuję do działania! Składniki: 2 kg śliwek (najlepiej węgierek) 1 kg cukru 1 l spirytusu 2 łyżki miodu kilka goździków(...)kory cynamonu Wykonanie: Śliwki myjemy, kroimy na ćwiartki i przekładamy do słoja. Owoce zasypujemy cukrem, zakrywamy naczynie i odstawiamy na 24 godziny. W tym czasie owoce zaczną puszczać sok co widać na zdjęciach :) Po upływie doby do słoja dodajemy goździki oraz spirytus, potrząsamy i odstawiamy w zacienione miejsce na tydzień. W kolejnym etapie (po upływie 7 dni) z naszej mikstury
Taste Of My DaySkładniki: 4 sztuki jajka, 3/4 szklanki cukier, 1 łyżeczka wanilia mielona Royal Brand, 1/2 szklanki olej rzepakowy, 2 opakowania budyń śmietankowy,800 ml jogurt gęsty naturalny, - w opisie śliwki duszone ilość ciasta i śliwek jest na 8 babeczek z mikrofali i pozostała reszta ciasta i śliwek jest na tortownicę 20 cm co będzie pieczona w piekarniku 75 dag śliwek(...)gęsty naturalny jogurt i mikserem dobrze wymieszać do masy dodać ubita pianę z 4 białek i delikatnie wymieszać foremki silikonowe 7x4 cm na dnie foremek położyć 1 łyżkę duszonych śliwek teraz dodać po 4 czubate łyżki masy jogurtowej mikrofalówka z opcją kombi - foremki wstawić do mikrofalówki ustawić ją na opcję KOMBI - 500 Wat - na 10 minut ostudzone "oszukane" mini serniczki
W Mojej Kuchni Lubięjedna z nielicznych potraw kuchni polskiej, która jest naturalnie bezglutenowa i nie wymaga zmian receptury. Ugotowałam wielki gar bigosu, który można chyba nazwać wersją myśliwską: z grzybami, suszonymi śliwkami i jałowcem. Jeśli dysponujemy odpowiednio dużym garnkiem ciśnieniowym, to znacznie szybciej i łatwiej przeprowadzimy kapustę w stan bigosu. Wbrew pozorom nie jest to wcale nowoczesna metoda, nasi przodkowie też(...)tradycji kulinarnych wybaczą mi dodatek koncentratu pomidorowego, którego brak w staropolskich przepisach ;) Składniki: kiszona kapusta 2 kg świeża kapusta 1 główka około 2 kg grzyby suszone około 50 g śliwki suszone 200 g kiełbasa około 400 g filet z indyka lub kurczaka około 400 g pieczona wieprzowina lub wołowina (ew. surowe) około 300 g czosnek 1 ząbek koncentrat pomidorowy (niekoniecznie
głodny alergikWigilijno świąteczny chleb na miodzie, wypełniony suszonymi śliwkami, orzechami włoskimi i bakaliami jakie tylko lubicie. Można go z powodzeniem robić przez cały rok, a tuż przed świętami aż kusi żeby go zrobić:) Składniki na jedną dużą keksówkę; 40 dag suszonych lub wędzonych śliwek 1/2 litra letniej wody (do zalania śliwek) 75 dag mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka(...)sody oczyszczonej 200 ml gorącej wody do ciasta sok z połowy cytryny 25 dag miodu płynnego 2 jajka 10 dag orzechów włoskich lub innych bakali Śliwki zalej letnią wodą, osącz bardzo dokładnie i posiekaj. Mąkę pszenną, proszek do pieczenia i sodę wymieszaj. W osobnym naczyniu połącz gorącą wodę, sok z cytryny, miód i jajka. Powoli dodawaj suchą mieszankę
Apetyczna babeczkaDzisiaj mamy testową wersję dżemu śliwkowego, który powstał zupełnie przypadkowo i nie był wcale planowany. W piwnicy stoją jeszcze zeszłoroczne powidła :-), ale przy okazji kupowania śliwek na ciasto z bezą, sprzedawcy sypnęło się więcej owoców i tak oto wpadłam na pomysł co z nimi zrobić ! Dżem jest lekko korzenny, dałam trochę cynamonu, kardamonu i goździków... Zapisuję go zrobienia, jak już(...)wyjdą powidła ! Będzie boski do naleśników lub do ciasta drożdżowego z kruszonką... Dżem śliwkowy Składniki:700 g śliwek węgierek100 g cukru1 łyżeczka cynamonu1/2 łyżeczki kardamonu1/2 łyżeczki mielonych goździkówWykonanie:Śliwki myjemy, kroimy na pół, wyjmujemy pestki, wkładamy do garnka i zasypujemy cukrem. Odstawiamy, żeby owoce puściły sok, możemy je zostawić na noc.Następnie podgrzewamy je na małym ogniu
Kulinarne przygody GatityPrzepis wpadł mi w oko na blogu Pora coś zjeść, zmieniłam tylko nieco proporcje. Ketchup zrobiłam z proporcji 2:1, czyli 2 kg pomidorów i 1 kg śliwek. Bałam się, że z większą ilością śliwek będzie dla nas za słodki. Wyszedł bardzo fajny, mocno korzenny. Ketchup pomidorowo-śliwkowy Składniki: 2 kg podłużnych pomidorów 1 kg dojrzałych słodkich(...)gałązki rozmarynu5 liści szałwii 30 ml czerwonego octu winnego 5 łyżek cukru sól Wykonanie: Posiekany czosnek i zioła delikatnie podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Pomidory kroimy na kawałki, usuwając gniazdka. Śliwki drylujemy i kroimy na ćwiartki. Wszystkie składniki sosu wrzucamy do garnka i gotujemy bez przykrycia na małym ogniu, uważając, aby się nie przypalił. Gotujemy do momentu, aż śliwki
Kulinarne przygody Gatitywada - na zakupach wkładam do koszyka różne rzeczy a dopiero potem zastanawiam się, co mogę z tego zrobić... Sałatka z awokado Składniki: 1 awokado 2 ciemne śliwki 4 połówki brzoskwiń z puszki (spokojnie, taka połówka to tylko 36 kcal:) 3 liście sałaty lodowej 3 suszone śliwki 4 łyżki gruszkowego octu balsamicznego (ostatnio na wystawce(...)Lidlu:) Śliwki namoczyć w wodzie. Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę, połówki obrać ze skórki, pokroić w cienkie plastry, które następnie podzielić na pół. Wrzucić go na gorącą, suchą patelnię i prażyć około 2 minut, dodać 2 łyżki octu i mieszając prażyć do jego odparowania/wchłonięcia w owoc. Sałatę lodową porwać na mniejsze kawałki. Ciemne śliwki podzielić
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała