Schab ze śliwką to obok zrazów wołowych jeden z najpopularniejszych obiadów świątecznych. Poza tym świetnie się również sprawdza jako wędlina na kanapki. Schab ze śliwką – Składniki: 1,6 kg schabu 4 łyżeczki majeranku 4 łyżeczki The post Schab ze śliwką appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeCiasto jogurtowe ze śliwkami – to pyszne i idealnie wilgotne ciasto z sezonowymi owocami :) Do jego wykonania najlepiej użyć nieco twardych śliwek, które puszczą mniej soku niż tych bardzo dojrzałych i miękkich owoców, co zmniejszy ryzyko powst The post Ciasto jogurtowe ze śliwkami appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeCiasto ze śliwkami i kruszonką – bardzo proste i szybkie w wykonaniu ciasto z owocami pod przepyszną kruszonką :) Dodatkowo wedle uznania możecie ciasto oprószyć po upieczeniu cukrem pudrem lub polać lukrem, ale wtedy też zalecam zmniejszyć ilo The post Ciasto ze śliwkami i kruszonką appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojedużą ilością bakalii. Jednak czasami najdzie mnie ochota na drobne zmiany i wtedy kombinuję z nowymi smakami. W zeszłym roku w ten sposób wymyśliłem sobie sernik z ajerkoniakiem, suszonymi śliwkami i czekoladą. Ciężki i zbity, a zarazem delikatny i aromatyczny za sprawą likieru. Najlepszy sernik otrzymamy oczywiście z domowym ajerkoniakiem, w którym nie żałujemy wanilii. Jednak nawet z tym sklepowym(...)tłustego twarogu 250 ml ajerkoniaku (dobrej jakości, najlepiej domowego) 3 jajka ¾ szklanki cukru 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 3 łyżki mąki ziemniaczanej 200 g suszonych śliwek (+ garść do dekoracji) 3 tabliczki gorzkiej czekolady (300 g) * PRZYGOTOWANIE Twaróg pokrój na mniejsze cząstki i umieść w malakserze lub kielichu blendera. Wlej ajerkoniak i ekstrakt waniliowy, wbij jajka, wsyp cukier oraz dodaj mąkę ziemniaczaną
Food SquareBłyskawiczna sałatka z wędzonym kurczakiem i śliwkami kalifornijskimi z dodatkiem ananasa i kukurydzy to ciekawe połączenie składników, oryginalna przekąska idealna na świąteczny stół. Połączenie składników mile zaskoczy nie jedno podniebienie i zauroczy kubki smakowe wielbicielom mięsno- owocowych smaków. składniki na 5 porcji 2 udka wędzonego kurczaka 150 g śliwek kalifornijskich 1 puszka pokrojonego ananasa 1 puszka kukurydzy(...)łyżki majonezu czarny pieprz sól przepis Wędzonego kurczaka kroimy w kostkę i przekładamy do miski. Śliwki kalifornijskie kroimy w paski, po czym dodajemy do kurczaka. Do sałatki wrzucamy również odsączonego z syropu ananasa i odsączoną z zalewy kukurydzę. Na końcu dodajemy majonez, całość doprawiamy do smaku solą oraz czarnym pieprzem i dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną sałatkę wstawiamy do lodówki
Smakowite Daniabardziej jako inspirację i trochę improwizowałam tak, aby uzyskać zadowalający mnie smak. Danie idealne na jesienne czy zimowe dni. Kasza pęczak świetnie się łączy z wyrazistą wątróbką oraz słodkimi śliwkami i cebulką. I nie wiem dlaczego, ale ten przepis bardzo mi się kojarzy z listopadem... ;) Składniki: 200 g kaszy pęczak około 400 g wątróbki wieprzowej 150 g suszonych śliwek(...)pęczak ugotować według instrukcji na opakowaniu. Wątróbkę namoczyć na 2 godziny w mleku. Następnie ją odsączyć i pokroić w małe, równe kawałki. Cebulę obrać i pokroić w cienkie plasterki; śliwki pokroić na mniejsze kawałki. Kawałki wątróbki obtoczyć dokładnie w mące i obsmażyć z każdej strony na patelni. W czasie smażenia dorzucić piórka cebuli. Pod koniec smażenia wątróbkę przyprawić solą
My simple kitchenBigos z kiszonej kapusty, z dodatkiem suszonych grzybów i śliwek. Z podsmażana wiejską kiełbaską i boczkiem. Doprawiony tradycyjnie: kminkiem, jałowcem, zielem angielskim i liściem laurowym. Znajdziemy w nim również powidła śliwkowe i czerwone wino. Idealny do wielokrotnego odgrzewania, z każdym dniem zyskuje głębszy aromat i robi się smaczniejszy. SKŁADNIKI 1 kg kapusty kiszonej 1 duża cebula 2 łyżki oleju(...)łyżka masła 6 suszonych śliwek 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina 40 g suszonych borowików 2 szklanki bulionu lub wody z 2 łyżkami sosu sojowego 2 łyżki powideł śliwkowych 200 g wiejskiej kiełbasy 1 łyżka koncentratu pomidorowego PRZYPRAWY: sólo, świeżo zmielony czarny pieprz, 3 listki laurowe, 4 kulki ziela angielskiego, 2 kulki jałowca, 1 łyżeczka mielonego kminku 1 łyżka oleju
cool and mintysię alergicy, a mimo to jest zwartym i wilgotnym ciastem idealnych jako drugie śniadanie do lunchboxu. Przepis znalazłam w książce "ziarno" Dominiki Wójciak. Wegański chlebek bananowy z rumowymi śliwkami 2 łyżki mielonego siemienia lnianego 60 ml mleka roślinnego (lub zwierzęcego jeśli używacie) 70 g suszonych śliwek, pokrojonych w drobne paseczki 50 ml rumu 170 g daktyli (namaczamy(...)włoskich, posiekanych 180 g maki orkiszowej pełnoziarnistej po płaskiej łyżeczce sody, proszku do pieczenia, mielonego cynamonu czubate pół łyżeczki gałki muszkatołowej szczypta soli Siemię lniane namaczamy w mleku a śliwki w rumie. Odstawiamy na 20 minut. Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C. Foremkę do keksu wykładamy papierem do pieczenia. Odcedzone daktyle miksujemy z bananami i olejem na gładką masę. Orzechy dodajemy
Dzieje kuchennej WiewiórySkładniki na ciasto: 80 dg śliwek 200 g masła miękkiego 200 g cukru pudru 4 jajka (nie prosto z lodówki) 250 mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na kruszonkę: 150 g mąki 100 g masła 75 g cukru Przygotowanie: Robimy kruszonkę (Rozcieramy ze sobą składniki na kruszonkę) i wkładamy do zamrażarki. Ucieramy masło z cukrem pudrem na gładką masę(...)Dodajemy po jednym jajku i ucieramy. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy na wolniejszych obrotach do połączenia składników. Przekładamy do formy i wykładamy na to pokrojone śliwki. Posypujemy kruszonką i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 180°C na 60-70 min. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem. Jeżeli podobał Ci się ten przepis i chcesz być na bieżąco
CityTaste - Przepisyczas i ile frajdy daje inspirowanie się daną porą roku. Taki też jest burger, którego z dumą stawiam dziś przed Wami na blogowym stole :) Jesienny! Pełen dymnego aromatu suszonych śliwek i chrupiącego boczku, przeplatającego się z lekko słodkim i orzechowym smakiem sera Maasdamer. Do tego delikatne, złote kurki z lekkim rozmarynowym tłem. Ale żeby nie było za słodko i zbyt(...)dwie połówki chrupiącej bułki pełnoziarnistej jest prawdziwą, jesienną feerią smaków i kolorów! Musicie się skusić na burgera inspirowanego złotą, polska jesienią...szkoda przegapić tyle pyszności! :) Jesienny burger z suszoną śliwką i kurkami na 3 burgery Potrzebujesz: Burgery: 400g mielonego mięsa wołowego 40g suszonych śliwek kalifornijskich 1 czubata łyżeczka musztardy sarepskiej 1 duży ząbek czosnku 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu
Kuchnia w Słońcu SkąpanaKnedle ze śliwkami Knedle ze śliwkami, najlepiej węgierkami, to smak mojego dzieciństwa. Te knedle zawsze „wychodziły”. Ciasto zawsze było delikatne, miękkie i nie przytłaczało smaku śliwek. Polane stopionym masłem i posypane zwykłym cukrem. Bez żadnych wymyślnych dodatków w postaci cynamonu, wanilii ani bitej śmietany. Naturalna słodycz śliwek i delikatne ciasto z ziemniaków – oto cały sekret najlepszych knedli
Korniszonkidwie części. Jedną przekładamy do formy (ok. 21×32 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Drugą delikatnie rozwałkowujemy i kroimy w poprzek na paseczki. składniki na warstwę śliwkową: śliwki z kompotu, jednego słoika litrowego 2 łyżki bułki tartej lub kaszy manny wykonanie: Śliwki odsączamy z kompotu. Ciasto posypujemy równomiernie np. bułką tartą. Układamy śliwki. składniki na masę serową(...)wystudzonej 100 ml śmietany, zwykłej 250 g cukru 1 budyń waniliowy opcjonalnie: 1 łyżka ekstraktu cytrynowego wykonanie: Wszystkie składniki miksujemy ze tylko do połączenia się. Wykładamy równomiernie na warstwę śliwek. Na wierzchu z pasów ciasta układamy kratkę, którą smarujemy rozkłóconym jajkiem. Pieczmy w ok. 170-180 st. C, przez ok. 45-50 min. Gdyby wierzch za bardzo się przypiekał warto
Domowy Smak JedzeniaSkładniki : • 5 jajek • 3/4 szkl. cukru • 10 łyżek oleju • 10 łyżek gorącej wody • 2 i 1/3 szkl. mąki pszennej lub tortowej • 2 łyżeczki proszku do pieczenia • 2 łyżki kakao • śliwki Przygotowanie : Jajka miksujemy z cukrem na jasną, puszystą masę, ciągle miksując dodajemy na przemian wodę i olej, następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać mikserem, połowę ciasta przekładamy(...)formy 24x28cm, układamy w odstępach połówki śliwek, wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni na 15 minut, następnie wyciągamy formę, wylewamy resztę ciasta wymieszaną z kakao i układamy śliwki pokrojone na ćwiartki, wstawiamy ponownie do piekarnika, pieczemy 40 minut w 180 stopniach, gdyby śliwki nie były słodkie, gotowe ciasto posypujemy cukrem pudrem
KUCHNIA POLSKAużyć robota kuchennego z końcówką np. hak) Wyrobione ciasto pozostawiamy w naczyniu, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. W czasie gdy ciasto będzie rosło przygotowujemy śliwki i kruszonkę. składniki na warstwę śliwkową: 2000 g śliwek 2 łyżki bułki tartej lub kaszy manny wykonanie: Śliwki myjemy, usuwamy pestki i rozkładamy na dużej blaszce do pieczenia wyłożonej papierem(...)powstały grudki ciasta. wykonanie ciasta: Wyrośnięte ciasto drożdżowe równomiernie (możemy delikatnie rozwałkować) przekładamy do foremki (ok. 21x32cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy np. bułką tartą a następnie układamy podpieczone śliwki. Wierzch posypujemy kruszonką. Pieczemy w ok. 180 st. C przez
Domowy Smak Jedzenia