Pieczone śliwki to doskonały dodatek do jogurtu, owsianki, budyniu, omletów lub gofrów. Smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Warto więc zapiec większą porcję i przez 3 – 4 dni dodawać je do różnych dań. Składniki 1 kg śliwek 3 – 4 łyżki miodu 1/2 – 1 łyżeczki cynamonu jogurt naturalny granola (polecam domową granolę jabłkową(...)czekoladową ) Wykonanie Śliwki przekrawamy na pół i drylujemy. Połówki owoców układamy na blaszce, skórką do dołu, polewamy miodem i oprószamy cynamonem. Pieczemy w temperaturze 200°C przez około 30 minut. Miseczki* wypełniamy do połowy jogurtem, dodajemy granolę i pieczone śliwki (ciepłe lub zimne). Smacznego! *Miseczki Rak Porcelain – linia Evolution – TGhome
Tajemnice Smakudokładnie spisać jego przygotowania, bo na prawdę świetnie pasuje do tego schabu i nie wymaga zbyt wiele zachodu. Na blachę, na której piecze się schab wrzucam warzywa korzeniowe, śliwki, które zostały z nadziewania i podlewam nieco wodą. Po upieczeniu mięsa zlewam zawartość, dolewam nieco wody i lekko podgotowuję. Następnie przecedzam sos, miksuję go z częścią warzyw i zaciągam nieco mąką(...)tego sól ziołowa, którą pokazywałam Wam jakiś czas temu ( klik ) - zwłaszcza ta z dodatkiem suszonych grzybów i rozmarynu :) Składniki: 1,5 kg schabu 250 g suszonych śliwek 1 szklanka nalewki wiśniowej sól, pieprz, majeranek, rozmaryn olej Śliwki namoczyć w alkoholu na kilka godzin. Schab naciąć w środku nożem, tworząc kieszonkę. Do schabu wkładać śliwki, wciskając
My simple kitchenBigos świąteczny pachnie słodyczą suszonych śliwek, aromatycznymi grzybami, dobrą kiszoną kapustą i mięsem. Do bigosu możecie dodać koncentrat pomidorowy i ugotowany wcześniej groch, jest to opcja w poniższym przepisie. Bigos, treściwy, dobrze doprawiony, mięsny. Polecam jako dodatek do potraw z ziemniaków i mięsa wszelakiego lub jako osobną porcję do pieczywa. Jest pyszny! SKŁADNIKI: 1 kg kiszonej kapusty, odciśniętej, posiekanej opcja(...)suchego grochu łuskanego, połówki 3 duże cebule 200 g suszonych śliwek 50 g suszonych grzybów 400 g kiełbasy 350 g boczku wędzonego 400 – 450 g łopatki wieprzowej 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1/2 szklanki wody z moczenia grzybów 4 szklanki wody 3 liście laurowe, 4 kulki ziela angielskiego świeżo zmielony pieprz opcja: większa szczypta mielonego kminku jeśli potrzeba
Zasmakuj KuchniSoczysta rozpływająca się w ustach karkówka. Duszona w sosie własnym z cebulą wzbogacona aromatem suszonych śliwek. 4 plastry karkówki 2 średnie cebule 8 szt. suszonych śliwek sól pieprz słodka papryka w proszku 1 łyżka mąki 1 szklanka bulionu / rosołu 1 łyżka keczupu Plastry karkówki nakłuć widelcem w kilku miejscach. Oprószyć przyprawami. Obsmażyć na 2/3 łyżkach oleju z każdej strony(...)rumiano. Cebule pokroić w półplasterki lub dużą kostkę według uznania. Dodajemy do podsmażonego mięsa wraz ze śliwkami, chwilę smażymy. Następnie podlewamy karkówkę delikatnie wodą. Całość dusimy pod przykryciem do miękkości na średnim ogniu uzupełniając co jakiś czas płyn.( ok.45 min) Podlewamy wodą dopiero gdy całkowicie odparuje a mięso zacznie się lekko przypiekać. Gdy mięso będzie
Andzia PichciJesienne wypieki kojarzą mi się z ciastami z owocami, najczęściej piekę wtedy rozmaite słodkości ze śliwkami, szarlotkę lub marchewkowe. Fasolowe czy brownie z filiżanką dobrej herbaty na ciemne i chłodne wieczory też polecam Puszyste, delikatne ciasto-baza z dowolnymi dodatkami. Bez miksera, szybkie i zawsze! wyjdzie. Dziś propozycja z kawałkami czekolady mlecznej, deserowej lub gorzkiej – do woli. Ja zaliczyłam(...)wypiek z czekoladą mleczną i gorzką 70% – oba ciasta zniknęły w oka mgnieniu. Zapraszam na ciasto ze śliwkami i kawałkami czekolady SKŁADNIKI: 2,5 szklanki mąki pszennej, u mnie 2 szklanki pszennej + 1/2 szklanki mąki kukurydzianej 6 większych śliwek posiekanych w kostkę 100 g czekolady, drobno posiekanej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka, u mnie
Zasmakuj KuchniBardzo lubię tego typu dania. Pyszny makaron, napełniony po brzegi farszem z delikatnego, mielonego mięsa drobiowego z dodatkiem porów i suszonych śliwek. Całość delikatnie słodka, z wyraźną nutą curry i oczywiście z dużą ilością sera:) Danie choć pyszne, niestety nie jest zbyt fotogeniczne;) Choćbym się jak starała, nie potrafię zrobić takim „zapiekankom” z serem dobrego zdjęcia. muszle makaronowe(...)conchiglioni około 500 g mielonego mięsa z piersi kurczaka 2 duże pory 6-8 suszonych śliwek około 2/3 szkl. słodkiej śmietanki 30% curry sól, pieprz Sos: 1 szkl. słodkiej śmietanki 30% 1 op. mozzarelli w zalewie (125g) około 50-70 g mozzarelli tartej curry sól, pieprz W dużym garnku grzejemy wodę. Solimy ją oraz wlewamy 1 łyżkę oleju. Wrzucamy muszle
Smaki Na Talerzuproste i szybkie ciasta ucierane. Dziś przygotowałam dla Was przepis na ciasto, które przygotowała dla mnie mama w dniu mojego przylotu z Hiszpanii. Niesamowicie puszyste i delikatne z soczystymi śliwkami. Idealne na każdą porę roku, bo śmiało można przygotować je zarówno ze świeżymi, jak i mrożonymi owocami. Każdy poradzi sobie z jego przygotowaniem! Łatwe, szybkie, pyszne, tanie! Do zrobienia(...)godzinkę! Idealne dla niezapowiedzianych gości! Spróbujcie! Ps. jeśli nie lubicie śliwek ciasto możecie przygotować z innymi owocami – maliny, wiśnie czy truskawki będą tutaj również świetną propozycją! SKŁADNIKI: ( 24X30 ) * mąka pszenna – 3 szkl * olej – 1 szkl * jajko – 4 szt * gazowana woda – 1 szkl * proszek do pieczenia – 3 łyżeczki * cukier – 1,5 szkl * kakao
Ostra na Słodkohansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Śliwki, to jedne z ulubionych jesiennych owoców mojej rodziny. Kocham swoją rodzinę i uwielbiam ich rozpieszczać. I dlatego to ciasto jest wyjątkowe, bo dla wyjątkowych ludzi. Idealne do popołudniowej herbaty na osłodę(...)szklanka mąki krupczatki 250 g masła 5 żółtek ( białka do bezy) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4-5 łyżek cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego Składniki nadzienia: 1 kg śliwek węgierek 3 kisiele o smaku wiśniowym lub żurawinowym Większa szczypta mielonego kardamonu Cukier do smaku, w zależności jak słodkie są owoce Składniki na bezę: 5 białek 1 szklanka cukru 1 łyżka
W garach u GosiKruche ciasto z budyniem, śliwkami i bezą Bardzo łatwe i szybkie w wykonaniu ciasto, które zawsze się udaje. Kruche ciasto, kremowy budyń, soczyste owoce i chrupiąca beza to połączenie wprost idealne. Po prostu niebo w ustach! Składniki: Ciasto: 250g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 kostka zimnego masła (200gram) 4 żółtka (białka użyjemy do bezy) Budyń(...)opakowanie budyniu śmietankowego (40gram) 0,5 litra mleka 2 łyżki cukru Beza: 4 białka szczypta soli 200g cukru 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej Owoce: około 800g śliwek węgierek 3 łyżki mąki ziemniaczanej *** Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy razem na jednolitą masę *** *** Ciastem wylepiamy dno blaszki (moja ma wymiary 25×35 centymetrów ) wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia
Blog z Apetytemsłyszałam;) Bez miksera, proste, szybkie, można by rzec dla tych co czasu nie mają lub nie bardzo lubią w kuchni siedzieć a goście za chwilę i chcą Ciasto ze śliwkami z mąki kukurydzianej i pszennej, nie za słodkie, takie na ten czas w sam raz. Pyszne, jesienne! Pasują do niego każde owoce, nawet mrożone. Śmiało pieczcie, częstujcie i chwalcie! Ciasto(...)śliwkami SKŁADNIKI: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki kukurydzianej 2 x 200 g serka homogenizowanego waniliowego (2 opakowania po 200 g) 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki oleju rzepakowego 2 jajka 1/2 szklanki cukru trzcinowego lub białego opakowanie cukru z wanilią 6-7 dużych śliwek, pozbawionych pestek i pokrojonych w średnią kostkę tortownica 24 cm lub forma
Zasmakuj KuchniDługo mnie tutaj nie było, ale chcąc wkupić się w Wasze łaski, przesyłam Wam przepis na pyszne ciasto z sezonowymi owocami... ze śliwkami. Wspaniałe, pyszne, nie może się znudzić.... I tak można go chwalić. To ciasto ostatnio często gości na naszym stole. Ale za każdym razem coś zmieniam, coś dodaję, zamieniam i za każdym razem jest inne. Wystarczy tak niewiele(...)temp. pokojowej (ja miałam z podwójnymi żółtkami, więc zużyłam 4 jajka) 2 łyżeczki ekstraktu migdałowego 50 g mielonych migdałów Ponadto, a właściwie przede wszystkim: Ok. 800 g umytych, wypestkowanych śliwek, przekrojonych na połówki Składniki na kruszonkę: 120 g masła roztopionego, wystudzonego 150 g cukru 150 g mąki pszennej tortowej 2 łyżeczki cukru migdałowego 20 g mielonych migdałów Wykonanie: Obie przesiane
Kuchnia u KrysiCiasto styropian ze śliwkami Delikatne, piankowe ciasto, które smakiem i wyglądem przypomina sernik z owocami na kruchym cieście. Jednak wykonane jest bez sera, a do przygotowania masy używa się gęstej kwaśnej śmietanki. Bardzo proste oraz szybkie do zrobienia i zachwycające w smaku. Polecam! Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 6 żółtek(...)łyżki cukru waniliowego Masa śmietankowa: 1000g gęstej kwaśnej śmietany 18% 6 białek 1 szklanka cukru 2 budynie śmietankowe bez cukru – po 40g szczypta soli ok 0,5 kg śliwek węgierek *** Przygotowujemy ciasto: mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukry, szczyptę soli i wbijamy żółtka. Masło (lub margarynę) kroimy na kosteczki, dodajemy do reszty i wyrabiamy gładkie
Blog z ApetytemUwielbiam ciasta owocowe pod kruszonką. Są puszyste, maślane z soczystymi kawałkami owoców, ciężko je zepsuć. Korzystam z sezonowych owoców, dlatego polecam ciasto przygotować nie tylko ze śliwkami, sprawdzą się także maliny, jagody, borówki. Składniki (oprócz masła na kruszonkę) powinny być w temp. pokojowej. Wystarczy wymieszać krótko wszystkie składniki i już! Ciasto jest idealną propozycją do popołudniowej weekendowej kawy i rozmów(...)większym gronie. Ciasto jogurtowe ze śliwkami i kruszonką SKŁADNIKI: 3 szklanki mąki pszennej 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru 1 szklanka gęstego jogurtu, u mnie grecki 1/2 szklanki oleju rzepakowego 3 jajka 7 śliwek SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ: 100 g zimnego, posiekanego masła 1 szklanka mąki pszennej 2/3 szklanki cukru większa szczypta cukru z wanilią Forma o wymiarach
Zasmakuj Kuchnifont-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Ok. 2 kg śliwek (ważone bez pestek), najlepiej węgierek, ale pyszne są też z renklod 350 g cukru, chyba, że śliwki są bardzo słodkie, to wtedy tylko 200 g pół szklanki wody(...)porcji otrzymamy 4 słoiki o pojemności ok 300 g. Umyte śliwki drylujemy i wkładamy do dużego rondla z grubym dnem – może być to tzw. gęsiarka. Dodajemy wodę i podgrzewamy ok. 20 min. Wtedy dodajemy cukier, wszystko mieszamy i smażymy śliwki ok. 2 godz. Masę należy co jakiś czas zamieszać drewnianą łyżką, aby powidło nie przywarło do dna garnka. Gorące powidło
Gotujemy i jemy