śliwka - 11236 przepisów (strona:133/750)

Pikantny sos śliwkowy do mięs i wędlin 96

Mieliśmy duużo zamrożonych śliwek, z którymi nie wiedzieliśmy tak naprawdę co zrobić. A jak nie wiadomo co zrobić, to trzeba przerobić na coś co może długo postać. My użyliśmy papryczki suszone, ale jeżeli macie świeże to również doskonale się sprawdzą w tym sosie. No i oczywiście śliwki nie musza być mrożone :) Potrzebujemy: 2 kg śliwek ok. 10 ostrych papryczek(...)kawałek imbiru 4 ząbki czosnku 250 g cukru 1 szklanka octu 2 łyżki soli Śliwki, imbir, papryczki i czosnek miksujemy blenderem, przelewamy do garnka o grubym dnie i gotujemy jak powidła ok 2 godziny. Gdy śliwki zgęstnieją i ściemnieją dodajemy cukier, ocet i sól. Gotujemy jeszcze przez jakiś czas, aby masa ponownie zgęstniała. Przelewamy do słoiczków i pasteryzujemy 20 minut

Marder&Marder Manufacture
Babcine ciasto ze śliwkami. 147

Dlatego zapraszam na ciasto:) Ale nie byle jakie, bo babcine:) Takie, którego smaku się nie zapomina niezależnie od tego ile się ma lat:) Po prostu najlepsze:) W tym roku śliwki, ku mojemu zadowoleniu, wyjątkowo obrodziły. Kilka takich wielkich koszy już wypestkowałam i śliweczki teraz grzecznie czekają aż jutro wpadną do garnuszka by zamienić się w duuuuużą ilość pysznych powideł(...)kruszonkę a mama posypywała je płatkami migdałowymi. Ja z kolei wolę je bez dodatków. Takie najzwyklejsze, bez jakichkolwiek udziwnień. Bowiem najprostsze rzeczy bywają często najlepsze:)   Babcine ciasto ze śliwkami Waniliowo - kakaowe 125 g masła 125 g cukru 325 g mąki 2 kopiaste łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 jajka 1/2 szklanki mleka + 2 łyżki 2 łyżeczki

My simple kitchen
Ciasto ucierane z renklodami 169

mój piekarnik przetoczyła się ostatnio masa ciast a przez głowę milion pomysłów. Za to przez ręce mnóstwo owoców. Jednymi z nich były renklody, uważane przez moją rodzinkę za najsmaczniejsze śliwki. Nasze drzewo w tym roku baaaardzo hojnie obdarowało nas owocami. Kompoty i dżemy stoją już w piwnicy stanowiąc zapas bynajmniej na 2 lata :P A ciasto też musi być :) Najczęściej(...)takie jakie tu widzicie - proste ucierane, posypane z wierzchu cukrem i cynamonem, aby nie zabić smaku śliwek i tego pysznego soku, które puszczają w czasie pieczenia :) Tortownica 26 cm Składniki: 1/2 kostki margaryny 2 jajka 15 dag cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy kilka łyżek mleka 30 dag mąki 1 łyżeczka startej skórki z cytryny

My simple kitchen
Jesienne ciasta 144

Witajcie:) Dzisiaj przygotowałam dla Was mały spis jesiennych wypieków:) Ponieżej znajdziecie przepisy na ciasta z jabłkami, gruszkami, śliwkami czy dynią, które do tej pory znalazly się na blogu :) Mam nadzieję, że każdy znajdzie tutaj coś dla siebie :) Oczywiście, to nie koniec wypieków o tematyce jesiennej. Jeszcze pojawi się ich sporo w najbliższym czasie :)   Ciasto marchewkowe z kremem(...)Chlebek dyniowy z czekoladą     Ciasto drożdżowe na miodzie z gruszkami     Ciasto czekoladowe z gruszkami i whisky       Cytrynowe ciasto ze śliwkami (bez miksera) - Wrześniowe Wyzwanie Blogerek     Kruche ciasto ze śliwkami i budyniem oraz 2 urodziny bloga :)       Muffinki dyniowo - kakaowe     Szarlotka z bezą     Ciasto na jesienną

My simple kitchen
Migdałowe ciasto z czereśniami i śliwką - szybko, smacznie i... migdałowo 132

moją bakaliową nagrodę, wiedziałam, że po prostu muszę od razu upiec jakieś pyszne ciasto. Na wierzchu kosza leżały przepyszne płatki migdałowe, a w kuchni miseczka z czereśniami i czerwone śliwki... Wyobraźnia zadziałała i zaczęłam przygotowywać moje migdałowe ciasto z czereśniami i śliwką. Jak wyszło? No cóż... na jednym kawałeczku nie umieliśmy skończyć... Spróbujcie i Wy, zapraszam. * przepis i pomysł(...)bakalie. Podstawą do przepisu był przepis z domowego zeszytu na ciasto orzechowe, którym też kiedyś się podzielę. ... ten piękny kolor ciasto zawdzięcza wiejskim jajkom ... migdałowe ciasto z czereśniami i śliwką - zaraz po wyjęciu z piekarnika Składniki: 1 szklanka płatków migdałowych 4 całe jajka (najlepiej wiejskie od gospodarza) 1 szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju 2 łyżeczki proszku

Słodkie okruszki
Ryba w warzywach ze śliwkami- zupa rybna 110

Ryby – powszechnie wiadomo, że są zdrowe. Dziś pyszna potrawka rybna z dodatkiem suszonych śliwek. A co ze śliwkami? czy są zdrowie? Pomimo, że są dosyć kaloryczne (około 260 kcal w 100 g), to są pomocne przy próbach utraty zbędnych kilogramów, dając uczucie sytości i przyspieszając metabolizm, Składniki: ½ kg filetów rybnych ½ kg Włoszczyzna ( bez kapusty) 10 dag suszonych śliwek Liść laurowy(...)Ziele angielskie Sól do smaku Natka pietruszki Cytryna Wykonanie: Filety opłukać, skropić sokiem z cytryny i odstawić na pół godziny. W tym czasie również namoczyć śliwki w odrobinie wody. Następnie opłukać warzywa obrać, pokroić, połączyć ze śliwkami i ugotować z przyprawami. Pod koniec gotowania włożyć rybę i gotować na wolnym ogniu około 20 minut. Przed podaniem posypać natką pietruszki

Tradycyjna Kuchnia
Marynowane śliwki suszone 93

przygotowane śliwki idealnie nadają się jako dodatek do mięs lub sałatek. Kilka takich słoików koniecznie musi się znaleźć każdego roku w mojej spiżarni. Składniki: 40 dag suszonych śliwek 1 ¼ szklanki mocnej herbaty ½ litra octu 2 szklanki cukru 15 goździków 1 mała laska cynamonu 1 szczypta gałki muszkatołowej 5 ziaren ziela angielskiego Wykonanie: Śliwki zalać zimną herbatą i zostawić(...)Następnie je ugotować (aż napęcznieją). Osobno zagotować ocet z cukrem i korzeniami przez 5 minut. Wyciągnąć przyprawy korzenne, wlać śliwki z herbatą i ostudzić. Słoiki wyparzyć, włożyć napęczniałe śliwki, jednocześnie zalewając zagotowanym syropem. Zakręcić i w zimie używać do mięs lub jako dodatek do sałatek

Tradycyjna Kuchnia
Ciasto śliwkowe z polewą śmietanową 106

Pyszne, ekspresowe ciasto ze śliwkami- słodko- kwaśne. Składniki: 10 dag masła 1 ½ szklanki mąki tortowej 1 łyżka cukru 2 łyżki octu 1 szczypta soli 1 kg śliwek( mogą być mrożone) Składniki na polewę: ½ szklanki śmietany 2 jajka 3 łyżki cukru ½ łyżeczki cynamonu Przygotowanie: Mąkę wymieszać z cukrem, szczyptą soli, kawałkami masła, octem i 8 łyżkami zimnej wody. Szybko zagęścić ciasto(...)zawinąć folią aluminiową i odstawić do lodówki na pół godziny.  Śliwki wypestkować i przeciąć na pól. Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować na stolnicy posypaną mąka i wyłożyć ciasto do formy, następnie uformować brzeg z ciasta.  Śliwki wyłożyć na cieście i upiec w temperaturze 225 stopni przez 10 minut.  Jajka rozmącić, wymieszać ze śmietaną, cukrem i cynamonem

Tradycyjna Kuchnia
Powidła śliwkowe 91

gęste, że ciężko było je wyrzucić ze słoiczka... były pyszne... śliwy zbierane koszami z przedwojennego sadu, rozdawane po całej rodzinie. Dziś naprawdę ciężko trafić na takie aromatyczne śliwki, stąd też ilość cukru w przepisie jest przybliżona, wszystko zależy od rodzaju śliwek, najlepiej cukier dosypywać porcjami regulując poziom słodkości naszych powideł. Co do czasu smażenia również jest on jedynie orientacyjny, ponieważ(...)powidła są u mnie jednym z tych przetworów które sporządzam w podwórzowej kuchni letniej na piecu węglowym.  Składniki 5 kg śliwek węgierek 0,5 kg cukru  Sposób Śliwki umyć, wypestkować,  wrzucić do garnka z grubym dnem. Smażyć na małym ogniu około 3 godziny od czasu do czasu mieszając drewnianą chochlą, dokładnie szorując po dnie gara. Śliwki powinny

Kuchenne aromaty
Śliwkowa tarta 96

Musicie być wyrozumiali ponieważ jestem na etapie maksymalnego wykorzystania domowych śliwek (zresztą nie tylko śliwek) z tego powodu po raz kolejny na blogu nie tylko śliwki, ale i tarta. Przepis znalazłam w 36 numerze tygodnika "Twoje imperium", wzbogaciłam go jedynie płatkami migdałowymi.  Ciasto 25 dag mąki pszennej 12 dag masła 1 żółtko 1 łyżka brązowego cukru szczypta soli(...)łyżki wody Nadzienie 1 łyżka cukru pudru 75 dag śliwek węgierek 3 łyżki brązowego cukru 1/2 łyżeczki cynamonu garść płatków migdałowych Sposób 1. Mąkę przesiać do miski, dodać posiekane zimne masło, cukier oraz sól, następnie dołożyć żółtko oraz 3 łyżki wody. Całość szybko zagnieść. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i umieścić na pół godziny w lodówce

Kuchenne aromaty
Suszone śliwki w szynce parmeńskiej 291

Szybka przekąska dla miłośników połączenia owoców z mięsem. Suszone śliwki zawinięte w szynkę parmeńską i zapieczone przez około 10min. Można podawać zarówno na ciepło jak i na zimno. Znana przekąska imprezowa. Potrzebujemy: 200g suszonych śliwek 2 opakowania szynki parmeńskiej Każdy plaster szynki parmeńskiej przekrawamy w zdłuż na pół i zawijamy w niego 1 suszoną śliwkę. Tak popakowane śliwki układamy(...)naczyniu do zapiekania i pieczemy około 10min w 180C. Następnie w każdą śliwkę wbijamy wykałaczkę i podajemy. Smacznego

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Brownie z batata razy dwa czyli Slodki Czwartek odc.80 189

konsystencja przeprawiła niemal o odruch wymiotny a Wujaszek stwierdził, że z mięskiem były by zgraną parą...  Mi odpowiadał niezbyt słodki smak obu, konsystencja nie przeszkadzała choć browni ze śliwką, które ma konsystencję trochę jak zapieczony mus, mogłam zjeść w większej ilości niż to gliniaste z migdałami. To pierwsze jest też bardziej wyraziste w smaku. Za to w drugim delikatnie(...)zmielone nie na pył migdały.  Każda z wersji ma swoje plusy i minusy ale znajda się bez wątpienia chętni :) Brownie z batata, bez mąki, mleka i cukru, ze śliwką ( przepis pochodzi z bloga Kornik w kuchni ) 700 g batatów 300 g śliwek kalifornijskich 150 g daktyli bez pestek 7 łyżek niesłodzonego kakao (+ dodatkowo do posypania) 2 łyżki oleju

Dzieje kuchennej Wiewióry
Kompot ze Śliwek 136

Mamy różne owoce sezonowe. Teraz jest coraz więcej ładnych śliwek. Proponuję zrobienie kompotu ze śliwek i zastąpienie nim słodkich soków i napojów. Kompoty również są słodkie ale i pyszne i dużo zdrowsze niż gazowane napoje. Składniki: 500 g śliwek woda 2 łyżki cukru ½ łyżeczki cynamonu Wykonanie: Śliwki umyć, przełożyć do garnka i zalać wodą. Gotować aż śliwki będą miękkie przez

Mama Gotuje
Pieczony schab 123

Ostatnio dostałam kawałek schabu,który postanowiłam zrobić inaczej niż w postaci kotletów schabowych. Ponieważ akurat miałam świeże śliwki węgierki, powidła i czerwone półwytrawne wino (choć bardziej nadaje się wytrawne), zdecydowałam się wykorzystać je do upieczenia mięsa. Schab wyszedł świetnie. Do tak przyrządzonego schabu można również wykorzystać suszone śliwki, wcześniej namoczone co najmniej pół godziny w winie. Składniki: schab śliwki węgierki(...)przekroić wzdłuż na wysokości ⅓ mięsa, rozłożyć go a następnie wykonać jeszcze jedno nacięcie żeby powstał długi cienki kawałek. Mięso posolić i popieprzyć a następnie posmarować powidłami. Na powidła ułożyć śliwki i zwinąć mięso jak roladę jak najciaśniej. Mięso związać. Na patelni lub w naczyniu w którym będziemy piec schab rozgrzać olej a następnie obsmażyć mięso ze wszystkich stron. Do mięsa

Mama Gotuje
"wstawiony %" kotlet schabowy 128

charakteryzuje się niską zawartością tłuszczu, kcal a sporo białka! Więc jako alternatywę dla filetów z kurczaka proponuję:  Składniki:  -> 1 kotlet schabowy ( około 200g) -> 5-6 Śliwek [ użyłem takich z nalewki co mi zostało] -> 5-6 plasterków szynki -> niewielka ilość śliwowicy -> Przyprawy: sól, pieprz, chili,  Wykonanie:  Schab rozbijamy na dość kawałek. Następnie(...)przyprawiamy z każdej strony, dodatkowo skropiłem go kilkoma kroplami swojskiej śliwowicy;). Śliwki zawijamy w szynkę i układamy na środku kotleta. Zawijamy w postać roladki i stabilizujemy wykałaczkami. Smażymy na dużym ogniu z każdej strony po 2-3 minuty. Dolewamy wody i dusimy pod przykryciem aż do miękkości. Oczywiście kotlety smażymy bez panierki :) ** dla niektórych "moc" śliwek może być zbyt mocna

Jedz zdrowo żyj zdrowo!