Drożdżówki bardzo lubię i to moja wada! ale dlaczego wszystkiego w życiu mamy sobie odmawiać?! Mam rację? A więc dziś taka wersja ze śliwkami , zapraszam! Składniki; 50 dag mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 200 ml mleka 60 g masła 2 czubate łyżki cukru + 2-3 łyżki do śliwek 2 jajka ok. 40 dag śliwek mleko do posmarowania bułeczek Lukier(...)wyrosło. Powinno podwoić swoją objętość. Ciasto przykryć ściereczką. Po tym czasie ciasto wyjmuję delikatnie zagniatam. Następnie rozwałkowuję na gtubość około pół cm i wykrawam kubkiem koła. Śliwki drylujemy i osuszamy na sicie. Na jedno kółko nakładam porcje śliwek, posypuje delikatnie cukrem i zlepiam z drugim kółkiem. Tworząc kształtną bułeczkę. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy bułeczki jedna obok
Radość kipiąca uśmiechem.wyrabiamy elastyczne ciasto. Wkładamy do lodówki na godzinę. NADZIENIE 250 g mielonego twarogu lub ricotty ( niekoniecznie, tę warstwę można pominąć) 1 żółtko 2,3 łyżki cukru pudru 1/2 kg śliwek 1, 2 łyżki cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej kilka łyżek marmolady śliwkowej lub morelowej + 1 do posmarowania 1/2 łyżeczki cynamonu Śliwki myjemy , kroimy w ósemki(...)lodówki i rozwałkowujemy na prostokąt. Przekładamy na blachę , na której układamy papier do pieczenia. Na cieście układamy masę serową. (Lub pomijamy jeśli zdecydowaliśmy się na wersję bez sera) . Wykładamy śliwki. Zostawiamy około 5 cm bez nadzienia z każdej strony aby zawinąć ciasto. Śliwki smarujemy powidłami. Brzegi smarujemy rozmąconym jajkiem i oprószamy brązowym cukrem. Pieczemy około 30-35 minut. Dodatkowo
WYSPA SZCZĘSLIWASezon na śliwki w pełni, wiec trzeba z tego skorzystać. A skoro weekend to oczywiście ciasto. Polecam! :) /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent:""; mso-padding(...)minor-latin; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Kruche ciasto ze śliwkami Składniki: Kruche ciasto (pochodzi z tego przepisu) 450 g mąki pszennej 250 g masła/margaryny 1 szklanka cukru pudru 1 jajko 2 żółtka 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
Smaki NataliiPożywny i lekki, a jednocześnie niebanalny obiad z łososiem w roli głównej. Połączenie soczystej grillowanej ryby z karmelizowanymi śliwkami smakuje rewelacyjnie. Trzeba tylko pilnować, aby nie przesuszyć łososia. Dobrze zgrillowany powinien być mięciutki w środku i mieć chrupiącą i lekko pikantną skorupkę na zewnątrz. Warto pokusić się o taki o taki obiad nawet w czasie zapracowanego tygodnia. SKŁADNIKI / 2 porcje(...)filety z łososia (2x160 g) sól morska świeżo zmielony czarny pieprz 1 łyżka oliwy lub oleju sok wyciśnięty z 1/2 pomarańczy 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku KARMELIZOWANE ŚLIWKI 200 g śliwek świeżych lub mrożonych 2 łyżki cukru 1/4 łyżeczki ostrej papryki w proszku 1/4 łyżeczki cynamonu 1 łyżka miodu 3 łyżki octu balsamicznego KASZA JAGLANA niepełne 1/2 szklanki kaszy
cool and mintyPolędwiczki wieprzowe nadziewane moczonymi w winie śliwkami, otulone wędzonym boczkiem i zapieczone. Podałam je z duszonymi pieczarkami i żurawiną. Danie fantastycznie smakuje podane z kaszą. Polecam(...)SKŁADNIKI : 2 polędwiczki wieprzowe, jak największe 10 suszonych śliwek 1 szklanka wytrawnego, czerwonego wina sól, pieprz, papryka słodka do smaku majeranek plastry wędzonego boczku 4 łyżki oleju
Kulinarne Fantazje Mariolipatelni jest dziecinnie proste do zrealizowania. RISOTTO JEST W TYM MIEJSCU. Kremowe,po prostu pyszne! Potem sięgnęłam po typową potrawę biedoty Sycylijskiej - FASOLA MUNG Z SUSZONYMI POMIDORAMI I ŚLIWKĄ Z DODATKIEM JAJA , zamieniłam groszek na fasolę mung, gdyż po groszku cierpię, a fasola dostarcza mi mnóstwo cennych wartości odżywczych i nic mi po niej nie jest. Danie niezwykle sycące(...)kolana. Następne danie to...totalna improwizacja. Powstało z potrzeby chwili, dla lekko podgłodzonych gości. Bardzo szybki makaron, którego smak pozostanie na długo w pamięci, gdyż sekretem jest dodatek suszonych śliwek. ZERKNIJCIE SZYBKO TUTAJ, NA SZYBKI MAKARON! Ten makaron właściwie powstaje na oczach gości. Jest niesamowicie aromatyczny i pyszny. Potem przyszedł czas na ...zachcianki. Kolejna improwizacja, której jest pełno w mojej
Z Kuchni Do KuchniSUSZONE ŚLIWKI W CZERWONYM WINIE Tym razem przepis na prosty, efektowny deser, który możecie przygotować na walentynkowy obiad lub kolację. Życzę Wam wszystkim miłych Walentynek i dużo miłości! Przygotowanie: 5 min. Gotowanie: 15 min. Składniki : 500 g dużych wypestkowanych suszonych śliwek 1 butelka czerwonego wytrawnego wina 300 g cukru ½ opakowania cukru waniliowego (lub rozcięta laska(...)wanilii) 2 goździki ½ łyżeczki cynamonu + 1 laska cynamonu (opcjonalnie) Szczypta gałki muszkatołowej Śliwki włóż do małego garnuszka, wlej wino. Dodaj cukier, cukier waniliowy, goździki, cynamon, gałkę muszkatołową, gotuj na średnim ogniu przez około 15 minut, aż śliwki będą miękkie i uzyskasz konsystencję gęstego syropu*. Pozostaw do ostygnięcia i wstaw do lodówki najlepiej na całą noc. Śliwki są jeszcze lepsze
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaKnedle ze śliwkami Składniki: śliwki (ja dałam mrożone) 10-12 ziemniaków mąka ziemniaczana, 1/4 objętości ziemniaków sól cukier Ziemniaki obrałam, ugotowałam i przestudziłam. Niestety nie mam praski, więc użyłam tradycyjnego tłuczka do ugniecenia ziemniaków. Ugniecione ziemniaki podzieliłam widelcem na 4 równe części, wyjęłam jedną część ziemniaków i uzupełniłam to miejsce mąką ziemniaczaną. Następnie dodałam z powrotem ta jedną część ziemniaków(...)wszystko razem zagniotłam na ciasto. Ponieważ śliwki miałam tylko mrożone to najpierw je rozmroziłam, żeby nie było nadmiaru wody. Ciasto odrywałam po kawałku, rozpłaszczałam na dłoni, do każdej kluski włożyłam pół śliwki i posypałam cukrem. Z ciasta formowałam kulki, tak by śliwka nie wystawała. W dużym garnku zagotowałam wodę, dodałam sól i na gotującą się wodę wrzuciłam kulki. Gotowałam
nietadietazrobiłam chwaląc się (a co!) najlepszy sernik w mojej wegańskiej przygodzie. Jest bezglutenowy, masa „serowa” jest pomiędzy czekoladową kruszonką, a wieńczy go czekoladowy mus, w którym zanurzyłam śliwki- Misiek, który dotychczas twierdził, że nie jestem w stanie podrobić w 100 % sernika tym razem skapitulował i zwrócił mi honor. Absolutnie nikt Wam nie uwierzy, że nie dość(...)naturalnego po 200 g każda 300 ml wegańskiego jogurtu naturalnego (można zastąpić mlekiem roślinnym- 200 ml) 1 duży banan 50 g cukru 20 g cukru waniliowego 250-300 g śliwek 1 duża, kopiasta łyżka mąki ryżowej i 1 mąki ziemniaczanej lub z tapioki 100 g tabliczka gorzkiej czekolady płaska łyżeczka agaru Przygotowanie: W dużej misce wymieszaj łopatką/łyżką wszystkie składniki
greenscarfprosty i właściwie robi się sam. Surową kaszę gryczaną niepaloną zalewamy wodą i odstawiamy na noc, kolejnego dnia miksujemy z ulubionymi dodatkami. U mnie była to nutella, namoczone suszone śliwki i namoczone orzechy nerkowca. Gotową gryczankę podałam ze świeżymi owocami. Uwaga! Nutellę można zastąpić domowym kremem czekoladowym (np. zmiksowane daktyle, banan i kakao lub zmiksowane suszone śliwki z kakao). Składniki(...)porcje): 100 gram surowej kaszy gryczanej niepalonej (biała) 100 gram orzechów nerkowca 5-6 suszonych śliwek 2 łyżki kremu Nutella 1/2 szklanki mleka roślinnego (użyłam mleka z orzechów nerkowca) 1 łyżka miodu lub syropu klonowego lub innego syropu szczypta gałki muszkatołowej świeże owoce do podania: kiwi i świeże śliwki Kaszę gryczaną, orzechy nerkowca i suszone śliwki zalewamy gorącą wodą
Mango PapajaJeden z lepszych przepisów na znakomity deser!.Naprawdę wart jest wypróbowania.Jeśli nie macie wędzonych w dymie ŚLIWEK to użyjcie śliwki suszone kalifornijskie.Deser ma konsystencję musu.Niebo za życia!.Tak bym opisała te pyszności.Zapraszam. 20 dag.SUSZONYCH ŚLIWEK bez pestek 2 łyżki miodu 1 łyżeczka żelatyny Do dekoracji: bita śmietana z kremówki 30% Orzechy włoskie w połówkach *********************************************** Śliwki opłukać(...)Odstawić namoczone w odrobinie wrzątku na kilka godzin, a następnie zagotować w tej samej wodzie (ma być 0.5 litra) i gotować do miękkości.Wodę odlać do osobnego naczynia , a śliwki zmiksować blenderem z dodatkiem miodu.W odwarze śliwkowym rozpuścić żelatynę i bardzo dokładnie wymieszać że zmiksowanymi ślimakami.Rozlać do pucharków i schłodzić.Udekorował po środku połówką orzecha , a na nim położyć
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiTrochę za sprawą miłej paczki niespodzianki którą dostałam zaraz po świętach. A znalazły się w niej same pyszności które postanowiłam wykorzystać do tego dania —>KLIK. Z suszonymi śliwkami najlepszej jakości, wędzoną kiełbaską i pysznym winem bigos smakował obłędnie. Mój mąż stwierdził, że gdyby był podawany w restauracji trzeba by było za niego sporo zapłacić ;) Polecam! 1 kg kiszonej(...)kapusty bez konserwantów duża cebula czosnkowa łyżka masła 150 g wędzolnej kiełbasy myśliwskiej 12 sztuk suszonych śliwek (użyłam śliwek suska sechlońska; obłędny zapach, polecam!) poł butelki dobrego czerwonego wytrawnego wina 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego łyżka musztardy dijon 4 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego łyżeczka mielonego kminku łyżeczka majeranku łyżeczka lubczyku łyżeczka pieprzu mielonego Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy
Mienta blogKompot z suszonych wędzonych śliwek to nieodzowny element wigilijnej kolacji. To jedno z obowiązkowych dwunastu dań wieczerzy. Doskonale smakuje jako deser, bo obfitej kolacji, ponieważ śliwki wspaniale wpływają na trawienie. Na blogu znajdziecie również kompot z suszonych owoców z cytrusami . Kompot z suszonych wędzonych śliwek Czas przygotowania: 20 minut + czas moczenia Składniki: 300 g suszonych wędzonych śliwek(...)wody 2 łyżki cukru 1/2 łyżeczki mielonych goździków 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu Wykonanie: Śliwki wkładamy do garnuszka, zalewamy zimną wodą, przykrywamy i odstawmy na 4 godziny. Po tym czasie garnek stawiamy na kuchence, dodajemy cukier, przyprawy i gotujemy na małym ogniu przez 20 minut. Kompot odstawiamy do całkowego wystudzenia
Kulinarne przygody Gatityczekolady, dzień uśmiechu czy co tam jeszcze.... To jak, masz dziś/jutro specjalną okazję ? A może zrobisz deser bez okazji, bo przyznam szczerze - nie warto czekać ! Składniki: 450 g śliwek mrożonych ( w sezonie świeżych ) 3/4 szklanki czerwonego wina - wytrawne lub półwytrawne 1 laska cynamonu 2 gwiazdki anyżu 5 nasion kardamonu 1 łyżka cukru trzcinowego 250 g serka mascarpone(...)jogurtu greckiego light 1 czubata łyżka cukru pudru 150-200 g ciastek korzennych speculoos Wykonanie: Śliwki umieścić w garnku, dodać przyprawy korzenne, zalać winem i gotować pod przykryciem 15 -20 minut, aż przyprawy uwolnią aromat. Po tym czasie dodać cukier trzcinowy i gotować śliwki bez przykrycia, aż większość płynu odparuje. Odstawić śliwki do ostygnięcia. Gdy wystygną wyjąć cynamon, anyż
kolorowotorcikowooraz kremem zrobionym z masy kajmakowej i śmietany kremówki. Całość jest fajnie skomponowana, lekko słodka, rurki są bardzo kruche, delikatnie rozpływają się w ustach pod wpływem pysznego wypełnienia. Kwaśne śliwki fajnie smakują ze słodkim kremem kajmakowym. Warstwa ciasta jest dość cienka więc rurki nie są zapychające, ani mdłe. Serdecznie zapraszam! Niech was nie zrazi długi opis. Chciałam po prostu dokładnie(...)termoobiegiem przez 15 min. (bez termoobiegu 20 min w 200 st.) Wystudzić na kratce. Tak samo postąpić z pozostałymi 2 częściami ciasta. Mus śliwkowy: 1500 gr śliwek lub 1050 gr dżemu/powideł śliwkowych 150 gr cukru Śliwki umyć, osuszyć, przepołowić, wyjąć pestki, poukładać na blaszce rozcięciami do góry, każdą śliwkę posypać cukrem. Piec w 110 st. z termoobiegiem przez
moj przepis na