Nalewka śliwkowa ( korzenna ).

Nalewka śliwkowa ( korzenna ).

Nalewka śliwkowa ( korzenna ).

Składniki : 1 i 1/2 kg dojrzałych jędrnych śliwek węgierek 20 dkg cukru 3 cm kory cynamonu okruch gałki muszkatołowej 10 szt. rozłupanych owoców kardamonu 2-3 goździki 2 l spirytusu 60 %  Sposób wykonania :   Ś liwki opłucz, osusz, usuń pestki, każdą śliwkę pokrój na ćwiartki, wrzuć do dużego czystego słoja, zalej spirytusem. Słój zamknij szczelnie wieczkiem i odstaw w ciemne miejsce o temperaturze pokojowej na 2 miesiące. Co parę dni wstrząśnij lekko słojem. Następnie zlej nalew ze śliwek do drugie... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Przepisy i porady kulinarne

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.