Składniki: jajka 5 sztuk "L", cukier 3/4 szklanki, palma 200 gram miękka, mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, kakao 3 łyżki, morele 20 sztuk, śliwki 10 sztuk, cukier puder do posypania - ile potrzeba Składniki o temperaturze pokojowej= do pojemnika dodać jajka, cukier, miękką palmę i mikserem utrzeć do spienienia, masa ma być grudkowata. Do masy wsypać, mąkę(...)pieczenia, kakao i mikserem tylko krótko połączyć składniki na dość gęste ciasto. Forma 30x25 cm z papierem do pieczenia, ciasto wyłożyć do formy i wygładzić wierzch. Umyte morele, śliwki wypestkować, na cieście ułożyć połówki moreli skórką do dołu i pomiędzy morele dać połówki śliwek. Piec w nagrzanym piekarniku na 200C, grzanie góra/dół około 50 minut, następnie w termoobiegu
W Mojej Kuchni LubięProsty, szybki placek, dodatek śliwki i mamy pychotkę! Polecam! Co nam trzeba? 3 duże jajka 80g cukru płaska łyżeczka proszku do pieczenia 100g mąki pszennej tortowej 100g roztopionego tłuszczu łyżeczka tarkowanej na świeżo skórki z cytryny (może być masło, masło roślinne, margaryna lub olej- twój wybór) Śliwki- kilkanaście sztuk, połóweczki Robimy! Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno. Żółtka(...)proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy ubite białka, mieszamy już delikatnie by masa była lekka. Ciasto piekłam w silikonowej tortownicy o średnicy 15cm Masę wylałam i ułożyłam połówki śliwek, skórką do domu. Pieczemy w 180 stopniach około 25 – 30 minut Share 0 Tweet 0 Pinterest 0 0 Shares The post Prosty placek ze śliwkami. first appeared on Latosiowy
Latosiowydompowłoką. Po usmażeniu są mięciutkie, bobas z łatwością złapie je w rączkę i rozdrobni samymi dziąsłami. Dodatkowo dla urozmaicenia smaków i konsystencji, placki podałam w towarzystwie twarożku mango i śliwki koniecznie bez skórki, która mogłaby podrażnić delikatny brzuszek (na początku RD polecam obierać skórkę ze śliwki,w przypadku starszych dzieci nie ma już takiej konieczności). Twarożek z mango to kolejny(...)łyżeczki proszku do pieczenia 10 małych truskawek (mogą być mrożone) 1 łyżka oleju słonecznikowo – rzepakowego olej do smażenia DODATKOWO 1 kostka twarogu półtłustego 1 dojrzałe mango czerwona śliwka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: PLACUSZKI Z TRUSKAWKĄ Jeśli używasz mrożonych truskawek, wyjmij je wcześniej na blat kuchenny i pozostaw do rozmrożenia. W przypadku świeżych truskawek umyj je, osusz i usuń
ProstePesto.plprostu samo dobro, idealny pomysł na tak naprawdę pyszne i pożywne danie jednogarnkowe, gorąco polecam. Karczek pieczony po chłopsku Składniki: 1,5kg karkówki wieprzowej 3 cebule 150g suszonych śliwek 200g pieczarek 750g ziemniaków 4 ząbki czosnku 2 łyżeczki soli 3 łyżki oleju 2 łyżki musztardy sarepskiej 2 łyżeczki majeranku 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka rozmarynu ½ łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka słodkiej(...)każdej strony Miskę z karczkiem okrywamy folią aluminiową i wkładamy do lodówki na kilka godzin do zamarynowania, dzięki temu mięso po upieczeniu będzie soczyste i wyjątkowo aromatyczne. Suszone śliwki zalewamy jedną szklanką wrzątku i odstawiamy na 20 min do namoczenia . Cebulę obieramy i kroimy w ósemki, pieczarki kroimy na połówki a ziemniaki obieramy i kroimy w grube pół-talarki. Zamarynowany
Księga-SmakuChodlewa. Zadzwoniłam więc do mojej kuzynki Kazi (córki cioci). Kazia gotuje świetnie, ma świetne wzorce. Nic, tylko się inspirować. Kazia powiedziała co i jak. Że żadne tam koncentraty pomidorowe, śliwki suszone w sumie można, ale nie zawsze je daje. Kapusta, mięso i te inne, które są ogólnodostępne, tradycyjne. Żadnego wina, piwa, nic. Zdziwiłam się trochę, bo byłam przekonana, że usłyszę(...)smakować bigos. Składniki: 1,5 kg kiszonej kapusty 300 g karczku wieprzowego 250 g chudej wołowiny 200 g świeżego boczku 100 g wędzonego boczku 300 g kiełbasy garść suszonych śliwek 50 g suszonych grzybów 2 cebule 1 czubata łyżka suszonego majeranku 2 duże liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego sól pieprz smalec Umyte śliwki i grzyby zalewamy wodą, odstawiamy
KardamonovyKasza jest smaczna i zdrowa. Składniki : 1,60 l wody 40 dkg kaszy gryczanej prażonej 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki cukru 35 dkg suszonych śliwek Sposób wykonania : W odę wlewamy do garnka, dodajemy sól, mieszamy. Garnek przykrywamy pokrywką , stawiamy na ogniu. Na wrząc wodę wsypujemy kaszę, mieszamy, gotujemy pod przykryciem przez 15 minut. W tym czasie mieszamy(...)klika razy. Na końcu gotowania, gdy kasza jest już miękka dodajemy cukier do smaku, dokładnie mieszamy. Wsypujemy śliwki, ponownie mieszamy. Garnek zdejmujemy z ognia i odstawiamy na co najmniej godzinę. W tym czasie kasza wystygnie i wsiąknie resztę wody. Lekko ciepłą kaszę przekładamy na talerze, podajemy na stół. K asza ta gości u mnie w domu co najmniej
Przepisy i porady kulinarneSkładniki: jajka 6 sztuk "L", palma 15 dag miękka, cukier 1 3/4 szklanki, cukier wanilinowy 1 opakowanie, mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, śliwki 1 kg duże, cukier puder 1 szklanka, kwasek cytrynowy 3 szczypty, gorąca woda 2 -3 łyżki Składniki temperatura pokojowa = cukier, miękki tłuszcz, jajka, cukier wanilinowy utrzeć mikserem do spienienia, masa ma być grudkowata(...)wsypać mąkę tortową z proszkiem do pieczenia i krótko połączyć składniki na dość gęste ciasto. Forma 30x25 cm z papierem do pieczenia, ciasto rozsmarować w formie, gęsto poukładać ćwiartki śliwek ( duże śliwki przekroić na połowę, usunąć pestki i połówki przekroić jeszcze na połowę ) skórką do dołu. Piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 55 minut
W Mojej Kuchni Lubięnazwą Zgniły kikut...), to ciasto składające się z pokrojonych na kawałki kruchych roladek ( nie jest to typowe kruche ciasto, ponieważ nie zawiera masła ) z nadzieniem z suszonych owoców - moreli, śliwek i rodzynek. Kawałki roladek układa się w dwóch warstwach w tortownicy, a każdą z warstw smaruje kremem z kwaśnej śmietany, który stanowi "spoiwo" dla całego ciasta. Bardzo ważnym etapem(...)tortowej 2 małe jajka lub 1 duże 150 g cukru 250 g kwaśnej śmietany 18% 2 łyżeczki proszku do pieczenia Nadzienie: 150 g suszonych moreli 150 g suszonych śliwek 150 g rodzynek opcjonalnie - po 1 łyżce cukru do każdego rodzaju suszonych owoców ( można pominąć ) Krem z kwaśnej śmietany: 500 g kwaśnej śmietany 18% opakowanie cukru z prawdziwą
Opowieści z piekarnikaSezon gruszkowo-śliwkowy w pełni, więc aż się prosi, by coś z owoców zachować w słoikach na zimę! Tak też powstał świetny kompot z połączenia połówek gruszki i śliwki. SKŁADNIKI: ok 1,5 kg gruszek śliwki ( tyle sztuk ile będzie gruszek) 1 litr wody 35 dkg cukru kilka goździków Gruszki myjemy, obieramy , przekrawamy na pół i usuwamy gniazda(...)nasienne. Śliwki kroimy na pół i usuwamy pestki. Połówkę śliwki wkładamy w środek połówki gruszki. Układamy w wyparzonych słoikach. . Z wody i cukru gotujemy syrop i gorącym zalewamy gruszki , wrzucamy goździki. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy ok 25 min. Zostawiamy w garnku do ostudzenia
Z Marcepanem