Sos karmelowo-śliwkowy do ryżu

Sos karmelowo-śliwkowy do ryżu

Sos karmelowo-śliwkowy do ryżu

Przepis na : deser

Jest to próba odtworzenia sosu, jaki przygotowywała babcia męża. Niestety nie mamy żadnych proporcji, jedynie znany jest skład. Robiłam ten sos po raz pierwszy i wydaje mi się, że w smaku był całkiem zbliżony do tego babcinego. Składniki: 100g cukru 3,5-4 szklanki wody 2-3 garście suszonych śliwek 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej Wodę zagotować i ciągle podgrzewać na małym ogniu. Na patelni umieścić cukier i podgrzewać (nie mieszamy) można lekko potrząsać patelnią. Podgrzewamy aż cukier się skarmelizuje czy... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Mam apetyt na ...

Warto przeczytać

Woda mineralna czy źródlana – którą wybrać?

W wielu dietach powtarza się, że powinno się pić co najmniej 2 litry wody dziennie i ograniczać napoje gazowane oraz alkohol.

Czytaj dalej...

Woda z cytryną o poranku zdziała cuda

Zacznij dzień od szklanki wody z cytryną! Niby nic, a może zmienić tak wiele :-) Warto sprawić, by picie wody z cytryną weszło nam w nawyk, ponieważ nie ma nic lepszego jak zdrowo rozpocząć dzień.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.