Przepis na : deser
Pyszne, ekspresowe ciasto ze śliwkami- słodko- kwaśne. Składniki: 10 dag masła 1 ½ szklanki mąki tortowej 1 łyżka cukru 2 łyżki octu 1 szczypta soli 1 kg śliwek( mogą być mrożone) Składniki na polewę: ½ szklanki śmietany 2 jajka 3 łyżki cukru ½ łyżeczki cynamonu Przygotowanie: Mąkę wymieszać z cukrem, szczyptą soli, kawałkami masła, octem i 8 łyżkami zimnej wody. Szybko zagęścić ciasto, zawinąć folią aluminiową i odstawić do lodówki na pół godziny. Śliwki wypestkować i przeciąć na pól. Wyjąć ciasto z lodówki, r... czytaj dalej...
Mam na imię Kaśka i jestem 27- letnią amatorką kuchni polskiej, choć także lubię poeksperymentować z kuchnią europejską (francuską, węgierską, niemiecką), a nawet azjatycką czy amerykańską.
Dzieciństwo spędziłam w Bieszczadach, zatem wychowana byłam na tradycyjnej, niskobudżetowej kuchni wschodniej, ocierającej się o kuchnię Kresową. Mój styl gotowania jest poniekąd hołdem dla tych tradycyjnych korzeni.
Nigdy nie miałam profesjonalnych lekcji gotowania, a moją jedyną kwalifikacją jest to, co pochodzi z miłości do dobrego jedzenia oraz doświadczenie wynikające z gotowania w domu na co dzień. Nauczyłam się gotować poprzez czytanie starych książek kucharskich, które wyszukuje na pchlich targach i w antykwariatach.
Ciągle się uczę i zdobywam doświadczenie metodą prób i błędów.
ZAPRASZAM NA MÓJ KULINARNY BLOG
http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com