Mocno czekoladowy torcik z konfiturą wiśniową powstał na bazie przepisu na Czekoladowe ciasto tortowe (ulubione ciasto mego syna). Wiśnie i czekolada to wspaniałe połączenie. Mój torcik nie wymaga zbyt dużo pracy i dlatego często gości na domowych przyjęciach. Jeśli chodzi o dekorowanie tortów, to dużego talentu nie mam, ale smakiem tego torcika moi goście byli zachwyceni. Krem
Kuchcik gotujeCiasta i inne słodkościMazurek królewskiBabka drożdżowa Kokietka Kora orzechowaKruszynka Rafaello na krakersach BountyShrek Królewiec Królewicz z jabłkami Ciasto 3 BITCiasto chałwowe Ciasto cappuccinoCiasto czekoladoweCiasto tortowe Ciasto baloweTiramisuJabłecznik Orzechowiec z pianką Fale DunajuFale Dunaju z jabłkami, makiem i masą serkową Sernik szachownicaSernik z pomarańczową pianką Sernik z mlekiem i kokosemSernik z brzoskwiniamiSernik orzechowy
Kuchnia domowa AniNa zdjęciu: Oczy CarycyCIASTA I TORTYApple bread Babka drożdżowaBabka kajmakowaBabka kawowa Babka pomarańczowa na białkach Babka z makiem na białkach Bananowiec bez pieczenia Biszkopt
Kuchnia domowa AniPani Dulska to ciasto tortowe, powiedziałbym niedzielne :) Składa się z 3 placków – 2 makowe i 1 orzechowy, które przełożone są czekoladowym kremem budyniowym i jabłkami z dodatkiem pomarańczy. Słodycz ciasta przełamują jabłka, które są kwaskowo-pomarańczowe. Dużą zaletą tego ciasta w moich oczach jest jego zwartość – ładnie się kroi, a warstwy nie rozjeżdżają się. No i oczywiście smak – mak, orzechy(...)pomarańcze. Lubię to! :) Składniki na brytfankę 25x35 cm: Ciasto makowe (na 2 placki): 4 łyżki mąki pszennej (tortowej) 150 g margaryny 8 jajek 100 g miodu (płynnego) 150 g cukru pudru 50 g rodzynek 300 g suchego maku (lub 500 g maku z puszki) 1 łyżka kakao 1 łyżeczka aromatu waniliowego Ciasto orzechowe (1 placek): 1 szklanka zmielonych orzechów włoskich
Trzeci talerzciepłe... Składniki na pączki warszawskie (znakomite) na 30 szt. (wszystkie składniki w temperaturze pokojowej): ZACZYN: 50 g drożdży 1 łyżka cukru 85 ml ciepłego mleka 100 g mąki tortowej CIASTO WŁAŚCIWE: 400 g mąki tortowej 8 żółtek 80 g cukru 250 ml letniej śmietanki słodkiej 30% ziarenka z 1/2 wanilii 1/3 łyżeczki soli 25 ml spirytusu (u mnie(...)miski, podgrzewamy śmietankę, roztapiamy masło, a żółtka ucieramy z cukrem na puszystą, jasną masę. Do mąki dodajemy ubite żółtka, śmietankę, ziarenka wanilii, sól i zagniatamy gładkie, elastyczne, dość rzadkie ciasto. Po około 10 minutach wyrabiania dodajemy letnie masło i dalej wyrabiamy ciasto, aż tłuszcz się całkowicie wchłonie, nie krócej jednak niż 5 minut. Gotowe ciasto oprószamy mąką, miskę przykrywamy ściereczką
Rozpustne gotowanieinnymi owocami było ok. Tak więc do rabarbaru proponuję dodać więcej cukru. Składniki: rozczyn (zaczyn): - 30g świeżych drożdży - 100g gęstego jogurtu naturalnego - 20g mąki orkiszowej typ750 lub pszennej tortowej ciasto właściwe: - cały zaczyn - 480g mąki tortowej lub orkiszowej typ700, lub 530g mąki orkiszowej typ750 - 120g cukru trzcinowego lub pół na pół cukier z ksylitolem - 2 łyżki ksylitolu z wanilią(...)rabarbar+truskawki lub śliwki, albo dowolne inne owoce), może być również dobra konfitura owocowa - 2-3 łyżki cukru trzcinowego do posypania owoców - puder trzcinowy lub mielony ksylitol do posypania ciasta kruszonka: - 80g zimnego masła, pokrojonego na mniejsze kawałki - 160g mąki orkiszowej typ750 - 100g cukru trzcinowego lub ksylitolu - 1-2 łyżek zimnej wody (nie trzeba) Wszystkie składniki kruszonki umieścić w misie
Smaczne ZdroweZarówno ciasto, jak i krem, nie są bardzo słodkie, dlatego cienka warstwa kajmaku na wierzchu ciasta jest jak kropka nad „i”. Zachęcam do wypróbowania przepisu. To jedno z niewielu ciast tortowych, które tak łatwo przygotować, a jednocześnie jest tak smaczne :) Składniki na blaszkę 25x35 cm: Ciasto orzechowe: 10 jajek 150 g zmielonych orzechów włoskich 5 łyżek mąki pszennej tortowej(...)łyżki żelatyny 1/2 szklanki gorącej wody Do naponczowania: 1/2 szklanki bardzo mocnej herbaty 1 plasterek cytryny Dodatkowo: 300 g gotowej masy kajmakowej (około 2/3 puszki) 1 gorzka czekolada Przygotowanie ciasta: Jajka włożyć do niewielkiej miski i zalać bardzo ciepłą wodą, żeby się ogrzały. Po kilku minutach jajka wytrzeć i oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli
Trzeci talerzMocno czekoladowe, wilgotne bez nasączenia, o umiarkowanej słodyczy, a do tego delikatny rozpływający się w ustach krem czekoladowy - takie właśnie jest to ciasto tortowe. Zrobienie tortu jest pracochłonne, a takie ciasto nie wymaga od nas dużo czasu. Składniki: ciasto: 6 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 - 3 łyżki kakao krem: 3 jajka
Kuchcik gotujemoże do niedzielnej kawy słuszna kostka kakaowego, tortowego ciasta z masą wiśniową, złagodzoną smakiem pysznej, bitej śmietany? imponujący wygląd, ale bajeczny jego smak wart jest chwili potrzebnej na jego upieczenie, przepyszny smak na pewno zrekompensuje ten trud, zapewniamy, że bardzo minimalny trud.... Składniki: 5 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)Wykonanie: Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Dodajemy żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakaem oraz z tartą czekoladą, dodajemy do ubitej masy, wlewamy olej, delikatnie mieszamy. Ciasto wykładamy na blaszkę wyłożon ą papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku około 30 minut w temperaturze 180 stopni C. Wiśnie miksujemy z galaretkami wlewamy do rondla, zagotowujemy. Budynie rozpuszczamy
kgwjanczewoCiasto Królowa nocy to ciemny biszkopt i 2 kremy na bazie serka mascarpone – kajmakowy i czekoladowo-nugatowy. Takie tortowe ciasto ma szansę zabłysnąć na niejednym przyjęciu :) Składniki na blaszkę 25x35 cm: · 8 jajek w temperaturze pokojowej (białka i żółtka osobno) · 130 g drobnego cukru(...)wypieków · 300 g mąki pszennej tortowej · 40 g kakao · 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia · szczypta soli Dodatkowo: · do nasączenia
Trzeci talerzroku nawet obrodziły,więc trzeba ich trochę pozamykać w słoiki.Pierwsza moja partia jest z goździkami więc do korzennych ciast się przydadzą.Jeśli chcecie takie gruszki wykorzystać do kremowo-tortowych ciast wystarczy zrezygnować z tychże goździków.Następna porcja,którą zrobię będzie właśnie taka
Niespełnione zdolności kulinarnebyć tort w kształcie aparatu... wyszedł tort w kształcie aparatowego grata " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> było dużo śmiechu... i tak oto zamiast tortu powstało ciasto tortowe " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Ciasto wychodzi bardzo wysokie jednak zdjęcia były robione na drugi dzień kiedy beza już zmiękła od masy... Ciasto Rysiowe Składniki
sierotka maRysia w kuchniBardzo dobre ciasto tortowe, proste a zarazem wzbudzające zachwyt poprzez dobre dobranie smaków orzechów jabłek i kruchego ciasta. Składniki: Ciasto: 4 szklanki mąki kostka masła 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 żółtek Jabłka: duży słoik prażonych jabłek 2 galaretki o dowolnym smaku Masa Orzechowa: 200 g orzechów włoskich zmielonych cukier do smaku
PychotkaaaWykwintne ciasto tortowe według autorskiego pomysłu, właśnie nazwa mówi, że pochodzi z Janczewa, a zmierzch, bo ciasto ciemne, kakaowe, wybornie smakuje i wygląda. Składniki 6 jaj 1 szklanki cukru 1 szklanki mąki ziemniaczanej 2 kopiaste łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa budyniowa 2 budynie czekoladowe 3 łyżki kawy rozpuszczalnej 3 łyżki kakao rozpuszczalnego 3/4 l wody Masa
kgwjanczewoCudowne smaki dzieciństwa , ciasto zrobione na bazie gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60%, smaku dopełnia równie mega czekoladowy krem, czy może być coś lepszego na deser? Wątpię! Deska dębowa to pracownia Spod Hebelka Składniki: Na około 12 sztuk: 1 szklanka mąki tortowej-używam zawsze Młynomag 4 duże jajka 100 g masła 150 g gorzkiej czekolady 60% kakao(...)połączenia. Wystudzić. Jajka ubić z cukrami i szczyptą soli na puszystą masę , wmieszać masę z czekoladą, miksując na wolnych obrotach dodawać partiami przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę tortową. Ciasto wyłożyć na papierowych papilotek na muf finki do ¾ objętości. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 170*c i piec około 20 minut lub do suchego patyczka. Krem czekoladowy przełożyć do szprycy
Wanilia i Kardamon