ciasta tortowe - 3282 przepisów (strona:8/219)

Oryginalna Włoska Pizza - Margherita 290

pizze to typ 0 lub 00. Jeśli jednak nie uda nam się takiej zdobyć można użyć chlebowej, ewentualnie tortowej.Oryginalna Włoska Pizza - Margherita - Składniki:ciasto:600 g mąki typu 0, 00 lub chlebowej (ewentualnie tortowej)300 ml ciepłej wody50 g świeżych drożdży2 łyżki oliwy z oliwek1/2 łyżeczki cukrułyżeczka solidodatki:mozzarella pomidoryoliwkioliwa z oliweksos pomidorowyprzyprawy: bazylia, oregano, tymianek, czosnek, (opcjonalnie) sól

Słodka Strona
Tarta jabłkowa- Rose 158

300g wybranej mąki bierzemy dokładnie 200g tłuszczu i 100g drobnego cukru. Do kruchego ciasta idealna będzie mąka krupczatka – grubo mielona, ale i zwykła mąka pszenna, tortowa czy wrocławska, będzie dobra. Żeby ciasto pozostało kruche ale nie twarde, nie używa się w nim całych jajek tylko same żółtka. Do tart wytrawnych w ogóle nie dajemy cukru, a połowę potrzebnego masła możemy(...)minut. Zaglądajcie i sprawdzajcie. Studzimy w formie. Po wystudzeniu, przed podaniem, chłodzimy w lodówce minimum 2 godziny. To ciasto jest pyszne – nieskomplikowane i jednocześnie widowiskowe. Taka „angielska róża” do popołudniowej herbatki. SKŁADNIKI 300g mąki – krupczatka lub pszenna tortowa (pół szklanki mąki można zastąpić zmielonymi orzechami – włoskimi, laskowymi, migdałami) 100g cukru pudru lub drobnego cukru do wypieków 200g zmrożonego masła

Karo in the Kitchen
Chleb graham pszenny 169

Składniki: Na dwie keksówki o wymiarach 11x30cm Rozczyn: 30g drożdży świeżych 1/2 szklanki przegotowanej ciepłej wody 1 płaska łyżka cukru Ciasto właściwe: 0,7l letniej przegotowanej wody 1 płaska łyżka soli 1/2kg mąki pszennej graham Młynomag 900g maki tortowej pszennej Młynomag 3 łyżki oleju rzepakowego Dodatkowo: olej rzepakowy do wysmarowania form kilka łyżek maku Sposób przygotowania: 1. Rozczyn: W odmierzonej(...)Całość przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu na całą noc. 2. Ciasto właściwe: Następnego dnia do rozczynu dodajemy wodę, sól, mąkę graham oraz tortową i olej rzepakowy. Wyrabi9amy całość mikserem z hakiem do ciast drożdżowych lub ręką. Pozostawiamy do wyrośnięcia, a po upływie 1/2h ponownie wyrabiamy. Czynność tę powtarzamy jeszcze raz, a po kolejnym wyrośnięciu przekładamy podzielone na dwie

Kuchnia w czekoladzie
Tarta imbirowa z gruszkami 179

Delikatne ucierane kakaowo-imbirowe ciasto na kruchym cieście z dodatkiem dojrzałych gruszek. W sam raz na zimę i jesień :) Składniki: Ciasto: 1 szklanka mąki tortowej 1/2 kostki masła 1/2 szklanki cukru 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia   Nadzienie: 1/4 kostki masła 1/4 szklanki cukru 1 jajko 1/3 szklanki mleka 3/4 szklanki mąki(...)tortowej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki mielonego imbiru 2 gruszki Sposób przygotowania: 1. Składniki na ciasto dokładnie zagniatamy. Gotowym ciastem wylepiamy formę o tarty uprzednio wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą. Gotową foremkę z ciastem wkładamy do lodówki na godzinę. 2. Nadzienie: Masło ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy jajko i dokładnie miksujemy. Dodajemy mleko oraz

Na Ciasteczkowych Papierach
Sernik czarno biały 295

Czarno biały pyszny sernik :) , dla tych co lubią sernik z dodatkiem ciasta. Składniki na ciasto: 3 szk mąki tortowej  1 szk cukru pudru 5 żółtek 25 dag margaryny 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao Zarobić ciasto jak na kruchy placek szybko zagniatając. Ciasto podzielić na 2 części i schłodzić w zamrażalniku. Masa serowa: 1 kg sera

Apetyczna babeczka
Jagodzianki 107

wziąłem się do roboty. Dodam jeszcze, że przepis Liski nieznacznie zmodyfikowałem, ale to tak tylko troszeczkę :) Zaczyn: 20 g świeżych drożdży 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki mąki tortowej 1/4 łyżeczki cukru Ciasto: 120 g masła 3/4 szklanki cukru 3 żółtka 1/2 szklanki mleka opakowanie cukru waniliowego 1/4 łyżeczki soli 2 łyżki skórki z cytryny 3,5 szklanki mąki tortowej Nadzienie(...)tarce skórkę z cytryny, mleko i żółtka (i jeśli zapomniałem czegoś wymienić to też to dodajemy :)) Potem dodajemy nasz wyrośnięty zaczyn. Mieszamy dokładnie około 15-20 minut. Ciasto będzie się troszkę kleiło, ale takie ma być. Miskę szczelnie owijamy folią spożywczą i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Następnnie wyjmujemy na stolnicę (możemy ją lekko posypać mąką) i dzielimy

Marder&Marder Manufacture
Ciasto "Królewiec" 426

przestudzeniu, ponieważ tuż po upieczeniu będzie zbyt miękkie.Tak samo postępujemy z drugą porcją ciastaBiszkopt:Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Tę samą formę w której piekliśmy kruche ciasta znów wykładamy pergaminem, boki smarujemy masłem. Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia. Oddzielamy białka od żółtek. Na wysokich obrotach miksera ubijamy białka na sztywną pianę. Następnie(...)powoli, najlepiej po jednej łyżce wsypujemy cukier wraz z cukrem waniliowym. Zmieniając obroty miksera na najniższy poziom stopniowo dodajemy po jednym żółtku. Następnie małymi partiami wsypujemy mąkę tortową wraz z proszkiem do pieczenia.Gotową masę wlewamy do formy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 175-180 stopni. Pieczemy ok. 20-30 minut do "suchego patyczka".Masa

Słodka Strona
Drożdżowe zajączki 170

takie zajączki znlazłam tutaj. 1,5 szkl.( 230g) mąki chlebowej lub Manitoby [mąki tortowej  Młynomag ] 1 szkl.( 150g) mąki pszennej, plus 3-4 łyżki, jeśli ciasto byłoby zbyt kleiste [mąki tortowej   Młynomag ] 2 spore szczypty soli( około 2-4 g) 2-3 łyżki(10- 15g) cukru, dla wersji słodkiej około 1/4 szklanki 7g suchych drożdży [ 20 g świeżych(...)jajko, żółtko i około 1/2 szklanki mleka. Wyrabiać łyżką a następnie rękoma. Jeśli masa będzie za sucha- stopniowo dolewać pozostałą część mleka, jeśli zbyt kleista- dodawać po trochu mąki. Ciasto wyrabiać,przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.Piekarnik nagrzać do 17o stopni.Wyrośnięte ciasto wyrobić i rozwałkować na prostokąt wielkości około 34x27cm, nożem wyrównać brzegi( ścinki pozostawić na ogonki). Radełkiem

Moje domowe kucharzenie
Banany w cieście 280

rocznicę mojego bloga. Dość duży projekt, który mam nadzieję przypadnie do gustu blogerom kulinarnym. Trzymajcie kciuki :) I odpoczywajcie w weekend. Składniki 4 banany 1/2 cytryny ciasto 80g mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka mąki kukurydzianej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki cynamonu 120ml wody olej 4 łyżki brązowego cukru Sposób przygotowania Składniki ciasta wymieszać w miseczce na rzadkie ciasto. Banan

W kuchni wieczorem
Krajanka z masłem orzechowym i czekoladą 180

Krajanka z masłem orzechowym i czekoladą…Jeśli lubicie orzechowe masło, to ten super słodki i kaloryczny przepis na pewno Wam się przyda. Ciasto jest bardzo

codojedzenia
Drożdżowy wieniec z serem i kajmakiem 174

orzechami, słodką kruszonką z kubkiem mleka czy kakao to prawdziwa uczta dla podniebienia. Do przygotowania użyłam już tradycyjnie suszonych drożdży Dr.Oetker -jeszcze nigdy mnie nie zawiodły! Składniki: Ciasto drożdżowe: 40 dag mąki tortowej 1 szklanka ciepłego mleka 2% 1 torebka suszonych  drożdży 1 jajko 60 g cukru 4 łyżki stopionego masła 1 laska wanilii Szczypta soli Nadzienie(...)cukru 1 łyżeczka soku z cytryny 2 jajka 1 torebka  budyniu śmietankowego 15 dag masy kajmakowej z orzechami Kruszonka: 60 g mąki tortowej 50 g masła 50 g cukru trzcinowego brązowego Sposób wykonania: Ciasto: Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy cukier, szczyptę soli i drożdże, jajko, zalewamy ciepłym mlekiem , dodajemy ziarenka z wydrążonej wanilii, zagniatamy ciasto do połączenia składników, wtedy

Wanilia i Kardamon
Tarta z dynią 137

Dynia jest obecnie wszędzie i warto to wykorzystać. Tym razem proponuję tartę z dynią przepisu Jamesa Olivera - słodka i pyszna :)   Ciasto: 200 g mąki tortowej (ja dałam 100 tortowej i 100 g mąki pełnoziarnistej) 50 g cukru pudru 100 g zimnego masła 2 żółtka 1-2 łyżki zimnego mleka Wszystkie składniki dokładnie siekamy na ciasto, robimy z niego kulę

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Ciasto anielskie (Angel cake) 3870

Ciasto anielskie (Angel cake) to idealny przepis na wykorzystanie białek dla tych, którzy – tak jak ja – nie przepadają za bezami. To amerykańskie ciasto biszkoptowe

UgotujmyTo.pl
Ciasto ze śliwkami i kruszonką na jogurcie. 200

wilgotne co spowodowane jest dodatkiem jogurtu po prostu rozpływa się w ustach. Zapraszam. Skala smaku / najlepszy wg mnie jest jogurt typu greckiego. Źródło blog "Ilovebake.pl" SKŁADNIKI NA CIASTO: 2 szklanki mąki tortowej 3 jajka 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki jogurtu 2 łyżeczki proszku do pieczenia SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ: 3/4 szklanki mąki tortowej

Kubki smaku
Drożdżówki z białym serem i jagodami 295

wycieczkę.  Zaczyn:   25g świeżych drożdży,  125 ml mleka,  3 łyżki cukru.  Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z dodatkiem cukru. Odstawić na 15minut. Ciasto:   360g mąki pszennej tortowej,  2 żółtka,  40g masła, łyżka cukru waniliowego,  szczypta soli.  Mąkę przesiać, dodać szczyptę soli, cukier waniliowy, wymieszać. Dodać żółtka, masło i wyrośnięty zaczyn

Z miłości do słodkości