się jeszcze przyjemniejszy Strucla Serowa. Niebo w buzi! Serio, bardzo, bardzo fajne ciasto. Sernikożerców przekonywać chyba nie muszę, a resztę społeczeństwa słodko zapraszam do wypróbowania!"Składniki na ciasto:3 szklanki mąki tortowej + 1 łyżka do obsypania blatu1/2 szklanki maślanki 2 jaja 3 czubate łyżki cukru szczypta soli 4 łyżki roztopionego masła 20 g drożdży(...)minut. Jajka ubijamy do podwojenia objętości, dodajemy zaczyn, sok z pomarańczy i skórkę otartą z całej pomarańczy – mieszamy. Następnie dodajemy resztę składników – poza rozpuszczonym masłem. Gdy ciasto będzie gładkie dodajemy masło i dalej wyrabiamy do momentu aż ciasto będzie elastyczne. Ostawiamy przykryte ściereczką do podwojenia objętości, na około 1,5 h.Gotowe ciasto, dzielimy na dwie części, wykładamy
Słodkie Przyjemnościorganizmowi cukru, którego się domagał. Ale finalnie okazało się, że ta tarta jest tak dobra, że nie mogła się tutaj nie znaleźć. Potrzebujemy: na ciasto: 200 g mąki tortowej 130 g zimnego masła + kawałek do posmarowania formy 1 łyżka cukru 2 łyżki cukru waniliowego (można zrobić samemu: KLIK ) skórka otarta z 1/2 cytryny na nadzienie(...)pomarańczowy Rodzynki i żurawinę zalewamy wrzątkiem na 10 minut, a potem przekładamy na sitko do odsączenia. Mąkę przesiewamy, siekamy z zimnym masłem, dodajemy pozostałe składniki i szybko zagniatamy ciasto. Owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę. Jak ciasto się schłodzi to wałkujemy je przez folię spożywczą, wykładamy nim nasmarowaną masłem formę do tarty i wylepiamy dokładnie. Spód
Marder&Marder Manufacturetaka, że tarta jest genialna. Najlepiej smakuje lekko ciepła. Przepis wynalazłam chyba w listopadowym wydaniu KUCHNI i oczywiście poddałam lekkiej modyfikacji (inaczej nie byłabym sobą :)) Potrzebujemy: na ciasto: 200 g mąki tortowej 130 g zimnego masła + kawałek do posmarowania formy 1 łyżka cukru 2 łyżki cukru waniliowego (można zrobić samemu: KLIK ) skórka otarta z 1/2 cytryny na nadzienie(...)cukru 2 jajka sok z 1/2 cytryny 1 łyżeczka pasty waniliowej 2 łyżki marmolady z pomarańczy Mąkę przesiewamy, siekamy z zimnym masłem, dodajemy pozostałe składniki i szybko zagniatamy ciasto. Owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę. Nadzienie przygotowujemy następująco: obrane i wydrążone jabłka kroimy w plastry. Śmietanę mieszamy z jajkami, cukrem, sokiem z cytryny i pastą waniliową
Marder&Marder Manufacturepapierem. Posypuję kruszonkę, układam ponownie owoce, zawijam boki, smaruję mlekiem i sypię cukrem. Uff.. udało się! Składniki: na 1 ciasto o średnicy ok. 20 cm ciasto: 250 g mąki tortowej 80 g zmielonych orzechów (lub migdałów) 115 g masła 50 g brązowego cukru 1 żółtko 2 łyżki śmietany szczypta soli kruszonka (do środka): 2 łyżeczki mielonych(...)łyżeczka miodu ok. 14 śliwek węgierek kilka sztuk malin i jeżyn (niekoniecznie) mleko - do posmarowania przed pieczeniem brązowy cukier do posypania Przygotowanie: W robocie kuchennym zagniatamy ciasto z podanych składników. Można również tradycyjnie przesiać mąkę na stolnicę, zrobić wgłębienie w środku, dodać posiekane zimne masło, zmielone orzechy, cukier, żółtko, sól oraz śmietanę. Wyrabiamy na w miarę gładkie
bistro mamajuż... już za jakieś pół roku dopiero niestety... Bo nalewki się koszmarnie długo robią. Ale za to jakie są smaczne :) No dobra, wracamy do ciasta. Potrzebujemy: Na ciasto: 2 szklanki mąki tortowej 125 g margaryny 0,5 szklanki cukru 1,5 szklanki kefiru 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki kakao Na masę: 400 ml śmietanki(...)żelatyny pół gorzkiej czekolady 3 banany sok z cytryny Wykonanie: Margarynę rozpuścić i zostawić do ostudzenia. Suche składniki wymieszać ze sobą i miksując dodawać kefir i pomału margarynę. Wlać ciasto do natłuszczonej tortownicy i piec 40 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu ciasto zostawić do ostygnięcia w piekarniku. Z ciasta wydrążamy środek tak aby został spód i brzegi. Banany obieramy
Marder&Marder ManufactureZapraszam Was na pierwszy przepis w 2015 roku :) Zaczynamy na słodko!Kakaowe ciasto przykryte delikatną masą śmietankową z bananami, do tego pyszna polewa. Ktoś się skusi
Mienta blogposługiwali się określeniem pierogi polskie, bo to ktoś pierwszy z nich wymyślił przepis na ich przyrządzanie. Dopiero później… pierogi polskie zmieniły nazwę na pierogi ruskie. Składniki na ciasto: - 1 kg mąki tortowej- 4 łyżki jogurtu greckiego- 1 łyżeczka soli- ok 0,5 l wrzątkuSkładniki na farsz:- 1,2 kg ugotowanych ziemniaków- 450 g twarogu- 250 g boczku- 3 cebule(...)praskę. Boczek przesmażamy, dodajemy pokrojone cebule oraz czosnek. Smażymy do chwili, aż cebula się zrumieni. Następnie dodajemy do ziemniaków z twarogiem, doprawiamy solą i pieprzem – dokładnie mieszamy. Przygotowujemy ciasto. Do miski z przesianą mąką dodajemy sól, jogurt i zalewamy wrzątkiem. Wyrabiamy ciasto (najlepiej drewnianym widelcem, aby się nie poparzyć, potem w rękawiczkach – po co sobie brudzić ręce). Wyrobione
mojewypiekiinietylkoletnie dni i świetny pomysł na wykorzystanie sezonowych owoców przy tworzeniu deserów. Tarta z Malinami i Jeżynami z Pysznym Domowym Kremem Budyniowym i Galaretką - Składniki: Kruche Ciasto: 150 g mąki tortowej 100 g masła (zimnego) 1/3 szklanki cukru żółtko 1-2 łyżki śmietany cukier waniliowy szczypta soli Krem: 2 szklanki mleka (500 ml) 3/4 szklanki cukru 1,5 łyżki(...)temperaturze pokojowej ok. 200 g malin ok. 200 g jeżyn galaretka owocowa (najlepiej malinowa) Tarta z Malinami i Jeżynami z Pysznym Domowym Kremem Budyniowym i Galaretką - Sposób przygotowania: Ciasto: Masło drobno siekamy. Wszystkie składniki na ciasto szybko zagniatamy i umieszczamy w lodówce na 30 minut. Po tym czasie ciastem wykładamy formę do tarty (ok. 23 cm). Dodatkowo naczynie możemy wyłożyć
Słodka StronaKruche z budyniową pianką i borówkami składniki na ciasto; 3 szkl mąki tortowej 1 szkl cukru 1 cukier waniliowy Dr .Oetkera 8 g 5 żółtek 1 kostka margaryny Kasi 2 łyżeczki proszku pianka; 6 białek 1/2 szkl cukru pudru 2 budynie waniliowe Winiary 35 g 1/2 szkl oleju 150 g borówki amerykańskiej Blaszka o wym 30/ 30 Wykonanie(...)miski wsypać mąkę z proszkiem , dodać żółtka cukier , cukier waniliowy i margarynę. Wszystko wymieszać mikserem na grudkowatą masę. Przełożyć na stolnicę i zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na 2 części z tym że jedna mam być trochę większa. Zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na 30 minut. Wykonanie pianki ; Białka ubić z cukrem pudrem , dodać budynie i wymieszać. Nadal mieszając
Sama słodycz i szczypta chilisię na tak przygotowany delikatny sernik,prawdziwa uczta dla oczu i podniebienia. Wielbiciele serników na pewno skuszą się na tę wersję.....:) Składniki Tortownica o śr 26 cm Ciasto: 1 szklanka mąki tortowej 80 g cukru 10 dag masła 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia skórka starta z 1/2 cytryny Masa: 75 dag twarożku mielonego 3/4 szklanki cukru do wypieków(...)kukurydzianej 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka rumu Mus owocowy: 150 g malin świeżych lub mrożonych 80 g jeżyn mogą być mrożone 3 łyżki cukru Sposób przygotowania 1. Ciasto: Mąkę pszenną mieszamy z cukrem i proszkiem do pieczenia,dodajemy pokrojone na kawałki masło, dodajemy startą skórkę z cytryny,wbijamy jajko i zagniatamy kruche ciasto. Wylepiamy dno natłuszczonej lub wyłożonej
Wanilia i KardamonPodłużna, słodka drożdżówka zwinięta z nadzieniem, tym razem kakaowo-kokosowym. Ciasto: 50 dag mąki tortowej 6 dag drożdży 10 dag cukru - pudru 1/2 szklanki kwaśnej, gęstej śmietany 20 dag masła 1 jajko 3 żółtka 1 opakowanie cukru wanilinowego szczypta soli Nadzienie kakaowo-kokosowe: 20 dag mąki 20 dag cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 2 duże łyżki kakao(...)jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3-4 łyżki gęstej śmietany 3-4 łyżki powideł śliwkowych 10 dag kokosu Wszystkie składniki nadzienia wymieszać na jednolitą, gęstą masę. Ciasto drożdżowe przygotowuje się tak samo jak na strucle z makiem . Mąkę przesiać na stolnicę. Drożdże rozetrzeć z 2 łyżkami cukru pudru, wymieszać ze śmietaną. Do mąki dodać resztę cukru, masło, cukier wanilinowy
Praktyczna plczym tu zaskoczyć? Ptysiowe łabędzie różane to mój najlepszy wypiek z ciasta parzonego. Smakiem – przywołają wspomnienia, a wygląd… mówi sam za siebie. Składniki na ciasto: - 2 szklanki mąki tortowej * - 500 ml wody - 250g masła - 8 jaj - szczypta soli Składniki na masę bezową: - 3 białka z dużych jaj o temp. pokojowej - ½ łyżeczki octu winnego - szczypta soli Syrop(...)cytryny Dodatkowo: - 1 łyżeczka wody różanej - cukier puder do oprószenia ciastek - rozpuszczona czekolada (kilka kostek do pomalowania oczu i dziobów) * szklanka – u mnie metalowa miarka o pojemności 250ml Przygotowujemy ciasto, jak na eklerki. Wodę zagotowujemy z masłem i solą. Wsypujemy przesianą mąkę. Drewnianą łyżką energicznie mieszamy do uzyskania gładkiego, błyszczącego i jednolitego ciasta, dającego się formować w kulę. Odstawiamy
mojewypiekiinietylkodużych i dla małych Ten ptyś będzie doskonały. Kto się dziś na ptysia skusi Gościem będzie u Danusi. Zapraszam na ptysie z różaną masą bezową. Składniki na ciasto: – 2 szklanki mąki tortowej * – 500 ml wody – 250g masła – 8 jaj – szczypta soli Składniki na masę bezową: – 250ml białek o temp. pokojowej – ½ łyżeczki octu winnego(...)cytryny * szklanka – u mnie metalowa miarka o pojemności 250ml Wodę zagotowujemy z masłem i solą. Wsypujemy przesianą mąkę. Drewnianą łyżką energicznie mieszamy do uzyskania gładkiego, błyszczącego i jednolitego ciasta, dającego się formować w kulę. Odstawiamy do przestygnięcia. Do letniego ciasta wbijamy po 1 jajku, wrabiając je mikserem z hakami. Gdy jajka zostaną wszystkie zużyte, a ciasto dokładnie wyrobione – przekładamy
mojewypiekiinietylkooponki) Powiem szczerze, że lepszego chrustu niż mojej Mamy nigdy nie jadłam :P Od dzieciństwa co roku pomagałam w robieniu tego świątecznego dania:D Oto przepis SKŁADNIKI ciasto: 2 szklanki mąki tortowej: 5 żółtek rozmiaru L (ja użyłam 6 rozmiaru M) 100 -150 g śmietany 18% cukier waniliowy- 1 opakowanie szczypta soli spirytus - mały kieliszek 30ml do smażenia(...)talerze ręcznik papierowy widelec nóż Ważne by przed rozpoczęciem wykonywania chrustu, przygotować sobie stanowiska. Przygotować dwie duże powierzchnie blatu (jeden do wałkowania i krojenia, drugi do składowania już zwiniętego ciasta). Mąkę wsypać do dużej miski, żółtka oddzielić białek. Wszystkie składniki umieścić w dużej misce. Energicznie wyrobić ciasto, aż pojawią się pęcherzyki powietrza. Odciąć małą część i rozpocząć wałkowanie
MarciochaKucharzyraty, a jest to możliwe - ułatwimy sobie pracę i skrócimy ten czas. A potem… pozostanie nam już tylko delektowanie się smakiem tartaletek sernikowych ze śliwkami. Składniki na ciasto: - 500 g mąki tortowej- 250 g margaryny (może być masło)- 1 szklanka cukru pudru- 1 jajko + 2 żółtka- 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany- 1 łyżeczka proszku do pieczenia- skórka starta z cytrynySkładniki(...)łyżki mleka w proszku (instant)- 1 galaretka cytrynowa- 200ml wrzątku do rozpuszczenia galaretki- ekstrakt waniliowy Dodatkowo:- 10 śliwek- 3 łyżki cukru brązowego- 3 łyżki wody- 1 łyżka masła Kruche ciasto zagniatamy zgodnie z przepisem, jak na jabłecznik z budyniem. Ponieważ miałam do zużycia 2 kostki margaryny, zarobiłam więcej ciasta. Dzielimy na porcje, przekładamy do woreczków na mrożonki i wkładamy
mojewypiekiinietylko