Składniki: *ciasto: 3 szklanki mąki tortowej 250g margaryny 5 żółtek 1/2 szklanki cukru kryształu 1 op. cukru waniliowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia *masa jabłkowa: 1,5-2kg jabłek 1/2 szklanki cukru cynamon wg uznania *pianka: 5 białek 1/4 szklanka cukru kryształu 2 kisiele(...)Żółtka oddzielić od białek, dodać cukier, cukier waniliowy, margarynę i utrzeć mikserem na jednolitą masę. Do utartej masy dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i szybciutko zagnieść ciasto. Blaszkę o wymiarach 28x24 cm wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą, odciąć 3/4 ciasta wyłożyć nim blaszkę, nakłuć ciasto widelcem, wyłożyć jabłka i posypać lekko cynamonem. Białka ubić
Prosto i Smacznie z Anetąmnie to ciasto smakowało wszystkim, bez wyjątku. To ciasto z gatunku tych szybko znikających, oczywiście w niewyjaśnionych okolicznościach... :-) Przygotowywałam w ciemnej blaszce, o wym.33x23cm. Składniki kruchego ciasta: - 3 szklanki mąki tortowej (ja dałam 510g mąki orkiszowej typ700) - 50g ksylitolu (lub cukru) - 250g zimnego masła (pokrojonego na mniejsze kawałki) - 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany - 4 żółtka (u mnie "L") - 2 płaskie(...)900g) - 1 kisiel cytrynowy (u mnie bez cukru, dodałam 25g ksylitolu) Lukier: - kilka łyżeczek pudru trzcinowego (u mnie 5) - kilka kropli olejku migdałowego - kilka łyżeczek słodkiej kremówki Przygotowanie kruchego ciasta: W misie miksera umieścić wszystkie składniki i zmiksować przy użyciu haka, do czasu aż ciasto zacznie się ładnie sklejać i utworzy się kruszonka. Można również zagnieść energicznie kruche ciasto ręcznie
Smaczne ZdroweKlasyczne ciasto na pizze z dodatkami typowymi dla znanego tureckiego fast food'a. Kiedyś nie wyobrażałam sobie pizzy z innymi składnikami jak pieczarki, ser, ewentualnie
Słodka StronaTradycyjne pierogi wigilijne z kapusta i grzybami to obowiązkowy punkt świątecznego menu. Lekko kwaskowa kapusta świetnie współgra z wyrazistymi grzybami i cieniutkim, smacznym ciastem. SKŁADNIKI: Na ciasto: 300g maki pszennej tortowej żółtko jajka 160ml gorącej wody 50g miękkiego masła szczypta soli Na farsz: 400g kiszonej kapusty około 10 suszonych grzybów łyżka masła klarowanego mała biała cebula łyżeczka mąki Okrasa(...)gotujemy pod przykryciem podlewając co pewien czas wywarem z grzybków. Kiedy kapusta będzie półmiękka dodajemy grzyby. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Przestudzamy i drobno siekamy. Ciasto: Z mąki, żółtka, masła, wody i szczypty soli zagnieść jednolite, elastyczne ciasto. Cieniutko rozwałkować i wykroić koła. Na środek każdego nałożyć łyżeczkę farszu i zlepić. Pierogi można zamrozić lub gotować
Pyry na Gazzawsze znajdują w domu swoich zwolenników. Czasami jednak warto je wykorzystać w zupełnie inny sposób, przygotowując – pierogi z mięsem z rosołu. Składniki na ciasto: - 1 kg mąki tortowej - 100g miękkiego masła - 3 żółtka - 1 całe jajko - 1,5 łyżeczki soli - 1/2 litra gorącej wody Składniki na farsz: - ok. 1 kg ugotowanego mięsa z rosołu (dałam mięso(...)wyboru): - natka pietruszki - przesmażony boczek z cebulką - ugotowany rosół Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, miękkie masło – siekamy nożem. Dodajemy żółtka i całe jajko. Mieszamy składniki. Wlewamy gorącą wodę zarabiając ciasto poczatkowo nożem, następnie wyrabiamy ręką. Gdy składniki się dobrze połączą, a ciasto jest gładkie przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na ok. 15 minut, aby „odpoczęło”. W międzyczasie szykujemy farsz. Na patelni
mojewypiekiinietylkoróżnymi nazwami, a raczej imionami mu przypinanymi. Tradycyjna wersja tego ciasta jak dla nas jest zbyt sucha. Postanowiłam, więc suto posmarować je dżemem. Składniki : blaszka 24x24 Na ciasto: 250g mąki pszennej tortowej, 250g margaryny do pieczenia, 100g mleka, 100g cukru, 3 łyżki kakao, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 6 jajek, szczypta soli Na krem: 250g masła, 330ml mleka, 50g cukru(...)Sposób przygotowania: Blaszkę posmarować tłuszczem i dokładnie wyłożyć papierem do pieczenia. Biszkopty posmarować dżemem, złożyć, docisnąć i układać ciasno na dnie blaszki w rzędach jeden przy drugim. Przygotować ciasto. Kakao, margarynę, cukier i mleko włożyć do garnka, zagotować, zmniejszyć ogień i jeszcze chwilę gotować mieszając (2 – 3 minuty, w masie nie może być grudek kakao). Zestawić z ognia
Nie tylko w kuchnitruskawkami oraz domowym budyniem waniliowym(naprawdę jest świetną, a na dodatek prostą do przygotowania alternatywą tego sklepowego). Częstujcie się przepisem: Składniki (na 14-15 sztuk) : Bułeczki (ciasto): 3 szklanki mąki tortowej 1 szklanka letniego (36,3*C) mleka szczypta soli 2 jaja 50g (1/4kostki) rozpuszczonego masła 6 łyżek cukru 25g drożdży świeżych lub 7g drożdży instant(...)bułeczek duży apetyt (: Przygotowanie: Całą pracę rozpoczynamy od zrobienia rozczynu (jeśli mamy do dyspozycji drożdże suszone to tą czynność pomijamy i zagniatamy ze sobą wszystkie składniki na ciasto podane powyżej). Mleko podgrzewamy, drożdże wkruszamy do dość głębokiej miski(zaczyn urośnie) i drewnianą łyżką rozgniatamy z cukrem, aż do ich rozpuszczenia. Kolejno podlewamy je ciepłym mlekiem, dodajemy kilka łyżek
Symfonia Smakówzdrowe. Mimo obecności płatków owsianych i mąki pełnoziarnistej nie odbiega smakiem od tradycyjnych wypieków. W sezonie letnim koniecznie do zrobienia ze świeżymi malinami. Składniki: na ciasto -100 g mąki tortowej -100 g mąki pszennej pełnoziarnistej -100 g mąki owsianej/drobno zmielonych płatków owsianych -100 g miękkiego masła -100 g cukru pudru -3 duże jaja - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - tabliczka(...)dalej ucierać. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i startą czekoladą. Połączyć z masą maślano-jajeczną wraz z mlekiem, cały czas ucierając mikserem. Formę wyłożyć papierem do wypieków. Ciasto wyłożyć, wierzch wyrównać. Rozsmarować na nim warstwę dżemu malinowego i oprószyć wiórkami kokosowymi. owsiana kruszonka -4 łyżki masła -3 łyżki cukru pudru -3 łyżki płatków owsianych -3 łyżki
Kuchnia Elliejagód powinien być wyczuwalny w każdym kęsie. Takie właśnie są te jagodzianki- idealne :) Bułeczki znikają z talerza z prędkością światła! SKŁADNIKI (ok. 20 niedużych jagodzianek) ciasto 450 g mąki tortowej + trochę do podsypania 250 ml mleka 1 jajko 50 gram masła 50 gram cukru 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 1 opakowanie drożdży instant lub 25g świeżych(...)dużej misce umieścić mąkę, drożdże, szczyptę soli oraz cukier. Wymieszać. Wystudzone (ciepłe, ale nie gorące!) mleko z masłem wlać do misy z sypkimi składnikami. Dodać jajko i zagnieść ciasto. Wyrabiać kilka minut aż będzie elastyczne i będzie odchodziło od dłoni. Jeśli ciasto się zbyt mocno klei można je delikatnie podsypać mąką, ale nie za dużo, bo po upieczeniu będzie twarde
DefinicjaSmakujest smaczne, wbrew pozorom nie jest zbyt słodkie. Ciasto upieczone zostało pod zamówienie na lokalną imprezę i rozeszło się jak świeże bułeczki :). Inspiracja: http://searchingforanamaranth.blox.pl/2015/05/Ciasto-czekoladowe-z-cola-malinami-i-kremem.html Składniki: Ciasto: 375 g mąki tortowej, 300 g cukru, 5 łyżek kakao, 4 jajka, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 375 g masła, 300 ml coli, 100 ml mleka Krem: 500 ml śmietany(...)wymieszać. W osobnej misce wymieszać masło z coca colą, mlekiem i jajkami. Zawartość obu misek połączyć i dokładnie zmiksować. Blaszkę (23x35) wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać do formy i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec około 40 - 45 minut (do suchego patyczka). Wyjąć, wystudzić i przekroić wzdłuż na dwie części. Galaretki rozpuścić
Nie tylko w kuchnikremu śmietankowo mascarponowego w swym połączeniu daje niesamowity smak. Warto skusić się na taki grzeszek i przygotować ciasto dla najbliższych. Kawowiec z nutą porzeczki SKŁADNIKI : ciasto: 3/4 szklanki maki tortowej 1/2 szklanki maki ziemniaczanej 6 dużych jajek 1 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków 1 łyżeczka cukru z wanilią 1 łyżka kakao 3 łyżeczki kawy mielonej 1 szczypta(...)jednym żółtku i porcjami przesiane mąki. Na koniec dodajemy kakao i mielona kawę. Blachę do pieczenia smarujemy tłuszczem (u mnie masło) i oprószamy bułka tartą, wylewamy ciasto. Biszkopt pieczemy w nagrzanym do 160 stopni piekarniku przez około 35 minut - do suchego patyczka. Przestudzony biszkopt przekrawamy na pół, nasączamy espresso i smarujemy dżemem z czarnej porzeczki. Schłodzoną
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkikości schabowych z mięskiem, 4 sztuki ziele angielskie, 4 sztuki liście laurowe, 4 sztuki marchew, 1 sztuka seler mały, 1 sztuka pietruszka większaCIASTO: 4 szklanki mąka tortowa, 2 łyżki olej rzepakowy, około 1,5 szklanki wrzątku,1 łyżeczka płaska soliOKRASA: 15 dag wędzonej słoniny, 4 sztuki cebula kupuję kości schabowe z dość dużą ilością mięska i gotuję wywar na zupy(...)pojemnika blendera z warzywami i wszystko zmiksować - obrać kości dokładnie, aby nie było kosteczek, to nóż blendera nie złamie się farsz do smaku wg uznania doprawić kucharkiem, pieprzem, majerankiem ciasto na pierogi wyrabiam w robocie, dlatego używam wrzątku - takie ciasto jest delikatne do misy robota wsypać mąkę, sól, wlać olej i zacząć mieszać - dolewać tyle wody aby ciasto było sprężyste
W Mojej Kuchni Lubięspostrzegłam dopiero w momencie chłodzenia się ciasta No a przepis miałam na 25cm, także spód bardzo cienki - tak czy owak wyszedł pyszny i kruchy! Składniki: Kruche ciasto - 200g mąki pszennej, tortowej - 1 jajko - 100g zimnego masła - 2,5 łyżki cukru pudru - 0,5 łyżeczki cukru wanilinowego - papier do pieczenia Wszystkie powyższe składniki mieszamy w misce, ja z początku szatkowałam(...)masełkiem). Dziurawimy masę widelcem i wkładamy do lodówki na 15 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni z termoobiegiem lub 200 bez termoobiegu. Po wyciągnięciu formy z ciastem z lodówki wykładamy wszystko papierem do pieczenia i na górę stawiamy żaroodporne naczynia lub sypiemy fasolę dla obciążenia (aby nam nie wyrosło ciacho). Pieczemy 15 minut, następnie zdejmujemy obciążenie wraz
upichconaSKŁADNIKI NA CIASTO: 350 g mąki tortowej(...)cukrem pudrem na puch. Następnie dodajemy stopniowo jajka, cały czas miksując. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i dodajemy powoli do powstałej wcześniej masy razem ze szczyptą soli. Ciasto dzielimy na trzy części. Do jednej dodajemy żółty barwnik, do drugiej zielonyk, natomiast trzecią część łączymy z kakao. Każdą część pieczemy w tortownicy
w mojej kuchni