ciasta tortowe - 3282 przepisów (strona:16/219)

Bułeczki z serem 175

Ważne , że smaczne i smakują .      Składniki na rozczyn:   125 ml mleka 25 g świeżych drożdży 3 łyżki ksylitolu    składniki na ciasto:   340 g maki tortowej 40 g masła ( dałam margarynę) 2 żółtka 1 łyżka cukru waniliowego szczypta soli     składniki na nadzienie:     500 g twarogu ( kupiłam(...)ksylitol   , wymieszałam do rozpuszczenia. Rozpuszczone drożdże wlałam do dołka w mace i delikatnie połączyłam, tak aby powstała zawiesina. Zostawiłam na 15 minut do wyrośnięcia.   Wykonanie ciasta na bułeczki:   Do misy z rozczynem dodałam resztę składników czyli rozpuszczoną i ostudzoną margarynę , żółtka, cukier  waniliowy i szczyptę soli. Włączyłam

Różowa kuchnia
Pierogi Szwedzkie 251

Kto mieszka lub bywa w Krakowie doskonale zna "pierogi szwedzkie" z ul. Długiej. Drożdżowe ciasto z grzybowym  farszem i charakterystycznym posmakiem czarnuszki, a wszystko w

Słodka Strona
Eklerki z kremem budyniowym 164

Francji. Niektórzy historycy spekulują, że jej autorem był Marie-Antoine Car ê me, francuski kucharz, żyjący w latach 1784-1833. Eklerki z kremem budyniowym. Składniki na ciasto: - 2 szklanki mąki tortowej * - 500 ml wody - 250g masła - 8 jaj - szczypta soli Składniki na masę budyniową: - 2 budynie waniliowe bez cukru - 750ml mleka - 5 łyżek cukru - 2 czubate łyżki mąki tortowej - 200g(...)Gotujemy budyń. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Wodę zagotowujemy z masłem i solą. Wsypujemy przesianą mąkę. Drewnianą łyżką energicznie mieszamy do uzyskania gładkiego, błyszczącego i jednolitego ciasta, dającego się formować w kulę. Odstawiamy do przestygnięcia. Do letniego ciasta wbijamy po 1 jajku, wrabiając je mikserem z hakami. Gdy jajka zostaną wszystkie zużyte, a ciasto dokładnie wyrobione – przekładamy

mojewypiekiinietylko
Letnia tarta z malinami i borówkami 224

Tak jak obiecałam, od dziś przez 3 dni wypieki z dodatkiem malin i borówek amerykańskich. W pierwszej kolejności pojawił się pomysł na klasyczną tartę z owocami

W kuchni wieczorem
Słodkie środy - Sernik z brzoskwiniami i czekoladą 162

może zabraknąć również u nas. Ciasto idealne na rodzinne spotkanie, a także jako słodkość do popołudniowej kawy.  Sernik z brzoskwiniami i czekoladą SKŁADNIKI : ciasto: 3 szklanki mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru pudru 5 żółtek 200 g masła 2 łyżki kwaśnej śmietany masa serowa: 1 kg sera (wiaderko - ser na sernik) 2 jajka(...)czekolady mlecznej 150 ml śmietany 30% PRZYGOTOWANIE : Na stolnicę przesiewamy mąkę z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia, dodajemy żółtka oraz posiekane masło i śmietanę. Zagniatamy szybko ciasto. Z ciasta odkrawamy 1/3 i wkładamy do zamrażalnika. Pozostałe ciasto wykładamy na blachę i nakłuwamy, wkładamy do lodówki. Masa serowa: masło ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy ser, jajka oraz budyń i cukier

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
CIASTO SZARLOTKA 134

Składniki:  *ciasto: 3 szklanki mąki tortowej  250g margaryny  5 żółtek  1/2 szklanki cukru kryształu  1 op. cukru waniliowego  1,5 łyżeczki proszku do pieczenia  *masa jabłkowa:  1,5-2kg jabłek  1/2 szklanki cukru  cynamon wg uznania  *pianka:  5 białek  1/4 szklanka cukru kryształu  2 kisiele(...)Żółtka oddzielić od białek, dodać cukier, cukier waniliowy, margarynę i utrzeć mikserem na jednolitą masę. Do utartej masy dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i szybciutko zagnieść ciasto.  Blaszkę o wymiarach 28x24 cm wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą, odciąć 3/4 ciasta wyłożyć nim blaszkę, nakłuć ciasto widelcem, wyłożyć jabłka i posypać lekko cynamonem.  Białka ubić

Prosto i Smacznie z Anetą
KRUCHA SZARLOTKA BABCI LALI, Z BEZOWO-BUDYNIOWĄ PIANKĄ 428

mnie to ciasto smakowało wszystkim, bez wyjątku. To ciasto z gatunku tych szybko znikających, oczywiście w niewyjaśnionych okolicznościach... :-) Przygotowywałam w ciemnej blaszce, o wym.33x23cm. Składniki kruchego ciasta: - 3 szklanki mąki tortowej (ja dałam 510g mąki orkiszowej typ700) - 50g ksylitolu (lub cukru) - 250g zimnego masła (pokrojonego na mniejsze kawałki) - 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany - 4 żółtka (u mnie "L") - 2 płaskie(...)900g) - 1 kisiel cytrynowy (u mnie bez cukru, dodałam 25g ksylitolu) Lukier: - kilka łyżeczek pudru trzcinowego (u mnie 5) - kilka kropli olejku migdałowego - kilka łyżeczek słodkiej kremówki Przygotowanie kruchego ciasta: W misie miksera umieścić wszystkie składniki i zmiksować przy użyciu haka, do czasu aż ciasto zacznie się ładnie sklejać i utworzy się kruszonka. Można również zagnieść energicznie kruche ciasto ręcznie

Smaczne Zdrowe
Domowa Pizza Kebab 2944

Klasyczne ciasto na pizze z dodatkami typowymi dla znanego tureckiego fast food'a. Kiedyś nie wyobrażałam sobie pizzy z innymi składnikami jak pieczarki, ser, ewentualnie

Słodka Strona
Pierogi z kapustą i grzybami 330

Tradycyjne pierogi wigilijne z kapusta i grzybami to obowiązkowy punkt świątecznego menu. Lekko kwaskowa kapusta świetnie współgra z wyrazistymi grzybami i cieniutkim, smacznym ciastem. SKŁADNIKI: Na ciasto: 300g maki pszennej tortowej żółtko jajka 160ml gorącej wody 50g miękkiego masła szczypta soli Na farsz: 400g kiszonej kapusty około 10 suszonych grzybów łyżka masła klarowanego mała biała cebula łyżeczka mąki Okrasa(...)gotujemy pod przykryciem podlewając co pewien czas wywarem z grzybków. Kiedy kapusta będzie półmiękka dodajemy grzyby. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Przestudzamy i drobno siekamy. Ciasto: Z mąki, żółtka, masła, wody i szczypty soli zagnieść jednolite, elastyczne ciasto. Cieniutko rozwałkować i wykroić koła. Na środek każdego nałożyć łyżeczkę farszu i zlepić. Pierogi można zamrozić lub gotować

Pyry na Gaz
Pierogi z mięsem z rosołu 165

zawsze znajdują w domu swoich zwolenników. Czasami jednak warto je wykorzystać w zupełnie inny sposób, przygotowując – pierogi z mięsem z rosołu.       Składniki na ciasto: - 1 kg mąki tortowej - 100g miękkiego masła - 3 żółtka - 1 całe jajko - 1,5 łyżeczki soli - 1/2 litra gorącej wody Składniki na farsz: - ok. 1 kg ugotowanego mięsa z rosołu (dałam mięso(...)wyboru): - natka pietruszki - przesmażony boczek z cebulką - ugotowany rosół Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, miękkie masło – siekamy nożem. Dodajemy żółtka i całe jajko. Mieszamy składniki. Wlewamy gorącą wodę zarabiając ciasto poczatkowo nożem, następnie wyrabiamy ręką. Gdy składniki się dobrze połączą, a ciasto jest gładkie przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na ok. 15 minut, aby „odpoczęło”. W międzyczasie szykujemy farsz. Na patelni

mojewypiekiinietylko
Ciasto Wilgotne usta Zośki 122

różnymi nazwami, a raczej imionami mu przypinanymi. Tradycyjna wersja tego ciasta jak dla nas jest zbyt sucha. Postanowiłam, więc suto posmarować je dżemem. Składniki : blaszka 24x24 Na ciasto: 250g mąki pszennej tortowej, 250g margaryny do pieczenia, 100g mleka, 100g cukru, 3 łyżki kakao, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 6 jajek, szczypta soli Na krem: 250g masła, 330ml mleka, 50g cukru(...)Sposób przygotowania: Blaszkę posmarować tłuszczem i dokładnie wyłożyć papierem do pieczenia. Biszkopty posmarować dżemem, złożyć, docisnąć i układać ciasno na dnie blaszki w rzędach jeden przy drugim.   Przygotować ciasto. Kakao, margarynę, cukier i mleko włożyć do garnka, zagotować, zmniejszyć ogień i jeszcze chwilę gotować mieszając (2 – 3 minuty, w masie nie może być grudek kakao). Zestawić z ognia

Nie tylko w kuchni
121. Czerwienie na straganach czyli: zawijane drożdzówki z truskawkami i domowym budyniem waniliowym 221

truskawkami oraz domowym budyniem waniliowym(naprawdę jest świetną, a na dodatek prostą do przygotowania alternatywą tego sklepowego). Częstujcie się przepisem: Składniki (na 14-15 sztuk) :  Bułeczki (ciasto): 3 szklanki mąki tortowej  1 szklanka letniego (36,3*C) mleka szczypta soli 2 jaja 50g (1/4kostki) rozpuszczonego masła 6 łyżek cukru  25g drożdży świeżych lub 7g drożdży instant(...)bułeczek duży apetyt (:   Przygotowanie:  Całą pracę rozpoczynamy od zrobienia rozczynu (jeśli mamy do dyspozycji drożdże suszone to tą czynność pomijamy i zagniatamy ze sobą wszystkie składniki na ciasto podane powyżej). Mleko podgrzewamy, drożdże wkruszamy do dość głębokiej miski(zaczyn urośnie) i drewnianą łyżką rozgniatamy z cukrem, aż do ich rozpuszczenia. Kolejno podlewamy je ciepłym mlekiem, dodajemy kilka łyżek

Symfonia Smaków
Owsiane ciasto z białą czekoladą i dżemem malinowym 225

zdrowe. Mimo obecności płatków owsianych i mąki pełnoziarnistej nie odbiega smakiem od tradycyjnych wypieków. W sezonie letnim koniecznie do zrobienia ze świeżymi malinami.  Składniki: na ciasto -100 g mąki tortowej -100 g mąki pszennej pełnoziarnistej -100 g mąki owsianej/drobno zmielonych płatków owsianych -100 g miękkiego masła -100 g cukru pudru -3 duże jaja - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - tabliczka(...)dalej ucierać. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i startą czekoladą. Połączyć z masą maślano-jajeczną wraz z mlekiem, cały czas ucierając mikserem.  Formę wyłożyć papierem do wypieków. Ciasto  wyłożyć, wierzch wyrównać. Rozsmarować na nim warstwę dżemu malinowego i oprószyć wiórkami kokosowymi.  owsiana kruszonka -4 łyżki masła -3 łyżki cukru pudru -3 łyżki płatków owsianych -3 łyżki

Kuchnia Ellie
Nieźle nadziane jagodzianki z migdałowo-waniliową kruszonką 214

jagód powinien być wyczuwalny w każdym kęsie. Takie właśnie są te jagodzianki- idealne :)  Bułeczki znikają z talerza z prędkością światła! SKŁADNIKI  (ok. 20 niedużych jagodzianek) ciasto 450 g mąki tortowej + trochę do podsypania 250 ml mleka 1 jajko 50 gram masła 50 gram cukru  1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 1 opakowanie drożdży instant lub 25g świeżych(...)dużej misce umieścić mąkę, drożdże, szczyptę soli oraz cukier. Wymieszać. Wystudzone (ciepłe, ale nie gorące!) mleko z masłem wlać do misy z sypkimi składnikami. Dodać jajko i zagnieść ciasto. Wyrabiać kilka minut aż będzie elastyczne i będzie odchodziło od dłoni. Jeśli ciasto się zbyt mocno klei można je delikatnie podsypać mąką, ale nie za dużo, bo po upieczeniu będzie twarde

DefinicjaSmaku
Ciasto na coca coli – z ciasteczkami i malinami 124

jest smaczne, wbrew pozorom nie jest zbyt słodkie. Ciasto upieczone zostało pod zamówienie na lokalną imprezę i rozeszło się jak świeże bułeczki :). Inspiracja: http://searchingforanamaranth.blox.pl/2015/05/Ciasto-czekoladowe-z-cola-malinami-i-kremem.html Składniki: Ciasto: 375 g mąki tortowej, 300 g cukru, 5 łyżek kakao, 4 jajka, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 375 g masła, 300 ml coli, 100 ml mleka Krem: 500 ml śmietany(...)wymieszać. W osobnej misce wymieszać masło z coca colą, mlekiem i jajkami. Zawartość obu misek połączyć i dokładnie zmiksować.  Blaszkę (23x35) wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać do formy i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec około 40 - 45 minut (do suchego patyczka). Wyjąć, wystudzić i przekroić wzdłuż na dwie części. Galaretki rozpuścić

Nie tylko w kuchni